Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „twaróg”

  • środa, 21 listopada 2018
    • Sernik waniliowy z frużeliną żurawinową

      Na wspólne pichcenie z zaprzyjaźnioną grupą blogerek w listopadzie zaproponowałam przygotowanie sernika. Miałam właśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie.

      A u Mirabelki znajdziecie przepis na przepyszny sernik marcepanowy.

      Sernik z frużeliną żurawinową

      Spód:
      300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych)
      150 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (użyłam twarogu sernikowego z Włoszczowej)
      200 g kwaśnej śmietany

      5 jajek
      niepełna szklanka cukru
      2 łyżki mąki pszennej
      1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
      

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód okrągłej formy wyłożonej papierem (średnica 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka utrzeć z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). Dodać mąkę i utrzeć dokładnie, by nie było grudek (ja potraktowałam masę blenderem). Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki.

      Sernik wyjąć i schłodzić do temperatury pokojowej. Kiedy sernik stygnie przygotować frużelinę.

      Frużelina żurawinowa:

      250 g świeżej lub mrożonej żurawiny

      100 g suszonej żurawiny

      3/4 szklanki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności owoców)

      2 i 1/2 szklanki soku lub kompotu z czerwonych owoców (słodzonego)

      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

      Świeżą lub rozmrożoną żurawinę zblendować, przełożyć do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać wymieszać owoce z cukrem, wlać 2 szklanki soku lub kompotu z czerwonych owoców i gotować do rozpuszczenia cukru. Wówczas dodać sparzoną suszoną żurawinę. Gotować aż suszona żurawina napęcznieje. W 1/2 szklanki soku lub kompotu dobrze wymieszać, wlać do owoców, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika. Jeśli frużelina wydaje się być za gęsta, należy dodać wody. Zbyt rzadką frużelinę można uratować, podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny. Ostudzić. Ciepłą frużelinę wyłożyć na serniku, wyrównać powierzchnię i wstawi na kilka godzin do lodówki.

      Sernik z frużeliną żurawinową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z frużeliną żurawinową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 listopada 2018 18:58
  • wtorek, 23 października 2018
    • Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      I nadszedł sezon na dynię, więc przygotowałam bezmięsne danie, a mianowicie kluski z twarogu z sosem z dyni,pieczarek i cukinii. Dyniowy rarytas przygotowała również Marta i Malwina.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      Sos:

      150 g pieczarek

      150 g dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu i wypestkowaniu)

      1/2 młodej cukinii

      ok. 70 g drobno tartego sera Grana Padano lub Parmezanu

      2 łyżki masła

      1 łyżka mąki

      200 ml słodkiej śmietanki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      Przygotować sos. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Dynię pokroić na kawałki, a umytą cukinię w kostkę. Na patelni stopić masło, wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i dynię, smażyć do odparowania płynu z pieczarek i cukinii. Dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając. Zalać szklanką zimnej wody i rozprowadzić zasmażkę w płynie. Wlać śmietankę i zagotować mieszając. Dodać starty ser, natkę pietruszki i słodką paprykę. Na końcu doprawić solą i pieprzem.

      Kluski:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3-4 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem.

      Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym

      
      Warzywa dyniowate 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2018 16:36
  • wtorek, 17 lipca 2018
  • sobota, 09 czerwca 2018
    • Sernik na zimno z frużeliną jagodową

      Już niedługo na straganach pojawią się leśne borówki. Ja nie wytrzymałam i kupiłam mrożone. Kilkanaście złotych za mały woreczek, ale tak mi się chciało... Polecam na upalne letnie dni, takie jak dzisiaj sernik na zimno z frużeliną, właśnie jagodową...

