Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „imbir”

  • środa, 11 października 2017
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • wtorek, 15 listopada 2016
  • piątek, 29 stycznia 2016
  • poniedziałek, 25 stycznia 2016
  • czwartek, 03 września 2015
  • czwartek, 19 marca 2015
  • środa, 28 stycznia 2015
  • poniedziałek, 27 października 2014
    • Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami

      Czy nie macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20oC. Ale to już historia...

      Kremowa zupa dyniowa z suszonymi grzybami

      Składniki:

      300 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      1 duża marchew pokrojona na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      3-4 ząbki czosnku

      garść suszonych grzybów

      1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

      2 łyżki suszonego majeranku

      szczypta pieprzu kajeńskiego

      po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

      sól i pieprz do smaku

      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      2 łyżki masła 

      Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz majeranek i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę,  przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami.

      avorio

        Szybkie zupy! 

      Grzyby  Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 października 2014 09:25
  • piątek, 28 marca 2014
    • Wątróbka z gruszką

      Mój syn codziennie pyta, kiedy usmażę wątróbkę. Nie wiem skąd u niego taka sympatia do tego dania. Dzisiaj proponuję wątróbkę z dodatkiem gruszki, przyprawionej imbirem i majerankiem.

      Wątróbka z gruszką i ziemniakami

      Składniki:

      400 g wątróbki z kurczaka

      1 duża cebula

      olej do smażenia

      1 duża twarda gruszka

      pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

      1 łyżka suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gruszkę obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Kiedy cebula zmięknie dodać do wątróbki z cebulą. Dusić całość aż gruszka zmięknie. Dodać majeranek i imbir. doprawić solą i pieprzem.

      Wątróbkę podałam z zasmażanymi buraczkami oraz podsmażonymi na rumiano ziemniakami. Można również przygotować wersję z kaszą jęczmienną lub jaglaną zamiast ziemniaków.

      Wątróbka z gruszką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z gruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 11:46
  • wtorek, 25 marca 2014
    • Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym

      Niebanalny pomysł na obiad. Wieprzowina ze słodko-kwaśnym sosem z truskawek. Może zaskoczycie rodzinę oryginalnym obiadem świątecznym? Zawsze można przygotować wyjście awaryjne w postaci sosu chrzanowego, dla zagorzałych tradycjonalistów. Jednak oryginalny sos będzie równie dobrze pasował do wielkanocnego pasztetu czy sernika.

      Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe
      zioła prowansalskie
      sól i pieprz
      kminek
      słodka papryka
      olej

      Sos:

      200 g mrożonych truskawek
      1 łyżka brązowego cukru
      1 łyżka masła
      1/3 szklanki soku pomarańczowego
      sól, czarny pieprz
      szczypta kardamonu
      pół płaskiej łyżeczki imbiru
      2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego.

      Polędwiczki umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, odstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, wlać sok pomarańczowy i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

      Truskawki rozmrozić, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cukier, szczyptę soli i zagotować. Wlać ocet balsamiczny, dodać  przyprawy i gotować 2-3 minuty. W tym czasie gorącą polędwiczkę pokroić w dwucentymetrowe plastry, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem. Podawać z kaszą i lekką surówką lub sałatą z winegretem.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV 

      Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 marca 2014 19:28
  • niedziela, 12 stycznia 2014
    • Zupa z marchwi i soczewicy

      Ta zupa, tak prosta w wykonaniu, z banalnych składników zaskoczyła mnie swoim smakiem. Aksamitna, aromatyczna, nieco słodkawa, ale z wyczuwalną soczewicy. Dzieci myślały, że to pomidorowa :) Nie zaglądały do kuchni, kiedy gotowałam, więc skład pozostaje moją słodką tajemnicą :)

      Zupa z marchwi i soczewicy

      Zupa z marchwi i soczewicy

      Składniki:

      2 litry wywaru (użyłam z kurczaka)
      3 duże marchwie
      1 seler
      1 pietruszka
      1 cebula
      3 ząbki czosnku, najlepiej pieczonego
      1,5 szklanki czerwonej soczewicy
      2 łyżeczki imbiru
      3 łyżki słodkiej papryki
      sól i pieprz
      posiekana natka pietruszki
      dodałam również płat pieczonej czerwonej papryki

      Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Dodać soczewicę i gotować aż zmięknie. Zupę zmiksować i przyprawić, solą, pieprzem, imbirem i słodką papryką. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, ryżem lub drobnym makaronem. Mnie najbardziej smakowała bez dodatków.

      Zupę dodaję do akcji Tęcza Smaków, kategoria: pomarańczowa.

