Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „cukier migdałowy”

  • wtorek, 06 września 2016
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

      Na czereśnie czekam przez cały rok. Jestem wielkim smakoszem tych owoców. Co roku mam kilka pomysłów na wypieki z czereśniami.  Żałuję tylko, że mam tak mało na to czasu... 

      Bardzo się cieszę, że pojawiły się akcje: W czereśniowym raju i Serniki 2012. Jestem w swoim żywiole. Na początek sernik. Na czekoladowym spodzie brownie, z lekko migdałowym aromatem masy serowej oraz czekoladowym kremem. Zamiast kremu można zrobić polewę czekoladową lub udekorować bitą śmietaną. 

       Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym

      Spód brownie:

      150 g ciemnej gorzkiej czekolady

      150 g masła

      1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

      2 duże jajka

      60 g zmielonych płatków migdałów

      3 pełne łyżki mąki pszennej

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      1 kg sera zmielonego trzykrotnie

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      1 niepełna szklanka cukru

      10 g cukru migdałowego

      4 duże jajka

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      2 szklanki wypestkowanych i przekrojonych czereśni

      Krem czekoladowy:

      400 ml śmietany kremówki

      250 g serka mascarpone

      100 g czekolady mlecznej

      100 g czekolady gorzkiej

      80 g płatków migdałowych do posypania

       

       Przygotować formę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

      Świeże czereśnie opłukać, osuszyć, oderwać ogonki, przekroić na pół, wyjąć pestki.

      Przygotować spód brownie: czekoladę połamać na kosteczki, masło pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do garnuszka lub miseczki i rozpuścić nad parą wodną, wymieszać do połączenia składników. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Ostudzić. Następnie do przestudzonej masy dodać jajka i ponownie wymieszać.

      W misce wymieszać zmielone migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

      Przygotować masę serową: ser wymieszać łyżką lub krótko zmiksować z mąką i cukrem, cukrem migdałowym i jajkami Wylać na spód brownie, rozrzucić połówki czereśni i delikatnie wcisnąć do środka.

      Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, aż masa będzie zastygnięta, zwłaszcza na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 15 minut w uchylonym piekarniku. Ostudzić zupełnie.

      Przygotować krem czekoladowy. Czekolady połamać, rozpuścić w miseczce na parze.

      Kremówkę ubić, wymieszać z serkiem mascarpone i powoli wlewać rozpuszczoną zimną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na upieczony sernik i wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami migdałów. Schłodzić minimum 3 godziny przed rozkrojeniem.

       

      Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowy sernik z czereśniami i kremem czekoladowym ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 12:27
  • niedziela, 10 czerwca 2012
    • Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym

      Mam jeszcze tyle pomysłów ma wypieki z truskawkami, że chyba lata mi braknie... Ten przepis powstał, bo w lodówce zostało pół wiaderka sera. Truskawki dzieciaki dostały od babci, niepryskane, tylko niewymuskane przez słońce, bo ostatnio u nas pogodowe rewolucje... Serniczki wyszły smakowite, w lekkie. Podałam je z musem truskawkowym. Koniecznie musicie je upiec!


      Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym

       

      Składniki na 12-14 serniczków (w zależności od wielkości foremek):

      Ciasto:

      3 łyżki miękkiego masła

      2 brązowego cukru

      dwa żółtka

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

      1 niepełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

      1 łyżka kakao

      Masa serowa:

      500 g chudego zmielonego twarogu (2,5% tł.)

      1/2 szklanki drobnego białego cukru

      1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

      dwa białka

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      po 1 połówce truskawki na każdy serniczek


      Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym

      Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym

       

      

      

      Składniki spodu zagnieść. Uformować kulę i schować do zamrażalnika na 30 minut. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach po trochę ciasta na spód każdej foremki silikonowej lub papilotki (umieszczonej w formie na muffiny). Lekko ugnieść delikatnie, ale nie za mocno dłonią. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180oC. Potem obniżyć temperaturę o 30oC.

