Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wanilia”

  • poniedziałek, 21 marca 2016
    • Ekstrakt waniliowy

      Ma niepowtarzalny aromat i wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Dziś na blogu przepis na ekstrakt waniliowy.

      Ekstrakt waniliowy

      Źródło: Moje wypieki

      Składniki:

      3 soczyste, duże strąki wanilii
      1 szklanka wódki (brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
      szklana buteleczka lub karafka z zamknięciem

      Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.

      Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Można przechowywać przez lata. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty.

      Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu.

      Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!

      

      Ekstrakt waniliowy

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ekstrakt waniliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2016 08:15
  • niedziela, 03 stycznia 2016
    • Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale...

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Ciasto:

      850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
      150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
      2 jajka
      3 białka
      100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

      Krem:
      3 szklanki mleka
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 szklanki cukru kryształu
      3 budynie waniliowe bez cukru
      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka mąki pszennej
      3 żółtka
      25 dag masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      50g płatków migdałowych do posypania

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
      Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec "do suchego patyczka" (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

      Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

      Świąteczne słodkości! 2015

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 stycznia 2016 18:15
  • wtorek, 28 lipca 2015
    • Zupa borówkowa z makaronem

      Moja babcia Wandzia na Wigilię jako ostatnie danie podawała zupę z borówek. Latem zebrane owoce zagotowywała z cukrem, przelewała do słoików i pasteryzowała. Taka zupa zalecana jest jako poprawiające trawienie po obfitych i ciężkostrawnych daniach z grochem, kapustą, cebulą i grzybami.

      Latem babcia gotowała zupę z czereśni, której smak także spróbuję odtworzyć, bo zamroziłam kilka porcji tych pysznych owoców. Z borówek (tak mówi się w moim regionie na popularne jagody) ugotowałam w ubiegłym tygodniu pyszną zupę, choć miała inny smak niż ta babcina, bo doprawiłam ją wanilią, goździkami i cynamonem, a podałam z makaronem w kształcie małych kokardek. Choć nie przepadam za zupami na słodko, zjadłam ją z przyjemnością.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Składniki:

      1,5 litra wody
      1/2 litra czarnych borówek
      miąższ z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      kilka goździków

      ok. 1 płaska łyżeczka cynamonu
      szczypta soli
      cukier do smaku
      1 szklanka drobnego makaronu

      Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wodę wlać do do garnka, z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć do wody również opróżnioną z nasionek laskę wanilii oraz goździki. Wsypać umyte jagody, dodać sól, cukier i ewentualnie cukier waniliowy. Gotować ok. 10 minut. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do gotującej się zupy. Mieszając zagotować. Doprawić do smaku cynamonem i ewentualnie cukrem. Zupę przestudzić. Porcję makaronu wyłożyć na talerz i wlać zupę. Podawać ciepłą lub schłodzoną. Wierzch można udekorować listkami mięty.

      Zupa borówkowa z makaronem

      Zupa borówkowa z makaronem

      Lekkie i szybkie dania na upalne dni  Letnie owoce
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa borówkowa z makaronem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 lipca 2015 13:12
  • piątek, 20 marca 2015
    • Trufle waniliowe

      Rzadko na moim blogu pojawiają się bajaderki, trufle, czekoladki. A w ramach Waniliowego Weekendu chciałam przygotować coś, co w mojej "domowej cukierni" rzadko się pojawia. Zrobiłam przegląd szafek i oprócz lasek wanilii znalazłam mnóstwo posypek cukrowych oraz białą czekoladę. Nie wiem jakim cudem uchowała się przed moim mężem!

      Trufle waniliowe

      Składniki:

      200 g białej czekolady
      250 g serka mascarpone
      ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
      do obtoczenia: posypka cukrowa

      Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i nieco przestudzić. Serek mascarpone energicznie wymieszać widelcem, by lekko się napuszył i rozrzedził. Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać z niej ziarenka. Do serka dodać wanilię oraz przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

      Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki. Uformowane kuleczki obtaczać w posypce cukrowej i umieszczać na małych papilotkach. Schłodzić.