      Babka z ricottą i morelami 

      Spód:

      300 g zbożowych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa twarogowa:

      500 g sera mielonego w wiaderku

      500 ml schłodzonej śmietany 30-36%

      2 galaretki żółte lub przezroczyste

      2/3 szklanki cukru pudru

      Frużelina:

      ok. 280 g mrożonych borówek leśnych

      ½ szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki wody

      Galaretki rozpuścić w ½ litra wrzątku. Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać ze zmielonymi ciastkami. Kwadratową formę o bokach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Śmietanę ubić. Dodać na końcu cukier i wymieszać. Porcjami dodawać twaróg i połączyć ze śmietaną. Mieszając, wlać tężejącą galaretkę. Jednolitą masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia.

      Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone jagody podgrzewać razem z cukrem. Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Kiedy owoce z sokiem zaczną bulgotać, wlać rozpuszczoną mąkę, zagotować i zdjąć z palnika. Frużelinę ostudzić. Ciasto dzielić na kwadraty lub prostokąty i podawać udekorowane frużeliną.

      Babka z ricottą i morelami

      Babka z ricottą i morelami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z frużeliną jagodową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2018 13:20
  • piątek, 11 maja 2018
  • wtorek, 24 kwietnia 2018
    • Kluski twarogowe z młodą kapustą

      W sklepach coraz częściej pojawia się młoda kapusta. Najbardziej ją lubię w formie surówki. Rzadziej przygotowuję młodą kapustę gotowaną. Ostatnio zrobiłam wyjątek i poddusiłam młodą kapustę z koperkiem, boczkiem i śmietaną z kluskami leniwymi. Danie bardzo polecam, na pewno zrobię je niejeden raz.

      Kluski twarogowe z młodą kapustą

      Kapusta:

      pół główki młodej kapusty

      1 duża dymka bez szczypioru

      150 g chudego boczku

      3 gałązki koperku

      1 łyżeczka masła, najlepiej klarowanego

      ¼ łyżeczki kminku

      ½ szklanki słodkiej śmietanki

      1 płaska łyżeczka mąki

      suszona jarzynka bez glutaminianu sodu (moja jest bez soli)

      sól i pieprz do smaku

      Dymkę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli i boczku razem z kminkiem. Chwilę dusić, a następnie wlać ok. 2/3 szklanki wody. Dodać posiekany koper. Dusić do miękkości. Dodać jarzynkę, pieprz i ewentualnie posolić. Odparować wodę. W garnuszku mąkę rozprowadzić w śmietance. Wlać szybko do kapusty, energicznie mieszając, po zagotowaniu wyłączyć. Trzymać w cieple.

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 3 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, a na kluski wyłożyć kapustę.

      Kluski twarogowe z młodą kapustą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski twarogowe z młodą kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 kwietnia 2018 11:14
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Sernik "Snickers"

      Wczoraj mój młodszy syn Julian skończył 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie...

      Sernik

      Sernik

      Spód:

      300 g kruchych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na senniki

      5 jajek

      ok. 2/3 szklanki cukru

      100 g czekolady mlecznej

      2/3 słodkiej śmietanki 18%

      ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)

      Wierzch:

      ½ puszki masy kajmakowej

      5-6 batonów snickers

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Piec  jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Na wierzchu sennika rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć pokrojone w cienkie plastry snickersy.

      Sernik

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Snickers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 15:13
  • niedziela, 15 kwietnia 2018
  • środa, 11 kwietnia 2018
  • czwartek, 29 marca 2018
  • poniedziałek, 19 marca 2018
  • środa, 21 lutego 2018
    • Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami...

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Farsz:

      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      450 g twarogu w kawałku
      kminek cały lub mielony
      sól i pieprz

      Ciasto:

      700 g mąki poznańskiej
      1 jajko
      5 łyżek oleju
      łyżeczka soli
      ok. 1 i 1/3 szklanka bardzo ciepłej wody
      kawałek słoniny, masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do kapusty. Farsz porządnie doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne, nie za twarde ciasto. Ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi, formując grubsze pierogi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone skwarkami usmażonymi na łyżeczce klarowanego masła.