      Ser utrzeć z cukrem, cukrem migdałowym, białkami i mąką. Dobrze połączyć składniki, by nie było grudek. Rozłożyć masę do otworów na babeczki  prawie pod brzegi. W każdą porcję wcisnąć połówki truskawek przekrojeniem do góry. Piec w temperaturze 150oC przez około 25 minut. Serniczki z wierzchu powinny być ścięte, ale jasne. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzić przed podaniem. Podawać z musem truskawkowym - umyte i odszypułkowane truskawki (200 g) zmiksować z cukrem pudrem (2 łyżki) i cukrem waniliowym (16 g).


      Serniczki migdałowe z truskawką i musem truskawkowym

  • środa, 30 maja 2012
  • środa, 09 maja 2012
    • Tiramisu pancakes

      Placuszki, które niedawno smażyły Majanka i Atina bardzo przypadły nam do gustu. Cała piramidka zniknęła magicznie ze stołu w kuchni, a krasnoludki czyli moi synowie pytali: są jeszcze placuszki? Moje uwagi zawarłam w nawiasach. Żeby było zdrowiej użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Aby smak tiramisu był bardziej tiramisu, dodałam 2 łyżeczki cukru migdałowego. Zrezygnowałam z podanej w oryginale glazury i kremu, a pankejki udekorowałam serkiem waniliowym z wiórkami czekolady. Ponadto kawę rozpuszczalną zamieniłam na bezkofeinową Inkę, żeby krasnale mogły spokojnie zasnąć :)

      Przepis dodaję do trzech akcji: Tiramisu, Kinder Party oraz Kawa... i co dalej.

       

      Tiramisu pancakes

       

      Składniki:

      2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej orkiszowej)

      2 łyżki cukru

      2 czubate łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

      szczypta soli

      1 i 1/2 szklanki mleka

      1/2 szklanki śmietany kwaśnej

      3 duże jajka

      4 łyżki masła (stopić)

      2 łyżeczki wanilii

      2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zastąpiłam Inką)

      oraz 2 łyżeczki cukru migdałowego (mój dodatek)

      oraz serek waniliowy

      tarta czekolada


      W średniej misce wymieszać: mąkę, cukier, cukier migdałowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Kakao przesiać, aby nie było grudek.

      W osobnej misce wymieszać: śmietanę kwaśną i mleko, aż będą gładkie. Dodać kawę rozpuszczalną (w proszku) i dobrze wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie dodać roztrzepane jajka, stopione masło i wanilię. Wymieszać.

      Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać delikatnie do połączenia składników.

      Rozgrzać patelnię. Smażyć placuszki, nakładając ciasto łyżką na gorącą patelnię. Kiedy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, a krawędzie wyglądają na upieczone, przewracać placuszki na drugą stronę. Gdy są gotowe układać na talerzu.

      Placki podawać ułożone w stosik, z warstwą kremu pomiędzy nimi. Na górze również rozprowadzić krem, posypać tartą czekoladą lub kakao. Smakują świetnie na ciepło i na zimno.


      Tiramisu pancakes

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu pancakes ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2012 19:33
  • poniedziałek, 12 marca 2012
    • Torcik czekoladowo-migdałowo-truskawkowy

      Kolejny weekend minął jak błyskawica. Nie zmarnowałam go jednak. Udało mi się stworzyć kilka przepisów. Pierwszym z nich jest właśnie ten tort. Spód to prosty w wykonaniu ucieraniec. Część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami i nadałam mu smak kakao. Do różowej masy wykorzystałam błyskawiczne kaszki z manny o smaku truskawkowym utarte z serkiem mascarpone. Wierzch ciasta to bita śmietana z dodatkiem cukru migdałowego, stabilizowana żelatyną i posypana płatkami migdałów. Ciasto wykonałam w kwadratowej blasze o boku 20 cm, ale można upiec w 23-centymetrowej tortownicy.

