Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „maślanka”

  • piątek, 02 czerwca 2017
  • piątek, 24 marca 2017
  • poniedziałek, 23 marca 2015
  • poniedziałek, 16 marca 2015
  • piątek, 20 lutego 2015
  • środa, 11 maja 2011
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

      Dziś nabyłam mąkę orkiszową, dlatego szybko zdecydowałam się na upieczenie tych sympatycznych zajączków wielkanocnych z przepisu Doroty. Zrobiłam z 2/3 porcji ciasta sześć kicajów. Od razu zamroziłam 4 sztuki do wielkanocnego koszyka. Będą miłym akcentem na Wielkanocnym Śniadaniu...

      Przepis dodaję do akcji kulinarnej, prowadzonej przez Mirabelkę.

      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

       

      Składniki na około 8-9 bułeczek:

      250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)

      350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)

      14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży

      2 łyżeczki cukru

      1,5 łyżeczki soli

      250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)

      150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)

      kilka łyżek mleka ( by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)

      Do dekoracji:

      nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku

      białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)


      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

       

      Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka.

      Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20-30 minut).

      Piec w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.

      Dla maszynistów:

      Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

      Smacznego :)
      Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 20:52
  • piątek, 25 lutego 2011
    • Babciny chleb na maślance

      Ciężki tydzień miałam w pracy, czuję się wypompowana. Do tego postanowiłam nieco ograniczyć kalorie... z okazji nadejścia wiosny. Tłustego czwartku też nie planuję obchodzić jak przystało na ten dzień, może skuszę się na jakieś pączki, ale pieczone w piekarniku... Postaram się nie zaniedbywać bloga z powodu diety. A już bez chleba trudno by się było obejść, zwłaszcza pieczonego w domu...

      Babciny chleb na maślance

      Oto kolejny chlebowy wypiek, który serdecznie Wam polecam. Przepis znalazłam u Dorotus.

      Składniki na 2 bochenki:
      1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
      1/4 szklanki ciepłej wody (40-45 st.)
      2 łyżki cukru
      6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
      2 łyżeczki soli
      1,5 szklanki ciepłej maślanki (40-45 st.)
      2,5 szklanki mąki pszennej razowej
      2-2,5 szklanki mąki pszennej

      W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45-60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


      Babciny chleb na maślance

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Babciny chleb na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lutego 2011 18:55
  • czwartek, 28 października 2010
    • Bułki na maślance

      Te pyszne, mięciutkie lekko miodowe bułeczki zobaczyłam u Evenki. Przepis pochodzi z blogu Moje Ekspresje Kulinarne.

      Bułki na maślance

      1 opakowanie suszonych drożdży
      1/3 szklanki ciepłej wody
      1 szklanka ciepłej maślanki
      2 łyżki miodu
      3 łyżki roztopionego masła
      1 duże jajko
      2 łyżeczki soli
      4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.

      Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

      Czystą miskę natłuścić, z ciasta uformować kulę i włożyć do środka. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Następnie podzielić na 18 części (u mnie wyszło 14), z każdej formować owalną bułeczkę lub inny dowolny kształt i układać na natłuszczonej lub wyłożonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarły do papieru). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

      Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać np. makiem.

      Piec w 190oC przez około 15-18 minut.

      Wrześniowe wspomnienia

      Październikowe jeżyny

      Rusałka pokrzywnik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 października 2010 18:54
  • wtorek, 05 października 2010
    • Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Składniki na 12-15 bułeczek:
      80 g drobnego cukru
      1 łyżeczka soli
      70 g miękkiego masła
      1 duże jajko, roztrzepane
      450 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
      2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
      1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

      Nadzienie:
      200 g jagód (użyłam mrożonych)
      150 g serka śmietankowego, jak na serniki, może byż również ricotta
      2 łyżki miodu
      2-3 łyżki cukru waniliowego

      Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

      Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

      Wykonanie ciasta:

      Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

      Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut (ja wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC, potem zwiększam do podanej w przepisie).