          

       


            
      Zupa z marchwi i soczewicy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z marchwi i soczewicy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 stycznia 2014 10:11
  • czwartek, 28 listopada 2013
  • środa, 10 kwietnia 2013
  • czwartek, 28 lutego 2013
    • Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Sałatka, która może z powodzeniem zastąpić obiad. Bezmięsna propozycja, pełna zdrowych produktów dla mnie jest drugim śniadaniem do pracy. Nie żałowałam ostrych przypraw, za to ograniczyłam sól. Mam nadzieje, że takie danie w połączeniu z hektolitrami wody doda mi energii i pozwoli zdrowiej i szczuplej przywitać wiosnę :)

      Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Składniki:

      2/3 szklanki ciecierzycy

      2/3 szklanki brązowego ryżu

      1 mała cukinia

      1 mała czerwona papryka

      150 g niewielkich pieczarek

      1 ząbek czosnku (lub więcej)

      szklanka mrożonej fasolki szparagowej

      4-5 suszonych pomidorów w oliwie

        

         

      Przyprawy do smaku: majeranek, sól, pieprz, chili, imbir, kminek, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z pomidorów.

      Cieciorkę moczyć dużej ilości wody, następnie gotować. Po 20 minutach dodać ryż i ugotować razem do miękkości.

      Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w plastry. Razem ze szparagówką umieścić wszystkie warzywa w woreczku do pieczenia. Dodać łyżkę oliwy, zmiażdżony czosnek, zioła, delikatnie posolić, szczelnie zamknąć. Piec do miękkości. Wymieszać z ugotowanym ryżem i ciecierzycą. Dodać posiekane pomidory, sok z cytryny i ewentualnie doprawić do smaku. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na gorąco.

      Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lutego 2013 14:29
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam moje ulubione ciasto czyli sernik. Obiecałam sobie, że w karnawale nadrobię zaległości i wymyślę nowe serowe wypieki, które tak bardzo lubi moja rodzinka i koleżanki z pracy... 

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Cynamonowo-imbirowy spód: 1 szklanka mąki, najlepiej gryczanej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

      Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, skórka starta z jednej cytryny, sparzonej i wyszorowanej, 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w dużą kostkę.

      Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny.

      Jajko rozkłócić z cukrem, jogurtem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Dobrze rozmieszać, by nie było grudek. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić.

      Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Jajka i żółtka rozkłócić z serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w 180oC przez pierwsze 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec kolejne 30 minut. 5 minut wcześniej ubić bezę.

      Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok z cytryny, cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w tej samej temp. aż beza lekko się zrumieni. Studzić w uchylonym piekarniku. Potem studzić na zewnątrz. Ostudzony schłodzić i przechowywać w lodówce.

      

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:43
  • niedziela, 25 listopada 2012
    • Szarlotka z twarogowym ciastem

      Przepis autorstwa Agnieszki z kuchni nad Atlantykiem z moimi zmianami w nawiasach.

      Szarlotka z twarogowym ciastem 

      Szarlotka z twarogowym ciastem

      blaszka 22 x 35 cm lub nieco mniejsza (moja była duża prostokątna)

      300 g mąki
      200 g cukru
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam trochę więcej, ok. 2)
      200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
      250 g tłustego 30% twarogu (mój był nieco chudszy)
      2 jajka (pół białka z jednego jajka odłożyłam do posmarowania wierzchu)
      1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry (dałam 2 kg renet)
      sok i skórka starta z 1/2 cytryny (oprócz tego dodałam 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru)
      1 łyżka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, więc dałam 3)

      Do dużego malaksera wsypujemy mąki, cukier i proszek do pieczenia. Robimy klika pulsów malakserem, żeby składniki się dobrze wymieszały. Teraz dodajemy masło, znowu kilka razy pulsujemy, aż ciasto przybierze formę kruszonki. Dodajemy pokruszony ser i znowu włączamy na krótko malakser. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze moment miksujemy do połączenia składników.

       Ciasto jest bardzo miękkie, w żadnym razie nie daje się wałkować. Wstawiamy je do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi obieramy jabłka, usuwamy im gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem cytrynowym. Jeśli są bardzo kwaśne można dodać cukier. 

      Nagrzewamy piekarnik do 190ºC. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na całej powierzchni (moje ciasto dało się rozwałkować, lekko posypane mąką). Teraz nakładamy na ciasto jabłka, a następnie rozsmarowujemy tą samą techniką drugą część ciasta na wierzchu owoców. Tutaj nie musimy być bardzo staranni, jeśli gdzieniegdzie będą nam prześwitywać jabłka to nic nie szkodzi, w czasie pieczenia ciasto urośnie i to się wyrówna. (Wierzch ciasta posmarowałam częścią białka wymieszaną z łyżką zimnej wody i posypałam kilkoma łyżkami bązowego cukru.)

