Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „jarmuż”

  • wtorek, 08 grudnia 2015
    • Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć!

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Składniki na ciasto:

      2 szklanki mąki razowej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      niepełna szklanka ciepłej wody

      2 łyżki oliwy lub oleju

      Farsz:

      1 woreczek jarmużu

      250 g wędzonego twarogu

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      łyżka włoskich ziół

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Z jarmużu wyciąć grube nerwy. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. dodać jarmuż, wlać nieco wody i poddusić, odparowując zbędny płyn aż jarmuż zmięknie. Ostudzić. Dodać zioła, rozkruszony twaróg,  sól i pieprz.

      Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość ok. 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szeroką szklanką, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, kawałkami boczku lub smażone.

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zimowy Obiad  Kuchnia wegetariańska i wegańska  Pierogi na Wigilię II edycja


      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2015 08:44
  • sobota, 19 września 2015
    • Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem

      Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem

      Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem

      Farsz:

      kilkanaście rurek makaronu cannelloni

      ok. 1/2 główki młodej kapusty

      1/2 cebuli

      3 ząbki czosnku

      2/3 szklanki drobno posiekanego jarmużu (użyłam mrożonego)

      200 g twarogu

      sól i pieprz, przyprawa warzywna, suszony lubczyk, kminek i majeranek

      posiekany koperek lub natka pietruszki

      olej i masło do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka zimnego mleka
      1 szklanka słodkiej śmietanki 12-18%
      80 g sera z niebieską (np. Lazur srebrzysty lub turkusowy)
      pół łyżeczki włoskich ziół
      sól i pieprz

      Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę cienko poszatkować. Czosnek drobno posiekać. Do cebuli dodać czosnek, kapustę, łyżkę masła oraz jarmuż, posolić. Można sól zastąpić przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Chwilę dusić kapustę z jarmużem, potem dolać wody lub bulionu, dodać lubczyk, kminek i majeranek i dusić do miękkości do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać posiekaną natkę lub koper (ilość wg uznania). Przestudzić, wkruszyć twaróg. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

      Suche rurki makaronu napełnić farszem (za pomocą łyżeczki lub palcami). Ułożyć w  w naczyniu żaroodpornym w odległości ok. 1 cm od siebie.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać mleko, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, wkruszyć ser pleśniowy, dodać zioła i mieszając sos trzepaczką, zagotować. Gotować na najmniejszym ogniu aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Makaron zalać ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzić, by sos przykrył makaron z każdej strony. Naczynie żaroodporne (przykryte) włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) na 45 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywę i piec jeszcze do zrumienienia wierzchu.

      Wegetariański obiad V
      

      Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem

      Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Cannelloni z młodą kapustą, jarmużemi twarogiem pod serowym beszamelem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2015 11:19
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :)

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      o chyba najbardziej 

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      2 młode marchwie
      2 ząbki czosnku
      1/2 małej cebuli
      3-4 młode ziemniaki
      1 mała kalarepa
      garść zielonej szparagówki, pokrojonej na 3-4 cm kawałki
      2/3 szklanki jarmużu (użyłam mrożonego)
      1 młody brokuł podzielony na różyczki
      1/2 młodej cukinii (nieobranej)
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony), "jarzynkę" bez glutaminianu sodu
      po 3 łyżki posiekanego koperku oraz natki pietruszki
      płaska łyżeczka mielonego kminku

      Warzywa umyć i obrać. Udko lub skrzydełka umyć, włożyć do średniego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić kalarepę pokrojoną w kostkę, ziemniaki, jarmuż, fasolkę, a na końcu różyczki brokułów i cukinię pokrojoną w kostkę.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

      TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015  Danie pachnące ziołami. Lato 2015


      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato

      Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zielona zupa z młodych warzyw idealna na lato”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 18:32

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...