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 lutego 2018 08:07
  • czwartek, 15 lutego 2018
  • poniedziałek, 15 stycznia 2018
    • Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam.

      Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym polecam do podsypywania na stolnicę mąkę krupczatkę lub inną mąkę grubszej strukturze, np. krupczatki. Ja użyłam jaglanej ekologicznej.

      Tak jak dawniej mama, podałam je z przysmażoną cebulką i pokruszonym twarogiem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      Składniki:

      1 kg ziemniaków

      1 duże jajko

      sól

      olej

      ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

      Mąka do podsypywania, najlepiej grubiej mielona; jaglana, krupczatka

      ok. 150 g twarogu w kostce

      1 duża cebula

      1 łyżka masła

      pieprz

      Ziemniaki w miarę cienko obrać, opłukać, duże sztuki przekroić na pół i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju. Ostudzić.

      Nastawić duża ilość wody do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej (ok. 2-3 łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, dodając masło do stopienia.

      W tym czasie ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać jajko i mąkę (stopniowo). Zagnieść gładkie ciasto, podsypując stolnicę grubszą mąką. Pod koniec formowania ciasta zwilżyć ciasto 2 łyżkami oleju i zagnieść jeszcze raz z odrobiną mąki. Ciasto podzielić na ok. 6 kawałków.

      Każdą porcję cienko wałkować w palcach na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch zmniejszyć ogień gotować około 2-3 minuty. Gotować w 2-3 partiach.

      Odcedzone kopytka podawać z pokruszonym twarogiem, smażoną cebulką i posypane pieprzem.

      Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Aksamitne kopytka podane z twarogiem i smażoną cebulką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 stycznia 2018 20:32
  • piątek, 29 grudnia 2017
    • Sernik szafranowy z bezą

      Sernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu...

       Sernik szafranowy z bezą

      Spód:

      250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą)

      100 g masła

      2 łyżki kakao

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na serniki

      4 żółtka

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      0,3 g szafranu (opakowanie z Kamisa)

      2 łyżki mąki pszennej

      Beza:

      4 białka

      szklanka cukru

      szczypta soli

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać z kakao i stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka i żółtka utrzeć z twarogiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać nitki szafranu oraz mąkę i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec  jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Sernik szafranowy z bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik szafranowy z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 grudnia 2017 08:16
  • środa, 13 grudnia 2017
    • Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą

      Rzadko piszę długie i refleksyjne notki do wpisów, ale dzisiaj mam taką potrzebę, bo wczoraj pojawiła się czwórka z przodu.  To był jakiś kosmos, kiedy jako mała dziewczynka oglądałam serial "Czterdziestolatek", nie mając zupełnie pojęcia jak to jest rzeczywiście mieć 40 lat. Wtedy myślałam, że człowiek w tym wieku jest stary i nic szczególnego go już w życiu nie czeka. Ale tak nie jest.

      Wczoraj miałam dzień pełen przemyśleń. Co było przez te 40 lat dobre i co było złe. O tych smutnych rzeczach z ostatnich kilku lat nie chcę pisać, bo nie chcę wciąż się użalać. Postanowiłam oddzielić to grubą kreską i zrobić wszystko bym poczuła się prawdziwie szczęśliwa. Mam kilka małych marzeń i tylko chciałabym życzyć sobie odwagi i konsekwencji. Wyjść z podniesioną głową i nie dać się pokonać marom z niedalekiej przeszłości.

      Wczoraj moja mama wspominała jak się urodziłam To ładna data - 12.12.1977. Jak wszyscy w rodzinie oraz jej ginekolog cieszyli się, że urodziła się śliczna, o oliwkowej cerze i pięknie wykrojonych usteczkach dziewczynka. Cieszyli się tym bardziej, że mam dwóch starszych braci. To była prawdziwa niespodzianka w czasach bez USG. Dziękuję rodzicom, rodzeństwu, dalszej rodzinie oraz tym wszystkim, których obchodzi mój los. A nade wszystko dziękuję Panu Bogu za moją rodzinę, za trzech wspaniałych facetów, dzięki którym wstaję rano z łóżka i pędzę zbawiać świat...

