Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masło”

  • niedziela, 18 czerwca 2017
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • piątek, 31 marca 2017
  • wtorek, 14 lutego 2017
  • czwartek, 17 listopada 2016
    • Sernik Isaura

      Sernik Isaura

      Składniki:

      Ciasto:
      1,5 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      3 łyżki kakao
      250 g masła
      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy
      4 jajka
      5 łyżek wody

      Masa twarogowa:
      1 kg twarogu na sernik
      2 budynie waniliowe
      szklanka cukru pudru
      cukier waniliowy
      4 jajka

      oraz posypka czekoladowa

      Ciasto: masło, cukry i kakao podlewamy w garnku 5 łyżkami wody. Gotujemy 5 minut. Studzimy i mieszamy z 4 żółtkami. 1/2 szklanki masy odlewamy, resztę mieszamy z mąką, proszkiem i ubitą pianą z białek. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i jajkami. Wylewamy na ciasto, mieszając by postały esy-floresy.

      Pieczemy około godziny w temp. 180 °C. Dekorujemy resztą masy i posypką czekoladową.

      Sernik Isaura

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Isaura”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2016 18:10
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10
  • środa, 02 marca 2016
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Tarta z malinowym curdem i bezą

      Do przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :)

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać krem malinowy i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

      Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.  Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinowym curdem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 16:31
  • czwartek, 17 września 2015
    • Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      ok. 150 g świeżych kurek
      sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka,
      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      1,5 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      3-4 łyżki sera Grana Padano
      posiekana natka pietruszki
      tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku
      sól i pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. 

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Pora na kurki 2015 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:17
  • sobota, 12 września 2015
  • piątek, 11 września 2015
    • Malinowy curd

      Proporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki. Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam...

      Malinowy curd

      Składniki na 1,5 szklanki:

      250 g malin, świeżych lub mrożonych
      2 łyżki soku z cytryny
      2 duże jajka
      2 żółtka
      70 g drobnego cukru do wypieków
      80 g masła

      Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.

      Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

      Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

      Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

      Malinowy curd

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowy curd”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 września 2015 16:45
  • poniedziałek, 01 czerwca 2015
  • poniedziałek, 25 maja 2015
    • Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. W towarzystwie mango i bananów... Moje dzieci zajadły ciasto aż miło, z pewnością będzie powtórka :)

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 płaska łyżeczka sody

      4 jajka

      200 g kwaśnej śmietany

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      ok. 250 g świeżych truskawek, umytych, odszypulkowanych i przepołowionych na pół

      1 niewielki owoc mango, obrany i pokrojony w grubą kostkę (dałam pół)

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do dużej kwadratowej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Milion Smaków Truskawek - druga edycja  Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015  Wiosenne słodkości!
      

      Ciasto bananowe z truskawkami i mango

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto bananowe z truskawkami i mango”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2015 10:26
  • czwartek, 14 maja 2015
    • Marchewka z groszkiem

      Marchewka z groszkiem cieszy się w moich domu większym powodzeniem niż sama marchewka na gęsto. Preferuję jej szybką wersję i kupuję mrożone opakowanie marchewki z groszkiem, bo zazwyczaj ten dodatek do mięs wybieram wówczas, gdy nie mam czasu na przygotowywanie surówki lub pomysłu na nią. Przecież czasem trzeba sobie ułatwiać życie...

      Marchewka z groszkiem

      Składniki:

      1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki
      ew. cukier do smaku
      ok. 1 łyżki kopiatej mąki
      1 łyżka masła

      Mrożoną marchew z groszkiem umieścić w rondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby.

      Marchewkowy zawrót głowy

      Marchewka z groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Marchewka z groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 maja 2015 11:39
  • środa, 13 maja 2015
    • Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik przygotowałam na przyjęcie urodzinowe młodszego syna, które odbyło się w ubiegłą niedzielę. Ciasto jest lekkie w smaku, ekspresowe w wykonaniu a czerwień truskawek kontrastuje z bielą masy serowej. Osiągnęłam niezamierzony efekt kolorystyczny w dniu wyborów prezydenckich :)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami

      Składniki:

      300 g ciastek owsianych
      100 g stopionego masła
      800 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam Piątnicy)
      200 g białej czekolady
      1/2-2/3 szklanki cukru pudru
      500 ml śmietany kremówki (min. 30%)
      2,5 łyżki żelatyny
      2/3 szklanki mleka
      świeże truskawki, przekrojne na pół
      gorzka czekolada do dekoracji

      Twaróg wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

      Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.

      Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i truskawkami (na zimno)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 09:23
  • niedziela, 10 maja 2015
    • Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Przepis na to pyszne ciasto znalazłam u Izy. Obowiązkowe w sezonie rabarbarowym.

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Ciasto:

      110 g masła
      2 duże jajka
      1 szklanka drobnego cukru
      1,5 szklanki mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      starta skórka z jednej cytryny
      2 łyżka soku z cytryny
      1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

      Dodatkowo:

      500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
      3/4 szklanki cukru
      50 g masła do wyłożenia dna

      Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

      Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu.

      50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

      Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by rabarbar na górze.

      Rabarbarowa rewolucja  Wiosenne słodkości!

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      Odwrócone ciasto z rabarbarem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Odwrócone ciasto z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 maja 2015 08:42
  • środa, 29 kwietnia 2015
    • Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami.

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Ciasto:

      2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki kakao
      2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku)
      5 żółtek
      pół szklanki cukru pudru
      250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa śmietanowa:

      5 białek, w temperaturze pokojowej
      szczypta soli
      1 szklanka drobnego cukru
      1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
      3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Dodawać porcjami śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
      Jedną część ciasta wyjąć, zetrzeć na spód tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Wyłożyć masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180oC, następnie zmniejszyć temperaturą do 150oC i piec ok. 40 minut, aż ciasto przy delikatnym przyciśnięciu będzie stabilne i sprężyste. Studzić przez pół godziny w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić. Przechowywać w lodówce.

      fabryka sernika  Wiosenne słodkości!

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Śmietanowiec w lekko kawowym cieście

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietanowiec w lekko kawowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 29 kwietnia 2015 14:35
  • piątek, 27 marca 2015
    • Mazurek z dżemem morelowym

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Dzięki blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Składniki na spód:

      150 g zimnego masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      60 g cukru pudru
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      2 żółtka
      ew. gęsta kwaśna śmietana

      Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki

      Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru, przyłożonej do ciasta. Z pozostałego ciasta uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta.

      Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Wnętrze mazurka posmarować dżemem i dowolnie udekorować.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

      Mazurek z dżemem morelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z dżemem morelowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 13:35
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Danie bierze udział w Przepisie miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
      1 jajko
      2-3 łyżki oleju
      łyżeczka soli
      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Farsz:
      ok. 300 g kiszonej kapusty
      1 cebula
      2/3 szklanki fasoli adzuki
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Fasolę namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować i odcedzić. Kapustę przepłukać i ugotować z dodatkiem kminku. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać razem z fasolą do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.

      banner przepis miesiaca

      ?Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kiszoną kapustą i fasolką adzuki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 09:17
  • wtorek, 20 stycznia 2015
    • Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Do dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Składniki:

      Spód:
      250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych
      100 g stopionego masła

      Masa z kaszy:
      3 szklanki mleka
      1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego
      1 szklanka kaszy manny
      80 g gorzkiej czekolady
      opakowanie (450 g) mrożonych truskawek
      2 galaretki truskawkowe
      200 g masła

      oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy.

      Mleko i mleko skondensowane wlać do garnka i zagotować. Wsyp kaszę mannę oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Masę nieco przestudzić. Połowę masy wyłożyć na ciasteczkowy spód. Do drugiej połowy dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciemną masę wyłożyć delikatnie na jasną. Schłodzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wody, wlać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Kiedy zacznie tężeć, wylać na masę z kaszy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić w kwadraty, posypując wierzch wiórkami białej czekolady lub płatkami migdałowymi.

      Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki

      Walentynkowe menu  Karnawałowe Słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 stycznia 2015 08:57
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
  • środa, 17 grudnia 2014
    • Pierogi ruskie

      Jestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych maminych, ale jest coraz lepiej.

      Chętnie wracam do rodzinnego domu, by najeść się maminych pierogów. Okazją do tego była dotąd Wigilia. Odkąd Taty mojego męża nie ma już wśród nas, Wigilię spędzamy u mojej teściowej. Spokojna atmosfera, bo jest nas garstka (nasza czwórka, mama i brat męża) sprawia, że wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy.

      Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich...

      Pierogi ruskie

      Ciasto:

      3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej

      1 jajko

      3 łyżki oleju

      łyżeczka soli

      niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

      Nadzienie:

      ok. 800 g mączystych ziemniaków

      300 g półtłustego twarogu

      2  średnie cebule

      sól i pieprz do smaku

      masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia

      chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia

      Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub 4 łyżkach oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem. Nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić.
      Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżeczce klarowanego masła.

      Pierogi ruskie

      Wigilia 2014  Pierogi wigilijne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ruskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 17 grudnia 2014 07:39

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...