Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „olej”

  • środa, 25 października 2017
  • czwartek, 14 września 2017
    • Tarta twarogowa z grzybami

      W podkarpackich lasach grzybów nie brakuje. Z uzbieranych podgrzybków zrobiłam bardzo smakowitą tartę. Jak zawsze, przygotowałam ją na cieście twarogowym. Smak tarty - obłędny!

      Tarta twarogowa z grzybami

      Ciasto:

      ok. 2 szklanki mąki

      300 dag twarogu

      1 duże jajko

      1 płaska łyżeczka soli

      6 łyżek oleju

      łyżeczka proszku do pieczenia

      tłuszcz do formy

      Nadzienie:

      400 g chudego serka śmietankowego

      250 g świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)

      2 małe jajka

      sól, pieprz, igiełki z 1 gałązki rozmarynu (drobno posiekane)

      3 ząbki czosnku (drobno posiekanego)

      1 średnia cebula

      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      sól i pieprz

      masło klarowane do smażenia

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

      Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i grzyby obsmażyć z cebulą, na końcu dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Grzyby zdjąć z patelni i ostudzić. Wymieszać z twarożkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

      Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem - podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

      Masę wylać na wierzch. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC aż boki ciasta się zrumienią, a nadzienie zetnie. Tartę podawać na ciepło.

      Tarta twarogowa z grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta twarogowa z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 września 2017 07:50
  • niedziela, 10 września 2017
    • Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Składniki na kruche ciasto:

      2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
      250 g masła, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 łyżki cukru pudru
      5 żółtek

      Budyniowa pianka:

      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
      2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:

      ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki)

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto ćwiartki śliwek skórką na dół, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Ciasto z budyniową pianką i śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 września 2017 20:34
  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 07 sierpnia 2017
  • piątek, 16 czerwca 2017
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • środa, 02 grudnia 2015
    • Surówka z kapusty i kalarepy

      Kiedy myślę: surówka, przeważnie na myśl przychodzi mi świeża kapusta. Najlepsza jest oczywiście młoda, ale zimą lepiej kupować naszą, białą kapustę. Dzisiaj kolejna wersja surówki kapuścianej, tym razem z kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach...

      Surówka z kapusty i kalarepy

      Składniki:

      1/2 główki kapusty
      1 kalarepa
      1 duża marchew
      posiekany koper lub natki pietruszki
      sól

      Sos:

      1/2 szklanki zimnej wody
      sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego

      3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

      Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

      Surówka z kapusty i kalarepy

      Proste surówki - jesień 2015  Kuchnia wegetariańska i wegańska  Jesień pełna warzyw
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z kapusty i kalarepy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2015 08:43
  • środa, 22 lipca 2015
  • wtorek, 23 grudnia 2014
  • środa, 05 listopada 2014
    • Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Zastanawiałam się z czego można jeszcze przygotować bezmięsny pasztet. I wpadłam na ten pomysł. Pasztet wyszedł pikantny, choć dobrze jeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony paseczkami papryki. Jest to jednak miła odmiana od wędlin i pasztetów mięsnych.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Składniki:

      2 niewielkie bakłażany
      500 g pieczarek
      1 cebula
      5 jajek
      3/4 szklanki kaszy manny
      1/2 pęczka natki pietruszki
      olej lub oliwa (może być smakowa)
      2-3 ząbki czosnku (może być również suszony)
      Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka, majeranek, mielony kminek, oregano - ilość według uznania

      Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić, by puściły sok. Następnie odcisnąć i zgrillować z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić, wrzucić na olej i smażyć do momentu aż zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku i usmażyć. Ostudzone włożyć razem z bakłażanami, grubo posiekaną natką to malaksera. Zmiksować, dodać jajka, kaszę, 2 łyżki oliwy (użyłam oleju z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę.

      Formę do pieczenia, najlepiej podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ja użyłam płaskiej blachy i pasztet wyszedł nieco za niski) Wyłożyć masę i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, przykryć wierzch folią, by nie wysechł) i piec ok. 1 godziny, aż wierzch się zrumieni, a pasztet stwardnieje. Wyjąć, wystudzić i schłodzić. Podawać z pieczywem z dodatkiem musztardy.

      Pasztet z bakłażana i pieczarek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z bakłażana i pieczarek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 05 listopada 2014 08:05
  • środa, 24 września 2014
  • środa, 20 sierpnia 2014
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
  • sobota, 09 sierpnia 2014
    • Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Ciasto Doroty, które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem. Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :)

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka)
      250 g zimnego masła
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      5 żółtek
      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.

      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

      Pianka wiśniowa:
      5 białek
      1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
      2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g)
      1/2 szklanki oleju

      Ponadto:
      duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych

      Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem.

      Lato w pełni!

