Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kabanosy”

  • wtorek, 10 stycznia 2017
  • piątek, 24 kwietnia 2015
    • Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Ta zupa powstała w ramach projektu "Gotuj tylko z tego, co masz w kuchni". Zużyłam otwarte puszki fasoli i kukurydzy oraz usmażonego do sałatki kurczaka, niezużyte w całości do innego dania pieczarki i paprykę, otworzone przez dzieci opakowanie kabanosów oraz resztkę kaszy. Nie spodziewałam się, że zupa z przypadkowych składników będzie taka pyszna! Dlatego wrzucam przepis na blog...

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Składniki:

      1 duży filet z kurczaka
      1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros)
      100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich)
      250 g pieczarek
      2/3 szklanki kaszy gryczanej
      ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej)
      2/3 puszki kukurydzy
      1 duża czerwona cebula
      1 młoda cukinia
      1 niewielka czerwona papryka
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki oleju
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżeczka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, a cebulę i w kostkę. Zeszklić na łyżce masła. Przełożyć do wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie przelać zupę do misek.

      Pieczarkowy Tydzień 2015

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 24 kwietnia 2015 14:24
  • czwartek, 18 września 2014
    • Leczo

      Zaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku...

      Leczo

      Składniki:

      300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)
      150 g cienkich kabanosów
      3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
      2 małe cukinia
      1 duża cebula
      3 czerwone papryki (dowolnego koloru)
      3 ząbki czosnku
      4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego
      pół pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      cukier, sól i pieprz do smaku
      1/2 łyżeczki kminku
      2 łyżeczki słodkiej papryki
      2 łyżki ostrego Ajvaru

      Kiełbaski i kabanosy pokroić na 1-2 cm kawałki, a cebulę obrać i posiekać w kostkę. Zalać  bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Cukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby przyprawić pieprzem, solą i cukrem (gdyby leczo było za kwaśne). Podawać gorące z pieczywem, kaszą lub ryżem, wierzch udekorować natką. Poza sezonem można użyć pomidorów w puszce oraz wędzonych śliwek, a patisony zastąpić cukinią, która praktycznie przez cały rok dostępna jest w sklepach.

      Pora na pomidora!   Paprykujemy 5

      Leczo

      Leczo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 19:55
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
  • czwartek, 27 czerwca 2013
  • wtorek, 26 lutego 2013
  • czwartek, 29 listopada 2012
    • Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami oraz wyróżnienie

      Po raz kolejny zostałam obdarowana, tym razem przez Patisseire wyróżnieniem Liebster Blog, za co serdecznie Ci Karolino dziękuję i ostatniego motyla sezonu dedukuję. To miłe być zauważonym i wyłowionym z tłumu... 

       

      Chętnie odpowiem na pytania, ale nie będę nominować kolejnych blogów, bo chyba wszyscy w blogosferze zostali już nominowani. 

      1. Pascal czy Okrasa? Jeśli chodzi o kuchnię to Okrasa.
      2. Ulubiony deser? Tort mocno czekoladowy lub lody o tym samym smaku.
      3. Truskawki czy maliny? Truskawki.
      4. Twoja najlepsza rada dotycząca wypieków? Praktyka czyni mistrza.
      5. Czego najbardziej nie lubiłaś/lubiłeś jeść w przedszkolu? Nie chodziłam do przedszkola, ale jako dziecko nie znosiłam: kaszy gryczanej, jajek na twardo, ogórków kiszonych i kotletów mielonych. Teraz to nie stanowi dla mnie problemu.
      6. Jaki jest Twój ulubiony program kulinarny w TV? Kiedyś namiętnie oglądałam programy Makłowicza, czasami śledzę Okrasę. Teraz prawie wcale nie oglądam telewizji, wolę wieczory z literaturą.
      7. Co jest Twoją popisową potrawą? Pizza, dania z warzyw, makarony, ciasta, potrawy, które sama je wymyślam.
      8. Na słodko czy wytrawnie? Wytrawnie.
      9. Dlaczego gotujesz? Bo uwielbiam tworzyć i... jeść, ale przede wszystkim mam męża i dwóch synów, to im dogadzam i sobie też...
      10. Jaki jest Twój ulubiony blog kulinarny? Za niepowtarzalny klimat cenię Kuchnię pełną smaków Ewelajny, najbardziej inspiruje mnie kuchnia Asi z Kwestii smaku. Za profesjonalizm wyróżniłabym Dorotę z Moich wypieków oraz Urszulę i jej Słodką pasję, a za fantazję - Domowe-wypieki oraz Cukrową wróżkę. Jest też kilka blogów, które cenię za fotografie potraw, np. Sto kolorów kuchni, Dorota smakuje, Moje ekspresje kulinarne, Kulinarne spotkania. No i najważniejsze, za przyjacielskie relacje: Ewelinę, Izę, Majankę, Jolę, Wiosenkę, Kabamaigę, Justynę i Agę, Basię, Anitkę, Usagi, Aniado, Martex, Mysię, Anahitkę, Grażynę, Viri, Charlottę, Myniolinkę oraz Justin&Dorothy. Przepraszam, jeśli kogoś pominęłam...

      11. Kto lepiej gotuje: kobiety czy mężczyźni? Trudno mi powiedzieć, ale nie mam w swoim otoczeniu gotującego faceta...

       A dziś propozycja do Andrzejkowego Baru Sałatkowego.

      Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami

       Składniki na 3-4 porcje:

       300 g uszek z grzybami

       słoik marynowanych złotych szalotek

       2 długie kabanosy

       opakowanie fety w zalewie ziołowej w kostkach

       mała czerwona papryka pokrojona w kostkę

       puszka czerwonej fasoli

       mały brokuł ugotowany i podzielony na różyczki

       Sos:

       1 łyżka majonezu

       mały kubek jogurtu naturalnego

       przeciśnięty ząbek czosnku

       2 łyżki Ajvaru

       2-3 łyżeczki keczupu

       sól i pieprz do smaku

       

       Składniki sosu połączyć ze sobą i schłodzić. Uszka ugotować. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować na parze na pół twardo. Szalotki i fasolę odcedzić, fasolkę dodatkowo przepłukać. paprykę pokroić w kostkę, a kabanosy w skośne grube plastry. Ułożyć na półmisku i zalać schłodzonym sosem. 

      Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z uszkami grzybowymi i kabanosami oraz wyróżnienie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 listopada 2012 11:06
  • wtorek, 28 września 2010

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...