Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kasza jaglana”

  • środa, 30 marca 2016
  • wtorek, 15 marca 2016
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Szarlotka jaglana

      Od dawna marzyła mi się szarlotka jaglana, bo tę kaszę lubię jak żadną inną. Skorzystałam z przepisu Leny, choć zrezygnowałam z żurawiny i migdałów w moim przepisie, zachowując proporcje głównych składników. Szarlotka jest bardzo syta, dlatego z powodzeniem możemy ją traktować jak śniadanie, kolację, a nawet obiad!

      Szarlotka jaglana

      Składniki:

      2 szklanki kaszy jaglanej
      4 szklanki mleka
      1,4 kg słodkich jabłek,
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżki brązowego cukru
      2 łyżki cynamonu

      W garnku zagotować mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucić do niego kaszę, dobrze wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Po tym czasie zawinąć przykryty garnek w ręcznik i włożyć pod kołdrę na pół godziny, bez dostępu powietrza. Tak robiła moja babcia i mama z ryżem :)

      Gdy kasza dochodzi, należy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie wymieszać je z cynamonem i białym cukrem.

      Kolejnym krokiem jest wyłożenie spodu papierem do pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru.

      Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

      Jesienne słodkości!

      Szarlotka jaglana

      Szarlotka jaglana


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka jaglana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 15:05
  • czwartek, 18 czerwca 2015
  • środa, 10 czerwca 2015
    • Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Ten wspaniały pasztet znalazłam w Lawendowym Domu. To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny.

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      Składniki:

      2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

      4 marchewki

      1/2 selera

      1/2 pora

      pęczek natki pietruszki

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka słodkiej papryki w proszku

      łyżeczka ostrej papryki

      łyżeczka zmielonego kuminu

      1/2 łyżeczki pieprzu

      2 łyżeczki soli

      3 łyżki oleju

      1 szklanka bulionu warzywnego

      100 g płatków owsianych (użyłam otrębów)

      100 g orzechów włoskich łuskanych

      Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić).

      Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

      W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015  Zainspiruj się kaszą! III edycja

      Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 10 czerwca 2015 07:56
  • czwartek, 23 kwietnia 2015
    • Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Kilka prostych składników i mamy szybki i smakowity obiad. Królują w nim moje ulubione produkty: cukinia, kasza jaglana, kurczak i pieczarki. Zapiekając cukiniowe łódeczki pominęłam ser żółty i dodatek pomidorów. To była dobra decyzja, by wydobyć delikatny smak cukinii i kaszy jaglanej. Podałam je z rukolą, plastrami pomidora i sosem jogurtowym...

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Składniki:

      2 średnie cukinie
      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1/2 piersi kurczaka
      kilka pieczarek
      sól, pieprz
      słodka papryka, zioła do pizzy
      1 ząbek czosnku
      
      1/3 pora

      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy
      2 łyżki klarowanego masła
      1 łyżka oleju
      ew. posiekana natka pietruszki (nie dodałam)

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy warzywnej. Odcedzić, jeśli nie była gotowana "na gęsto", Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zrumienić na łyżce oleju, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek. Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć, jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, włożyć pokrojone pory i chwilę dusić. Wymieszać z kaszą i kurczakiem. W razie potrzeby doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić pół plastry. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła, lekko przyrumienić plastry pieczarek.

      Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Farszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu ułożyć obsmażone pieczarki. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku aż cukinia zmięknie. Podawać z surówką.

      Pieczarkowy Tydzień 2015  Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 kwietnia 2015 15:05
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Zwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Składniki:

      3-4 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego)

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      2 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy.

      Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 12:37
  • niedziela, 19 października 2014
  • poniedziałek, 12 maja 2014
    • Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Pogoda nam się nieco popsuła. Na szczęście mój zapał do przygotowywania nowych kulinarnych przedsięwzięć nie minął. Lista stale się wydłuża. Ostatnio w moim menu królują szparagi, ale też pomidory i pieczarki. Dziś wege obiad z kaszą jaglaną w roli głównej. Oczywiście kaszę przygotowaną w ten sposób można podać do mięsa, jednak i bez niego smakuje świetnie. Wyrazisty sos i warzywa dopełniają smaku...