       

      Torcik czekoladowo-migdałowo-truskawkowy

       

      Ciasto migdałowo-kakaowe:

      3 jajka

      50 g mielonych migdałów

      100 g mąki pszennej

      40 g kakao

      120 g cukru

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      100 g stopionego masła

      150 g jogurtu naturalnego

      Masa truskawkowa:

      2 kaszki manny i mascarpone (Mleczny Start)

      300 ml wrzątku

      250 g serka mascarpone utrzeć

      2 łyżeczki koncentratu z buraków

      Bita śmietana:

      360-400 g kremówki dobrze schłodzonej

      2-3 łyżeczki cukru migdałowego

      3 łyżki cukru pudru

      żelatyna rozpuszczona w 100 mleka

      50 g płatków migdałowych

      Składniki kakaowego spodu należy wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej. Masło stopić i ostudzić. Jajka utrzeć na puszystą masę, dodać jogurt i masło. Następnie porcjami dodawać przesianą mąkę, kakao i proszek, a na końcu migdały. Dobrze połączyć składniki. Wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem. Piec do tzw. "suchego patyczka" czyli ok. 40 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić i zostawić w formie

      Kaszki rozpuścić we wrzątku (w 300 ml) i ostudzić. Utrzeć na gładką masę z mascarpone. Dla koloru można dodać koncentrat z buraków i ewentualnie dosłodzić. Wyłożyć na ostudzony czekoladowy spód. wyrównać wierzch i schłodzić.

      Żelatynę rozpuścić w garnuszku z mlekiem, podgrzewając. Ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z zupełnie ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatyną. Wyłożyć na różową masę, wyrównać. Posypać płatkami migdałów i schłodzić minimum 1 godzinę przed rozkrojeniem ciasta.


      Torcik czekoladowo-migdałowo-truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik czekoladowo-migdałowo-truskawkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 marca 2012 17:28
  • środa, 04 stycznia 2012
  • niedziela, 04 grudnia 2011
    • Torcik z galaretką i jagodami

      To ciasto przywołuje na myśl letnie wspomnienia... Bo kryje w sobie kawałek lasu, a konkretnie borówki. Ostatnie zapasy zamrażalnikowe wrzuciłam wprost do tego ciasta. Czekoladowy biszkopt, masa budyniowa i jagody zatopione w galaretce...

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Biszkopt:

      4 jajka

      1/2 szklanki mąki

      1/2 szklanki gorzkiego kakao

      3/4 szklanki drobnego cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

      Masa budyniowa:

      2 budynie śmietankowe lub waniliowe

      1/2 l mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego lub waniliowego

      200 g miękkiego masła

      Wierzch:

      ok. 350 g mrożonych lub świeżych jagód

      2 galaretki o smaku owoców leśnych (dałam leśną i szafirową)

       

      Torcik z galaretką i jagodami

       

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć do dużej tortownicy (min. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 170oC. ostudzić.

      Budynie rozprowadzić w pół szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany budyń do gotującego mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Wsypać cukier i cukier migdałowy (lub waniliowy) i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. W tym czasie galaretki rozpuścić w około 800 ml wrzaątku, dodać zamrożone borówki. Jeśli borówki są świeże, wyłożyć je na masę przed wylaniem galaretki.

      Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić ciasto do całkowitego jej stężenia.

       

      Torcik z galaretką i jagodami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik z galaretką i jagodami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2011 19:45
  • poniedziałek, 24 października 2011
    • Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

      Jak ja się stęskniłam za sernikiem... W mojej głowie krążyło kilka smaków i udało mi się połączyć je w jedno. Wszystkim smakował, bo kto nie lubi słodkich gruszek, aromatycznego toffi i chrupiących orzechów. Spód sernika wykonałam z mąki orkiszowej i migdałów. Wyszedł nieco za gruby, więc podaję składniki po zmniejszeniu ilości składników.

      Zapraszam serdecznie na mój fotograficzny blog pod tym adresem i oczywiście na jesienny sernik.

