Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „migdały”

  • niedziela, 05 czerwca 2016
    • Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Cudowna pogoda sprawiła, że nie zaglądałam tutaj przez kilka dni. W końcu jednak trzeba powrócić do rzeczywistości przed nowym tygodniem pełnym obowiązków i... gotowania. Dzisiaj na blogu właściwie klasyka kuchni, roladki drobiowe ze szpinakiem w wiosenno-letnim sosie koperkowym z dodatkiem migdałów. Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko jest zielone... połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak...

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Składniki na 4 roladki:

      2 duże filety kurczaka
      150 g świeżego szpinaku szpinaku
      2 ząbki czosnku
      garść płatków migdałowych
      sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół
      olej do smażenia

      Do sosu:
      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      mały pęczek koperku
      sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół
      2/3 szklanki śmietanki 18%
      

      Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak. Zwijać w rulon. Spinać wykałaczkami, by farsz nie wydostawał się ze środka. Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju lub sklarowanym maśle. W szerokim garnku stopić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć. wlać szklankę wody i mieszać trzepaczką do rozpuszczenia grudek. Dodać posiekany koperek, zioła, czosnek, pieprz i sól do smaku. Po kilku minutach gotowania wlać śmietankę i ewentualnie jeszcze raz doprawić.



      

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 czerwca 2016 20:23
  • wtorek, 29 marca 2016
    • Babka migdałowa

      Babka migdałowa

      Składniki:

      200 g zmielonych migdałów (najlepiej ze skórką)
      100 g mąki ziemniaczanej
      150 g masła
      5 dużych jajek
      2/3 szklanki brązowego cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstraktu
      szczypta soli

      Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Cukier zmieszać z cukrem migdałowym. Masło zmiksować na puch, wbijać po jednym jajku na przemian z porcją cukru. Zmiksować na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą i przesiać do masy. Zmiksować. Dodać zmielone migdały i ekstrakt (jeśli nie użyliśmy cukru migdałowego). Delikatnie wymieszać składniki łyżką do połączenia.

      Formę do babki natłuścić (olejem), posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć masę. Piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180oC.

      Babka migdałowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Babka migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 marca 2016 08:25
  • wtorek, 01 marca 2016
  • piątek, 08 stycznia 2016
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • niedziela, 06 września 2015
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • piątek, 12 czerwca 2015
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • poniedziałek, 18 maja 2015
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Kiedy patrzę na sklepowe półki, widzę wygórowane ceny pesto. A przecież koszt wykonanego w domu jest dużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup.

      W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika.

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Składniki pesto:

      3 łyżki płatków migdałowych

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki

      2 pęczki natki pietruszki

      1 łyżeczka ziół włoskich

      oliwa extra vergine - ok 1/2 szklanki - użyłam o smaku cytrynowym

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na papkę. W lodówce można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni. Pesto dłużej zachowa świeżość, jeśli wlejemy na wierzch dodatkową porcję oliwy.

      Domowy Wyrób

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto pietruszkowo-cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 12:25
  • środa, 01 kwietnia 2015
    • Brioszki z mango curd

      Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem, już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Składniki:

      340 g mąki pszennej
      7 g drożdży instant
      30 g cukru
      1/3 łyżeczka soli
      60 ml mleka
      3 jajka
      115 g miękkiego, posiekanego masła
      po 1 łyżeczce cukru waniliowego i migdałowego
      12 łyżeczek mango curd (przepis tutaj)
      1 jajko do posmarowania

      płatki migdałów i wiórki kokosowe do posypania

      Do miski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach.  Następnie dodawać po kawałku masła, nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie, wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na  ok 1,5 h do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować.

      Przygotować formę na 12 muffinów.  Wyłożyć papierem lub papilotkami.

      Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać  po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40oC). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oCna około 20 minut.

      Brioszki z mango curd

      Brioszki z mango curd

      Wielkanocne Wypieki  Babki Wielkanocne 2015 

      Wielkanocne Smaki - edycja V  Wegetariańska Wielkanoc 2015

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brioszki z mango curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 kwietnia 2015 20:38
  • czwartek, 15 stycznia 2015
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      W moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się tak jakoś ciszej, spokojniej, bardziej świątecznie. Lubię ten czas, choć dużo gonitwy, przygotowań... Myślę, że prowadzenie bloga stawia mnie trochę do pionu, by opracować jakiś plan świątecznych potraw, co roku nieco innych. Sama Wigilia będzie taka sama. Bo na święta wyjeżdżamy do rodziców, a mamy, jak to mamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia...

      Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks.

      Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku. Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy keks z marcepanem.

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Składniki:

      130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
      80 g masła, pokrojonego w kostkę
      3 jajka, oddzielone żółtka od białek
      40 g mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe
      ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku

      Bakalie:

      200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego
      100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
      100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
      100 g posiekanych suszonych moreli
      50 g rodzynek
      50 g suszonej żurawiny
      50 g suszonych czereśni

      Do dekoracji: masa marcepanowa, biały lukier na bazie białka, złote cukrowe kuleczki i białe cukrowe gwiazdki

      Posiekane bakalie namoczyć w wódce korzennej lub miodzie pitnym na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180oC. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować.
      Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować.

      Świąteczne słodkości!

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 20:14
  • czwartek, 27 listopada 2014
    • Złota szarlotka

      Ta szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia!

      Złota szarlotka

      Złota szarlotka

      Ciasto:

      250 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      2/3 szklanki cukru pudru
      2-3 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Nadzienie:

      ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią

      Warstwa orzechowa:

      100 g masła
      2/3 szklanki cukru
      2 łyżki miodu
      100 g płatków migdałowych
      50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
      50 g płatków owsianych
      1/3 szklanki mleka

      Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło.

      Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny karmel. Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić.

      Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

      Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Na wierzchu rozsmarować masę orzechową.

      Piec około 50 minut w temperaturze 170oC. Wierzch można przykryć papierem, by się nie za szybko zrumienił lub na dolnej grzałce piekarnika, włączając pod koniec pieczenia również górną grzałkę.

      Innym rozwiązaniem jest podpieczenie dolnego ciasta przed wyłożeniem jabłek (tego sposobu nie sprawdzałam).

      W orzechowym raju 3  Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  Korzenne przysmaki

       Złota szarlotka

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Złota szarlotka”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 listopada 2014 14:49
  • czwartek, 13 listopada 2014
  • czwartek, 06 listopada 2014
  • niedziela, 28 września 2014
    • Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto...

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami
      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
      4 jajka (białka i żółtka osobno)
      150 g mielonych migdałów ze skórką
      120 g mielonych otrębów śliwkowych
      100 g cukru
      80 g białego cukru
      120 g masła miękkiego
      60 g płatków migdałowych
      250 g ricotty
      50 g kwaśnej śmietany
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
      50 g płatków migdałowych
      cukier puder do posypania

      Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z ricottą, migdałami i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 września 2014 08:59
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


      Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Składniki ciasta:

      2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
      2 łyżki miękkiego masła
      3 kopiate łyżki nutelli
      2/3 szklanki brązowego cukru

      Polewa:

      1 czekolada mlecza
      1czekolada gorzka
      1/2 szklanki mleka w proszku
      ok. 60 g masła
      1 szklanka słodkiej śmietanki
      1/2 szklanki mleka
      1 płaska łyżeczka żelatyny

      Do dekoracji:

      orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

      W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

      Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.

      

      Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58
  • czwartek, 03 kwietnia 2014
  • czwartek, 30 stycznia 2014
  • piątek, 06 grudnia 2013
  • poniedziałek, 02 grudnia 2013
    • Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Serniki to mój żywioł. Nie przepadam za tradycyjnym serowcem świątecznym z rodzynkami i skórką pomarańczową. Sernik to dla mnie wyjątkowa kompozycja smaków. Od spodu, poprzez masę, po wykończenie. Wszystko musi ze sobą współgrać i dobrze wyglądać, najlepiej jak tort... Zastanawiam się dlaczego, takie jest moje wyobrażenie sernika. Może dlatego, że z tortu zawsze wyjadałam masę, a biszkopt dostawał się tacie. Dziś piekąc ciasto, pamiętam, aby spory kawałek każdego mojego wypieku zamrozić dla niego. I nawet mama, która twierdzi, że nie lubi sernika, zachwyca się jego smakiem. Może wystarczyło odczarować to ciasto?

