Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „tarta”

  • środa, 20 maja 2015
  • wtorek, 03 lutego 2015
    • Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Ciasta i desery coraz rzadziej goszczą w naszym domu i... na blogu. Jednak karnawał i Walentynki mobilizują mnie do przygotowania słodkich przyjemności....

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 

      Składniki na 5-6 tartaletek:

      Ciasto:

      1-1 i 1/4 szklanki mąki krupczatki
      1/4 szklanki ciemnego kakao
      3 łyżki cukru pudru
      2 żółtka
      150 g masła
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      ew. 1-2 łyżki zimnej wody

      Masa serowa:

      250 g ricotty
      100 g naturalnego twarożku
      1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
      2 białka
      op. cukru waniliowego
      skórka otarta z połowy cytryny

      Mus malinowy:

      300 g mrożonych malin
      2 łyżki cukru
      łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Przygotować ciasto:mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Zagnieść palcami, w razoie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
      Żółtka wymieszać dokładnie z mlekiem skondensowanym oraz ricottą, wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
      Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki aż po brzegi. Na ciasto wyłożyć po 2-3 łyżki masy serowej. Piec ok. 30 minut, do momentu aż wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

      W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć wzorki na wierzchu serniczków lub wyłożyć na wierzch jak galaretkę. Schłodzić.

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin

      Karnawałowe Słodkości!  Walentynkowe menu

  • poniedziałek, 26 maja 2014
  • środa, 07 maja 2014
    • Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Sezon na szparagi jest stanowczo za krótki. Tyle różnych ciekawych dań można przygotować. Sałatki, zupy, tarty... Wczoraj jedliśmy bardzo udany wypiek z dodatkiem szparagów, ricotty i kurczaka, na który przepis podaję w dzisiejszym wpisie.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Składniki:

      1 opakowanie ciasta francuskiego
      250 g ricotty
      2 duże filety z kurczaka
      pół pęczka zielonych szparagów
      250 g kwaśnej śmietany
      2 jajka
      120 g mozzarelli
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      2-3 gałązki posiekanej natki
      sól i pieprz do smaku
      sól i cukier do gotowania

      Filety umyć, oczyścić, włożyć do zimnej i gotować do miękkości, dodając pod koniec sól. Wyjąć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 5 minut od zagotowania wody). Wyjąć i odcedzić.

      Ricottę wymieszać ze śmietaną i rozkłóconymi jajkami. Dodać pokrojonego kurczaka, zmiażdżone ząbki czosnku, zioła, startą mozzarellę i posiekaną natkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

      Cisto francuskie rozwinąć, wylepić dno i brzegi formy na wysokość 3-4 cm (moje było okrągłe, więc użyłam okrągłej tortownicy). Wylać masę serową z kurczakiem, wyrównać powierzchnię i ułożyć szparagi. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200oC.

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Viva Ricotta!  Szparagi

      Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ricottą, kurczakiem i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 maja 2014 08:21
  • piątek, 14 lutego 2014
    • Tarta na walentynkową kolację dla dwojga

      Walentynki przyszło mi spędzać w łóżku... samotnie, w izolacji... Dopadł mnie jakiś wyjątkowo męczący wirus. Bolą mnie wszystkie mięśni, jakbym przewaliła tony węgla. Dreszcze, niestety nie na widok ukochanego i motyle w brzuchu też nie z zakochania nie pozwalają mi szaleć w kuchni. Mam nadzieję, że tym bardziej doceni moją niespodziankę, bo jakimś cudem udało mi się przygotować tartę. Wytrawny wypiek jest z dodatkami, które lubimy oboje. Jestem przekonana, że do Walentynkowej kolacji, czy raczej późnego obiadu dołączą jeszcze dwie moje miłości: Mikołaj i Julian - moi synowie, którzy za chwilę wparują z hukiem do domu...