       

      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

       

      Spód na tortownicę 26-27 cm:

      100 g masła

      75 g mielonych migdałów (nie na mąkę, nieco grubiej)

      180 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      1 średnie jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      50 g brązowego cukru

      Masa serowa:

      1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub sera na serniki (użyłam Piątnicy)

      150 g białego cukru

      1 opakowanie cukru migdałowego Delecta lub ekstrakt migdałowy albo aromat

      5 jajek

      2 łyżki skrobi ziemniaczanej

      3-4 duże soczyste gruszki

      120 g orzechów, grubo posiekanych i uprażonych na suchej patelni


      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

       

      Wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta włożyć do malaksera i wymieszać aż powstanie kula lub zagnieść na stolnicy. Owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      W misce utrzeć se, wbijać po jednym jajku, dodając porcjami cukier wymieszany z cukrem migdałowym, tylko do połączenia się składników. Dodać skrobię i jeszcze raz wymieszać.

      Ciasto wyjąć, wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem lub folią. Wylać masę serową. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wyłożyć na wierzch masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC na pól godziny. Potem zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze godzinę. Sernik wyjąć i ostudzić.

      Sos toffi (z przepisu Asi):

      1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      1/4 szklanki brązowego cukru
      1/4 szklanki płynnego miodu
      1/4 szklanki masła

      Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu. Nie należy jednak pozwolić mu za bardzo wystygnąć, bo może oddzielić się z niego tłuszcz.

      Sernik polać sosem i obsypać wierzch podprażonymi orzechami (użyłam mieszanki: włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały).


      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2011 18:57
  • niedziela, 16 października 2011
  • sobota, 17 września 2011
  • sobota, 09 lipca 2011
    • Migdałowiec

      Niezwykłe ciasto. Sto razy lepsze niż popularny Styropian, Delikatniejsze, bardzo migdałowe. Polecam. Czasem opłaca się coś w cieście zmienić... Oto przepis... a pod nim dzisiejszy piękny dzień na kilku fotografiach...


      Migdałowiec

       

      Migdałowiec

      Spód i kruszonka:

      3 szkl. mąki pszennej (krupczatka pół na pół z tortową)

      1/2 szkl. cukru pudru

      5 żółtek

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      25 dag masła

      słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do lodówki. Po 15 minutach jedną część wyjąć, wyłożyć na spód blaszki (użyłam dużej prostokątnej) i posmarować dżemem.

      Środek:

      1 litr śmietany 18%

      200-250 dag zmielonych płatków migdałowych

      5 białek

      3/4 szkl. cukru

      2 cukry migdałowe

      1 budyń śmietankowy duży bez cukru (na ¾ l mleka) i 1 mały (na ½ l mleka)


      Migdałowiec

       

      Białka ubić z cukrem i cukrem migdałowym, dodać śmietanę, zmielone płatki migdałów i budynie. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Studzić ciasto ok. 3 godzin.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lipca 2011 23:15
  • wtorek, 28 czerwca 2011
    • Pani Czarnoleska w migdałach

      Skąd taka nazwa? Ciasto, które wymyśliłam jest połączniem Pani Walewskiej z tortem „Czarny Las”. Dwa kruche ciasta czekoladowe posmarowane dżemem wiśniowym, z bezą obsypaną płatkami migdałów, przełożone bitą śmietaną z aromatem migdałowym. Dodatkiem w letniej wersji są czereśnie, ale poza sezonem proponuję dodać do masy startą czekoladę.

      Dziś jestem pewna, że w wersji z czekoladą na pewno powtórzę ten wypiek na jakąś rodzinną uroczystość, bo ciasto zasługuje na niejedną dogrywkę….

      Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach: 25 x 35 cm, ale można je również upiec w nieco większej. Należy wówczas dodać 2 białka do bezy, a 2 żółtka zamiast śmietany wykorzystać do kruchego ciasta.

       

      Pani Czarnoleska w migdałach

       

      Ciasto:

      6 żółtek

      200 g zimnego masła

      2 ½ szklanki mąki (użyłam krupczatki)

      ½ szklanki gorzkiego kakao

      ½ szklanki cukru pudru

      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Beza:

      6 białek

      1 szklanka cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      1 łyżka mąki ziemniaczanej

      około 120 g płatków migdałowych

      oraz słoiczek dżemu wiśniowego (najlepszy domowy lub bardzo gęsty mus z wiśni)

      Masa:

      500 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)

      2 fixy do śmietany

      ½ szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka cukru migdałowego

      oraz 300 g czereśni, przekrojonych i wypestkowanych lub starta tabliczka gorzkiej, deserowej czekolady

