Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „masło”

  • środa, 04 lipca 2018
    • Jagodzianki

      Najłatwiejszy przepis na jagodzianki znalazłam jak zawsze u Doroty. Jagodzianek jednak nie lukrowałam, bo brakło mi cukru pudru, a trzy pary oczu nie mogły się już doczekać, aby je zjeść. Zdążyłam po wyjęciu tylko posypać cukrem pudrem i sfotografować.

      Jagodzianki

      Jagodzianki

      Składniki na 16 jagodzianek:

      500 g mąki pszennej chlebowej
      7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
      szczypta soli
      250 ml mleka
      1 jajko
      80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego)
      pół szklanki cukru
      8 g cukru waniliowego

      Jagodowe nadzienie:

      300 g jagód
      3 łyżki cukru
      1 łyżka skrobi ziemniaczanej

      Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

      Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

      Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - od 30-45 minut.

      Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 18-20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.

      Jagodzianki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodzianki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 lipca 2018 12:39
  • sobota, 09 czerwca 2018
    • Sernik na zimno z frużeliną jagodową

      Już niedługo na straganach pojawią się leśne borówki. Ja nie wytrzymałam i kupiłam mrożone. Kilkanaście złotych za mały woreczek, ale tak mi się chciało... Polecam na upalne letnie dni, takie jak dzisiaj sernik na zimno z frużeliną, właśnie jagodową...

      Babka z ricottą i morelami 

      Spód:

      300 g zbożowych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa twarogowa:

      500 g sera mielonego w wiaderku

      500 ml schłodzonej śmietany 30-36%

      2 galaretki żółte lub przezroczyste

      2/3 szklanki cukru pudru

      Frużelina:

      ok. 280 g mrożonych borówek leśnych

      ½ szklanki cukru pudru

      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ½ szklanki wody

      Galaretki rozpuścić w ½ litra wrzątku. Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać ze zmielonymi ciastkami. Kwadratową formę o bokach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Śmietanę ubić. Dodać na końcu cukier i wymieszać. Porcjami dodawać twaróg i połączyć ze śmietaną. Mieszając, wlać tężejącą galaretkę. Jednolitą masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia.

      Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone jagody podgrzewać razem z cukrem. Do ½ szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Kiedy owoce z sokiem zaczną bulgotać, wlać rozpuszczoną mąkę, zagotować i zdjąć z palnika. Frużelinę ostudzić. Ciasto dzielić na kwadraty lub prostokąty i podawać udekorowane frużeliną.

      Babka z ricottą i morelami

      Babka z ricottą i morelami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na zimno z frużeliną jagodową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 czerwca 2018 13:20
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2018
  • czwartek, 19 kwietnia 2018
    • Sernik "Snickers"

      Wczoraj mój młodszy syn Julian skończył 10 lat. Nie wiem kiedy to zleciało... A dzisiaj na blogu sernik, który piekłam na Wielkanoc. Bardzo słodki, wręcz mulący, jak określił mój syn... Nie wiedziałam, że dla dzieci coś może być za słodkie, no chyba że w mięsie...

      Sernik

      Sernik

      Spód:

      300 g kruchych ciastek kakaowych

      100 g masła

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na senniki

      5 jajek

      ok. 2/3 szklanki cukru

      100 g czekolady mlecznej

      2/3 słodkiej śmietanki 18%

      ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)

      Wierzch:

      ½ puszki masy kajmakowej

      5-6 batonów snickers

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Piec  jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Na wierzchu sennika rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć pokrojone w cienkie plastry snickersy.

      Sernik

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik "Snickers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 kwietnia 2018 15:13
  • wtorek, 03 kwietnia 2018
    • Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Na świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      Biszkopt:

      4 jajka

      1 szklanka mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      1 łyżka oleju

      1 łyżka octu

      szczypta soli

      Masa:

      2 budynie śmietankowe bez cukru

      500 ml mleka

      3/4 szklanki cukru

      2 łyżeczki cukru migdałowego

      300 g masła

      Dodatkowo:

      1/2 słoika dżemu morelowego

      2 paczki herbatników (petitków)

      1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

      ok. 50 g płatków migdałowych

      2/3 szklanki soku pomarańczowego

      Budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem migdałowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. 