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Kasza:

      1,5 szklanki kaszy jaglanej
      przyprawa warzywna do zup bez glutaminianu sodu
      1 cebula
      olej i masło do smażenia

      Warzywa:

      ok. 100 g pieczarek
      kilka ugotowanych szparagów
      młoda cukinia
      po pół papryki w dwóch kolorach
      zioła do pizzy
      suszony czosnek
      olej lub oliwa z pomidorów do smażenia warzyw

      Sos:

      kilka suszonych pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka mąki
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 płaska łyżeczka przyprawy chili con carne
      1 łyżeczka ziół do pizzy
      suszony czosnek
      1 łyżeczka sosu worcestershire
      cukier, sól do smaku
      oliwa z pomidorów do smażenia

      Szparagi  Dania dla urody

      Przygotować sos. Pomidory posiekać. 2 łyżki oliwy z pomidorów rozgrzać, wrzucić pomidory, smażyć minutę na małym ogniu, dodać słodką paprykę, koncentrat i dalej smażyć kolejną minutę. Następnie dodać mąkę i mieszając wlać szklankę zimnej wody, rozprowadzając trzepaczką koncentrat z mąką na gładki sos. Dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz śmietankę. Zagotować, doprawić do smaku.

      Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodając pod koniec łyżkę masła. Kaszę odcedzić, wymieszać z usmażoną cebulą, trzymać w cieple.

      Warzywa i pieczarki pokroić w plastry lub paski. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, doprawić ziołami i suszonym czosnkiem.

      Na talerz wylać sos, na nim specjalną łyżką (taką jak do lodów) wyłożyć kaszę, a obok niej podsmażone warzywa.

      Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 maja 2014 09:56
  • sobota, 23 listopada 2013
    • Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

      Pamiętacie paprykarz szczeciński? Można go kupić w sklepie do dzisiaj, ale pewnie przy takim wyborze ryb, serów, wędlin, kto z nas zatęskni za paprykarzem? Dziś chcę zaproponować bardzo odświeżoną wersję tego popularnego w czasach PRL smarowidła do pieczywa. W dodatku o wiele zdrowszą, bo nie w konserwie. Zamiast ryżu dodałam kaszę jaglaną. Użyłam wędzonej makreli, stąd bardziej oryginalny smak pasty. Polecam!

      Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

      Składniki:

      ok. 2/3 szklanki kaszy jaglanej – suchej
      1 duża wędzona makrela
      1 duża marchew
      ćwiartka selera
      ½ czerwonej papryki
      1 cebula
      1 ząbek czosnku
      ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      sól, cukier, pieprz, słodka papryka, zioła do pizzy
      olej lub masło klarowane do smażenia
      koperek lub natka pietruszki

      Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku (nie na gęsto). Marchew i selera zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach masła lub oleju zeszklić cebulę, dodać startą marchew i selera, paprykę i zmiażdżony czosnek. Posolić, chwilę smażyć aż warzywa nieco zmiękną. Podlać ½ szklanki wody (lub bulionu warzywnego), posiekaną natkę lub koperek i dusić do miękkości, Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować aż cały płyn wyparuje. Ostudzić. Z ryby wyjąć kręgosłup, obrać z ości, a kawałki mięsa rozdrobnić. Wymieszać z warzywami, doprawić do smaku, solą, pieprzem, papryką i ziołami. Schłodzić. Podawać do pieczywa.

        Śniadania do pracy/szkoły

      Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Paprykarz z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 23 listopada 2013 13:34
  • wtorek, 11 września 2012
    • Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

      Tak mocno przypiekało dziś słońce. To powód do radości. Ale ja chyba mam ostatnio spadek formy. Tak się objawia u mnie babie lato. W nocy budzę się, przewracam z boku na bok, patrzę na księżyc i liczę motyle, a potem ostry dźwięk budzika o 5.10...I do pracy... na osiem godzin 5 razy w tygodniu...

      W weekendy zachłannie łapię lato. Na zapas. Wyjeżdżam z Rzeszowa na podkarpacką wieś, do lasu albo tylko buszuję w zaroślach nad Wisłokiem, fotografując ważki, w ogródkach działkowych, które niedługo prawdopodobnie zmienią się w galerie bez obrazów i na ostatnich osiedlowych łąkach, szukając baterflajów....

      Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

      Składniki:

      200 g kaszy jaglanej

      4 cukinie długości ok. 30 cm

      3 jajka

      80 g startego parmezanu

      1 niewielka cebula

      2-3 ząbki czosnku

      sól

      pieprz

      łyżka majeranku

      łyżka oregano

      łyżka słodkiej papryki

      szklanka zielonego mrożonego groszku

      łyżeczka cukru

      ewentualnie średni słoiczek zielonych oliwek

      Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć z nadmiaru soku. Groszek ugotować w wodzie z cukrem, odcedzić i ostudzić. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z rozkłóconymi jajkami i ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć na dużą prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 200oC. Podawać na ciepło z zimnymi sosami: czosnkowym i keczupem lub na ciepło – pomidorowym albo grzybowym. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 20:30
  • czwartek, 15 marca 2012
  • wtorek, 13 marca 2012
    • Placki jaglane z boczkiem

      To był eksperyment kulinarny. Okazał się bardzo pyszny. W dodatku z moją ulubioną kaszą jaglaną. Za dopełniacz posłużyło mi tutaj kupione puree ziemniaczane w proszku, takie na smażone placki (nie puree przygotowywane z masłem i mlekiem). Aromatu dodaje placuszkom boczek, więc nie rezygnujcie z niego. Placuszki najlepiej smakują bez żadnych sosów. Jedyne co do nich pasuje to kubek ulubionego (zimnego) kefiru lub maślanki czy kilka łyżek twarożku ze szczypiorkiem, położone na plackach zdjętych prosto z patelni.

      Przepis z przyjemnością dodaję na koniec akcji Niedoceniana kasza jaglana.

       

      Placki jaglane z boczkiem

       

      Składniki:

      duży kubek jogurtu naturalnego

      3 jajka

      szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

      150 g pokrojonego w kostkę chudego boczku

      około 120 g surowego puree ziemniaczanego

      ewentualnie 2-3 łyżki mąki

      sól, pieprz, suszony majeranek

      olej do smażenia

       

      Placki jaglane z boczkiem

       

      Jajka wymieszać z jogurtem, dodać kaszę, boczek i powoli wsypywać puree. Wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Wtedy dosypać ewentualnie mąki oraz przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta na każdy placek. Wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Na ręczniku papierowym osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.


      Placki jaglane z boczkiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Placki jaglane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 marca 2012 19:28
  • środa, 29 lutego 2012
    • Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

      Dziś zaprezentuję bardzo smakowite gołąbki z kaszą jaglaną zamiast ryżu. Aromatycznym dodatkiem są w nich podgrzybki, a zamiast białej kapusty użyłam bardziej wyrazistej w smakui i bardziej kruchej kapusty włoskiej. Przepis dodaję do akcji Niedoceniana kasza jaglana, ponieważ kaszę ten doceniłam już jakiś czas temu i chętnie zastępuję nią inne węglowodany. Warto wprowadzić ją do menu dzieci, bo zawiera dużo żelaza, ale nie tylko. Jest bezglutenowa, zatem idealna dla chorych na celiakię lub uczulonych na zboża glutenowe.

       

      Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

       

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      400 g mielonej wołowiny

      2 szklanki kaszy jaglanej

      300 g mrożonych podgrzybków (200 g świeżych w sezonie)

      2 cebule

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      pęczek natki pietruszki

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      1,5 szklanki bulionu (użyłam kostki pieczeniowej z papryką i dodałam  łyżkę pasty paprykowej)

      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

       W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Dodać grzyby i odparować płyn powstały z ich rozmrożenia. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Gorący bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy całość wywarem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym. Wcześniej możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na maśle na małym ogniu.

      Sos sporządziłam z gęstego soku pomidorowego, wody, kostki pieczeniowo-paprykowej, pasty paprykowej, mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody i pół kubka śmietany. Doprawiłam pieprzem i suszoną bazylią.

       


      Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą jaglaną, wołowiną i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 lutego 2012 16:27
  • niedziela, 14 listopada 2010
    • Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem

      Fajny mam długi weekend. W łóżku. Z pastylkami na gardło, mlekiem z miodem oraz zupełną utratą smaku. Na gazie pyrka rosół. I gulasz do placków po węgiersku. Tylko czy mam na to wszystko ochotę? Facet starł już ziemniaki, zabrał młodzież na rower, a ja piękną pogodę obserwuję zza szyby. Szkoda. Aparat ma wakacje, miód do pierniczków musi jeszcze poczekać kilka dni, a takie miałam plany...

