Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „czekolada”

  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • środa, 26 kwietnia 2017
    • Ciasto Kinder Country

      Ciasto przygotowałam na dziewiąte urodziny syna Juliana. Jest bardzo słodkie, ale nie można się od niego oderwać. Jedyny minus jest taki, że źle się je kroi, ale smak wynagradza wszystko...

      Ciasto Kinder Country

      Źródło z moimi poprawkami

      Składniki:

      350 ml słodkiej śmietanki 30%
      250 g serka mascarpone
      ok. 200 g herbatników
      2 białe czekolady
      2 mleczne czekolady
      4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik
      2 śmietanfixy
      Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
      200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków Kangus i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić połamane na kostki czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać aż składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

      Ciasto Kinder Country

      Ciasto Kinder Country

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kinder Country ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 kwietnia 2017 07:38
  • piątek, 23 grudnia 2016
    • Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Piernik staropolski to najlepszy piernik jaki jadłam w życiu. Przygotowuję ciasto i piekę co roku. Tym razem przełożyłam go dwiema masami serowymi i dżemem. W tym szczególnym, magicznym czasie wszystkim odwiedzającym mój blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia.

       Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem

      Składniki:

      500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego)
      1,5 szklanki cukru
      250 g masła
      1 kg mąki pszennej
      3 jajka
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      pół szklanki mleka
      pół łyżeczki soli
      2 torebki przyprawy korzennej do piernika

      Masy serowe - waniliowa i czekoladowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      15 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
      1 tabliczka gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      oraz słoik gęstego dżemu porzeczkowego

      Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

      Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5-6 tygodni.

      Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, wylepić dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 21 x 30 cm. Piec w temperaturze 170oC (można z termoobiegiem) przez 15-20 minut.

      Kiedy ostygnie przełożyć masą serową waniliową, gęstym dżemem porzeczkowym oraz czekoladową masą serową.

      Przygotować polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Masy serowe:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek, dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową.

      Polewa kakaowa z żelatyną:

      4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 grudnia 2016 09:41
  • poniedziałek, 24 października 2016
    • Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      750 ml mleka

      500 g masła (2,5 kostki)

      1 i 1/3 szklanki cukru

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      garść żurawiny

      garść jagód goji

      garść słupków migdałowych

      po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej

      garść posiekanych orzechów laskowych

      ew. 2 łyżki kakao

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Wykonanie kremu: Budynie rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, ucierając na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. 1/3 kremu odłożyć. Do pozostałego kremu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę z bakaliami, a masą bez dodatków posmarować wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować i schłodzić do stężenia kremu.

      Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2016 10:13
  • środa, 24 sierpnia 2016
    • Sernik "Czarny las"

      Sernik, który dzisiaj prezentuję upiekłam na 12 urodziny syna Mikołaja. Do zdjęcia uratowałam dosłownie ostatni, nie najpiękniejszy kawałek...

      Sernik

      Przepis na dużą prostokątną blaszkę

      Spód:

      300 g ciastek kakaowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego
      5 jajek

      1 szklanka cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej
      średni słoik wiśni w syropie, odsączonych

      Wierzch:

      500 ml schłodzonej kremówki (min. 30%)
      2 fixy do śmietany
      3 łyżki cukru pudru
      3-4 łyżki startej gorzkiej czekolady

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Twaróg zmiksować z jajkami i cukrem. Pod koniec wymieszać z mąką i zmiksować. Dodać odsączone wiśnie, wymieszać łyżką. Wylać na spód. Piec około 1 godziny w 180oC. Sernik powinien być na górze ścięty i sprężysty. Wyjąć i ostudzić.

      Zimną kremówkę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch sernika, posypać czekoladą i schłodzić.

      Sernik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Czarny las"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 24 sierpnia 2016 07:50
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Spód:

      1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

      1/3 szklanki cukru pudru

      120 g masła, posiekanego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

      puszka masy kajmakowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka
      1,5 szklanki mrożonych jeżyn

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 12:04
  • piątek, 04 marca 2016
    • Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Dzisiaj skuszę Was sernikiem bardzo czekoladowym z orzechowymi pralinami i czekoladową bezą. Sernik jest dość słodki, bardzo sycący. Nie wygląda na gwiazdora, a le zapewniam Was, że smak zachwyca...

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Spód:
      200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      220 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      4 żółtka
      2 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      ok. 10 pralin orzechowych (Wawel)
      

      Beza:

      4 białka
      szczypta soli
      3/4 szklanki cukru pudru
      80 g gorzkiej czekolady
      1/4 szklanki mleka
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Praliny pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka utrzeć z twarogiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę i utrzeć dokładnie. Wyłożyć na spód z płatków czekoladowych na przemian z pokrojonymi pralinami. Ostatnia warstwa ciasta ma przykrywać praliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Na końcu wmieszać do bezy czekoladę i wyłożyć na spód sernika. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec aż beza zetnie się, ok. 45 minut. Sernik ostudzić, schłodzić, przechowywać w lodówce.

