Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „powidło”

  • środa, 25 stycznia 2012
    • Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Oto kolejny przepis z wykorzystaniem domowej pasty marcepanowej. Dość słodka. Z pysznym kruchym ciastem i chmurką bezy. Do tego powidło ze śliwek i mnóstwo bakalii. Składnikiem najsłodszym okazał się być marcepan.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Spód:

      250 g mąki pszennej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      100 g cukru pudru

      3 żółtka

      125 g masła

      Wypełnienie:

      kilka łyżek powideł śliwkowych

      1,5 szklanki bakalii (żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, łyżeczka startej skórki cytrynowej, posiekane orzechy włoskie i laskowe

      200 g marcepanu (zamrożonego), np. z tego przepisu

      Wierzch:

      3 białka

      100 g drobnego cukru

      szczypta soli

      łyżka mąki ziemniaczanej

      Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkować i wylepić dno i boki na wysokość 2-3 cm formy na tartę. Podpiec przez 20 minut w temperaturze 180oC.  

      Następnie spód ciasta posmarować powidłem, posypać bakaliami, a marcepan zetrzeć na grubej tarce. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie, wciąż ubijając dodawać powoli cukier. Na końcu wsypać mąkę i dobrze połączyć z pianą. Wyłożyć na wierzch i piec w temperaturze 170oC około 20 minut aż beza lekko się zezłoci. Ostudzić przed rozkrojeniem.


      Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta bakaliowa z marcepanem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 25 stycznia 2012 08:37
  • wtorek, 30 listopada 2010
    • Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Ciasto, które zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia, zobaczyłam na blogu Justin&Dorothy. Zachwyci wszystkich fanów maślanych czekoladowych słodkości i miłośników orzechów. Na świąteczny klimat wpasowuje sie idealnie. Przepis z małymi modyfikacjami w nawiasach podaję za autorkami blogu Domowe Wypieki.

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Składniki na warstwę czekoladową:
      250 g mąki pszennej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      250 g cukru (dałam koło 200 g ciemnego cukru muscovado
      3 czubate łyżki gorzkiego kakao
      szczypta soli
      1 opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki domowego)

      250 g masła
      200 ml coca-coli
      75 ml mleka
      2 jajka

      Beza orzechowa:
      5 białek
      250 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
      3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki)
      łyżka miodu
      łyżeczka proszku do pieczenia (według mnie można pominąć)
      łyżka mąki pszennej
      łyżka mąki ziemniaczanej

      oraz kilka łyżek powidła do posmarowania ciasta

      Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami

      Sposób przygotowania ciasta:
      W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.

      Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40 minut. Następnie wyłożyć ciasto i posmarować je powidłami. Na to nałożyć bezę orzechową i ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut.

      Sposób przygotowania bezy:
      Białka ubić na sztywną pianę. Po koniec dodać cukier i miód - zmiksować. Następnie wsypać wymieszane wcześniej mąki i proszek do pieczenia. Wrzucić orzechy i jeszcze raz wymieszać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z bezą orzechową i powidłami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 listopada 2010 13:27

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...