Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „bułki”

  • poniedziałek, 10 sierpnia 2015
    • Burgery z bobu i kurczaka

      Bułki razowe z poprzedniego wpisu podałam z burgerami z bobu i kurczaka (gotowanego).  Bułki oczywiście można kupić, najlepsze będą grahamki. Nie polecam jednak włączania piekarnika w taką patelnię. Ja swoje piekłam jeszcze przed upałami.

      Burgery z bobu i kurczaka

      Składniki:

      300 g ugotowanego bobu w łupinach
      2 ugotowane piersi z kurczaka
      1 duże jajko
      2 łyżki oliwy

      2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
      sól i pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
      pół pęczka natki pietruszki
      olej do smażenia

      Dodatki:

      bułki do hamburgerów, pomidory, ogórki kiszone (użyłam tegoroczne),posiekany szczypior, listki sałaty strzępiastej, keczup

      Bób zmielić z mięsem z kurczaka oraz posiekaną natką. Masę wymieszać z czosnkiem, jajkami, oliwą i przyprawami. Formować okrągłe, płaskie  kotlety na szerokość bułek. Smażyć z obu stron.

      Bułki przekroić, lekko podgrzać (w piekarniku,  kuchence mikrofalowej, a najlepiej na patelni - miękiszem do dołu) ). Na spodzie bułki położyć sałatę, plaster pomidora, gorącego burgera, ogórki pokrojone w plastry, posiekany szczypior i polać keczupem. Przykryć wierzchem bułki. Od razu podawać.

      Burgery z bobu i kurczaka

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Burgery z bobu i kurczaka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 sierpnia 2015 12:08
  • sobota, 08 sierpnia 2015
    • Bułki razowe

      Prawie tydzień nie było mnie na blogu... a wszystko przez urlop. Do tego upały i pewne problemy zdrowotne zabierają mi całą energię. Czasem tak bywa, że mamy wielkie, ambitne plany, a okoliczności nie pozwalają nam je realizować. Mam nadzieję, że wybaczycie mi rzadszą obecność na blogu, ale postaram się publikować wpisy może z mniejszą częstotliwością, ale mimo wszystko regularnie. A dzisiaj przepis na bułki razowe, których użyłam do burgerów.

      Bułki razowe

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki na 8 bułek:

      225 g mąki pszennej razowej chlebowej
      1 łyżeczka soli
      25 g miękkiego masła
      1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
      1 łyżeczka cukru
      około 150 ml ciepłego mleka

      Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i cukier. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką (razową), aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

      Przed pieczeniem bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.

      Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Bułki razowe

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki razowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 sierpnia 2015 14:28
  • piątek, 13 czerwca 2014
    • Hamburgery z grilla

      Nie ma jak posiłek pod przysłowiową chmurką. Tym razem polecam hamburgery wołowe z warzywami. Choć dawno przestałam być dzieckiem, bardzo lubię dania z domowego fast foodu...

      Hamburgery z grilla

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      sól
      świeżo mielony pieprz
      1 łyżka oleju
      1 łyżka ostrej musztardy
      mielony kminek
      słodka mielona papryka
      1 ząbek czosnku
      bardzo drobno posiekana połówka cebuli

      Dodatki:

      6 bułek hamburgerowych, sałata (użyłam mieszanki sałat), czerwona cebula pokrojona w plastry, pomidory, plastry korniszonów, sos do hamburgerów lub keczup z musztardą

      Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 6 równych części. Uformować 6 hamburgerów, położyć na tacy i piec z obu stron na grillu. Jeszcze gorące mięso ułożyć na spodnich częściach bułek, dodać pozostałe składniki, polać sosem i spiąć patyczkami do szaszłyków. Od razu podawać!

      Grillowanie 2014  By Niejadek Zjadł Obiadek

      Hamburgery z grilla

      Hamburgery z grilla

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Hamburgery z grilla”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 czerwca 2014 13:22
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Składniki na 8 dużych bułek:

      24 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
      1 płaska łyżeczka cukru
      1 łyżeczka soli
      2 jajka
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2 łyżki oliwy z pomidorów
      niepełne 4 szklanki mąki pszennej
      do posmarowania - kilka łyżek oliwy z pomidorów

      Nadzienie:

      3 łyżki suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
      1 łyżka suszonych włoskich ziół
      4 suszone pomidory z oliwy, bardzo drobno posiekane
      6-8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
      2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

      Jogurt podgrzać, by był ciepły, ale nie gorący. Dodać drożdże, sól, cukier, jajka i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, dodając pod koniec 2 łyżki oliwy z pomidorów. Uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części, uformować podłużne bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie

      Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. Składniki nadzienia dobrze połączyć ze sobą. Następnie przeciąć każdą bułkę nożem wzdłuż, lekko rozchylając boki. Wcisnąć w zagłębienia po łyżeczce nadzienia.