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Spód:

      300 g ciastek czekoladowych
      80 g masła
      3-4 łyżki mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie zmielonego
      100 g czekolady mlecznej
      100 g czekolady gorzkiej
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18-30%
      1 szklanka cukru
      2/3 szklanki mleka w proszku
      2 łyżki ciemnego kakao
      5 jajek
      1 duży baton marcepanowy w czekoladzie (200 g), pokrojony na kawałki
      60-80 posiekanej czekolady

      Dekoracja:

      70 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

      Ciasteczka zmielić, najlepiej w malakserze. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek razem z mlekiem i wymieszać. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Czekoladę połamać na kostki, stopić w miseczce razem ze śmietanką (na parze lub w mikrofalówce), dobrze z nią połączyć i ostudzić. Jajka rozmieszać za pomocą trzepaczki. Twaróg włożyć do miski, dokładnie połączyć z cukrem, mlekiem w proszku, roztopioną czekoladą i kakao. Wylewać porcjami na spód ciasteczkowy, dodając partiami posiekany baton marcepanowy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec w tej temperaturze ok. 40 minut, potem dopiekać w 150oC ok. 40 minut, do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. Wówczas wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na pół godziny, potem wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z formy. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dowolnie udekorować. 

      Jak zrobić gwiazdę na środku sernika? Na środek wbić delikatnie foremkę w trakcie gwiazdy i wsypać do środka mocno pokruszone migdały. Następnie delikatnie wyjąć foremkę. Smacznego!

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

      Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-czekoladowy z marcepanem i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 grudnia 2013 20:52
  • piątek, 29 listopada 2013
  • niedziela, 17 listopada 2013
    • Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Na zakończenie tygodnia, zwłaszcza orzechowego nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego z moimi ulubionymi migdałami. Już dawno wymyśliłam sobie drożdżówki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem. Okazją do realizacji był właśnie Orzechowy Tydzień prowadzony przez Atinę. Do wypieku przygotowałam moje ulubione ciasto na bazie twarożku. Drożdżówki o dziwo najbardziej posmakowały mojemu wybrednemu Julkowi. Po zjedzeniu obiadu wsunął od razu dwa motyle. A na końcu wpisu znajdziecie mojego syna wydobywającego z łupin orzechy przed domem babci. Brawa należą się Julkowi za cierpliwość i zaangażowanie. Siedział przy tej czynności przez pół dnia. Jest nadzieja, że jeśli pójdzie do szkoły jako sześciolatek jakoś wysiedzi w ławce te kilka godzin. Mimo wszystko wolałabym go wysłać do szkoły rok później. Żałuję, że takie małe dziecko będzie musiało dźwigać ciężki plecak, siedzieć po lekcjach w ciasnej świetlicy, chodzić po ciasnych i głośnych korytarzach, a potem odrabiać zadanie do nocy... Wiem jak ciężko było starszemu Mikołajowi, który jako siedmiolatek zaczynał swoją edukację szkloną. Pytam dlaczego? Czy w tej sprawie rodzic nie ma nic do powiedzenia?

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Składniki: 

      250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego
      2 jajka
      2- 2,5 szklanki mąki luksusowej (w zależności od wilgotności twarogu)
      1 łyżka cukru waniliowego
      25 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      3 łyżki stopionego masła

      Nadzienie:

      1 białko
      skórka starta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
      ok. 150 g bardzo drobno mielonych migdałów, najlepiej bez skórek
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego
      2 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka cukru migdałowego z Delekty (można dodać ekstrakt lub kilka kropel olejku migdałowego)

      oraz 1 żółtko z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek

      Jajka i twaróg wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Roztrzepać w misce trzepaczką. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z solą i mąką do twarogu z jajkami, wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości.
      Przygotować nadzienie. Białko lekko ubić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Nadzienie powinni mieć taką konsystencję, by dało się rozsmarować na cieście.

      Podrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki.

      Każdą kulkę rozwałkować na płaski placek, posmarować 2 pełną łyżeczkami nadzienia, zostawiając wolny 1 cm brzegu.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Zwinąć jak naleśnika.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Następnie obydwa końce naciąć dość głęboko.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Boki wywinąć na zewnątrz i złączyć w środku, by powstał kształt motyla.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Uformowane bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. 

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Drożdowe motylki z migdałowo-pomarańczowym nadzieniem

      Julek, lat 5 i pół

      Orzechowy Tydzień  

        

      

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...