      Tarta na walentynkową kolację dla dwojga

      Ciasto:

      250 g mąki pszennej
      125 g masła, schłodzonego
      2 żółtka
      1/2 łyżeczki soli
      1-2 łyżki zimnej wody

      Nadzienie:

      150 g chudego wędzonego boczku
      pół młodej cukinii
      łyżeczka oleju
      po 60 g zielonych oliwek i suszonych pomidorów z oliwy
      2-3 ząbki czosnku
      2 białka
      ok. 350 g sera śmietankowego, zmielonego, bez cukru
      zioła do pizzy, oregano
      słodka i ostra papryka
      150 g mozzarelli w kawałku
      ok. 200 g pomidorków koktajlowych

      Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek i cukinię pokroić w kosteczkę i chwilę smażyć, dodając łyżeczkę oleju. Ostudzić. Oliwki pokroić na połówki, pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Czosnek drobno posiekać.

      Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto na tartę rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Nawinąć na wałek i delikatnie przenieść na blachę, dobrze wylepić środek, a wystające brzegi odciąć nożem. Obficie nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika i piec aż ciasto delikatnie się zezłoci. Obserwować w trakcie pieczenia czy nie pęczniej, wtedy kilkakrotnie nakłuć widelcem.

      W trakcie pieczenia ciasta białka lekko roztrzepać, wymieszać z twarogiem, dodać zioła, oregano, słodką i ostrą paprykę i czosnek oraz boczek z cukinią, oliwki i pomidory Radzę zrezygnować z soli, bo dodatki są już wystarczająco słone. Masę wyłożyć na podpieczony spód, ser zetrzeć, posypać równomiernie wierzch tarty. Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć w poprzek na pół i ułożyć na brzegach tarty, tworząc serce. Wierzch jeszcze raz posypać oregano i słodką papryką.

      Walentynkowa kolacja we dwoje  Walentynki - czym TO się je?

      Tarta na walentynkową kolację dla dwojga

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta na walentynkową kolację dla dwojga”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 lutego 2014 16:01
  • czwartek, 09 stycznia 2014
  • środa, 09 października 2013
    • Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Kupiłam kurki w promocyjnej cenie, a tego samego dnia mój mąż przyniósł do domu kilka maślaków, które rosły w pobliżu jego miejsca pracy. Teren otoczony jest lasem, więc o tej porze roku, przy sprzyjającej aurze można nazbierać borowiki, podgrzybki, kanie czy maślaki. Kilka wystarczy na obiad dla naszej czwórki.

      Z wspomnianych wcześnie kurek i maślaków zrobiłam tartę. Zdecydowałam się na drożdżowy spód z dodatkiem twarogu. Puszysty i miękki i nie tak kaloryczny niż tradycyjny maślany. Tarta jest jednak dość syta z powodu obfitości sera i śmietany w nadzieniu. Mały kawałek mi wystarczył, więc tartę jedliśmy przez dwa dni. Nazajutrz po odgrzaniu była jeszcze smaczniejsza...

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Ciasto:

      250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

      2 jajka

      2 szklanki maki pszennej

      ½ łyżeczki cukru

      25 g świeżych drożdży

      1 łyżeczka soli

      3 łyżki stopionego masła lub oleju

      Nadzienie:

      400 g świeżych kurek i maślaków

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      łyżka majeranku

      sól i pieprz

      350 g kwaśnej gęstej śmietany

      3 jajka

      250 g miękkiego, słodkawego sera żółtego, najlepiej ementalera

      olej do smażenia

      Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. 

      Grzyby oczyścić, najlepiej przelać wrzątkiem i oczyścić. Z maślaków zdjąć brązową skórkę. pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Ostudzić. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać ze śmietaną. Zetrzeć 1/3 porcji sera i wymieszać ze śmietaną, dodać smażone grzyby. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć na spód formy do tarty i wylepić, tworząc 4-5 cm brzeg. 1/3 porcji sera zetrzeć na spód ciasta, na ser wyłożyć grzybowy farsz, a na wierzch zetrzeć pozostały ser. Piec w 180oC do zrumienienia ciasta (ok. 40 minut). Podawać gorącą.