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocet, a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

      Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów.

      Ciasto schłodzić.

      Ciasto migdałowe z kajmakiem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z kajmakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 kwietnia 2018 10:22
  • środa, 21 marca 2018
    • Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Nie wiecie jaką babkę przygotować na Wielkanoc? Polecam wypiek z masłem orzechowym i orzechami arachidowymi, a całość polana kuszącą czekoladą!

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym

      Składniki:

      150 g gęstej kwaśnej śmietany

      200 g miękkiego masła

      4 jajka

      szczypta soli

      150 g cukru

      3 łyżeczki cukru z wanilią

      75 dag grubo mielonych orzechów ziemnych

      75 dag drobno mielonych orzechów ziemnych 

      200 g mąki

      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      tłuszcz i bułka tarta do formy

      Polewa:

      100 g gorzkiej czekolady

      3/4 szklanki śmietany kremówki

      1 łyżka oleju

      Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z śmietaną. Ciasto wlać do formy na babkę posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą (pominęłam tę czynność, ponieważ użyłam formy silikonowej). Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC przez około godzinę (do suchego patyczka). 

      Połamaną na kosteczki czekoladę rozpuścić ze śmietanką, dodając pod koniec olej, dokładnie łącząc składniki. Przestudzoną babkę polać polewą czekoladową.

      Babka fistaszkowa z masłem orzechowym


      Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Babka fistaszkowa z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2018 07:56
  • piątek, 29 grudnia 2017
    • Sernik szafranowy z bezą

      Sernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu...

       Sernik szafranowy z bezą

      Spód:

      250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą)

      100 g masła

      2 łyżki kakao

      Masa serowa:

      1 kg zmielonego sera na serniki

      4 żółtka

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      0,3 g szafranu (opakowanie z Kamisa)

      2 łyżki mąki pszennej

      Beza:

      4 białka

      szklanka cukru

      szczypta soli

      Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać z kakao i stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka i żółtka utrzeć z twarogiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać nitki szafranu oraz mąkę i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec  jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć, wystudzić i schłodzić.

      Sernik szafranowy z bezą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik szafranowy z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 29 grudnia 2017 08:16
  • czwartek, 07 grudnia 2017
  • piątek, 24 listopada 2017
  • poniedziałek, 06 listopada 2017
  • czwartek, 14 września 2017
    • Tarta twarogowa z grzybami

      W podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny!

      Tarta twarogowa z grzybami

      Ciasto:

      ok. 2 szklanki mąki

      300 dag twarogu

      1 duże jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:

      400 g chudego serka śmietankowego

      250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)

      2 małe jajka

      sól, pieprz, igiełki z 1 gałązki rozmarynu (drobno posiekane)

      3 ząbki czosnku (drobno posiekanego)

      1 średnia cebula

      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      sól i pieprz

      masło klarowane do smażenia

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Grzyby zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać z twarożkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Masę wylać na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a nadzienie zetnie. Tartę podawać na ciepło.

      Tarta twarogowa z grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta twarogowa z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 07:50
  • wtorek, 29 sierpnia 2017
    • Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort.

      Tort  truskawkowo-brzoskwiniowy

      Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa):

      4 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      1/3 szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Nasączenie:

      2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy

      Krem:
      syrop z brzoskwiń
      mleko

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      2/3 szklanki drobnego cukru
      2 budynie waniliowe bez cukru
      400 g masła
      puszka brzoskwiń w syropie
      ok.
      400 g truskawek

      Do soku po odcedzeniu brzoskwiń dodać mleko - tyle, by uzyskać 2 i 1/2 szklanki płynu. 2 szklanki płynu zagotować, do pozostałej 1/2 szklanki wsypać budynie. Dokładnie rozmieszać. W trakcie gotowania soku z syropem dodać cukier i cukier waniliowy. Kiedy płyn zagotuje się, a cukry rozpuszczą, wlać rozmieszane budynie. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. 

      Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać suchą mieszankę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier.

      W ten sam sposób upiec drugi placek.

      Oba placki nasączyć kawą.

      2 połówki brzoskwiń i 6-8 małych truskawek zostawić do dekoracji.

      Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Masę podzielić na na dwie porcje. Do 2/3 masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu.

      Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 sierpnia 2017 08:57
  • środa, 05 lipca 2017
    • Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Sernik jest wyśmienity, szczególnie za sprawą frużeliny, którą przygotowałam z czereśni - moich ulubionych letnich owoców. Frużelina doskonale komponuje się z owsiankami, jaglankami, budyniem czy naleśnikami. Przepis na nią zaczerpnęłam z przepisu Doroty Świątkowskiej. Koniecznie wypróbujcie!

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Spód:
      230 g ciastek czekoladowych
      100 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

      4 jajka
      niepełna szklanka cukru pudru
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka cukru migdałowego lub waniliowego
      

      Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód prostokątnej blachy wyłożonej papierem (35 cm x 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

      Jajka utrzeć z twarogiem, mlekiem oraz cukrem migdałowym lub waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu.

      Temperaturę zmniejszyć na 140oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być dobrze ścięty i w środku niezbyt wiotki.

      Sernik wyjąć ostudzić, a potem schłodzić. Podawać kawałki sernika z ostudzoną frużeliną czereśniową.

      Frużelina do sernika (porcja wystarcza na cały sernik):

      500 g czereśni

      2 łyżeczka żelatyny w proszku (8 g)

      4 łyżki cukru (w zależności od owoców)

      2 łyżki soku z cytryny

      2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

      Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

       Czereśnie wydrylować lub przekroić na pół i wyjąć pestki. W garnku z nieprzywieralnym dnem wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

       Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.

      Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

      Jeżeli frużelina po schłodzeniu okaże się zbyt gęsta wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać.

      Zbyt rzadką frużelinę można uratować podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając do niej odrobinę napęczniałej żelatyny.

      Sernik mleczny z frużeliną czereśniową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczny z frużeliną czereśniową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 13:32
  • niedziela, 18 czerwca 2017
  • poniedziałek, 15 maja 2017
  • środa, 05 kwietnia 2017
    • Łatwa babka dwukolorowa

      Babkę znalazłam u Joli i jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Babkę przygotowuje się szybko, a moi synowie za nią przepadają. Młodszy zażyczył sobie na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka. Starszy zjadł najwięcej kawałków, dlatego na pewno upiekę ją jeszcze nie raz... Więcej przepisów na wielkanocne słodkości znajdziecie tutaj.

      Łatwa babka dwukolorowa

      Składniki:

      6 całych jajek
      1 szklanka cukru (dałam niepełną)
      1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
      1 szklanka mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      250 g masła lub margaryny (polecam masło)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżka kakao (dałam 2 dla koloru i smaku)

       Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszystą masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160oC i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

      Babkę posypałam cukrem pudrem.

      Łatwa babka dwukolorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Łatwa babka dwukolorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 kwietnia 2017 11:19
  • piątek, 31 marca 2017
  • wtorek, 14 lutego 2017
  • czwartek, 17 listopada 2016
    • Sernik Isaura

      Sernik Isaura

      Składniki:

      Ciasto:
      1,5 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      3 łyżki kakao
      250 g masła
      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      cukier waniliowy
      4 jajka
      5 łyżek wody

      Masa twarogowa:
      1 kg twarogu na sernik
      2 budynie waniliowe
      szklanka cukru pudru
      cukier waniliowy
      4 jajka

      oraz posypka czekoladowa

      Ciasto: masło, cukry i kakao podlewamy w garnku 5 łyżkami wody. Gotujemy 5 minut. Studzimy i mieszamy z 4 żółtkami. 1/2 szklanki masy odlewamy, resztę mieszamy z mąką, proszkiem i ubitą pianą z białek. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i jajkami. Wylewamy na ciasto, mieszając by postały esy-floresy.

