Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kaszanka”

  • piątek, 21 grudnia 2012
    • Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

      Dziś będę zachwalać mój wczorajszy eksperyment, pyszny eksperyment... a mianowicie drożdżowe pierogi z kaszanką i śliwkami. Danie przygotowałam z myślą o tradycyjnej Wigilii. Może kogoś zainspiruję do wykonania pieczonych pierogów jako jednego z 12 dań :)

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, 1/2 szklanki mleka, sól do smaku.

      Farsz: 750 g kaszanki, 50 g suszonych śliwek, średnia cebula, masło sklarowane lub olej do smażenia, majeranek, sól i pieprz do smaku

      Dodatki: białko i łyżka mleka do posmarowania oraz mak do posypania.

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Wykonanie:

      Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by nieco urosło.

      W tym czasie przygotować farsz. Z kaszanek zdjąć jelita. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać kaszankę i rozdrabniając widelcem usmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki przelać wrzątkiem, drobno pokroić, wymieszać z kaszanką. Farsz ostudzić.

      Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Nie podsypywać za dużo mąką, zwłaszcza od wewnętrznej strony, by ciasto dobrze się lepiło. Wykrawać dużym kubkiem lub foremką kółka. Na każdy płat ciasta nakładać porcję farszu. Składać na pół, zlepiać dobrze brzegi można brzegi od środka smarować wodą, wtedy dobrze się sklejają).

       

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami

      Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika (40oC. na ok. 25 minut, by nieco urosły). Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w temperaturze 180oC około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem.

      Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone pierogi z kaszanką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 grudnia 2012 08:04
  • sobota, 10 listopada 2012
  • środa, 06 października 2010
    • Pierogi z kaszanką, jabłkiem i majerankiem

      Tak, tak... takie połączenie może wydawać się dziwne, ale smakuje naprawdę świetnie. Pierogi wykonane z dedykacją dla męża. Dla podkreślenia smaku podane z podsmażonym boczkiem z niewielką ilością masła. Swoją porcję mąż podsmażył na patelni i bardzo mu smakowało.

      Pierogi z kaszanką, jabłkiem i majerankiem

      Ciasto:

      3 szklanki mąki

      1 szklanka bardzo ciepłej przegotowanej wody

      1 jajko

      1 łyżka oleju

      łyżeczka soli z lekką górką

      Farsz:

      ok. 400 g kaszanki

      1 średnia cebula

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki oleju

      1 szara reneta

      pieprz i sól do smaku

      masło i kawałek boczku do okraszenia pierogów

      Farsz do pierogów

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju 5 minut. Kaszankę obrać z osłon, pokroić na kawałki, dodać do cebuli i obsmażyć. Powinna całkowicie zmienić swą konsystencję z kawałków na gładką mieszankę. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać. Smażyć razem z razem z kaszanką około 5 minut. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odrobinę przestudzić.

      W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Szklanką wykrawać kółka, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć 1-2 łyżkach masła. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową. Podawać gorące okraszone boczkiem lub przyrumienione na patelni.

      Barwy jesieni

      Barwy jesieni

      Barwy jesieni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kaszanką, jabłkiem i majerankiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 października 2010 19:26

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...