Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mąka razowa”

  • sobota, 19 grudnia 2015
    • Zakwas na barszcz biały

      Na moim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. 

      Zakwas na barszcz biały

      Składniki:

      1 szkl. mąki pszennej razowej

      2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam)

      3 szkl. letniej, przegotowanej wody

      4 ząbki czosnku

      3 liście laurowe

      4 ziarenka ziela angielskiego o

      k. 12 ziarenek pieprzu

      kawałek skórki razowego chleba

      Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek.

      Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek skórki razowego chleba.

      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

      Zakwas na barszcz biały

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zakwas na barszcz biały”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 19 grudnia 2015 11:06
  • wtorek, 08 grudnia 2015
    • Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zwykle na wigilijną wieczerzę przygotowujemy tradycyjne i sprawdzone przepisy, zwykle co roku te same, na które czeka się przez cały rok, bo w ten magiczny wieczór pierogi ruskie czy barszcz z uszkami smakują wyjątkowo. Łamiąc nieco tradycję, proponuję dzisiaj przepis na razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem. Na wigilię proponuję pierogi bez boczku, a w karnawale można poszaleć!

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Składniki na ciasto:

      2 szklanki mąki razowej

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      niepełna szklanka ciepłej wody

      2 łyżki oliwy lub oleju

      Farsz:

      1 woreczek jarmużu

      250 g wędzonego twarogu

      1 cebula

      2-3 ząbki czosnku

      łyżka włoskich ziół

      1 łyżeczka tymianku

      1/2 łyżeczki rozmarynu

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Z jarmużu wyciąć grube nerwy. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na małym ogniu z łyżką oleju. dodać jarmuż, wlać nieco wody i poddusić, odparowując zbędny płyn aż jarmuż zmięknie. Ostudzić. Dodać zioła, rozkruszony twaróg,  sól i pieprz.

      Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką, rozwałkować je na grubość ok. 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szeroką szklanką, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, kawałkami boczku lub smażone.

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem

      Zimowy Obiad  Kuchnia wegetariańska i wegańska  Pierogi na Wigilię II edycja


      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe pierogi z jarmużem i wędzonym twarogiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 grudnia 2015 08:44
  • niedziela, 26 czerwca 2011
    • Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

      Dawno nie jadłam tak pysznych ciastek. Już dawno chciałam je upiec, ale odkąd pojawiły się owoce, zapomniałam o innych wypiekach. Przepis pochodzi z blogu Doroty, od siebie dodałam jeszcze migdały, bo wiadomo nie od dziś, że bez nich trudno mi coś upiec, jestem od nich uzależniona... 

      Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

      Składniki:

      3 szklanki mąki orkiszowej razowej*

      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      225 g masła, zimnego

      1 szklanka ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)

      2 jajka

      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)

      100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady i 80 g grubo zmielonych migdałów (w oryginale 240 g gorzkich drobinek czekoladowych)

      Migdały grubo zmielić w malakserze lub posiekać razem z czekoladą. Odłożyć. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze** (food procesorze) i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

      Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką (ja nie spłaszczałam i dlatego moje różnią się nieco wyglądem od oryginalnych).

      Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. 

      * można użyć pszennej razowej

      ** jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie, ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki, migdały i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę.


      Ciasteczka orkiszowe z czekoladą i migdałami

  • wtorek, 24 maja 2011
    • Chleb sezamowy na maślance

      Bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa w komentarzach i liczne odwiedziny. Nadmiar obowiązków w pracy i domu nie pozwala mi na regularne śledzenie Waszych blogów. Chciałabym to zmienić, ale na razie jest to niemożliwe. Nie wiem również czy przez życie w biegu nie ucierpi blog. Dziś dodaję wpis i znów uciekam. Tym razem przepis na drożdżowy chleb. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. Przepis znalazłam u Doroty, a ona u Agnieszki. Można go zabrać na piknik, bo nic tak dobrze nie smakuje jak domowe pieczywo w towarzystwie śpiewu ptaków i powiewu wiosennego wiatru.

      Chleb sezamowy na maślance

      Składniki na 1 bochenek:

      1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)

      1/4 szklanki letniej wody

      1 łyżeczka płynnego miodu

      2 szklanki mąki pszennej chlebowej

      1/2 szklanki mąki orkiszowej (dałam pszenną razową)

      1/2 szklanki mąki pszennej razowej

      2 łyżki otrębów pszennych

      2 łyżki zarodków pszennych

      1 łyżeczka drożdży instant

      1 i 1/3 łyżeczki soli (dałam płaską łyżeczkę)

      Ponadto: po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (dałam 2 łyżeczki białego), jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      Drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki wsypać do miski, dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

      Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieścić w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb naciąć, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać sezamem.