       

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 17:23
  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Tarta serowa z owocami

      Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ekspresową tartę. Do ciasta na spód dodałam orzechową granolę, to ostatnio mój ulubiony patent na zdrowe i pyszne ciasto kruche. Do nadzienia użyłam zwykłego, niemielonego twarogu i kwaśnej śmietany. W masie serowej zatopione są jeżyny, truskawki i nektarynki. Życzę smacznego, a ja korzystając z uroków urlopu wyruszam na wycieczkę w piękne zakątki Podkarpacia...

      Tarta serowa z owocami

      Składniki:

      200 g granoli, najlepiej orzechowej
      1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
      2 żółtka
      100 g masła

      Masa serowa:

      400 g tłustego twarogu w kostce
      200 g kwaśnej śmietany
      2 białka
      1-2 jajka
      1/2 szklanki cukru
      cukier waniliowy
      dowolne owoce

      Tarta serowa z owocami

          

      Granolę zmielić, wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wylepić dno formy na tartę.

      Twaróg rozgnieść widelcem, a najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z resztą składników. Jeśli masa jest za gęsta, należy dodać jajko. Wylać na ciasto, a na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 minut w 180oC.

      Tarta serowa z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z owocami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 08:47
  • wtorek, 04 czerwca 2013
    • Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

      Kiedy wiosna na dobre zadomowi się, każdy weekend pragnę spędzać za miastem... Najczęściej jedziemy wtedy do mamy męża. Za domem jest mały ogródek warzywno-owocowy. Kiedy podeszłam do grządki z poziomkami, by zrobić jej zdjęcie i by urwać małą gałązkę do dekoracji tarty, nadleciał bielinek bytomkowiec. Przypadkowo więc załapał się w kadrze...

      Za ogródkiem jest ogromna łąka, na której pasą się motyle, ptaki - także bociany i bażanty. W oczekiwaniu na obiad z grilla, wyruszyłam w poszukiwaniu moich kolorowych maleństw, ignorując delikatne grzmoty. Buszując w wysokich trawach, zaczaiłam się na modraszka agestisa, kiedy nagle usłyszałam za sobą głośny szelest traw. Nie byłam w stanie tak szybko zmienić ustawień aparatu z makra na tele i umknęła mi piękna sarna. Nie czułam, kiedy kapuśniaczek zamienił się w potok deszczu. Zmokłam na wylot, próbując ochronić narzędzie mojej pasji.

      Obiad niestety zjedliśmy w domu, ale wieczorem znów wyszło słońce. Motyle ze spokojem wygrzewały się na łące, niektóre nawet jadły mi z ręki. Możecie je zobaczyć na moim drugim blogu

      Wieczorem usiedliśmy przed domem, gdzie wychował się mój Wybrany i razem z naszymi Potomkami i ich babcią zjedliśmy tartę. Zamarzył mi się długi urlop i własny domek z ogródkiem...

      Czekoladowa tarta z serem i poziomkami

      Składniki na ciasto:

      1 szklanka mąki krupczatki

      ½ szklanki cukru pudru

      120 g masła

      3 żółtka

      ½ szklanki gorzkiego kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g serka śmietankowego

      ½ szklanki drobnego cukru

      3 białka

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      1 szklanka mrożonych poziomek lub świeżych

      Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem, kakao. Dodać masło, posiekać, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ser wymieszać trzepaczką z białkami i cukrem. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć spód i boki formy na tartę. Na ciasto wylać masę serową i równomiernie rozsmarować. Wyłożyć poziomki i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Wyjąć, wystudzić i schłodzić przed rozkrojeniem. 

        

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa tarta z serem i poziomkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 czerwca 2013 08:51
  • poniedziałek, 27 maja 2013
  • sobota, 25 maja 2013
    • Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Jak przekonać towarzystwo do rabarbaru? Umiejętnie zamaskować kwasiury, najlepiej cukrem, wysłać wybrzydzaczy na spacer i siedzieć cicho. Tak powstały dzisiaj moje tartaletki z rabarbarem i karmelem w cieście kakaowo-kawowym z orzechami pekan. Z podanego przepisu upiekłam sześć tartaletek.