      Pieczemy około godziny w temp. 180 °C. Dekorujemy resztą masy i posypką czekoladową.

      Sernik Isaura

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Isaura”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 listopada 2016 18:10
  • czwartek, 18 sierpnia 2016
    • Kakaowe ciasto z morelami

      Ciasto szybkie i proste w wykonaniu. Tym razem wersja z morelami. Cała duża blacha zniknęła w jeden dzień, co u mnie się raczej nie zdarza!

      Kakaowe ciasto z morelami

      Składniki:

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka cukru (w tym cukier z wanilią – ok. 3 łyżeczki)

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      4 jajka

      250 g jogurtu naturalnego

      180 g masła, stopionego

      ok. 1/2 kg moreli

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Jogurt zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym Wlać masło. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć połówki moreli bez pestek skórką do dołu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.

      Uczta pod gołym niebem 2016

      Kakaowe ciasto z morelami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kakaowe ciasto z morelami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 sierpnia 2016 13:25
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Dzisiaj na blogu przepis na truskawkowe ciasto z czekoladowym kremem i galaretką. Niestety, dwie galaretki nie wystarczyły, by przykryć owoce, więc efekt nie jest powalający, poza tym część galaretki spłynęła na dół, bo obręcz była nieszczelna. Mimo wszystko postanowiłam pokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty.

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Biszkopt:

      3 jajka

      2/3 szklanki mąki tortowej

      2/3 szklanki cukru

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Masa czekoladowa:

      600 ml mleka

      200 g masła

      1 szklanka cukru

      2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao

      2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

      oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym

      ok. 400 g truskawek

      Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć papier. Tortownicę podwyższyć za pomocą folii aluminiowej lub tektury.

      Wykonanie kremu: budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać rozpuszczone budynie i mieszać do zgęstnienia. Odstawić z palnika, przykryć folią aluminiową, by nie powstał kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki.

      banner przepis miesiaca

      Truskawkowe szaleństwo 2016  

      Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z kremem czekoladowym, truskawkami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:10
  • środa, 02 marca 2016
  • czwartek, 11 lutego 2016
    • Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Ostatnio pieczenie zdarza mi się bardzo rzadko, może uda mi się coś słodkiego przygotować na Walentynki. Brownie z serową masą kajmakową i malinami piekłam już jakiś czas temu na przyjęcie urodzinowe syna.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      Masa czekoladowa:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanki brązowego cukru
      szczypta soli

      Masa serowa:

      1 kg gęstego twarogu sernikowego
      5 jajek
      1/2 szklanki białego cukru
      400 g masy kajmakowej
      ewentualnie cukier do smaku
      1,5 szklanki malin (mogą być mrożone)

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      W osobnej misce twaróg zmiksować z jajkami i masą kajmakową, dosłodzić cukrem. Wykładać po kilka łyżek na ciasto czekoladowe, wrzucając porcjami maliny. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie końcem drewnianej łyżki, by powstały lekkie fale. Piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Brownie z serową masą kajmakową i malinami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z serową masą kajmakową i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 lutego 2016 09:21
  • poniedziałek, 21 września 2015
    • Tarta z malinowym curdem i bezą

      Do przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :)

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

      Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

      Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

      Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia.

      Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać krem malinowy i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

      5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

      Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.  Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Tarta z malinowym curdem i bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinowym curdem i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 września 2015 16:31
  • czwartek, 17 września 2015
    • Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      ok. 150 g świeżych kurek
      sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka,
      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      1,5 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      3-4 łyżki sera Grana Padano
      posiekana natka pietruszki
      tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku
      sól i pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. 

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Pora na kurki 2015 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:17

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...