      Waniliowy Weekend VI  Wielkanocne Wypieki

      Trufle waniliowe

      Trufle waniliowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Trufle waniliowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 marca 2015 12:05
  • piątek, 02 stycznia 2015
    • Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami

      Na święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian...

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      2 łyżki kakao
      1 łyżka przyprawy piernikowej
      po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych
      15 dag cukru pudru
      30 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      2 budynie waniliowe bez cukru
      pół szklanki mleka

      Polewa kakaowa:

       4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę z kakao i przyprawą do piernika, wymieszane z orzechami wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem.

      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć.

      Polewa i dekoracja:

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Wystudzone polać polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi batonikami Snickers.

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami i snickersami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 stycznia 2015 21:45
  • wtorek, 11 listopada 2014
    • Waniliowe ciasto z żurwinami

      Żurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty. Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam...

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      Składniki:

      1 laska wanilii
      1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
      2 szklanki mąki pszennej
      2  łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli
      115 g masła
      2 duże jajka
      pół szklanki mleka

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski.

      Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą.

      W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

      Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.

      Formę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.

      Piec około 45-50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

      Waniliowe ciasto z żurwinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Waniliowe ciasto z żurwinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 listopada 2014 19:14
  • wtorek, 09 września 2014
    • Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Żadne ciasto nie znika w moim domu tak szybko jak szarlotka. Więc kiedy zostałam obdarowana jabłkami, od razu pomyślałam o upieczeniu tego tradycyjnego ciasta. Mimo że odmiana jabłek nadawała się raczej do bezpośredniego spożycia, musiałam szybko poddać je obróbce termicznej, co rodzinka przyjęła z wielkim entuzjazmem.

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Ciasto:

      200 g zimnego masła
      3 żółtka
      1 jajko
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
      ½ szklanki cukru pudru
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Nadzienie:

      1,5 kg jabłek, a najlepiej 2 kg
      2-3 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ½ szklanki brązowego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (na min. godzinę), większą owinąć w folię i schłodzić w lodówce na pół godziny, by odpoczęło.

      W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry.

      Blachę (górne wymiary to: 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Ciasto schłodzone w lodówce rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Poukładać jabłka, posypać cynamonem i cukrem z wanilią.

      Na jabłka zetrzeć równomiernie zamrożone ciasto, posypać brązowym cukrem i piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Jabłka wolności  Ciasta bez miksera

      Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z aromatem cynamonu i wanilii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 12:51
  • środa, 13 sierpnia 2014
    • Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Obok moreli nie mogłam przejść obojętnie. Upiekłam tartę z gotowanego budyniu i twarogu. Słodka masa i kwaskowate morele doskonale ze sobą kontrastują. Ten niewielki sernik z morelami zadziwiająco szybko zniknął, podzielony między najbliższymi osobami. Wkrótce na blogu kolejne przepisy z morelami w roli głównej.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Składniki na ciasto:

      150 g masła
      4 łyżki cukru pudru
      3 żółtka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (krupczatki)

      Masa serowa:

      500 g mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie lub gęstego sera na serniki
      1 budyń waniliowy (użyłam z prawdziwą wanilią Delekta)
      1/2 - 2/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań)
      300 ml mleka
      250 g moreli

      Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczony proszek budyniowy i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią, by nie powstał kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki (wys. 5 cm) tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera, dodając cukier. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. Wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze pół godziny. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

      Tarta budyniowo-serowa z morelami

        Lato w pełni!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta budyniowo-serowa z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 sierpnia 2014 14:46
  • środa, 06 sierpnia 2014
    • Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego. Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :)

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Biszkopt:

      5 jajek (osobno białka i żółtka)
      3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki drobnego cukru
      3 łyżki oleju
      szczypta soli

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      2 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      3 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi
      300 g miękkiego masła

      Wierzch ciasta:

      po 250 g borówek amerykańskich i malin
      2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

      Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić.

      Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka, ciągle ubijając. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wyłączyć mikser, porcjami wsypywać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 175oC ok. 30 minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy.?

      Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście.

      Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny.

      Błękitne skarby lata!  Lato w pełni!  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

      Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 sierpnia 2014 13:02
  • środa, 26 marca 2014
    • Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ostatnie brownie z masą serową tak smakowało chłopakom, że długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend. Zamiast masy serowej przygotowałam krem waniliowy, jakim przełożyłam kruche wiosenne ciasteczka. Dla kontrastu smaków całość udekorowałam kwaśnymi jeżynami.

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ciasto brownie:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanka brązowego cukru
      szczypta soli

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła
      owoce do dekoracji (użyłam mrożone jeżyny)

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć na ciasto czekoladowe, a wierzch udekorować owocami.

      Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z kremem waniliowym i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 11:00
  • sobota, 22 marca 2014
    • Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Dzisiaj chciałabym podzielić się  Wami przepisem na wspaniałe, kruche ciastka z cudownym kremem waniliowym. Już sam budyń do kremu smakował wybornie, po utarciu z masłem stał się aksamitny. A same ciasteczka, bardzo delikatne...

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Ciasto:

      2 szklanki mąki krupczatki
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      3 żółtka
      2/3 szklanki cukru pudru
      250 g masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli

      Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i zagnieść gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać foremką serca. W połowie z nich mniejszą foremką wycinać mniejsze serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 175oC, sprawdzając by nie za mocno się zrumieniły. Zostawić na blasze do ostygnięcia.

      Krem:

      2 i 1/2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Pełne ciastka przełożyć miękkim kremem ciastkami z wyciętym sercem. Włożyć do lodówki, by krem stwardniał. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

      Waniliowy Weekend V

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

      Wiosenne ciasteczka z kremem waniliowym

       

  • piątek, 21 marca 2014
    • Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Na początek weekendu, Waniliowego weekendu, zapraszam na szarlotkę. Warstwę jabłek przykryłam słodką, waniliową masą serową, ale bez sera, na bazie jogurtu greckiego. Zapraszam...

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Składniki na ciasto:
      1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      150 g masła, zimnego
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      2 kg jabłek na szarlotkę - najlepsza reneta

      Masa serowa:
      5 białek
      400 g jogurtu greckiego
      250-300 g schłodzonej śmietany kremówki
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      100 g drobnego cukru

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić dno blachy i nakłuć widelcem. Wyłożyć równomiernie plastry jabłek.

      Białka ubić na sztywno. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Do trzeciej, największej miski wyłożyć zimne jogurty, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać ubite białka i połączyć wszystkie składniki. Wylać na jabłka. Piec 55-60 minut w temperaturze 180oC aż masa jogurtowa będzie zwarta (sprawdzamy jej konsystencję potrząsając  blachą na boki). Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Waniliowy Weekend V

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szarlotka z waniliową masą jogurtową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z waniliową masą jogurtową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 marca 2014 08:53
  • czwartek, 29 marca 2012
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

      Kolejne ciasto z serem. Dla urozmaicenia jest w nim jeszcze budyń waniliowy, złote jabłka, polewa toffi i posiekane orzechy włoskie. Zapraszam...

       

      Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

       

      Przepis na tortownicę 26 cm.

      Ciasto:

      150 g masła

      2 niepełne szklanki mąki krupczatki

      1/2 szklanki cukru pudru

      szczypta soli

      1 żółtko

      1 łyżka kwaśnej śmietany

      Budyń:

      2 budynie waniliowe z cukrem

      400 ml mleka


      Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

       

      Masa serowa:

      500 g serka śmietankowego

      2 łyżki cukru z wanilią

      3 łyżki zwykłego cukru lub cukru pudru

      1 białko

      2 jajka

      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      3 jabłka odmiany Golden Delicious lub Szarej Renety

      Polewa:

      2 łyżki masła

      2 łyżki jasnego brązowego cukru

      2 łyżki miodu

      200 ml śmietany kremówki

       

      Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

       

