Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „chałwa”

  • poniedziałek, 22 lutego 2016
    • Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Ten smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam...

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki mocnej  słodzonej kawy (czarnej)

      Masa i dekoracja:

      500 g masła (2,5 kostki)

      500 g chałwy waniliowej

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      puszka brzoskwiń w syropie w syropie

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Brzoskwinie odsączyć, połowę pokroić w kostkę, a resztę w plastry. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować połową masy chałwową.  Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Dookoła na brzegu udekorować plastrami brzoskwiń i kolorową cukrową posypką.

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 lutego 2016 09:32
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam  jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Składniki:

      250 g mąki gryczanej
      200 g miękkiego masła
      1 żółtko
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g cukru pudru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki kakao

      Krem i dekoracja:

      250 g serka mascarpone
      100 g chałwy, najlepiej waniliowej
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant
      czekoladowe jajka, ciasteczka

      Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec.

      Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

      Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać.

      Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku).

      Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Wegetariańska Wielkanoc 2015  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 20:05
  • wtorek, 27 grudnia 2011
    • Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Witam poświątecznie, choć dalej bardzo pracowicie. W pracy urwanie głowy, w domu względna cisza, ale organizm domaga się odpoczynku. Tort, który prezentuję to dwa biszkopty - czekoladowy i orzechowy przełożone masą chałwową z wiśniami. Przepis jest na dużą tortownice, ale ja zwiększyłam proporcje i upiekłam biszkopty w prostokątnej blasze. Jest pyszny, nie za słodki, oryginalny dzięki masie z chałwą.

      Tort dodaję do akcji Torty i torciki prowadzonej przez Karmel-itkę.

       

      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

       

      Biszkopt czekoladowy:

      4 jajka

      ¾ szklanki cukru

      ½ szklanki mąki

      ½ szklanki ciemnego kakao

      szczypta soli

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka oleju

      Biszkopt orzechowy:

      4 jajka

      1 szklanka średnio zmielonych orzechów

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      ¾ szklanki cukru

      1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      szczypta soli

      Nasączenie spodu:

      1/3 szklanki mocnej kawy

      Masa:

      300 g miękkiego masła

      300 g pokruszonej chałwy

      oraz słoik wiśni

      Wykończenie:

      polewa czekoladowa z tego przepisu

      Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. W osobnej misce przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wsypując partiami do masy jajecznej delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-35 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i olej, cały czas miksując. Odłożyć mikser. Mieszankę mąki z orzechami wsypywać partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170oC. Ostudzić.

      Wiśnie odcedzić z syropu. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Biszkopt czekoladowy nasączyć ostudzoną kawą i równomiernie rozsmarować połowę masy chałowej. Wyłożyć wiśnie, rozsmarować drugą część masy i przykryć biszkoptem orzechowym i lekko docisnąć. Na wierzchu rozprowadzić polewę. Schłodzić, najlepiej przez całą noc.


      Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowo-orzechowy z kremem chałwowym i wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2011 18:57
  • piątek, 29 kwietnia 2011
    • Sernik chałwowy

      Obowiązkową pozycją w mojej domu na wszelkie uroczystości jest sernik. Bardzo byłam ciekawa smaku sernika z chałwą. Skorzystałam z przepisu Doroty, ale zwiększyłam proporcje do 1 kg twarogu. Sernik nie jest przesłodzony i bardzo wszystkim smakował. Podałam go na Wielkanoc, dlatego dodaję go do kończącej się akcji Mirabelki.


      Sernik chałwowy

      Składniki na spód:
      100 g ciastek digestive
      50 g masła, roztopionego i kilka łyżek mleka

      Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło, mleko i wymieszać.

      Formę tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić, najlepiej do lodówki

      Składniki na masę serową:
      1 kg twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków + 3 łyżeczki cukru z wanilią
      5 duże jajek
      pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii


      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

      Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

      Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

      Polewa chałwowa:
      150 g chałwy sezamowej waniliowej (dałam kakaową)
      pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

      Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

      Sernik chałwowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik chałwowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2011 19:43
  • wtorek, 08 czerwca 2010
    • Tort chałwowy z wiśniami

      Ten przepyszny tort po raz pierwszy zobaczyłam u Asi na Kwestii Smaku. Czekałam tylko na okazję, by go zrobić. Tylko nie lubię przekrajania biszkoptów, to moja zmora. Dlatego upiekłam trzy oddzielne, każdy z 4 jajek w tortownicy o średnicy 27 cm. Sposób wykonania biszkoptów jest inny niż u Asi, ale zachowałam proporcje. Każdy placek, co ciekawe, urósł na inną wysokość :) W niczym to nie przeszkadza smakowi. Krem chałwowy pasuje tu idealnie. I do wiśni, i do wiórek czekolady, i do biszkoptów. A najlepiej smakuje z kawą (gorzką i bez mleka). Polecam!

      Składniki na jeden biszkopt: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka), szczypta soli, 3 duże łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, dwie łyżki kakao, szklanka cukru pudru, łyżka octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      W misce mieszamy mąki, proszek i kakao. Żółtka oddzielamy od białek. Zimne białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas miksując. Wlewamy małym stumykiem ocet, miksujemy. Odstawiamy mikser i małymi porcjami dodajemy suchą mieszankę, delikatnie, ale dokładnie mieszając łyżką. Tak przygotowany biszkopt wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175oC. Wyciągamy i studzimy. Po kilkunastu minutach możemy okroić biszkopt dookoła, zdjąć obręcz i ściągnąć papier. Należy upiec jeszcze dwa takie biszkopty w ten sam sposób.

      Masa i dekoracja: 500 g masła (2,5 kostki), 500 g chałwy waniliowej (u mnie Wedel), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, małe opakowanie mrożonych wiśni, średni słoik wiśni w syropie, ok. 80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70-90% kakao, ponieważ nie roztapia się w rękach i łatwo się ściera na tarce).

      Wiśnie mrożone połączyć z wiśniami ze słoika razem z syropem i odstawić przynajmniej na kilka godzin, potem odcedzić z syropu. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie wkruszyć chałwę i dobrze połączyć z masłem. Krem podzielić na 3 części. Biszkopty nasączyć mocną zaparzoną i ostudzoną kawą (mnie wystarczyło 2 łyżeczki rozpuszczalnej i pół szklanki wrzątku na trzy biszkopty). Pierwszy biszopt nasączyć kawą, posmarować masą chałwową, wyłożyć połowę wiśni, nałożyć jescze raz cienką warstwę masy. Przykryć drugim biszoptem, nasączyć kawą i znów posmarować kremem, dać drugą część wiśni i cienko posmarować kremem. Przykryć trzecim biszkoptem nasączyć go kawą. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoaldą i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

      A to jeden z ostatnich kawałków....

      Tort chałwowy z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tort chałwowy z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 czerwca 2010 18:23

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...