Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masa krówkowa”

  • poniedziałek, 20 października 2014
    • Sernik z musem z dyni

      W sezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni.

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Spód:

      250 g ciastek maślanych
      ok 80 g stopionego masła

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki.

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego na serniki
      2/3 szklanki cukru (można więcej)
      1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
      5 jajek
      1 budyń waniliowy bez cukru
      2 szklanki musu z dyni

      Do dekoracji:

      ½ puszki gotowej masy krówkowej
      tarta biała czekolada lub płatki migdałowe do dekoracji

      Twaróg krótko miksować z cukrem i jajkami, dodać mus z dyni, cukier waniliowy i budyń, dokładnie łącząc składniki, najlepiej na małych obrotach miksera. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 45 minut aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik, studzić na początku w uchylonym piekarniku, potem na zewnątrz i koniecznie schłodzić kilka godzin w lodówce. W trakcie chłodzenia wyjąć, rozsmarować na wierzchu masę krówkową i ozdobić czekoladą lub płatkami migdałów.

      

      Sernik z musem z dyni

      Sernik z musem z dyni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z musem z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 października 2014 15:13
  • sobota, 30 marca 2013
    • Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Na Wielkanoc wybrałam sernik słodko-kwaśny. Masa karmelowa i mus pomarańczowy. Na spodzie kruche ciasto z dodatkiem domowego masła orzechowego z masą kajmakową, który czyni je bardziej kruchym i delikatnym. Masę wykonałam na bazie gotowanego budyniu, twarogu, masy krówkowej oraz odrobiny kakao i kawy dla efektu wizualnego.

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Spód:

      1,5 szklanki mąki pszennej

      1/3 szklanki cukru pudru

      100 g masła, posiekanego

      2 łyżki masła orzechowego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      skórka starta z połowy pomarańczy

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie

      3 budynie waniliowe lub śmietankowe

      400 g masy krówkowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka

      2 łyżki kakao

      1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

      Masa pomarańczowa:

      3 pomarańcze

      2 i 1/2 szklanki soku pomarańczowego

      1 galaretka pomarańczowa

      cukier do smaku

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

        

      Przygotować budyń. 400 ml mleka zagotować. W 200 ml mleka rozpuścić dwa budynie. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

      Do dużej miski wyłożyć ser i schłodzony budyń. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę krówkową, białka i jajka, miksując. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Dosłodzić do smaku. 1/3 masy wymieszać dobrze z kakao. na ciasto wyłożyć jasną masę, klekasmi wrzucać (dosłownie) po łyżce ciemnej masy.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić.

      Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, obrać razem z białą skórką. Pokroić w plastry. Włożyć do garnka i zalać sokiem z pomarańczy. Posłodzić do smaku (dałam 1/2 szklanki cukru i 2 łyżki cukru z wanilią). Gotować ok. 10 minut. Wyjąć kilka najładniejszych plastrów pomarańczy i odcedzić. Wsypać suchą galaretkę do gorącego soku pomarańczowego i energicznie mieszać do rozpuszczenia. Zalać wierzch sernika lekko ciepłą, ale tężejącą galaretką, na niej ułożyć plastry pomarańczy. Wstawić do lodówki do stężenia.

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

      Sernik kajmakowo-pomarańczowy

       

      A z okazji Świąt Wielkiej Nocy

      życzę wszystkim czytelnikom i przyjaciołom

      dużo radości i wiosny w sercu, bo za oknem........



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowo-pomarańczowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 30 marca 2013 18:28
  • piątek, 29 marca 2013
  • poniedziałek, 09 maja 2011
    • Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami i bukiet tulipanów

      Padam z nóg. Zaliczyłam dziś bardzo długi spacer, bo pogoda dopisała. Ciepło i lekki orzeźwiający wiatr we włosach... Tak się dotleniłam, że spać będę chyba bardzo mocno.Przyniosłam z wędrówki naręcze tulipanów i kilka innych fotografii...

      A ciasto, które chcę Wam dzisiaj zaprezentować przygotowałam na Julka przyjęcie urodzinowe. Jedno z dwóch, nie licząc tortu (korzennego z wiśniami), a raczej tortów, bo drugi upiekłam dla spóźnionych gości (wkrótce przepis).

      Teraz jednak przepis na biszkopt z masą serowo-maślaną z brzoskwiniami, mocno waniliową, na której ułożyłam herbatniki przełożone masą krówkową i wykończone bitą śmietaną, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów. Nie przesłodzone, jedynie masa krówkowa jest dość słodka. Reszta warstw dopasowana tak, by móc zjeść dwa kawałki :)


      Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami

       

      Biszkopt:

       4 jajka

       2/3 szklanki cukru

       2 łyżeczki cukru z wanilią

       ¾ szklanki mąki

       1 budyń waniliowy bez cukru (proszek na ½ litra mleka)

       łyżka soku z cytryny

       szczypta soli

       Masa:

       200 g miękkiego masła

       500 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub serka śmietankowego z wiaderka (gęstego)

       puszka brzoskwiń w syropie

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i ziarenka z 1 laski wanilii

      ½ szklanki cukru pudru

      ziarenka z 1 laski wanilii

      Warstwa krówkowa i wierzch ciasta:

       1,5 dużej paczki herbatników

       1 puszka masy krówkowej

       500 ml śmietany kremówki

       2 fixy do śmietany

       3 łyżki cukru pudru

       40 g białej czekolady

       30 g płatków migdałowych

      Do nasączenia: herbata z cytryną i kieliszkiem czystej wódki


      Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami

       

      Mąkę przesiać z budyniem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać powoli cukier, ubijając dodać po jednym żółtku i sok z cytryny. Wsypać powoli mąkę z budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem. Piec 25 minut w temperatuerze 170oC. Zdjąć papier, włożyć z powrotem do blaszki. Nasączyć herbatą z wódką.