      Masło posiekać, sypkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto z masłem, żółtkiem i śmietaną. Ciasto rozwałkować i wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość około 3 cm. Podpiec spód około 20 minut w temperaturze 180oC (ja nie podpiekałam i był za jasny, niedopieczony). W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę ugotować budynie według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Wylać gorący na podpieczony spód. Wyłożyć jabłka. W misce wymieszać trzepaczką jajka z białkiem, dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, dodać ser i dobrze połączyć składniki. Na końcu wsypać skrobię i wymieszać dobrze z masą serową. Wylać na jabłka. Piec w temperaturze 170oC aż wierzch sernika będzie ścięty (około 50 minut). Sernik wyjąć i ostudzić. Schłodzić

      Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Zimny sernik polać gorącą polewą i obsypać posiekanymi orzechami.


      Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (31) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy z budyniem i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 13:41
  • sobota, 09 kwietnia 2011
    • Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Na półce kuchennej stał słoik z konfiturą pomarańczową. Zastanawiałam się jak go smacznie wykorzystać. Zaczęłam przeglądać stronę Asi i znalazłam Pomarańczowy sernik świąteczny. Postanowiłam trochę go zmienić i wyszedł zupełnie nowy wypiek. Masa serowa u mnie jest waniliowa, bez bakalii. Spód czekoladowy grubszy, bardziej mleczny, z dodatkiem konfitury i skórki z pomarańczy. Z przyjemnością sernik dodaję do weekendowego menu waniliowego oraz wielkanocnego. I bardzo polecam!


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

       

      Przepis na okrągłą torownicę o średnicy 27 cm:

      Spód:

      100 g mlecznej czekolady

      20 g gorzkiego kakao

      100 g masła

      100 g jasnego brązowego cukru

      2 jajka

      100 g mąki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki konfitury z pomarańczy

      skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy

      Masa serowa:

      1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka)

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii

      1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym)

      5 jajek

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      Polewa pomarańczowa:

      reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g)

      250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

      skórka starta z 1/2 pomarańczy

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty.

      W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała.

      Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.


      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

      Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 kwietnia 2011 19:00
  • piątek, 08 kwietnia 2011
  • sobota, 12 marca 2011
    • Szarlotka z budyniem

      Lubicie jabłka? Lubicie budyń? Lubicie kruszonkę? Dzisiaj to wszystko w jednym czyli szarlotka z budyniem....

      Dobrze, że w moim osiedlowym sklepie można bez problemu dostać szarą renetę. Inaczej musiałabym upiec coś innego.

      Ciasto szybko się robi, jest lekkie, wilgotne i, co najważniejsze, nie za słodkie. Takie jak lubię.


      Szarlotka z budyniem

      Przepis na blaszkę o wymiarach górnych brzegów 30 x 25 cm

       

      Spód:

      2 szklanki mąki krupczatki

      1/2 szklanki cukru pudru

      150 g masła pokrojone na kawałeczki

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      2 żółtka

      1 jajko

       

      Środek:

      3 budynie waniliowe bez cukru + 6 kopiatych łyżek cukru (w tym 1 łyżka cukru z wanilią)

      1 l mleka

      850 g jabłek na szarlotkę (najlepsza szara reneta)

       

      Kruszonka:

      3 łyżki mąki

      2 łyżki cukru z wanilią lub jasnego brązowego

      łyżeczka cynamonu

      kilka ciasteczek amaretti

      2 łyżki masła

       

      Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą i wylepić natłuszczoną blaszkę.

      Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w grubą kostkę. Rozłożyć na cieście.

      Budynie rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować, dodać cukier, wlać małym sytumykiem rozprowadzony w mleku proszek budyniowy, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący wylać na jabłka.

      Składniki kruszonki oprócz amaretti połączyć ze sobą, zagnieść i rozkruszyć na budyniu. Amaretti również rozkruszyć i posypać całość. Piec 50-60 minut w temperaturze 175oC. Kroić, kiedy ciasto prawie całkowicie ostygnie.