      Na dno piekarnika dobrze położyć żaroodporne naczynie z wodą lub spryskać ściany piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzić na kratce.

      Metoda dla maszynistów:

      Składniki według kolejności z instrukcji umieścić w maszynie do chleba. Nastawić na program "dough" (wyrabianie i rośnięcie ciasta). Zostawić w maszynie na pierwsze rośnięcie do końca programu. Wyjąć i uformować bochenek ... i dalej według przepisu.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb sezamowy na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 maja 2011 17:10
  • niedziela, 15 maja 2011
    • Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Czy wiecie, że dziś jest święto polskiej niezapominajki? Zdążyłam dziś dla Was sfotografować te śliczne niebieskie kwiatki, uciekając przed deszczem...

      Niezapominajki

      Niezapominajki

       

      A teraz obiecany w poprzednim wpisie sernik z łodyżkami. Do zrobienia spodu i kruszonki użyłam mąki pszennej razowej. Sernik wyszedł przepyszny.Jutro pewno będzie jeszcze lepszy, gdy ciasto namoknie od sera. Nie mołam się jednak powstrzymać i ukroiłam kawałek, kiedy był jeszcze lekko ciepły...

      Przepis dodaję do rabarbarowej akcji Olciaky oraz na rozpoczęcie sernikowej letniej edycji organizowanej przez Zaytoon.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Spód:

      2 niepełne szklanki mąki pszennej razowej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1 jajko

      120 g masła

      1-2 łyżki kwaśnej śmietany

      Masa serowa:

      1 kg sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu zmielonego dwukrotnie

      1 niepełna szklanka cukru

      2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

      6 młych lub 5 dużych jajek

      2 łyżki skrobii lub proszku budyniowego (jasnego)

      600-800 g rabarbaru + 2 łyżki cukru

      Kruszonka:

      1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

      1/2 szklanki brązowego cukru

      100 g masła

      2 łyżecxzki cynamonu

      1 łyżeczka cukru z wanilią

      Mąkę wymieszać z cukrem i posiekanym masłem. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść i odłożyć ciasto, by odpoczęło na około 1/2 godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść i odstawić do lodówki.

      Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, Porcjami dodawać ser, wymieszać dobrze z masą jajeczną, dodając na końcu skrobię lub proszek budyniowy. Kruchym ciastem wylepić średnią prostokątną blachę wyłożoną papierem lub tortownicę o średnicy 27 cm. Na spód wylać masę serową i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sernik piec w tej temperaturze około 1/2 godziny, potem zmniejszyć do 150oC, piec kolejne 1/2 godziny lub nieco dłużej aż wierzch się zetnie. Potem wyjąć i posypać kruszonką, zwiększając temperaturę do 180oC, piec około 25 minut lub do momn aż kruszonka przyrumieni się. Wyjąć sernik, ostudzić, a następnie schłodzić parę godzin w lodówce.

      Sernik z rabarbarem i razową kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z rabarbarem i razową kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 maja 2011 18:26
  • piątek, 25 lutego 2011
    • Babciny chleb na maślance

      Ciężki tydzień miałam w pracy, czuję się wypompowana. Do tego postanowiłam nieco ograniczyć kalorie... z okazji nadejścia wiosny. Tłustego czwartku też nie planuję obchodzić jak przystało na ten dzień, może skuszę się na jakieś pączki, ale pieczone w piekarniku... Postaram się nie zaniedbywać bloga z powodu diety. A już bez chleba trudno by się było obejść, zwłaszcza pieczonego w domu...

      Babciny chleb na maślance

      Oto kolejny chlebowy wypiek, który serdecznie Wam polecam. Przepis znalazłam u Dorotus.

      Składniki na 2 bochenki:
      1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
      1/4 szklanki ciepłej wody (40-45 st.)
      2 łyżki cukru
      6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
      2 łyżeczki soli
      1,5 szklanki ciepłej maślanki (40-45 st.)
      2,5 szklanki mąki pszennej razowej
      2-2,5 szklanki mąki pszennej

      W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45-60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


      Babciny chleb na maślance

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Babciny chleb na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lutego 2011 18:55

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...