      Piec w temperaturze 190oC przez około 20-30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

      Metoda dla maszynistów:

      W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      Rusałka pawik

      Rusałka admirał

  • piątek, 27 sierpnia 2010
  • piątek, 06 sierpnia 2010
  • środa, 16 czerwca 2010
    • Kurczak w maślance i krakersach

      Pyszne, wilgotne i miękkie. Mój syn wszystkim opowiada jakie to pyszne mięso w krakersach robi mama. Najpierw oczywiście podjada mi krakery, a ja je przed nim chowam, bo nie wiem nigdy ile dokładnie mi pójdzie. Poza tym mam jeszcze młodszego syna, który kiedy zobaczy co pałaszuje starszak od razu podnosi krzyk i przybiega do kuchni po swoją porcję :)

      Kurczak w maślance i krakersach

      Trudno powiedzieć, ile potrzeba krakersów, ale tak na oko półtorej małej paczki (polecam paprykowe Tuc) na dwa filety z kurczaka. Do tego mały kubeczek maślanki lub jogurtu naturalnego oraz sól i pieprz lub ulubiona przyprawa do kurczaka (lubię Kurczak po węgiersku Kamisa).

      Przygotowanie:

      Filety umyć, pokroić każdy na kilka kawałków, wrzucić do miski i przyprawić. Zalać maślanką i wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny, a można i na całą noc, jeśli chcemy podać mięso na drugi dzień. Krakersy rozkruszyć (ale nie na pył). Wyciągać kawałki kurczaka z maślanki, obtaczać w krakersachi układać na dobrej jakości blaszce (nieprzywieralnej). Z doświadczenia wiem, że mięso niefajnie przywiera do folii alumibniowej lub papieru do pieczenia. Piec do zrumienienia w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w maślance i krakersach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 czerwca 2010 19:56
  • piątek, 02 kwietnia 2010
    • Muffinki amaretto z wiśniami

      Przepis znalazłam u Myniolinki na jej blogu "Moje słodkie impresje"... i nie mogłam się oprzeć. Od siebie dodałam płatki migdałowe. Jestem na muffinkowej fali i zbiegło się to ze świętami, w których królują babki i babeczki. A tak nawiasem, ja też króluję w swoim domu, bom jedna niewiasta. I w kuchni rządzę, bo konkurencji jeszcze się nie dorobiłam. Mam dla kogo piec i gotować, ale ani mąż, ani dzieciaki w tej sztuce nie wyręczją. Nie wszyscy przecież czują do tego powołanie. Mąż mój za to świetnie sprząta i myje naczynia, ja bardzo chętnie mu na to pozwalam. Sama natomiast mogę w tym czasie dać upust swoim fantazjom kulinarnym, by sobie i najbliższym sprawić przyjemność degustacji...

      Wracając do muffinek, Wielkanoc to najlepsza okazja by upiec wielkanocne babeczki, ale w wersji mini. W sam raz do koszyczka, a koszyczków do święcenia będzie trzy: wspólny, dla całej naszej czwórki oraz dwa dla chłopców. Mam nadzieję, że poświęcone babeczki dotrwają do wielkanocnego śniadania...

      Muffinki amaretto z wiśniami

      Składniki na 12 muffinek:
      2 szklanki mąki
      0,5 szklanki cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli
      0,5 szklanki maślanki
      2 jajka
      90 g masła
      pół słoika wiśni z syropu
      5 łyżek likieru amaretto oraz kilka łyżek płatków migdałowych

      W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugim jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz amaretto. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników.

      Do muffinkowej formy nałożyć łyżkę ciasta, potem wcisnąć kilka wiśni i ponownie przykryć łyżką ciasta. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli nie mamy silikonowej formy do muffinek neleży użyć papilotek ponieważ w trakcie pieczenia może wyciekać sok i bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy.

      Piec w temperaturze 200ºC, około 20-25minut. Studzić na kratce.

      Muffinki amaretto z wiśniami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki amaretto z wiśniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 kwietnia 2010 17:17
  • sobota, 16 stycznia 2010
    • Maślankowe amaretto z nutką morelowo-pomarańczową

      Na takie ciasto od dawna miałam ochotę. Proste, szybkie i pod pierzynką z płatków... migdałowych. Przepis rodził się w trakcie... ucierania. Dlatego mąż musiał lecieć do sklepu po białą czekoladę, bo mi tam pasowała. Podczas pieczenia jej kawałki na brzegach pięknie się skarmelizowały. Mężowi chyba jednak opłacało się biegać do spożywczego, bo ciasto bardzo mu smakuje.