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 08:45
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • środa, 13 stycznia 2016
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • Buraczane ciasto korzenne

      Po ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty. Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Do ciasta polecam dodać cze


      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      50 g drobno startej czekolady ze skórką pomarańczową, np. Terravita 70% kakao ze skórką pomarańczową

      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      1 łyżka przyprawy korzennej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki wraz ze startą czekoladą i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. 

      Polewa czekoladowa:

      50 g gorzkiej czekolady, posiekanej, np. Gorzkiej Terravita 70% kakao
      50 ml śmietany kremówki 36%
      1 łyżeczka cukru pudru
      cukrowe perełki

      W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, dodając cukier puder. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


         

      zBLOGowani.pl

      

        Jesienne słodkości!  Świąteczne słodkości! 2015

       

      Buraczane ciasto korzenne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto korzenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 08:13
  • niedziela, 22 listopada 2015
    • Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspirując się dwoma sernikami znanych blogerek, stworzyłam swoją propozycję. Powstał sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie. Trzeba przyznać, że jest bardo aromatyczny, jesienno-zimowy. Można go przygotować również na święta. Do czego bardzo zachęcam :)

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Inspiracje z bloga Doroty i Asi

      Składniki na brownie:

      120 g masła 
      200 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      2 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      100 g mąki pszennej
      1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.

      Składniki na masę serową:

      1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      5 dużych jajek
      3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      2 łyżki skrobi ziemniaczanej
      skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)
      1 łyżka soku z pomarańczy

      Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

      W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. 

      Na  surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać.

      Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

      Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.

      Mus śliwkowy:

      300 g gęstych powideł śliwkowych (gotowych lub zrobionych z ok. 400 g śliwek węgierek)
      400 ml śmietanki kremówki 30%, b. dobrze schłodzonej
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 łyżki żelatyny
      1/2 szklanki soku jabłkowego

      Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła, śliwki wypestkować, pokroić i smażyć z cukrem w garnku, często mieszając przez ok. 15-20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 300 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką.
      Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały, czas mieszając aż żelatyna się rozpuści, odstawić z ognia. Można również rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej.
      Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo, po łyżce dodawać do żelatyny powidła śliwkowe, mieszając do połączenia się składników. Następnie dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
      Wyłożyć na sernik i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy mus będzie już sztywny, zdjąć obręcz z sernika można sernik kroić.

      banner przepis miesiacaJesienne słodkości!

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 15:54
  • poniedziałek, 02 listopada 2015
    • Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Budyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam!

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Inspiracja

      Składniki na ciasto kruche:

      4 żółtka
      50 g cukru pudru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      180 g mąki pszennej
      120 g masła
      10-12 dużych śliwek

      Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

      Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

      Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

      Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

      Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek

      Piec w temperaturze 190-200oC przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

      Krem:

      500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
      250 g serka mascarpone, schłodzonego
      3 łyżki cukru pudru
      1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

      Wszystkie składniki (koniecznie schłodzone!) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Wyłożyć na ostudzone ciasto ze śliwkami.

      Czekoladowa beza:

      4 białka, w temperaturze pokojowej
      200 g drobnego cukru do wypieków
      2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
      80 g gorzkiej czekolady, roztopionej i lekko przestudzonej

      Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

      Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.

      Piec w temperaturze 140oC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

      Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

      Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą

      Jesienne słodkości! (Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto ze śliwkami, kremem śmietankowym i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 listopada 2015 12:37
  • poniedziałek, 28 września 2015
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
    • Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ostatnio zupełnie byłam na bakier z pieczeniem ciast i przygotowywaniem słodkości. Choć to najlepszy czas na słodkie smakołyki, bo owocowy sezon w pełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości.

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 szklanki gorzkiego kakao
      1 szklanka startej cukinii ze skórką
      1/2 szklanki oleju
      2 duże jajka
      1 szklanka mleka
      2/3 drobnego szklanki cukru
      szczypta soli

      Karmelowe śliwki:

      6 dużych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
      2 łyżki cukru, najlepiej demerara
      łyżeczka masła
      łyżka wody

      Krem:

      250 g serka mascarpone
      1/2 szklanki mleka
      70 g gorzkiej czekolady
      3 łyżki cukru pudru

      Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej lub podgrzewając w kuchence mikrofalowej.  Ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką.

      Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek do 2/3 wysokości. Piec ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone. Babeczki ostudzić przed nałożeniem kremu.
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wodę. Wymieszać aż cukier wchłonie cały płyn, podgrzewać na małym ogniu aż płyn nabierze koloru bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając, aby karmel pokrył śliwki, pilnując, by nie zmiękły za bardzo i zachowały skórkę na swoim miejscu. Zdjąć z palnika i ostudzić.
      Przygotować krem. Serek mascarpone utrzeć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem, nałożyć na ostudzone babeczki, na wierzchu każdej ułożyć ostudzoną połówkę karmelowej śliwki.
      Uczta pod gołym niebem  Włoskie sery
      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      Kakaowe babeczki z czekoladowym kremem i karmelowymi śliwkami

      

  • piątek, 26 czerwca 2015
    • Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      W jednym deserze słodkie ciasteczka z kremem i aromatyczne truskawki. Sernik przygotowałam dla męża z okazji urodzin, ale prezentuję na rozpoczęcie wakacji...