      Miękkie masło utrzeć na puch, dodając porcjami ser ogrzany do temperatury pokojowej oraz cukier puder, ekstrakt i ziarenka wyłuskane z waniliowej laski. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, wymieszać z kremem. Rozsmarować równo na biszkopcie.

      Ułożyć warstwę herbatników, ciasno, jeden obok drugiego. Na nich rozsmarować masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

      Zimną kremówkę ubić z fixami i cukrem pudrem. Zetrzeć na wierzch na tarce wiórki czekolady (polecam tarkę do mizerii!) i posypać płatkami migdałów. Schłodzić 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.


      Tulipan

      Tulipan

      Tulipan

      Tulipan

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Krówka waniliowa z brzoskwiniami i bukiet tulipanów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2011 19:37
  • wtorek, 29 grudnia 2009
  • piątek, 11 grudnia 2009
    • Sernik migdałowy z polewą toffi

      Miłość do migdałów i migdałowych aromatów rozkwitła od kiedy po raz pierwszy upiekłam ten sernik. Przepis powstał na podstawie przepisu Doroty z Moje Wypieki. Zmieniłam jednak proporcje, zamiast ciasteczkowego spodu, robię swój półkruchy migdałowy, a sernik polewam masą krówkową i dopiero potem posypuję płatkami migdałów. Poza tym piekę go na dużej prostokątnej blasze z 1,5 kg sera President, czyli z trzech opakowań. Na tortownicę o średnicy 27 cm potrzeba 1 kg.

      Sernik jest delikatny, aromatyczny, mokry, po prostu wspaniały.

      Sernik migdałowy z polewą toffi

      Sernik migdałowy z polewą toffi

      Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych migdałów, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, cukier migdałowy, ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego.

      Masa serowa: 1,5 kg sera (najlepiej President 8% tł.), 6 jajek, puszka mleka skondensowanego słodzonego (nie gotować!), 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki likieru Amaretto i tyle samo słodkiej śmietanki (przynajmniej 18%), 1 mały budyń śmietankowy bez cukru, kilka kropel aromatu migdałowego (niekoniecznie), 100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni.

      Polewa: gotowa masa krówkowa, 100g płatków migdłowych nieprażonych.

      Składniki ciasta szybko zagnieść i schłodzić.

      Utrzeć ser z jajkami i cukrem, wlać mleko, śmietankę i likier oraz budyń. Dobrze zmiksować. Na końcu wsypać płatki migdałowe i dobrze wymieszać.

      Ciastem wylepić spód natłuszczonej dużej prostokątnej blaszki. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180oC na 1-1,5 godziny. Wierzch można przykryć folią aluminiową, aby sernik za bardzo się z wierzchu nie przyrumienił. Masa ma być na środku dobrze scięta. Wyłączyć piekarnik i wystudzić w nim ciasto. Przestudzony sernik posmarować masą krówkową, którą najlepiej zmiksować, wtedy będzie bardziej płynna. Wierzch posypać nieprażonymi płatkami migdałów. Wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

      Jeśli ktoś chce upiec w dużej tortownicy, to zmniejszamy ilość sera do 1/2 kg i nie dodajemy już cukru. Natomiast spód pozostaje bez zmian, bo ciastem wylepiamy spód i boki tortownicy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 grudnia 2009 07:57
  • wtorek, 10 listopada 2009
    • Toffik na kruchym czekoladowym spodzie

      Jeżeli lubicie coś bardzo, bardzo słodkiego, to polecam ciasto z masą karmelową. Moje jest na kruchym czekoladowym spodzie. Poza tym jest podobne do ciast, których przepisy krążą w Internecie.

      Toffik na kruchym czekoladowym spodzie

      Spód: 2 szklanki mąki, 200 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki dobrego kakao, 1 jajko, 2/3 szklanki cukru pudru.

      Masa śmietankowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem, 1/2 litra mleka, 200 g masła, cukier puder do smaku.

      Ponadto: puszka masy krówkowej, 500 ml śmietany 36%, 2 usztywniacze do śmietany, 3 łyżki cukru pudru, 2 duże opalkowania herbatników-petitków, czekolada z nadzieniem toffi Milka lub gorzka czekolada.

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Schłodzić. Budynie ugotować w 1/2 litra mleka. Zimne utrzeć z miękkim masłem. Dosłodzić wedle gustu. Ciasto wyłożyć na dużą prostokątną blaszkę i upiec w temp. 180oC (ok. 25 minut). Na przestudzone ciasto wyłożyć masę i wyrównać. Na masie ciasno jeden obok drugiego ułożyć herbatniki. Na nich rozsmarować masę krówkową (potraktować ją mikserem, bo wyjęta z puszki jest zbita). Na masie ułożyć drugą warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać usztywniacze i cukier, jeszcze chwilkę ubijać. Rozsmarować na herbatnikach. Schłodzoną czekoadę zetrzeć na drobnej tarce i posypać śmietanę. Chłodzić kilka godzin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Toffik na kruchym czekoladowym spodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 listopada 2009 08:17

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...