      Boki bułeczki przed pieczeniem posmarować oliwą z pomidorów.

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut do rumianego koloru.

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki jogurtowe z aromatycznym nadzieniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 10:05
  • wtorek, 22 stycznia 2013
    • Bułki z pieczarkami

      Kilka dni temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w rankingu podkarpackich blogów kulinarnych na Gazecie Wyborczej. Będzie mi ogromnie miło, jeśli zechcecie oddać na mnie głos. Ranking znajduje się pod tekstem o moim blogu i pod przepisem na ciasteczka. Głos oddany na mój blog znajduje się pod hasłem: Blog Patrycji - www.czerwieniblekit.blox.pl

       Oto link: http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,34962,13251925,Zdrowa_pizza__burgery_i_ciasteczka,,5.html 

      Przepis na te proste w wykonaniu bułeczki znalazłam u Doroty Świątkowskiej. Nadzienie w nich nieco zmodyfikowałam, a ciasto podzieliłam na 12 zamiast 11 części.. Po raz pierwszy upiekłam je przed złotym jesiennym weekendem. Bułeczki wspaniale smakowały na bieszczadzkim szlaku i na zdobytym przez naszą wesołą czwórkę szczycie Tarnicy.  :) Te, które zostały w domu zjedliśmy podgrzane na patelni z masłem, popijając barszczem czerwonym...

      Przepis podaję z moimi zmianami, oryginalny znajdziecie tutaj.

      Bułki z pieczarkami

      Składniki na 12 bułek:

      500 g mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki letniego mleka

      1/2 szklanki letniej wody

      2 łyżki oleju

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

      Ponadto:

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Nadzienie:

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      szczypta ziaren kminku

      olej, do smażenia

      sól, pieprz do smaku

       

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, dodać kminek i posiekaną, ostudzić.

      Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

      Wspomnienia ze szlaku na Tarnicę. Więcej fotografii z magicznych gór znajdziecie tutaj.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 stycznia 2013 21:01
  • niedziela, 16 września 2012
    • Bułki hamburgerowe

      Nie piekłam ich z myślą o hamburgerach, ale chciałam upiec delikatne pszenne bułki dla dzieciaków. I mój starszy syn powiedział, że to najlepsze bułki na świecie... To bardzo miłe, bo rzeczywiście bułki są pyszne... Przepis znaleziony u Liski pochodzi od Marthy Stewart.

       Bułki hamburgerowe

      Składniki:

      3/4 szkl. cieplej wody
      1/3 szkl. mleka w proszku
      2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
      1,5 łyżki cukru
      3/4 łyżeczki soli
      1 łyżeczka drożdży instant
      1 jajko
      2,5 szkl. mąki

      Do posmarowania bułek:
      1 żółtko
      1 łyżka mleka
      sezam

      Bułki hamburgerowe


      Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
      Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
      Powoli dodawać resztę mąki.
      Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
      Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.

      Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
      Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

      Piekarnik nagrzać do 200 st C.

      Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

      Bułki hamburgerowe 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki hamburgerowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 września 2012 22:20
  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Puszyste bułeczki z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

      Upiekłam je w dniu poprzedzającym wakacyjny wyjazd nas wodę. Zamiast miejscowych fast foodów jedliśmy domowe bułki z nadzieniem, jakie bardzo lubimy... Przy okazji chcę reklamuję czystą wodę i piękną pogodę nad Jeziorem Tarnorzeskim. To prawie największe podkarpackie kąpielisko....

      Puszyste bułeczki z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

      Składniki na 16 bułeczek:

      1 szklanka ciepłego mleka

      50 g miękkiego masła

      1 łyżeczka cukru

      1 jajko i 1 żółtko, roztrzepane (białko zachować)

      1 łyżeczka soli

      4 szklanki mąki pszennej chlebowej

      30 g świeżych drożdży

      oraz białko z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

      Nadzienie:

      kostka fety (270 g)

      małe opakowanie zielonych oliwek

      10 suszonych pomidorów z oliwy

      1-2 łyżki oliwy z pomidorów

      łyżka ziół do pizzy

      ew. suszony czosnek

      Puszyste bułeczki z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

      Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Masło dodać na końcu wyrabiania. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

      Przygotować farsz. Pomidory i oliwki posiekać, a fet pokruszyć, dodać zioła oraz oliwę, by dobrze połączyć składniki.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 16 części. Każdą porcję rozwałkować na placek, kłaść po łyżce farszu. Zlepiać brzegi, chowając dokładnie nadzienie. Bułeczki ułożyć na dwie duże blaszki, pozostawiając między nimi dość duże odstępy. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 30 minut.