      Szarlotka z budyniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka z budyniem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2011 07:39
  • środa, 02 marca 2011
    • Sernik Rafaello

      Postanowiłam mimo diety osłodzić sobie i innym życie. Tęskniąc za sernikiem wymyśliłam, że będzie biały jak śnieg, który wkrótce się stopi i jak kulki rafaello, które zachomikowałam przed dziećmi i mężulkiem... Oczywiście sernik zgłaszam do akcji Wasze autorskie przepisy. To moja trzecia propozycja... bo kreowanie słodkiej rzeczywistości to mój żywioł...

       

      Sernik Rafaello

       

      Spód:

      szklanka mąki z górką

      1/2 szklanki cukru pudru

      2/3 szklanki wiórków kokosowych

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 żółtka

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg tłustego sera na serniki (dałam 250 g ricotty, 250 g serka typu włoskiego i 500 g śmietankowego chudszego President, ale może być np. Piątnica)

      200 g białej czekolady

      100 ml likieru amaretto

      4 białka

      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (można dać drobny cukier do wypieków)

      1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

      Wierzch:

      500 ml śmietany 36% lub 30% i dwa fixy do śmietany

      3 łyżki cukru pudru

      oraz całe migdały bez skórki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kilka kostek białej czekolady i kulki rafaello

      Sernik Rafaello

       

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka zachować. Mąkę, wiórki oraz cukier i proszek do pieczenia wymieszać, zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Podpiec spód sernika do lekkiego zrumienienia (około 20 minut).

      Temperaturę zmniejszyć do 150oC. Ser krótko zmiksować z białkami (nie ubijać ich wcześniej i nie mieszać za długo). Dodać likier amaretto, cukier z waniliią i rozpuszczoną czekoladę, znów zmiksować. Jeżeli wolicie słodsze ciasta, można dodać cukru. Ja spróbowałam surową masę i dla mnie była w sam raz. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec około godziny, aż wierzch sernika będzie ścięty. Można przykryć folią, gdyby zaczął się rumienić. Studzić kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, potem wyjąć i ostudzić całkowicie. Sernik okroić po bokach blaszki i zdjąć obręcz.

      Zimną kremówkę ubić z cukrem (i fixami, jeśli chcemy by śmietana była sztywniejsza) i rozsmarować na wierzchu i po bokach sernika. Boki obsypać płatkami migdałów, a wierzch wiórkami oraz startą białą czekoladą. Brzegi udekorować rafaello i całymi migdałami. Przechowywać w lodówce.

       

      Sernik Rafaello

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (30) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Rafaello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 marca 2011 16:48
  • niedziela, 27 lutego 2011
    • Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Chciałam upiec coś mało słodkiego i zdrowego, a te bułeczki widziałam już na wielu blogach kulinarnych. Większą część mąki zastąpiołam razową. Dałam mniej masła i cukru. Dzieci chętnie zjadły posmarowane w środku kremem czekoladowo-orzechowym. Oryginalny przepis, figurujący jako Bułeczki delikatnie cytrynowe pochodzi z Pracowni Wypieków Liski.

      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Ciasto:
      300 g mąki (użyłam 150 g pszennej chlebowej i ok. 200 g pszennej razowej)
      6 g drożdży świeżych (dałam 12 g)
      100 ml mleka (0,5%)
      60 g cukru (dałam 40 i łyżkę cukru z prawdziwą wanilią)
      60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła (dodałam ok 20 g)
      2 jajka
      skórka starta z 1 cytryny
      3/4 łyżeczki soli

      Do posmarowania i posypania: 1 jajko, płatki migdałów

      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawic na 5 minut.
      Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
      Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

      Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
      Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (moje bułeczki rosły 1,5 h).
      Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów.
      Piekarnik nagrzać do 200 st C (ja piekłam w 180), wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut (wierzch szybko się rumieni, więc radzę kontrolować czas).

      Ostudzić na kuchennej kratce.


      Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pełnoziarniste bułeczki cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 lutego 2011 19:03
  • wtorek, 22 lutego 2011
  • poniedziałek, 14 lutego 2011
    • Sernik śliwka w czekoladzie

      Sernik śliwka w czekoladzie to pomysł Liski. Intrygował mnie od momentu, kiedy pojawił się na jej blogu. W końcu postanowiłam się do niego zabrać. Szkoda, że tak późno, bo sernik jest przepyszny. Zwiększyłam proporcje zarówno spodu, jak i ilość i skład masy serowej, nadając jej bardziej waniliowy smak oraz cięższy, tradycyjny charakter. Zmniejszyłam również ilość cukru. Nie zrobiłam już polewy, tylko ratowałam pęknięty sernik posiekanymi śliwkami w czekoladzie, ale pierwotnie miała ona mieć smak mlecznej czekolady. Piekłam w dużej, bo 27 cm tortownicy. Oto przepis z moimi zmianami, oryginalny znajdziecie na www.whiteplate.blogspot.com

      Sernik śliwka w czekoladzie

      Spód:

      300 g cukierków śliwka w czekoladzie (ponoć najlepsze to Nałęczowskie, ja miałam akurat Goplanę)

      150 g masła

      150 g brązowego cukru (dałam jasny brązowy)

      150 g mąki

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      2 małe jajka

      Cukierki, masło cukier i kakao włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
      Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać.
      Piekarnik nagrzać do 190 st C.
      Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.

      W tym czasie przygotować masę serową:



      1000 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam Piątnicy z wiaderka)

      200 g cukru pudru

      2 łyżki domowego cukru z wanilią

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      5 jajek

      1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej

      Ser umieścić w misce, zmiksować z cukrami i ekstraktem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. Dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
      Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C aż wierzch sernika będzie ścięty.
      Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku. Potem najlepiej schłodzić i przechowywać również w lodówce.

      Propozycja dekoracji:

      200 g mlecznej czekolady

      5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%

      100-150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych

      Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.
      Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

      Można również zrezygnować z czekolady i podana ilość cukierków śliwka w czekoladzie posiekać i wysypać na środek ciasta.

      Sernik śliwka w czekoladzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik śliwka w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 lutego 2011 19:49
  • sobota, 29 stycznia 2011
    • Rogaliki z nadzieniem orzechowym

      Karnawał trwa, a u mnie zamiast pączków i chrustu pyszne krucho-drożdżowe rogaliki. W dodatku ze wspaniałym nadzieniem z orzechów włoskich i wanilii. Przepis na ciasto to modyfikacja słonego ciasta na paszteciki mojej mamy. Nadzienie widziałam na wielu blogach, ale musiałam dostosować do ilości ciasta metodą prób i błędów. Polecam bardzo te małe słodkie cudeńka!

      Rogaliki z nadzieniem orzechowym

      Rogaliki z nadzieniem orzechowym


      Nadzienie: 150 g orzechów włoskich, 100 g cukru pudru, ziarenka z połowy laski wanilii, 2 białka.

      Orzechy zemleć, dodać cukier, ziarenka waniliowe oraz białka i utrzeć. Całość najlepiej przygotowuje się w malakserze. Najpierw mielemy orzechy, potem dodajemy cukier, dodajemy białka i wanilię.

      Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżka ekstraktu z wanilii, 3 żółtka, 2 jajka, 50 g drożdży (pół kostki), 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

      Białko, które zostanie od jednego żółtka zachować.

      Ciasto:

      Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajka, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę i ekstrakt.

      Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany. Z ciasta uformować wałek, podzielić na pięć równych kawałków (ja ważyłam, każda miała ok. 205 g). Każdą
      z części rozwałkować na kształt koła. Każde koło przeciąć na 8 części (trójkątów).