      W czwartek, kiedy czułam się jeszcze nie najgorzej, lepiłam pierogi. Ale za to jakie! Zamiast ziemniaków ugotowałam do nich moją ulubioną kaszę jaglaną. Naprawdę jest pyszna! Oprócz kaszy w nadzieniu jest również twaróg oraz podsmażony boczek z cebulą. Na przepis trafiłam przypadkiem, przeglądając blog Komarki. Jest to receptura na Pierogi ruskie po staropolsku, na którym się wzorowałam, choć proporcje wzięłam na oko. Jeśli ktoś lubi wiedzieć dokładnie, ile czego potrzeba do zrobienia tych wspaniałych pierogów, to przepis podaję za autorką bloga Every cake you bake.

      Przepis dołączam do akcji Edysi "Jedzmy kaszę".

      Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem

      Nadzienie:
      1 szklanka kaszy jaglanej,
      300 g twarogu,
      1 duża cebula (lub 2 małe),
      3-4 plastry wędzonego boczku,
      sól, pieprz (dodałam jeszcze łyżeczkę suszonego majeranku)

      Ciasto:
      500 g mąki pszennej (dodałam również 1/2 łyżeczki soli)
      maślanka (tyle ile zabierze ciasto, można podgrzać)



      Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3 szklanki wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić.

      Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na boczku. Ostudzić.
      Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę z boczkiem. Dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Mąkę przesiać na stolnicę (proponuję dodać także sól do mąki) i dodawać powoli maślankę, zagniatając ciasto - musi być miękkie i elastyczne. Rozwałkować i wykrawać krążki (swoje ciasto pokroiłam nożem na kwadraty). Na środek układać nadzienie, sklejając pierogi.
      Gotować kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami (podałam z podsmażonym na maśle boczku). Do popicia proponuję kefir lub maślankę.

      Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem

      Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszą jaglaną, serem i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 listopada 2010 12:18
  • sobota, 19 czerwca 2010
    • Piersi kurczaka z kaszą jaglaną i morelami

      Tę pyszną aromatyczną potrawę jakiś czas temu zobaczyłam u Asi na Kwestii Smaku. Mieszanka ziół, moreli i migdałów wydała mi się intrygująca. W dodatku bardzo lubię kaszę jaglaną, a czasem brak mi pomysłu, jak ją przygotować. O dziwo, danie to smakowało także mojemu mężowi, choć to tradycjonalista... Przepis podaję za jego autorką:

      4 małe pojedyncze piersi z kurczaka, po około 120 g każda
      1/2 szklanki kaszy jaglanej (lub kaszy kuskus)
      1 szklanka bulionu
      4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
      sól morska i świeżo zmielony pieprz
      1 łyżka oliwy z oliwek +1 łyżeczka
      1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
      1 ząbek czosnku, drobno posiekany
      10 suszonych moreli, pokrojonych w małą kosteczkę
      5 łyżek płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
      dowolne świeże zioła, posiekane (około 2 - 3 łyżek) : bazylia, natka pietruszki, tymianek
      3/4 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
      4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
      przyprawy: 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 1 łyżeczka cynamonu
      8-10 kosteczek sera z niebieską pleśnią (zrezygnowałam i dałam 3 łyżki tartego parmezanu)

      Piersi opłukać, osuszyć, odciąć wystające kawałki mięsa, uzyskując kształtne kawałki kurczaka. Zrobić nacięcie zaczynając od najgrubszej części, tak aby utworzyć głębokie kieszenie. Oprószyć solą morską. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
      Kaszę wsypać do rondelka, wlać bulion, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować przez około 7-9 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na koniec można na chwilę odkryć rondelek i odparować resztę wody. Kaszę włożyć do większej miseczki.
      Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulkę i czosnek i smażyć mieszając przez około 3 minuty, aż się lekko zrumienią. Dodać do miski z kaszą. Dodać posiekane morele, płatki migdałowe, skórkę pomarańczowa, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszać, następnie delikatnie połączyć z przyprawami i parmezanem. Nadzienie włożyć w kieszenie kurczaka.
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 1 łyżeczką oliwy z oliwek, ułożyć kurczaka, wierzch posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Piec przez 20 minut (piekłam pół godziny).

      Podałam z sałatką z białej kapusty i papryki.

      Kurczak z kaszą jaglaną

      Kurczak z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka z kaszą jaglaną i morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 czerwca 2010 13:28

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...