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Ciasto:

      120 g masła, posiekanego na kawałki

      1 szklanka mąki krupczatki

      1 łyżka kakao

      1 łyżka kawy rozpuszczalnej

      pół łyżeczki kawy mielonej

      1/2 szklanki drobnego cukru

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      6 łodyg rabarbaru

      3 łyżki brązowego cukru

      2 łyżki masła

      1 łyżka miodu

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      szczypta cynamonu

      orzechy pekan

        

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 45 minut. Łodygi rabarbaru umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. W rondelku z grubym dnem rozpuścić mało, dodać cukier i miód, zagotować, wrzucić rabarbar i chwilę gotować, aż zmięknie, wlać śmietankę i gotować ok. 20 minut, aż  sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Dodać cynamon, wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić.

      Foremki na mini tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła na podsypanej mąką desce. Przenieść do foremek i wylepić dna i boki, odcinając nadmiar ciasta (można go wykorzystać, piekąc przy okazji ciastka lub zamrozić). Ciasto na dnie każdej foremki ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC na 15 minut. Wyjąć, napełnić sosem karmelowym i ułożyć na wierzchu orzechy. Zapiekać kolejne 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami.

      Tartaletki kawowe z rabarbarem w karmelu i pekanami

  • niedziela, 23 września 2012
    • Tarta kokosowa z malinami

      Poczułam dziś powiew jesieni. Choć słońce świeciło mocno, wiatr przypomniał kto tu teraz rządzi. Dobrze, że są późne odmiany malin, które jednak kojarzą mi się z latem. Tak jak kokosy z egzotyczną wyspą... Oto tarta. Jedno z wielu ciast na mojej długiej liście przepisów, które rodzą się w mojej głowie. Nie ma dnia bym czegoś do niej nie dopisywała, bo inspirację znajduję ostatnio niezwykle łatwo... Tylko nie nadążam z ich realizacją i sporządzaniem notek. Często gotuję na 2-3 dni, by jako pracująca mama i żona zaoszczędzić czas. Przez trzy dni gołąbki, ale za to w dwóch wersjach. Potem leczo wege, które po dwóch dniach zmienia się w gulasz z mięsem i kaszą. Za to ciasta piekę teraz w małych porcjach, by zaspokoić swój głód na pieczenie. Zapraszam na letnią tartę kokosową z malinami....

      Tarta kokosowa z malinami

      Ciasto:

      250 g mąki pszennej - krupczatki

      150 g zimnego masła

      80 g cukru pudru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      2-3 łyżki bardzo zimnej wody

      szczypta soli

      Nadzienie:

      400 g jogurtu typu greckiego

      100 g białej czekolady rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka, ostudzonej

      50 g wiórków kokosowych

      1 Princessa maxi o smaku kokosowym

      2 białka (schłodzone)

      200 g świeżych malin

      Tarta kokosowa z malinami

      Wafelek zamrozić, by można go było zetrzeć.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać bardzo zimną wodę. Zawinąć w folię. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki formy na tartę małej tortownicy (24 cm) na wysokość 3-4 cm. 

      W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Jogurt połączyć z ostudzoną czekoladą i wiórkami. Zetrzeć na grubej tarce zamrożony wafelek Wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka. Wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Wcisnąć waliny otworami do góry. Piec 0k. 40 minut w temperaturze 180oC.

      Tarta kokosowa z malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta kokosowa z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 18:23
  • piątek, 24 sierpnia 2012
  • niedziela, 12 lutego 2012
    • Tarta serowa z kurczakiem, cukinią i fetą

      Oto kolejna tarta na moim ulubionym i szybkim spodzie twarogowym. Tym razem kurczak w połączeniu z cukinią, fetą, oregano i suszonymi pomidorami. Tartę możemy przygotować na walentynkową kolację. We dwoje lub rodzinnie, dla tych których kochamy... Zapraszam...

      Przepis dodaję do akcji Walentynki 2012. Czym TO się je? prowadzonej na Durszlaku przez lejdi-of-the-house.