      Na urodziny powinien być tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dlatego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta.

      Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ciepło... Patrycja


      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g herbatników kakaowych
      2/3 puszki masy krówkowej
      50 g płatków migdałowych

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową rozmieszać porządnie łyżką lub trzepaczką, by była miękka i gładka. Rozsmarować na wierzchu herbatników i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce przez całą noc, zanim rozkroimy ciasto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Refleksje i sernik gotowany z herbatnikami i kajmakowo-migdałową polewą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 grudnia 2017 10:00
  • piątek, 20 października 2017
  • wtorek, 10 października 2017
    • Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Bardzo wilgotne i słodkie ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Ciasto czekoladowe nie zawiera tłuszczu, bo.... zapomniałam dodać. Nie miało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Ciasto:

      200 g gorzkiej czekolady
      2/3 słodkiej śmietanki 18%
      1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej)
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)
      3 jajka
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      500 g ricotty
      400 g śmietankowego serka homogenizowanego
      4 jajka
      2/3 szklanki cukru
      cukier waniliowy (2 łyżeczki)

      oraz ok. 600 g śliwek węgierek

      Przygotować ciasto. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

      Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować. Wyłożyć na wierzch masy serowej, lekko dociskając. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownie ze śliwkami na mące kokosowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 października 2017 08:16
  • środa, 20 września 2017
    • Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Na blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam...

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Składniki:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy)
      niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego
      100 g masła
      4 jajka
      2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
      pół szklanki mleka
      ok. 280 g jasnych herbatników
      skórka starta ze sparzonej cytryny lub kilka kropel ekstraktu cytrynowego

      500 ml śmietany kremówki
      3 łyżki cukru pudru

      2 fixy do ubijania śmietany
      cukrowa posypka

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia i zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. na końcu dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i wymieszać masę.

      W średniej prostokątnej blaszce ułożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Przechowywać w lodówce przez całą noc. na następny dzień dobrze schłodzoną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, tworząc nieregularne fale i udekorować cukrową posypką.

      Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 września 2017 07:41
  • czwartek, 14 września 2017
    • Tarta twarogowa z grzybami

      W podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny!

      Tarta twarogowa z grzybami

      Ciasto:

      ok. 2 szklanki mąki

      300 dag twarogu

      1 duże jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:

      400 g chudego serka śmietankowego

      250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)

      2 małe jajka

      sól, pieprz, igiełki z 1 gałązki rozmarynu (drobno posiekane)

      3 ząbki czosnku (drobno posiekanego)

      1 średnia cebula

      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      sól i pieprz

      masło klarowane do smażenia

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Grzyby zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać z twarożkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Masę wylać na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a nadzienie zetnie. Tartę podawać na ciepło.

      Tarta twarogowa z grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta twarogowa z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 07:50
  • piątek, 11 sierpnia 2017
  • sobota, 29 lipca 2017
  • czwartek, 20 lipca 2017
  • sobota, 01 lipca 2017
  • środa, 31 maja 2017
    • Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 

      Ciasto:

      250 g półtłustego twarogu
      250 g ricotty
      2 jajka
      2 szklanki mąki
      3 łyżki oleju
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      1 duża łyżka masła
      2 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika)
      opakowanie świeżego umytego szpinaku
      ok. 1 szklanki mleka
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz do smaku
      80 g sera z niebieską pleśnią


      Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją od sosu, dodać szpinak. Chwilę gotować, na końcu doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, bo ser jest słony). Zdjąć z ognia.

      Przygotować kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać ricottę, jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4-5 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem.

      Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 31 maja 2017 21:59

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...