      Białka oddzielić od żółtek. Kakao wymieszać z mąką i proszkiem, dodać żółtka i posiekane masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Odłożyć na pół godziny. Następnie wylepić dna dwóch jednakowych blaszek. Rozsmarować na surowych ciastach po pół słoiczka dżemu. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli. Gdy będzie sztywna, dodawać porcjami cukier i cukier migdałowy oraz pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć po połowie piany na warstwach dżemu. Posypać obie bezy po połowie płatkami migdałów. Piec 30-35 minut w temperaturze 175oC. Beza powinna się lekko zezłościć. Jeżeli nie posiadamy dwóch jednakowych blach, należy upiec w tej samej jedno ciasto po drugim, wykładając spód papierem. Ciasta ostudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno z fiksami i cukrami. Dodać w zależności od upodobań czereśnie (ewentualnie odsączone z syropu wiśnie albo startą czekoladę). Masę wyłożyć na jeden placek, wyrównać, położyć drugi placek i lekko docisnąć. Schłodzić. Najlepiej kroić nożem z piłką.


      Pani Czarnoleska w migdałach

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Czarnoleska w migdałach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 czerwca 2011 19:02
  • poniedziałek, 20 czerwca 2011
    • Kruche ciasto z morelami i bezą

      Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na prowadzenie blogów, ale teraz to nadrobię. Zasypię Was głównie ciastami własnego pomysłu pełnymi letnich owoców! Zacznę od morelowego...

      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Kruche ciasto:

      3 żółtka

      2/3 szklanki cukru pudru

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego

      200 g zimnego masła

      2 szklanki mąki krupczatki

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Owoce i beza:

      oraz 600-700 g świeżych moreli

      3 białka

      szczypta soli

      2/3 szklanki cukru kryształu

      1 płaska łyżeczka cukru migdałowego


      Kruche ciasto z morelami i bezą

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Morele umyć, przekroić na pół, wypestkować i każdą połówkę przekroić na pół. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, wylepić dno i boki ciastem na wysokość około 4 cm. Ułożyć na cieście. Włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i cukier migdałowy i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na ciasto. Ciasto wyjąć, temperaturę zmniejszyć do 170 st. i zapiekać do momentu aż beza lekko zbrązowieje. Wyjąć i ostudzić.

      Rusałka pokrzywnik

      Modraszek ikar (samiec)

      Czerwończyk nieparek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kruche ciasto z morelami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 czerwca 2011 18:36
  • środa, 11 sierpnia 2010
  • poniedziałek, 02 sierpnia 2010
  • wtorek, 02 marca 2010
    • Racuszki z kaszy manny

      racuchy z kaszy manny

      Ze względu na dzieciaki częściej na moim stole goszczą słodkie obiady. Szybsze od naleśników są placuszki na mleku lub maślance. Do tej pory robiłam je z mąki. Niedawno zobaczyłam na blogach, że można robić racuszki także z kaszy manny. Smakują zupełnie inaczej niż te z mąką. Wzbogaciłam ich smak cukrem migdałowym, bo podawałam je z wiśniami z syropu. Duet doskonały. Placuszki robi się szybko. Wsuwa jeszcze szybciej, choć są bardzo, bardzo syte. Po dwóch miałam dość...

      1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny

      2 szklanki mleka

      1/2 szklanki drobnego cukru

      1 cukier migdałowy

      2 rozkłócone jajka

      50 g stopionego masła

      1/2 łyżeczki sody

      olej do smażenia

      wiśnie z syropu

      Kaszę wsypujemy do miski. Wlewamy mleko, rozkłócone jajka i stopione, ostudzone masło. Wsypujemy cukry, sodę i dobrze mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było za gęste, dolewamy odrobinę mleka i ponownie mieszamy. Smażymy na złoty kolor z obu stron na gorącym oleju. Podajemy ciepłe, z wiśniami z syropu. Jeszcze lepiej wyglądają ozdobione bitą śmietaną...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Racuszki z kaszy manny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 marca 2010 16:35

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...