Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pęczak”

  • piątek, 04 grudnia 2015
    • Pęczotto bolońskie z cukinią

      Dzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. 

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem

      Składniki:

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
      1 młoda cukinia
      1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i jeszcze chwilę gotować do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawić.

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto bolońskie z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 grudnia 2015 08:56
  • sobota, 07 listopada 2015
    • Zupa pomidorowa z pęczakiem

      Zupa pomidorowa z pęczakiem

      Składniki:

      3 skrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka
      1 duża marchew
      1/2 selera
      ½ cebuli
      4 ząbki czosnku
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
      1 puszka krojonych pomidorów z sokiem

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego
      do smaku cukier, sól i pieprz, zioła do pizzy - ok. 1 łyżki
      ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi
      

      Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości. Wyjąć mięso, które można wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać  passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką.  Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi  i ziołami.

      Zupa pomidorowa z pęczakiem

      Zupa pomidorowa z pęczakiem

      Kasza niejedno ma imię i oblicze  Grzyby i warzywa jesienne. 2015  Jesienne zupy


      Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw
      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z pęczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2015 10:11
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • wtorek, 05 sierpnia 2014
    • Zupa z kurek z pęczakiem

      Powrót z urlopu to zawsze ciężka sprawa. Urlop zrobiłam sobie także od blogowania. Rzadziej też bywałam na zaprzyjaźnionych blogach kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta.

      Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam...

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Składniki:

      1 udko z kurczaka
      1 seler
      1 marchew
      3 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 szklanki pęczaku
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka ziół do pizzy

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy, sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurek z pęczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 sierpnia 2014 11:35
  • piątek, 11 lipca 2014

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...