      Smarować wierzchy białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC do zezłocenia wierzchu.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Puszyste bułeczki z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 20:32
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

      Te pyszne pszenno-orkiszowe bułki upiekłam z przepisu na chleb orkiszowy, korzystając ze składników podanych przez Dorotę. Zamieniłam część mąki orkiszowej na zwykłą pszenną. Ciasto po wyrośnięciu podzieliłam na 12 rulonów, z których zrobiłam pętelki. Wierzch po drugim wyrastaniu posmarowałam olejem i posypałam sezamem. Są naprawdę przepyszne!

      Przepis dodaję do akcji z wariacjami prowadzonej na Durszlaku przez Dream about muffins.

       

      Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

       

      Składniki na 12 bułek:

      500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      300 g mąki pszennej chlebowej

      2 łyżeczki soli

      1 saszetka (7 g) suchych drożdży lub 12 g świeżych

      2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

      1 łyżeczka miodu

      600 ml ciepłej wody

      nasiona sezamu i dyni do posypania

       

      Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

       

      Mąki i sól wymieszać, wsypać drożdże (świeże rozpuścić z częścią ciepłej wody i modem), wymieszać. W środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5-10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić o brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

      Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1-1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Następnie podzielić na 12 równych części. Rozciągnąć ciasto w rękach i zawinąć w supełek, chowając końce pod spód i układając na blasze posypanej mąką. Zostawić w ciepłym (30oC) piekarniku do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie posmarować olejem, posypać sezamem i ewentualnie pestkami dyni.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, aż bułki się zrumienią. Studzić na kratce.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 19:25
  • czwartek, 12 maja 2011
    • Bułki mleczne z żurawiną

      Miałam ochotę na mleczne bułeczki. Te widziałam już kilka razy u Doroty. W dodatku są z żurawiną. W przepisie jest świeża, ale suszona też pasuje. Ciasta jest bardzo mało i wolno rośnie, za to świetnie wyrabia. Zamiast na 6, podzieliłam ciasto na 8 części i wyszły jeszcze mniejsze. Smaczne, chrupiące z wierzchu, choć niezbyt puszyste. Za to można je zabrać na piknik, niekoniecznie pod wiszącą skałą...

      Bułki mleczne z żurawiną

      Składniki na 6 niedużych bułeczek:

      250 g mąki pszennej (2 łyżki zamieniłam na mleko w proszku)

      75 g letniego mleka

      1 łyżeczka suszonych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

      1 łyżka cukru

      1 jajko

      50 g roztopionego masła

      30 g żurawiny

      Na glazurę: 1 roztrzepane jajko, szczypta soli

      Wszystkie składniki poza żurawinami wymieszać dokładnie, zagnieść (ja to robiłam w maszynie). Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące. Pod sam koniec dodać żurawinę. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 2,5 godziny (powinno prawie podwoić objętość).

      Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki, których kształt zależy od Was. Przykryć je ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Przed pieczeniem wysmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Smacznego :)

      Bułki mleczne z żurawiną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki mleczne z żurawiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 maja 2011 18:48
  • niedziela, 27 lutego 2011
    • Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Chciałam upiec coś mało słodkiego i zdrowego, a te bułeczki widziałam już na wielu blogach kulinarnych. Większą część mąki zastąpiołam razową. Dałam mniej masła i cukru. Dzieci chętnie zjadły posmarowane w środku kremem czekoladowo-orzechowym. Oryginalny przepis, figurujący jako Bułeczki delikatnie cytrynowe pochodzi z Pracowni Wypieków Liski.

      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Ciasto:
      300 g mąki (użyłam 150 g pszennej chlebowej i ok. 200 g pszennej razowej)
      6 g drożdży świeżych (dałam 12 g)
      100 ml mleka (0,5%)
      60 g cukru (dałam 40 i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła (dodałam ok 20 g)
      2 jajka
      skórka starta z 1 cytryny
      3/4 łyżeczki soli

      Do posmarowania i posypania: 1 jajko, płatki migdałów

      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.
      Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
      Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

      Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
      Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (moje bułeczki rosły 1,5 h).
      Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów.
      Piekarnik nagrzać do 200 st C (ja piekłam w 180), wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut (wierzch szybko się rumieni, więc radzę kontrolować czas).