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Składniki:

      2 opakowania ciastek OREO (każde po 176 g)
      1/2 kg małych truskawek, umytych i odszypułkowanych
      100 g stopionego masła
      1 kg g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      2/3 szklanki cukru pudru
      440 ml jogurtu greckiego
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. 8 ciastek Oreo odłożyć, resztę ciastek oddzielić od kremu. Ciastka bez nadzienia zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Okrągłą tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem, podgrzać na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z jogurtem, nadzieniem z ciastek oraz cukrem pudrem i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-jogurtową.Wykładać porcjami na ciasteczkowy spód na przemian z pokruszonymi pozostałymi ciastkami oraz truskawkami. Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      Sernik na zimno z truskawkami i Oreo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z truskawkami i Oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 czerwca 2015 19:35
  • środa, 13 maja 2015
    • Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami

      Składniki:

      300 g ciastek owsianych
      100 g stopionego masła
      800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      200 g białej czekolady
      1/2-2/3 szklanki cukru pudru
      500 ml śmietany kremówki (min. 30%)
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      świeże truskawki, przekrojne na pół
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 09:23
  • poniedziałek, 23 marca 2015
  • piątek, 20 marca 2015
    • Trufle waniliowe

      Rzadko na moim blogu pojawiają się bajaderki, trufle, czekoladki. A w ramach Waniliowego Weekendu chciałam przygotować coś, co w mojej "domowej cukierni" rzadko się pojawia. Zrobiłam przegląd szafek i oprócz lasek wanilii znalazłam mnóstwo posypek cukrowych oraz białą czekoladę. Nie wiem jakim cudem uchowała się przed moim mężem!

      Trufle waniliowe

      Składniki:

      200 g białej czekolady
      250 g serka mascarpone
      ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
      do obtoczenia: posypka cukrowa

      Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i nieco przestudzić. Serek mascarpone energicznie wymieszać widelcem, by lekko się napuszył i rozrzedził. Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka. Do serka dodać wanilię oraz przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

      Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce cukrowej i umieszczać na małych papilotkach. Schłodzić.

      Waniliowy Weekend VI  Wielkanocne Wypieki

      Trufle waniliowe

      Trufle waniliowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 marca 2015 12:05
  • sobota, 07 marca 2015
    • Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny...

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Przepis na tortownicę 20 cm

      Spód:

      80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
      80 g masła
      80 g jasnego brązowego cukru
      2 jajka
      800 g mąki pszennej tortowej
      płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      Masa:
      200 g gotowej masy krówkowej
      250 g serka mascarpone

      Warstwa malinowa: 
      400 g malin
      1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
      150 ml śmietany kremówki
      łyżeczka cukru pudru 

      Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

      Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

      Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 marca 2015 21:13
  • czwartek, 26 lutego 2015
  • poniedziałek, 16 lutego 2015
    • Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Z okazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie...

      Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

       

      Biszkopt:

      5 jajek
      2/3 szklanki drobnego cukru
      skórka starta  połowy cytryny
      1 kisiel cytrynowy bez cukru
      3/4 szklanki mąki
      3 łyżki maku
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      Masa malinowa:

      400 g mrożonych malin
      2/3 szklanki cukru
      2 łyki soku z cytryny
      3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Masa czekoladowa:

      100 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      100 g miękkiego masła
      125 g serka mascarpone

      Do dekoracji:

      250 g śmietany kremówki
      2 łyżki cukru pudru
      kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada

      Nasączenie:

      2/3 szklanki herbaty z cytryną

      Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć folią (ma szczelnie przykrywać kisiel) i ostudzić.

      Czekoladę stopić razem ze śmietanką i ostudzić.

      Mąkę przesiać z budyniem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier aż mas zrobi się szklista. Dodawać po jednym żółtku, a na końcu olej. Mieszając łyżką, wsypywać porcjami mąkę z budyniem. Na końcu dodać skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170oC. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną.

      Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki. Wyłożyć na spodni krążek ciasta, przykrywając drugim krążkiem.

      Przygotować masę malinową. Masło utrzeć z mascarpone, dodając po łyżce kisielu malinowego. Wyłożyć na wierzch i boki drugiego biszkoptu i od razu schłodzić. Przed podaniem dowolnie udekorować ubitą z cukrem pudrem kremówką i posypać kropelkami czekoladowy lu startą czekoladą.

      Tort makowo-cytrynowwy z masaą czekoladową i malinową

      Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015  Karnawałowe Słodkości!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lutego 2015 21:25
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...