      Ciasto z budyniową pianką i wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z budyniową pianką i wiśniami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 sierpnia 2014 08:18
  • wtorek, 07 stycznia 2014
    • Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Grasz w zielone? Bo ja tak! Od kiedy przygotowałam pyszny sos szpinakowy i podałam go z twarogowymi knedlami. Oboje z mężem staliśmy się jego fanami. Na pewno jeszcze coś przygotuję z jego udziałem. Nie sądziłam, że tak proste danie może mnie jeszcze zaskoczyć...

      Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Ciasto:

      400 g twarogu
      2 jajka
      1,5 szklanki mąki
      3 łyżki oleju (lub stopionego masła)
      płaska łyżeczka soli

      Sos:

      5-6 brykietów mrożonego szpinaku lub ok. pół opakowania jeśli użyjemy takiego jak deseczka
      2-3 ząbki czosnku
      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego
      sól i pieprz
      2/4 szklanki słodkiej śmietanki
      4 łyżki miękkiego tartego żółtego sera

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania knedli i przygotować sos. Masło rozgrzać na patelni, dodać szpinak, posolić. Dusić aż szpinak całkowicie się rozmrozi.

      Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości  orzecha włoskiego, formować w mokrych dłoniach kulki, wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut. 

      Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać posiekany drobno czosnek, łyżeczkę mąki i mieszając dolewać ok. 2/3 szklanki zimnej wody. Rozprowadzić szpinak, a następnie wlać słodką śmietankę i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać starty ser, wymieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem. Knedle odcedzić, wyłożyć na talerze. Podawać polane sosem szpinakowym. Pycha!

      Knedle twarogowe w sosie szpinakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle twarogowe w sosie szpinakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 stycznia 2014 21:13
  • środa, 04 września 2013
    • Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Większość malin, które użyłam w kuchni, przeznaczyłam na domowy sok. Część zamroziłam, a z resztę wykorzystałam do ciasta. Wypiek Doroty Świątkowskiej jest dość popularny i sprawdzony. Czasem, na różne rodzinne uroczystości piekę go z pewnymi modyfikacjami. Tym razem pianka jest o smaku malinowym, z domowym sokiem, a do ciasta użyłam mąki pszennej z gryczaną. Powstała bardzo udana wersja ciasta, które tak często gości na innych blogach...

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam gryczaną i pszenną krupczatką w proporcji pół na pół)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      6 żółtek

      Pianka malinowa:
      6 białek
      2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 opakowania kisielu malinowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/3 szklanki oleju słonecznikowego
      1/3 szklanki soku lub syropu z malin
      Ponadto:
      500 g malin, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
      Pianka malinowa:
      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier, ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać kisiel (proszek), cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, a następnie sok malinowy, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.

      

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 16:25
  • niedziela, 16 czerwca 2013
  • wtorek, 11 czerwca 2013
  • poniedziałek, 10 czerwca 2013
  • czwartek, 02 maja 2013
  • wtorek, 22 stycznia 2013
    • Bułki z pieczarkami

      Kilka dni temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w rankingu podkarpackich blogów kulinarnych na Gazecie Wyborczej. Będzie mi ogromnie miło, jeśli zechcecie oddać na mnie głos. Ranking znajduje się pod tekstem o moim blogu i pod przepisem na ciasteczka. Głos oddany na mój blog znajduje się pod hasłem: Blog Patrycji - www.czerwieniblekit.blox.pl

       Oto link: http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/56,34962,13251925,Zdrowa_pizza__burgery_i_ciasteczka,,5.html 

      Przepis na te proste w wykonaniu bułeczki znalazłam u Doroty Świątkowskiej. Nadzienie w nich nieco zmodyfikowałam, a ciasto podzieliłam na 12 zamiast 11 części.. Po raz pierwszy upiekłam je przed złotym jesiennym weekendem. Bułeczki wspaniale smakowały na bieszczadzkim szlaku i na zdobytym przez naszą wesołą czwórkę szczycie Tarnicy.  :) Te, które zostały w domu zjedliśmy podgrzane na patelni z masłem, popijając barszczem czerwonym...

      Przepis podaję z moimi zmianami, oryginalny znajdziecie tutaj.

      Bułki z pieczarkami

      Składniki na 12 bułek:

      500 g mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki letniego mleka

      1/2 szklanki letniej wody

      2 łyżki oleju

      1 jajko

      1 łyżeczka soli

      12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

      Ponadto:

      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Nadzienie:

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      szczypta ziaren kminku

      olej, do smażenia

      sól, pieprz do smaku

       

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

      Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, dodać kminek i posiekaną, ostudzić.

      Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

      Wspomnienia ze szlaku na Tarnicę. Więcej fotografii z magicznych gór znajdziecie tutaj.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 stycznia 2013 21:01
  • środa, 14 listopada 2012
  • sobota, 08 września 2012

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...