Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „piernik”

  • środa, 13 stycznia 2016
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • Buraczane ciasto korzenne

      Po ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty. Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Do ciasta polecam dodać cze


      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      50 g drobno startej czekolady ze skórką pomarańczową, np. Terravita 70% kakao ze skórką pomarańczową

      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      1 łyżka przyprawy korzennej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki wraz ze startą czekoladą i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. 

      Polewa czekoladowa:

      50 g gorzkiej czekolady, posiekanej, np. Gorzkiej Terravita 70% kakao
      50 ml śmietany kremówki 36%
      1 łyżeczka cukru pudru
      cukrowe perełki

      W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, dodając cukier puder. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


         

      zBLOGowani.pl

      

        Jesienne słodkości!  Świąteczne słodkości! 2015

       

      Buraczane ciasto korzenne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto korzenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 08:13
  • niedziela, 08 grudnia 2013
    • Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Przepis na ten pyszny piernik z nalazłam u Aniado. Pochodzi z bloga Moje wypieki, na którym widnieje jako Ciasto z karamonem i daktylami. Ciasto przerobiłam, dodając kakao, mąkę żytnią zamieniłam na gryczaną, a kardamon na domową przyprawę piernikową. Ponadto udekorowałam upieczone ciasto kremem z twarożku i bitej śmietany. Piernik, bez miodu jest lekki i puszysty. Po prostu wspaniały... Oto składniki i wykonanie po moich modyfikacjach:

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Składniki:

      175 g suszonych daktyli, bez pestek
      świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
      200 g masła
      150 g jasnego cukru muscovado
      2 jajka
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 łyżeczka cynamonu
      pół łyżeczki imbiru
      2 łyżeczki przyprawy korzennej
      170 g mąki gryczanej
      30 g kakao
      skórka starta z pomarańczy

      Dekoracja:

      400 g twarożku zmielonego dwukrotnie (bez soli)
      180-200 g schłodzonej śmietany kremówki
      2-3 łyżki cukru pudru
      1 duża łyżka żelatyny
      1/2 szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz śmietany kremówki).

      Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić. Można również masę zmiksować na mus za pomocą blendera.

      W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu oraz skórkę z pomarańczy.

      Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy, kakao i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

      Formę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 23 cm). Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

      Następnie udekorować kremem śmietanowo-serowym, najlepiej za pomocą szprycy oraz przesianym kakao i cukierkami.

      Wykonanie kremu: żelatynę zalać zimnym mlekiem, po kilku minutach podgrzać i rozpuścić żelatynę, a następnie przestudzić. Połączyć z twarożkiem i cukrem pudrem. Kremówkę ubić, wmieszać do serka z żelatyną i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy nieco stężeje, włożyć do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyłożyć na ciasto. Można posypać kakao lub przyprawą korzenną i posypać cukrowymi gwiazdkami i przekrojonymi na pół migdałami w czekoladzie.

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

      Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)

           

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik daktylowy na mące gryczanej (bez miodu)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 grudnia 2013 16:28
  • czwartek, 21 listopada 2013
  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Motyle z piernika i piernik przekładany powidłami

      Piernik kakaowy, którym zachwyciłam się u Eweliny, a który w jej rodzinie jest już ciastem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, sprawił, że musiałam upiec przed świętami piernikowe ciasto.

      Zmieniłam w nim nieco składniki. Dodałam od siebie miód, kawę rozpuszczalną oraz czekoladę. Proporcje ciasta są przewidziane na standardową prostokątną blachę. Część masy, tak jak Ewelina, przelałam do podłużnej keksówki, a resztę wlałam do 6 foremek silikonowych w kształcie motyli.

      Piernik po upieczeniu przekroiłam wzdłuż na pół, przełożyłam powidłem, oblałam polewą kakaową i ozdobiłam cukrowymi gwiazdkami. Motyle zaś udekorowałam ku radości młodego pokolenia lukrem w tubce i lukrem białkowym, którego nie zużyłam do końca, dekorując pierniczki. Oczy wykonałam z goździków.

       

      Motyle z piernika

       

      Składniki:

      3 szklanki mąki

      1/2 szklanki cukru

      ½ szklanki miodu gryczanego

      1 czubata łyżki kakao

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżka przyprawy do piernika

      3 jajka

      120 g stopionego masła

      1 szklanka mleka

      100 g gorzkiej czekolady

      1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego (dałam powidła)

      1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      oraz powidła śliwkowe) do przełożenia

       

      Wszystkie składniki wsyp i wlej do większej miski. Wymieszaj mikserem, albo łyżką. Wlej do wysmarowanej masłem blachy i piecz 50 min – do “suchego patyczka”. Jeśli rumieni się po bokach, po 30 min. przykryj ciasto srebrną folią. Po wyjęciu z piekarnika cisto ostudź i przekrój na pół. Przełóż powidłami śliwkowymi.


      Piernik przekładany powidłami

       

      Polewa:

      4 łyżki cukru

      2 łyżki kwaśnej śmietany

      3 łyżki kakao

      60 g masła

      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

       

      Motyle z piernika

      

      Prtawdziwy motyl, rusałka pawik

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...