      Trójkąty smarować odłożonym i rozkłóconym białkiem, nakładać na środku cienką warstwę masy orzechowej. Zwijać tak, aby wierzchołek trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby wyrosły. Gdy wyrosną, posmarować pozostałym białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka. Ja posypałam jeszcze wierzchy grubym brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

      Rogaliki z nadzieniem orzechowym

      Rogaliki z nadzieniem orzechowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z nadzieniem orzechowym ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 29 stycznia 2011 20:02
  • czwartek, 23 grudnia 2010
    • Seromakowiec z czekoladą

      Przepis podpatrzony u Asi. Już w ubiegłym roku miałam na to cudo ochotę. Musiałam jednak do niego dojrzeć. Składniki dobierałam częściowo według własnego uznania, więc efekt może nieco różnić się od oryginalnego. Poza tym piekłam ciasto w dużej prostokątnej blasze, dla dużej rodziny :) Ciasto razem z pierniczkami i migdałowym tortem bezowym pojedzie na Święta do mojego rodzinnego domu, będzie nas dużo...

      Seromakowiec jest naprawdę bardzo dobry, dużo lepszy niż seromakowniki bez czekolady. Przyznam się, że nie jestem wielkim fanem maku, ale za to sera i czekolady - ogromnym...

      Seromakowiec z czekoladą

      Czekoladowa masa makowa:

      150 g miekkiego masła

      3 żółtka

      puszka gotowej masy makowej z bakaliami (850 g)

      2/3 szklanki migdałów bez skórek, zmielonych na proszek (zmieliłam płatki)

      1 szklanka zmielonych ciasteczek Amaretti

      szklanka posiekanych bakalii (dałam orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i suszoną żurawinę)

      100 g ciemnej gorzkiej czekolady (90% kakao) roztopionej w 1/2 szklanki mleka

      3 płaskie łyżki mąki

      1 łyżka kakao

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      3 łyżki likieru Amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

      Masa serowa:

      1000 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki

      ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżeczki ekstraktu + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      szklanka drobnego cukru

      3 łyżki mąki ziemniacznej

      3 duże jajka

      Przygotowanie:

      Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad brzeg blaszki. Piekarnik nagrzać do 175oC.

      Czekoladowa masa makowa:

      Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek migdałami i ciasteczkami Amaretti (np. w malakserze), roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z utartą masą maślaną. Dodać posiekane i sparzone bakalie i jeszcze raz wymieszać. Odłożyć 1/4 masy, a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można też wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 30 minut, ostudzić.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki masy zmiksować. Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżeczką resztę masy makowej (w kupkach) i przemieszać (np. wykałaczką). Na wierzch położyć folię aluminiową (ja na końcu odkryłam by dopiec sernik) i piec przez około 1,5 godziny do dwóch (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale niekoniecznie.

      Seromakowiec z czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Seromakowiec z czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 grudnia 2010 17:04
  • poniedziałek, 13 grudnia 2010
    • Sernik w miodowym cieście

      Wspaniałe ciasto na Święta. Tradycyjne, pachnące miodem i wanilią... Masę serową gotujemy i przekładamy nią upieczone miodowe blaty. Polewa kakaowa wieńczy dzieło. Ciasto długo pozostaje świeże, choć pewno i tak długo nie poleży przez swój wyjątkowy smak...

      Sernik w miodowym cieście

      Ciasto miodowe:

      50 dag mąki
      15 dag cukru pudru
      20 dag masła
      2 jajka
      2 łyżki miodu
      2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

      Masa serowa:

      1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka bez dodatku masła
      3/4 szklanki cukru
      10 dag masła
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru)
      4 jajka
      1 budyń waniliowy bez cukru
      1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
      pół szklanki mleka

      Ciasto miodowe:

      Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części (najlepiej posłużyć się wagą). Rozwałkować jedną część i wylepić dno dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Piec około 15 minut w temperaturze 175oC. Ciasto powinno mieć jasnobrązowy kolor. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier.

      Masa serowa:

      Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu.

      W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową.

      Przy okazji pieczenia tego ciasta wypróbowałam polewę Atinki.

      Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):

      4 łyżki cukru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      3 łyżki kakao
      60 g masła
      1 łyżeczka żelatyny

      Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

      Sernik w miodowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik w miodowym cieście ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 grudnia 2010 12:53
  • piątek, 10 grudnia 2010

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...