      Maślankowe amaretto


      Ciasto:

      3 szklanki mąki (w tym 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)

      1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego

      1/2 szklanki oleju

      3/4 szklanki cukru (można więcej jak ktoś lubi słodsze)

      3 łyżki likieru Amaretto lub cukier migdałowy

      4 jajka

      szczypta soli

      ok. 120 g posiekanych drobno suszonych moreli

      opakowanie skórki pomarańczowej

      60 g płatków migdałowych

      3/4 tabliczki białej czekolady pokrojonej w kostkę

      1 1/2 łyżeczki sody

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Krem do dekoracji:

      100 g miękkiego masła

      200 g gęstego serka śmietankowego naturalnego

      2 łyżki cukru pudru

      2 krople olejku pomarańczowego

      2 łyżki soku pomarańczowego

      40 g płatków migdałowych

      Jajka utrzeć z solą, cukem i likierem. Mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Do masy jajecznej powoli wlać jogurt lub maślankę oraz olej. Zmiksować. Wsypać sypkie składniki i dobrze wymieszać. Wsypać bakalie. Ciasto wylać na dużą blachę lub tortownicę. Piec ok. 50 minut w temp. 180oC. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone (patyczek ma być suchy). Studzić w uchylonym piekarniku przez kilkanaście minut, potrm wyjąć i wystudzić zupełnie przed wyłożeniem kremu. Krem sporządzić miksując masło z serkiem (dobrze, by miały tę samą temperaturę). Do masy dodać sok i olejek oraz cukier puder. Dobrze ze sobą połączyć. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki, by krem nieco stężał.

      Maślankowe amaretto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Maślankowe amaretto z nutką morelowo-pomarańczową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 16 stycznia 2010 21:09
  • czwartek, 03 grudnia 2009
  • środa, 02 grudnia 2009
    • Ciasto amerykańskie mocno kakaowe

      Placek znany również pod nazwą "sękaty" znalazłam wiele lat temu w serii "Lubię gotować". Pierwotny przepis jest bardziej cynamonowy (3 łyżeczki cynamonu i 3 kakao zamiast 1/2 szklanki). Ja lubię wersję bardziej czekoladową. To wypiek, który jeszcze lepiej smakuje po kilku dniach. Produkty podane są na dużą prostokątną blachę. Bardzo aromatyczny wypiek na Wigilię, Boże Narodzenie i na chłody. Zwłaszcza wersja z kakao i cynamonem.

      Ciasto amerykańskie mocno kakaowe

      3,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki dobrego kakao, 2 płaskie łyżeczki sody, 1,5 szklanki cukru, cukier migdałowy, 2 szklanki oleju, 2 szklanki cukru, 4 duże jabłka, 4 jajka, 1 szklanka bakalii (dałam tylko wiśnie z syropu i posiekane migdały).

      Jajka miksujemy z cukrem i cukrem migdałowym, potem wlewamy olej i nadal mieszając wsypujemy mieszankę mąki, kakao i sody. Na końcu wsypujemy bakalie oraz pokrojone w kostkę jabłka. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180oC. Po upieczeniu robimy polewę z białej czekolady lub w wersji cynamonowej posypujemy cukrem pudrem.

      Oto wersja upieczona jeszcze latem ze świeżymi wiśniami i polewą z białej czekolady:

      Dzieciaki wsuwały to ciasto, aż im się uszy trzęsły...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto amerykańskie mocno kakaowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2009 16:03
  • sobota, 07 listopada 2009
    • Ciasto na maślance z kokosową kruszonką

      Tak niewiele potrzeba, by upiec ciasto. Raz, dwa do sklepu, kilka ruchów miksera i w całym domu (pewno i u sąsiadów też) pachnie waniliowym ciastem na maślance. Dziś wykorzystałał mrożone borówki amerykańskie. Po serii ciast tortowych z kremem i serników przyszedł czas na coś lekkiego. W kolejce czekają jeszcze maliny. Już się nie mogę doczekać degustacji...

      Ciasto na maślance z kokosową kruszonką

      Ciasto:

      3 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka maślanki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, dowolne owoce.

      Kruszonka:

      150 g stopionego, przestudzonego masła, mały cukier waniliowy, 2 łyżeczki zwykłaego cukru, 1/3 opakowania wiórków kokosowych oraz tyle mąki, ile zabiorą pozostałe składniki.

      Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dobrze utrzeć. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na n ich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.

      Cuasto maślankowe z borówkami i kruszonką

      Cuasto maślankowe z borówkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2009 16:24

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...