      Pieczemy szarlotkę przez ok. 40 min, aż ciasto na wierzchu ładnie się zezłoci. Przed podaniem można ewentualnie posypać je cukrem pudrem (tę czynność pominęłam, bo zdecydowałam się na cukrową posypkę).

      Szarlotka z twarogowym ciastem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z twarogowym ciastem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 listopada 2012 18:30
  • czwartek, 25 października 2012
    • Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw

      Pewno wielu z Was gotowało już zupę dyniową. To moja trzecia w tym sezonie. I trudno oceniać, która najsmaczniejsza, bo każda inna.

      Pierwsza, Kremowa zupa paprykowo-dyniowa, była bardzo wyrazista, zdominowana przez aromat papryki i pomidorów.

      Druga, Zupa dyniowa z soczewicą smakowała jak lekka grochówka.

      Ta natomiast jest dość słodka, bo warzywa upiekłam przed gotowaniem i zmiksowaniem. Poza tym jest bardzo pikantna i aromatyczna za sprawą użytych przypraw. 

      Polecam wszystkie, a te dzisiejszą z przyjemnością dodaję przepis do kolejnego Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

      Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw

      Sładniki:

      400 g surowej dyni – wypatroszonej i pokrojonej na kawałki

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      1 duża marchew pokrojona na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      1 cała główka czosnku

      1 lwrzątku

      płaska łyżeczka przyprawy curry

      płaska łyżeczka imbiru

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      łyżka miodu

      sól i pieprz do smaku

      2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      5 łyżek oleju

       

      Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki, oblać delikatnie olejem i posypać niewielką ilością soli. Zawinąć szczelnie w folię i upiec w piekarniku (ok. 45 minut, 180oC). Czosnek obrać z łupin i wycisnąć puree czosnkowe. Razem z kawałkami warzyw umieścić w garnku, zalać 3 szklankami wrzątku lub bulionu. Gotować około 15 minut, dodać przyprawy. Zmiksować, dodać posiekaną natkę i jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami lub listkami zbożowymi, np. Sunbites o smaku wiosennych warzyw i  pestkami dyni.

      Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kremowa z pieczonej dyni i warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 09:06
  • wtorek, 01 maja 2012
    • Ciasto kawowo-korzenne ze śliwkami

      Wysłałam męża do sklepu po rabarbar, a przyniósł śliwki. I szybko musiałam wymyślić jakieś ciasto pasujące do śliwek. Zajęło mi to 5 minut. Efekt bardzo udany. Możecie spróbować z innymi owocami. Pasują czarne porzeczki, jagody, wiśnie, jabłka lub gruszki. Polecam! Można je oczywiście zabrać na spotkania pod kwitnącą jabłonią :) Przepis dodaję do akcji Czas na piknik oraz Majówkowe szaleństwo

      Jak się okazuje kawa jest świetnym dodatkiem do ciasta, dlatego dodaję swój przepis także do akcji Kawa... i co dalej?

      Ciasto kawowo-korzenne ze śliwkami

       

      Składniki mokre (najlepiej w temperaturze pokojowej):

      4 jajka

      250 ml jogurtu naturalnego lub chudej śmietany

      125 g stopionego masła

      Składniki suche:

      2/3 szklanki brązowego cukru (jasnego lub ciemnego)

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      1 budyń czekoladowy bez cukru

      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      1 łyżka kawy naturalnej zmielonej

      po łyżeczce imbiru i kardamonu

      łyżka cynamonu

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Dodatkowo:

      600 g śliwek, przekrojonych na pół i wypestkowanych

      3 łyżki brązowego cukru

      1 łyżka cynamonu


      Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Jajka zmiksować z jogurtem i stopionym masłem. Dodawać porcjami suchą mieszankę, miksując na małych obrotach. Wylać do formy wyłożonej papierem (użyłam silikonowej formy o średnicy 23 cm, ciasto jest wysokie). Ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać cukrem i cynamonem. Piec do "suchego patyczka" w temperaturze 180oC (50-60 minut). Wyjąć i ostudzić.


