Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „czekoladki”

  • piątek, 04 marca 2016
    • Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Dzisiaj skuszę Was sernikiem bardzo czekoladowym z orzechowymi pralinami i czekoladową bezą. Sernik jest dość słodki, bardzo sycący. Nie wygląda na gwiazdora, a le zapewniam Was, że smak zachwyca...

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Spód:
      200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      220 g gorzkiej czekolady
      2/3 szklanki mleka

      4 żółtka
      2 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      ok. 10 pralin orzechowych (Wawel)
      

      Beza:

      4 białka
      szczypta soli
      3/4 szklanki cukru pudru
      80 g gorzkiej czekolady
      1/4 szklanki mleka
      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

      Płatki śniadaniowe zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Praliny pokroić w grubą kostkę. Żółtka i jajka utrzeć z twarogiem i cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę i utrzeć dokładnie. Wyłożyć na spód z płatków czekoladowych na przemian z pokrojonymi pralinami. Ostatnia warstwa ciasta ma przykrywać praliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Na końcu wmieszać do bezy czekoladę i wyłożyć na spód sernika. Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec aż beza zetnie się, ok. 45 minut. Sernik ostudzić, schłodzić, przechowywać w lodówce.

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 marca 2016 08:45
  • środa, 20 stycznia 2016
    • Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne!

      Ciasto malinowo-orzechowe

      Składniki na ciasto:

      120 g masła 
      100 g gorzkiej czekolady 
      1/2 szklanki mleka
      3 duże jajka

      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
      150 g drobnego cukru do wypieków 
      150 g mąki pszennej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

      W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

      Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

      Warstwa malinowa:

      500 g mrożonych malin 

      2 galaretki malinowe (lub leśne)

      Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

      Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

      Krem:

      500 g serka mascarpone, schłodzonego
      250 g nutelli
      100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

      Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

      Krem śmietanowy:

      500 ml śmietany kremówki
      4 łyżki cukru pudru
      2 fixy do śmietany
      ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

      Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

      Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 stycznia 2016 11:39
  • piątek, 08 listopada 2013
  • środa, 16 października 2013
  • środa, 23 maja 2012
    • Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Przez palce ucieka mi wiosna, najpiękniejsza pora roku. Praca, dom, praca, dom, praca, weekend, praca i tak niewiele chwil na reset. Staram się, by nie przegapić tych pięknych chwil, których doświadcza kobieta z bagażem lat... małżeństwa, pracy, macierzyństwa, domu... Zatrzymuję je w słowach, obrazach. Jedną z tych chwil jest pierwszy kęs sernika marzeń. Ten to potrafi zawrócić w głowie...

      Sernik powstał w myślach już jakiś czas temu, w ubiegły weekend doczekał się realizacji...


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Spód:

      225 g ciastek zbożowych (San)

      100 g solonych fistaszków (grubo zmielonych)

      80 g masła stopionego

      2-3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (lub zwykłego)

      Masa serowa i wykończenie:

      1 kg tłustego sera na serniki

      100 g białej czekolady

      1/3 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki

      250 ml ajerkoniaku

      5-6 jajek

      1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

      250 ml kwaśnej śmietany 18%

      2 łyżki cukru pudru

      oraz opakowanie białych Michałków - 280 g


      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

      Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami

       

      Fistaszki grubo zmielić w malakserze, a ciastka drobniej. Masło orzechowe rozpuścić ze zwykłym, wymieszać z ciastkami i orzechami. Wylepić dno tortownicy (26 cm). Włożyć do lodówki. Gdyby masa była za sucha, należy dodać łyżkę zimnej wody. Tortownicę należy z zewnątrz zabezpieczyć folią.

      Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance lub mleku, ostudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Jajka zmiksować z zimną mieszanką alkoholu i rozpuszczonej czekolady i połączyć z serem oraz proszkiem budyniowym. Wylać na ciasteczkowy spód. Michałki pokroić w kosteczkę, około 6 sztuk zostawić do dekoracji, pokrojone wrzucić do masy i zatopić łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut, potem dopiekać w 150oC aż wierzch będzie ścięty.

      Na końcu śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i zalać wierzch sernika. Zwiększyć znów temperaturę i piec około 20 minut aż śmietana się zetnie. Wyjąć i ostudzić. Zimne posypać posiekanymi Michałkami, które odłożyliśmy. Sernik schłodzić przed podaniem minimum 2 godziny.

      Julek na babcinej łące

      Mikołaj na babcinej łące

      .... i moja motylandia...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z masą ajerkoniakową i białymi Michałkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 20:47
  • sobota, 24 marca 2012
    • Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

      Tak mi posmakowały ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, że zapragnęłam upiec sernik na podobnym spodzie. A że Michałki są z orzechami arachidowymi, dorzuciłam je do masy serowej. Polewę stanowi, tak jak w Michałkach, czekolada deserowa z dodatkiem słodkiej śmietany i łyżki Nutelli (by była bardziej miękka). Ponadto dodałam masie czekoladowej nieco procentów w postaci likieru amaretto, który w tym przypadku nie dominuje, a jedynie podkreśla smak sernika. Polecam na Wielkanoc i na inne uroczystości. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne smaki 2, bo nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez sernika...


      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

       

      Spód:

      125 g miękkiego masła

      75 g masła orzechowego z kawałkami orzechów

      40 g brązowego cukru

      1 jajko

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      20 g kakao

      około 1,5 szklanki mąki krupczatki

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego (użyłam półtłusty President)

      4 jajka

      200 g gorzkiej czekolady

      1/2 szklanki śmietany kremówki

      1/2 szklanki likieru amaretto, likieru Bailey, kremu czekoladowego lub słabego rumu

      2 łyżki mąki pszennej

      10-12 Michałków Zamkowych

      200 g cukru

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki

      1 łyżka nutelli

       

      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

       

      Składniki spodu szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować. Spód tortownicy (25 cm lu 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód i brzegi formy do 2/3 wysokości. włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Do kubka wlać śmietankę i włożyć połamaną czekoladę. Rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą wodną. Wlać amaretto i wymieszać. Ser krótko ucierać z cukrem i jajkami, wlać zawartość kubka, dobrze połączyć składniki, dodając na końcu mąkę. Masę serową wylać na ciasto. Michałki odwinąć z folii, pokroić w kostkę, wrzucać do masy serowej, zatapiając łyżką. Piec przez pół godziny w 180oC, a następnie dopiekać przez 1 godzinę w 150oC. Studzić przez pierwsze pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Schłodzić. Polać polewą wykonaną z czekolady, śmietanki i nutelli.

      Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z michałkami na fistaszkowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 marca 2012 18:06

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...