       

      Tarta serowa z kurczakiem, cukinią i fetą

       

      Ciasto:

      2 szklanki mąki

      20 dag twarogu

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      1/3 szklanki mleka

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

       

      Nadzienie:

      2 małe piersi z kurczaka

      łyżeczka słodkiej papryki

      mała cebula

      ząbek czosnku

      1 mała cukinia

      20-250 g fety

      olej do smażenia

      300 g gęstej kwaśnej śmietany

      1 jajko

      6-8 suszonych pomidorów (mogą być z oliwy)

      sól, pieprz, suszone oregano

      ewentualnie: kawałek żółtego sera

       

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli. Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posolić, dodać do cebuli, obsmażyć. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawić słodką papryką. Ostudzić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć krótko ze szczyptą soli.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Suszone pomidory posiekać w paseczki. Wyłożyć razem z kurczakiem i cukinią na spód ciasta. Na końcu dodać pokrojoną fetę.

      Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Wylać na wierzch. Można również zetrzeć ser żółty, np. goudę, ale nie jest to konieczne. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać na ciepło.

       

      Tarta serowa z kurczakiem, cukinią i fetą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z kurczakiem, cukinią i fetą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2012 12:18
  • środa, 25 stycznia 2012
    • Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Oto kolejny przepis z wykorzystaniem domowej pasty marcepanowej. Dość słodka. Z pysznym kruchym ciastem i chmurką bezy. Do tego powidło ze śliwek i mnóstwo bakalii. Składnikiem najsłodszym okazał się być marcepan.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Spód:

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      100 g cukru pudru

      3 żółtka

      125 g masła

      Wypełnienie:

      kilka łyżek powideł śliwkowych

      1,5 szklanki bakalii (żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, łyżeczka startej skórki cytrynowej, posiekane orzechy włoskie i laskowe

      200 g marcepanu (zamrożonego), np. z tego przepisu

      Wierzch:

      3 białka

      100 g drobnego cukru

      szczypta soli

      łyżka mąki ziemniaczanej

      Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić dno i boki na wysokość 2-3 cm formy na tartę. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 180oC.  

      Następnie spód ciasta posmarować powidłem, posypać bakaliami, a marcepan zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Na końcu wsypać mąkę i dobrze połączyć z pianą. Wyłożyć na wierzch i piec w temperaturze 170oC około 20 minut aż beza lekko się zezłoci. Ostudzić przed rozkrojeniem.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 08:37
  • czwartek, 20 października 2011
  • wtorek, 11 października 2011
    • Tarta z kurczakiem i śliwkami

      Zaskakujące połączenie mięsa i owoców w przyprawach na spodzie twarogowym. Danie nie jest słodkie, bo śliwki są dość kwaśne. Całość tworzy niesamowite wrażenia... 

       Tarta z kurczakiem i śliwkami

       

      Ciasto:

       2 szklanki mąki

       20 dag twarogu

       1 jajko

       1 łyżeczka soli

       1/3 szklanki mleka

       6 łyżek oleju

       łyżeczka proszku do pieczenia

       tłuszcz do formy

       

       Nadzienie:

       2 małe piersi z kurczaka

       2 małe czerwone cebule

       5-7 śliwek węgierek

       olej do smażenia

       300 g gęstej kwaśnej śmietany

       1 jajko

       curry, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cynamon, imbir

       

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z curry i słodką papryką. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plasterki. Udusić na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli. Kurczaka i cebulę nieco ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem, curry, gałką muszkatołową i imbirem. Doprawić solą i pieprzem. Śliwki wypestkować, pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Na ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać śmietaną, ułożyć śliwki i lekko je docisnąć. Posypać cynamonem. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać z sosem barbecue.

       

      Tarta z kurczakiem i śliwkami 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z kurczakiem i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 października 2011 12:50
  • piątek, 19 sierpnia 2011
    • Tarta serowa z cukinią

      Mój mąż powiedział po pierwszym kęsie: "Możesz takie dania robić częściej..." Aja lubię zadowolenie w oczach męża. Bo ogólnie prawie we wszystkim się zgadzamy. Kulinarnie nieco mniej. Przyznaję się, że czasem gotuję cioś lub piekę wiedząc, że jakiś składnik mojemu P. nie podchodzi, ale bardzo lubię go ja... Dużo jednak produktów (nie tylko smak piwa :) ) lubimy równie mocno. Tak jest w przypadku tart, sera, czosnku, ziół włoskich i cukinii, zatem tym razem zachwyt był przewidywalny...