      Ostudzić na kuchennej kratce.


      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 lutego 2011 19:03
  • poniedziałek, 07 lutego 2011
    • Bułki z ziemniakami i kminkiem

      Rewelacja! Mowa o bułkach z dodatkiem puree ziemniaczanego, na które przepis znalazłam u Gosi. Zamiast gałki muszkatołowej dodałam mielonego kminku, bo bardzo go wszyscy lubimy. Ciasto jest dość klejące i musiałam sporo podsypać, jednak smak rekompensuje dyskomfort przy wyrabianiu. Na drugi dzień bułki są tak samo świeże, trzeciego dnia pewno nie doczekają, ale już piekę kolejne...

      Bułki z ziemniakami i kminkiem

      Składniki na 8 bułek:

      2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
      2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych lub 16g świeżych
      1 łyżeczka miodu
      3/4 łyżeczki soli
      1/2 szklanki ciepłej wody
      2/3 szklanki ugotowanych, zmielonych ziemniaków
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (dałam mielony kminek)

      Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno się lepić, ale nie może być za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Po wyrobieniu przykryć miskę i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części. Sporo podsypywałam mąką, ale starajmy się jej dodać jak najmniej jest to możliwe. Uformować kulki, można też wyłożyć do keksówki i upiec w formie chleba. Pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 40 minut. Piec w 195oC przez 18 minut (piekłam nieco dłużej).

      Bułki z ziemniakami i kminkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z ziemniakami i kminkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 lutego 2011 09:30
  • sobota, 08 stycznia 2011
    • Grahamki mleczne z kminkiem i lubczykiem na wesoło

      Eksperyment sobotni. Tak można określić bułki, które dziś upiekłam. Bułeczki są zaskakująco smaczne, a ciasto łatwo i szybko się wyrabiało. Jest tylko jeden problem. Nie potrafię podać precyzyjnie składników, bo dodawałam je na oko.

      Grahamki mleczne z kminkiem i lubczykiem

      Myślę, że mleka było około 300 ml. W nim rozpuściłam jakieś 24 gramy drożdży i dodałam płaską łyżeczkę cukru. Wsypałam około pół szklanki mąki pszennej i wymieszałam. Odstawiłam w miejsce bez przeciągów. Po około 10 minutach dodałam mąkę pszenną i pszenny graham w proporcji 3:2, łyżeczkę soli i tyle samo mielonego kminku i dwa razy tyle suszonego lubczyku. Wyrabiałam ciasto kilka minut, dosypując na zmianę nieco mąki pszennej i graham, ale tyle, by ciasto pozostało miękkie. Na końcu dodałam sporą łyżkę miękkiego masła i wyrabiałam jeszcze chwilkę. Zostawiłam do podwojenia objętości pod lnianą ściereczką. Czasu leżakowania nie liczyłam. Uformowałam 10 zgrabnych bułeczek i ułożyłam je na dużej blasze posypanej mąką. W tym czasie przyjęłam księdza po kolędzie i obejrzałam skok Małysza. Nagrzałam piekarnik do 200oC. Posypałam bułki pestkami dyni i oprószyłam mąką. Piekłam na lekko złoty kolor. Też nie powiem ile, bo w tym czasie wygłupiałam się z dzieciakami. Bułki wyszły wspaniałe... miękkie wśrodku, z wierzchu chrupiące, nie kruszą się i pięknie pachną.

      Czasem im mniej się człowiek stara, tym bardziej zadowolony z efektu.

      Grahamki mleczne z kminkiem i lubczykiem

      A to moi dwaj szaleńcy. Na górze Mikołaj (6,5 l.), poniżej Julian (2,8 l.) w moich czapkach :)

      Mikołaj i Julek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Grahamki mleczne z kminkiem i lubczykiem na wesoło”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 08 stycznia 2011 22:03
  • czwartek, 04 listopada 2010
    • Bułeczki bardzo puszyste

      W domu zabrakło pieczywa... ale zawsze w lodówce są drożdże, mleko i masło, a w szafce mąka. Przepis, który znalazłam u Doroty jest prosty. Ciasto świetnie się wyrabia, ale nie udało mi się uformować tak gładkich i równych bułek, jakie możecie zobaczyć na blogu Doroty. Najważniejszy jest jednak smak, a ten jest niesamowity. Naprawdę polecam! Przepis podaję za autorką.