      Ciasto kawowo-korzenne ze śliwkami 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kawowo-korzenne ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 maja 2012 11:22
  • poniedziałek, 25 lipca 2011
  • sobota, 04 czerwca 2011
    • Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Lekki obiad to konieczność, kiedy upał za oknem. Jesteśmy jednak mięsożerną rodziną, więc zrobiłam dziś kurczaka w pysznym sosie. Rano był szybki wypad na łąkę i cudowne widoki, z którymi jak zawsze dzielę się z wami na końcu notki...

      Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Składniki:

      3-4 filety z kurczaka, każdy podzielony na 4 kawałki

      curry, słodka papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne, imbir

      masło do smażenia

      1 średnia cebula

      1 mała cukinia

      1 czerwona papryka

      1/2 szklanki łagodnego keczupu

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      mały słoiczek konfitur morelowych

      1 łyżka octu balsamicznego z Modeny


      Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową

      Filety umyć, pokroić na duże kawałki, posypać curry, solą, słodką papryką, pieprzem cayenne. Przyrumienić na maśle, na małym ogniu, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, posolić. Chwilę smażyć na małym ogniu, wlać szklankę wrzątku lub bulionu drobiowego. Dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać imbir, keczup, koncentrat, konfiturę, ocet balsamiczny i gotować do lekkiego zgęstnienia. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Sosem zalać mięso i zapiekać pół godziny w temperaturze 180oC. Podawać z ryżem i surówką z młodej kapusty z kukurydzą i winegretem.


      Modraszek ikar

      Samica modraszka ikara

      Czerwończyk nieparek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak słodko-kwaśny z konfiturą morelową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 04 czerwca 2011 15:35
  • wtorek, 26 kwietnia 2011
  • środa, 19 stycznia 2011
    • Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

      Pyszne i bardzo słodkie ciasto, którego przepis znalazłam u Ewelajny. To drugie jej ciasto na moim blogu. Wcześniej piekłam Sernik czeski z jej przepisu. Dziękuję Ci Moja Droga za przepisy, piękne wstępy do notek i cudowne zdjęcia.

      W nawiasach podaję swoje małe modyfikacje. Po przepis autorki odsyłam na www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com.

      Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

      Cranberry Bliss Bars ze Starbucksa

      Ciasto:

      1 szklanka miękkiego masła
      1 szklanki brązowego cukru
      3 jajka
      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (dałam wiśniówkę)
      1 łyżeczka mielonego imbiru (albo 1/3 szklanki drobniutko pokrojonego kandyzowanego imbiru, *przypis Ewelajny)
      1/4 łyżeczki soli
      1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
      3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
      170g białej czekolady pokrojonej na kawałki  (dałam 150)

      Masa serowa:
      110 g miękkiego serka typu philadelphia (użyłam 300 g tłustego śmietankowego)
      3 szklanki cukru pudru ( użyłam tylko 3/4 szklanki)
      4 łyżeczki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam wanilię)
      1/4 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych żurawin (jeśli są małe, pozostawić w całości)

      Polewa z białej czekolady:

      100 g (dałam 75 g) białej czekolady i 2-3 łyżki mleka rozpuść w kąpieli wodnej (do garnczka wlej niewielką ilość wody, na to postaw metalową miseczką, która będzie opierała się o ścianki garnczka, ale nie będzie dotykała wody; do miseczki włóż czekoladę i mleko – mieszaj do rozpuszczenia);

      Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

      Przygotowanie ciasta:

      Tortownicę 26 cm (albo blachę ok. 23x33cm) wysmaruj tłuszczem. Mikserem utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj jajka, ekstrakt, imbir i sól; dobrze połącz.
      Stopniowo wsypuj mąkę, aż masa będzie gładka. Wyłącz mikser
      Wrzuć pokrojoną suszoną żurawinę i białą czekoladę. Wymieszaj łyżką.
      Wlej ciasto do tortownicy bądź prostokątnej blachy. Piecz 30 do 35 minut lub do momentu kiedy ciasto jest jasno brązowe przy brzegach.
      Pozostawić do ostygnięcia.

      Przygotowanie masy serowej:

      Przy użyciu miksera połącz wszystkie składniki: ser, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy .

      Gdy ciasto ostygnie, rozłóż masę serową na wierzch.
      Posyp pokrojoną w kostkę suszoną żurawiną (wymieszałam razem z masą serową).
      Polewa: włóż miękką czekoladę do plastikowego woreczka, delikatnie natnij rożek woreczka i rysuj "esy-floresy". Ja dodatkowo udekorowałam ciasto słupkami migdałów.

      Pozwól ciastu odpocząć przez 1 godzinę w lodówce.

      Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 stycznia 2011 19:00
  • niedziela, 28 listopada 2010
  • wtorek, 02 listopada 2010

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...