Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „Mazurek”

  • środa, 29 marca 2017
  • wtorek, 22 marca 2016
    • Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Prowadzenie bloga kulinarnego poszerzyło moje kulinarne nawyki. W prawej zakładce Wielkanoc/Wielkanocne ciasta znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Ciasto:

      320 g mąki krupczatki
      150 g zimnego masła
      szczypta soli
      3 żółtka z dużych jajek
      słoik powideł śliwkowych

      Beza:

      3 białka
      150 g cukru
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      80 g posiekanych orzechów włoskich

      Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić.

      Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

      Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki wyłożyć bezę, robiąc na powierzchni fale. Całość posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

      Mazurek z bezą i orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2016 10:49
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam  jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Składniki:

      250 g mąki gryczanej
      200 g miękkiego masła
      1 żółtko
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g cukru pudru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki kakao

      Krem i dekoracja:

      250 g serka mascarpone
      100 g chałwy, najlepiej waniliowej
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant
      czekoladowe jajka, ciasteczka

      Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec.

      Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

      Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać.

      Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku).

      Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Wegetariańska Wielkanoc 2015  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 20:05
  • piątek, 27 marca 2015
    • Mazurek z dżemem morelowym

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Dzięki blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki - na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Składniki na spód:

      150 g zimnego masła
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      60 g cukru pudru
      2 łyżeczki cukru z wanilią
      ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
      2 żółtka
      ew. gęsta kwaśna śmietana

      Dekoracja: dżem morelowy - najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki

      Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru, przyłożonej do ciasta. Z pozostałego ciasta uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta.

      Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Wnętrze mazurka posmarować dżemem i dowolnie udekorować.

      Mazurek z dżemem morelowym

      Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

      Mazurek z dżemem morelowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek z dżemem morelowym”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 13:35
  • niedziela, 01 kwietnia 2012
    • Mazurki migdałowo-ryżowe (bezglutenowe)

      Jak wykonać pyszne, delikatne ciasto na mazurek? Wystarczy skorzystać z tego przepisu. Ciasto jest tak pyszne, że na pewno niedługo wykorzystam je do upieczenia ciasteczek migdałowych. Polecam je w diecie bezglutenowej, bo nie zawierają mąki pszennej ani żadnej innej mąki glutenowej. Wystarczy zagnieść składniki, odłożyć ciasto  do lodówki, by stwardniało i wykrawać dowolne kształty lub ulepić z niego kulki, rozpłaszczać, układać na blasze i upiec.

      Ja z ciasta ryżowo-migdałowego wykonałam pięć mazurków. Niestety, jeden, ten najładniejszy, spadł przy przenoszeniu na podłogę.... No cóż, zostały jeszcze cztery...

      Mazurki dodaję do akcji: Wypieki bez mąki w kategorii: wypieki niedietetyczne.

       

      Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

       

      Składniki:

      1 opakowanie kleiku ryżowego (175 g)

      2 jajka

      250 g miękkiego masła 

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      pół szklanki cukru

      1 cukier migdałowy

      100 g mielonych migdałów

      Dekoracja:

      5 opakowań kisielu typu szybki kubek

      około 725 ml mleka

       



      Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

       

      Wszystkie składniki połączyć, wyrobić najlepiej w malakserze. Masę zawinąć w folię i schować na 2 godziny. Następnie podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować (używając mąki ziemniaczanej do podsypywania) i uformować owalne, o wysokości około 1 cm jajka, podnosząc lekko brzegi ciastek.

      Piec w temperaturze 180ºC przez 20 do jasnozłotego koloru. Wyjąć i ostudzić.

      Każdy kisiel rozpuścić w pół szklanki gorącego mleka, energicznie mieszając. Gorące masy wylać bezpośrednio w zagłębienia ciast. Wierzchy udekorować żelkami lub płatkami migdałów.


      Bezglutenowe mazurki migdałowo-ryżowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki migdałowo-ryżowe (bezglutenowe)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 kwietnia 2012 09:41
  • środa, 28 marca 2012
  • czwartek, 22 marca 2012
    • Mazurek wiosenny

      Na powitanie wiosny oraz z okazji pasowania mojego synka Julka na przedszkolaka przygotowałam radosnego mazurka! Żelki zniknęły z niego po 5 minutach od prezentacji. Mamie i tacie została reszta...

      Ciasto dodaję do akcji: Wielkanocne Smaki 2 prowadzonej przez Mirabelkę.

      Pomysł własny.

       

      Mazurek wiosenny

       

      Ciasto:

      200 g zimnego masła

      1 ¼ szklanki mąki (krupczatki)

      1 jajko

      ½ szklanki cukru pudru

      2 łyżeczki cukru waniliowego

      1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

      Składniki ciasta szybko zagnieć. Następnie rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Najlepiej przyłożyć do ciasta spód tortownicy, na której będziemy je piec i wykroić. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić

       

      Mazurek wiosenny

      Dekoracja:

      280 ml słodkiej śmietanki kremówki

      1 opakowanie zielonego kisielu ekspresowego, np. o smaku zielonego jabłuszka (na 175 ml wody)

      kolorowe żelki

      Śmietankę zagotować w wysokim i wąskim garnku lub podgrzać w mikrofali w wysokiej misce (użyłam słoika). Wsypując proszek kisielowi, energicznie mieszać do rozpuszczenia proszku. Wylać gorący na ciasto. Dowolnie udekorować żelkami.

      

      Mazurek wiosenny

      Mazurek wiosenny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek wiosenny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 marca 2012 17:43

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...