      P.S. Dzieciaki mają smaki w genach, też zjadły z apetytem (i z sosem :))

      Tartę dodaję do akcji kulinarnej prowadzonej przez Edith.


      Tarta serowa z cukinią

       

      Ciasto:

      2 szklanki mąki

      20 dag twarogu

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      1/3 szklanki mleka

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:
      1 młoda cukinia
      250 g ricotty
      125 g (1 kulka) mozzarelli

      2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

      łyżeczka suszonych ziół (tymianek, bazylia, oregano, czosnek)

      sól
      pieprz

      2 łyżki oleju

      2 łyżki g płatków migdałowych i zioła do posypania


      Tarta serowa z cukinią

       

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2 cm - formę wysmarowaną tłuszczem.

      Ricottę wymieszać z jajkiem, porwaną na kawałki mozzarellą, śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wylać równomiernie na spód ciasta. Cukinię umyć, zetrzeć w plastry jak na mizerię lub cienko pokroić w plastry. Ułożyć na masie serowej, delikatnie posolić, posmarować olejem. Piec około 50 minut w temperaturze 200oC. 20 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch płatkami migdałowymi.

       Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie majonezu i jogurtu.

      Bieszczady...

      Jedna z "moich" łąk

      Zapach kopru przyciąga nawet motyle

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 sierpnia 2011 18:14
  • czwartek, 02 września 2010
    • Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Tę pyszną tartę  znalazłam u Viridianki na blogu cioccolatogatto.blox.pl. Przygotowałam ją na kolację z teściami. Chyba trochę ich zaskoczyłam, ale mówili, że bardzo smaczne. Mój mąż uwielbia takie włoskie dania, choć jego mama gotuje raczej tradycyjne polskie potrawy... Jednak teściowa zawsze podkreśla, że jej syn ma w tej sferze małżeństwa wielkie szcżęście... Nie pytając o opinie w innych dziedzinach, dogadzam jej synowi, który dużą część swojego życia skazany był na jedzenie w stołówkach szkolno-akademickich....

      Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Składniki na ciasto kruche (wg. Michela Rouxa):
      250g mąki
      125g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
      1 średnie jajko
      1 łyżeczka soli
      2 łyżeczki drobnego cukru


      Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, jajko, sól i cukier. Wszystkie składniki w środku mieszamy palcami, potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Mieszamy dopóki wszystkie składniki nie będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodajemy 40ml zimnej wody (mi wystarczyła tylko łyżeczka), mieszamy palcami z ciastem. Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

      Ciasto rozwałkowujemy. Nawijamy na wałek, a następnie odklejamy nad foremką (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką). Oblepiamy dno i boki foremki. Przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy i odkrawamy nadmiar ciasta. Dwoma palcami lekko ugniatamy ciasto na ściankach, żeby wystawało na około 5mm ponad krawędź foremki. Przed pieczeniem wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

      Ciasto na dnie foremki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach (5-6). Wykładamy pergaminem i wsypujemy do środka suszoną fasole/groch/ryż. Całość pieczemy 20 minut w temp. 200-220oC (według mnie wystarczy 190oC. Wyjmujemy na chwilę, by zdjąć pergamin wraz z grochem/fasolą/ryżem.

      Nadzienie:
      250g serka ricotta
      1 cukinia, średniej wielkości
      3 pomidory, średniej wielkości (dałam 2)
      jajko
      przyprawa kuchni włoskiej (w oryginale suszone i świeże: bazylia, oregano)
      sól, pieprz
      parmezan, starty


      Ricottę mieszamy z jajkiem, doprawiamy ziołami, przyprawami i parmezanem. Warzywa kroimy w cienkie plastry.

      Na podpieczony spód wykładamy serowo-ziołowe nadzienie, układamy naprzemiennie plastry warzyw, posypujemy ziołami i parmezanem. Następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

      Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ricottą, cukinią i pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 września 2010 19:20

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...