Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kluski”

  • poniedziałek, 13 kwietnia 2015
    • Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Już kilka razy stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę zielonych listków rukoli dodałam do klusek leniwych. Podałam je z sosem paprykowym i boczkiem.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
      50 g zmiksowanej rukoli
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 czerwona papryka
      1 łyżka masła
      pół cebuli
      2 ząbki czosnku
      szklanka passaty pomidorowej
      1 łyżka koncentratu pomidorowego
      1 łyżeczka octu balsamicznego
      1 płaska łyżeczka ziół do pizzy
      sól, cukier i pieprz

      Przygotować sos. Paprykę wypatroszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i grubo posiekać. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, paprykę i obrany, posiekany czosnek, delikatnie posolić, dusić na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i gotować ok. 3 minut. Wlać passatę oraz ocet. Całość zmiksować, wlać śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz, a w razie potrzeby cukier.

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać rukolę oraz mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Boczek pokroić grubo i przesmażyć, trzymać w cieple. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem i wyłożyć boczek.

      Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 kwietnia 2015 07:44
  • wtorek, 29 października 2013
    • Kluchy twarogowo-dyniowe z nadzieniem groszkowym w paprykowo-pomidorowym sosie

      Trochę poniosła mnie fantazja i przygotowałam takie oto kluchy :) Bez mięsa, za to z pysznymi warzywnymi dodatkami...

      Kluchy twarogowo-dyniowe z nadzieniem groszkowym w paprykowo-pomidorowym sosie


      Ciasto:

      400 g tłustego twarogu
      1 szklanka puree z dyni, odciśniętego z soku
      1 łyżeczka soli
      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      2 jajka
      3 łyżki stopionego masła

      Nadzienie:

      150 g zielonego groszku
      kilka suszonych pomidorów w oliwie
      szczypta cukru
      sól i pieprz
      zioła do pizzy, majeranek
      posiekany szczypiorek i natka pietruszki

      Sos:

      2 czerwone papryki
      pół główki czosnku
      pół cebuli
      1 niewielka marchew
      1/2 małego selera
      kawałeczek pora
      2-3 łyżki oliwy z pomidorów
      3 pomidory z oliwy
      łyżka słodkiej papryki
      2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      sól, cukier i pieprz
      łyżeczka ziół do pizzy
      posiekana gałązka natki pietruszki

      Najpierw przygotować sos. paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć środki, posmarować olejem i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Czosnek w łupinkach posolić, polać odrobiną oliwy i również zawinąć szczelnie folią. Piec w gorącym piekarniku do miękkości. Pozostałe warzywa obrać, selera i marchew zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę. Poddusić wszystko na oliwie lub maśle, delikatnie posolić, by puściły sok. Dodać upieczoną paprykę i ząbki czosnku wyjęte z łupin. Dodać również suszone pomidory i wlać szklankę wrzątku. Gotować kilka minut. Następnie zmiksować, dodać zioła, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, sól i cukier do smaku, a na końcu posiekaną natkę.

      Przygotować nadzienie do klusek. Groszek ugotować do miękkości z cukrem, zmiksować, dodać posiekane pomidory, natkę, szczypior, zioła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić.

      Twaróg rozgnieść widelcem, dodać puree z dyni, roztrzepane jajka, oliwę lub stopione masło, sól i mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 7-8 równych części. Rozpłaszczać w dłoniach, kłaść nadzienie i zlepiać, formując długie kluchy. Wrzucać powoli na osolony wrzątek. Gotować ok. 4 minut od wypłynięcia. Odsączyć z wo0dy, wyłożyć na talerze i podać polane gorącym sosem. Można również pokroić na kawałki i ułożyć na sosie.

         

      Kluchy twarogowo-dyniowe z nadzieniem groszkowym w paprykowo-pomidorowym sosie 

       

  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

      Lubię kremowe zupy, a najbardziej borowikową. Dziś, z okazji trwania Pieczarkowego weekendu prowadzonego na Durszlaku przez Mopsa w kuchni, prezentuję nieco mniej wykwintną wersję zupy grzybowej, a mianowicie Zupę-krem z pieczarek z domowymi kluskami.

       

       Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami

      Składniki:

      30 dag pieczarek

      1 por

      2 ziemniaki

      1 marchewka

      2 pietruszki

      ewentualnie kilka suszonych grzybów dla podkreślenia aromatu

      pieprz, sól, suszony lubczyk, natka pietruszki

      pół kubka słodkiej śmietanki min. 18% 

       

      Kluski:

      1/ 3 szklanki ciepłej wody

      1 szklanka mąki

      1 łyżeczka oleju 

      szczypta soli 

       

      Wszystkie obrane i podzielone na kawałki warzywa oraz opłukane pieczarki umieścić w garnku, zalać wodą i nieco posolić. Gotować do miękkości.

      Kiedy warzywa będą się gotować, do miski wsypać przesianą mąkę i sól, wlać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto jak na pierogi, dodając na końcu olej, by ładnie odchodziło od rąk.

      Kiedy warzywa całkowicie zmiękną, zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i dodać posiekaną natkę. Zagotować. Z ciasta odrywać kawałeczki, rolować w palcach i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze chwilę. Odlać pół kubka gorącej zupy, wlać do niej śmietankę i energicznie wymieszać. Wlać do wrzącej zupy, mieszając. Podawać gorącą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa-krem z pieczarek z domowymi kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 19:44
  • poniedziałek, 23 sierpnia 2010
    • Kremowa zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

      Mój tato jest zapalonym grzybiarzem. Zawsze mogę liczyć na porcję grzybów o tej porze roku. Ja odwdzięczam się pyszną zupą, którą mój tata bardzo lubi...


      Składniki zupy: ok. 300 g świeżych podgrzybków lub borowików (nieco więcej mrożonych), 1 duża marchewka, 1/2 selera, 2 małe pietruszki, garść suszonych prawdziwków, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1/2 pora, sól, pieprz, 1,5 litra bulionu wołowego lub grzybowego, łyżka masła, 1/2 kubka kwaśnej śmietany 18%, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.

      Kluski: 1 jajko, 15 dag mąki, sól

      Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Grzyby oczyścić i pokroić. Dorzucić pół pęczka natki pietruszki razem z gałązkami oraz suszone grzyby i przyprawy. Zalać wszystko bulionem i ugotować do miękkości. Dodać łyżkę masła, rozpuścić i zmiksować. Zabielić śmietaną i zagotować. Dodać resztę posiekanej natki i wymieszać.

      Mąkę przesiać, wsypać do miski. Rozmieszać jajo z mąką, dodając wodę w takiej ilości, aby ciasto dało się formować. Wybijać ciasto mątewką aż do ukazania się pęcherzyków. Maczać łyżeczkę we wrzącej wodzie, nabierać ciasto i kłaść małe, podłużne kluski na wrzącą zupę. Zamieszać, ugotować do miękkości.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa grzybowa z kładzionymi kluskami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 sierpnia 2010 18:43

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...