      Bułeczki bardzo puszyste

      Składniki na 12-16 bułek:
      1 szklanka letniego mleka
      110 g miękkiego masła
      1/4 szklanki cukru (zmniejszyłam do 2 łyżek)
      2 jajka, roztrzepane
      3/4 łyżeczki soli
      4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
      3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

      Ponadto:
      jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12-16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

      Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20-25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.

      Uwaga! Bułeczki po uformowaniu (ale przed drugim rośnięciem) można przykryć dokładnie folią i włożyć do lodówki, upiec kolejnego dnia; można je również zamrozić - do 30 dni. W przypadku zamrożenia, należy je wyjąć w dniu pieczenia do temperatury pokojowej, kiedy się ocieplą i podwoją objętość - piec.

      Bułeczki bardzo puszyste

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki bardzo puszyste”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 listopada 2010 19:31
  • czwartek, 28 października 2010
    • Bułki na maślance

      Te pyszne, mięciutkie lekko miodowe bułeczki zobaczyłam u Evenki. Przepis pochodzi z blogu Moje Ekspresje Kulinarne.

      Bułki na maślance

      1 opakowanie suszonych drożdży
      1/3 szklanki ciepłej wody
      1 szklanka ciepłej maślanki
      2 łyżki miodu
      3 łyżki roztopionego masła
      1 duże jajko
      2 łyżeczki soli
      4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.

      Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

      Czystą miskę natłuścić, z ciasta uformować kulę i włożyć do środka. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Następnie podzielić na 18 części (u mnie wyszło 14), z każdej formować owalną bułeczkę lub inny dowolny kształt i układać na natłuszczonej lub wyłożonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarły do papieru). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

      Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać np. makiem.

      Piec w 190oC przez około 15-18 minut.

      Wrześniowe wspomnienia

      Październikowe jeżyny

      Rusałka pokrzywnik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 października 2010 18:54
  • poniedziałek, 25 października 2010
  • piątek, 08 października 2010
    • Bułeczki z kapustą i grzybami

      Co zrobić z otworzonym woreczkiem kiszonej kapusty? Może pyszny farsz do bułeczek, które zjemy ze smakiem, popijając kubkiem gorącego barszczu, czerwonego lub białego...

      Przepis na ciasto wziełam stąd. Nadzienie - z głowy, a konkretnie z lodówki i kuchennych szafek... Wyszło 12 przepysznych kapuśniaczków...

      Bułeczki z kapustą i grzybami

      Składniki na ciasto:

      500 g mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki letniego mleka

      1/2 szklanki letniej wody

      2 łyżki oleju słonecznikowego

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

      Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania, opcjonalnie 3 łyżki suchego maku

      Farsz:

      300 g kiszonej kapusty

      1 cebula

      garść suszonych grzybów

      masło do smażenia

      sól, pieprz do smaku, można dodać kminek

      Bułeczki z kapustą i grzybami

      Bułeczki z kapustą i grzybami

      Przygotowanie nadzienia: kapustę opłukać, by nie była zbyt kwaśna. Ugotować z grzybami w osolonej wodzie (dorzucić również kminek). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Kapustę i grzyby przecedzić, odcisnąć i posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać zeszkloną cebulę i wymieszać.

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ja umieściłam miskę z ciastem nad garnkiem z ciepłą wodą i ciasto podwoiło objętość w ciągu 25 minut.Przygotowanie nadzienia: kapustę opłukać, by nie była zbyt kwaśna. Ugotować z grzybami w osolonej wodzie (dorzucić również kminek). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Kapustę i grzyby przecedzić, odcisnąć i posiekać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać zeszkloną cebulę i wymieszać.

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i ewentualnie posypać makiem. Można także posmarowane i posypane bułki wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC zamiast rośnięcia przed posmarowaniem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące. Najlepiej do czystego czerwonego barszczu lub żurku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 08 października 2010 22:16
  • wtorek, 21 września 2010
    • Bułki na jogurcie

      Miękkie, puszyste bułki na jogurcie i mleku. Przepis znalazłam u Dorotus, który pochodzi z forum CinCin.

      Bułki na jogurcie

      Składniki na 12 dużych bułeczek:

      500 g mąki pszennej (użyłam mąki do wypieków drożdżowych)
      1 łyżka cukru
      1,5 łyżeczki soli
      7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
      200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
      120 ml mleka
      1 jajko
      60 g masła

      Dodatkowo:

      1 jajko do posmarowania
      sezam do posypania (posypałam makiem)

      Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera lub umieścić w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

      Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20-25 minut. Studzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki na jogurcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 września 2010 07:03

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...