Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pietruszka”

  • wtorek, 28 marca 2017
  • piątek, 29 stycznia 2016
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
    • Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Tak jak pisałam wcześniej, nie mogę na razie poświęcać tyle czasu na przygotowywanie i publikowanie regularnych notek i śledzenie kulinarnych poczynań na ulubionych blogach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni.  Nie znaczy to, że zupełnie zerwałam z blogowaniem. Liczę na wyrozumiałość i cierpliwość.

      Dziś na blogu pomysł na zieloną zupę, bo latem z zup nie rezygnuję. Dzisiaj akurat ugotowałam rosół, bo przyszła mi ochota właśnie na tę zupę. Jednak jakiś czas temu ugotowałam zupę z zielonych warzyw, gdzie głównymi składnikami są: brukselka i zielona papryka. Zupę zmiksowałam, bo chłopaki nie przepadają za brukselką, a tę zjedli z apetytem.

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Składniki:

      200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej
      1 zielona papryka
      1 mały seler
      1 pietruszka
      1 cebula lub kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry bulionu warzywnego
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy)
      1 łyżka majeranku (świeży lub suszony)
      1 łyżeczka mielonego kminku

      po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
      1 gałązka lubczyku
      sól i pieprz

      Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk (z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami.

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki

      Danie pachnące ziołami. Lato 2015  Warzywa psiankowate 2015
      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 sierpnia 2015 15:48
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Aromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Składniki:

      12 g świeżych drożdży
      320 g mąki pszennej typ 550
      200 ml letniej wody
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki miodu
      5 łyżek oliwy z oliwek 

       
      Dodatkowo:

      3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego
      kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
      kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół
      łyżka ziół do pizzy

      Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
       
      W drugiej misce wymieszać pozostałą mąkę z 1 łyżeczką soli. Mąkę z solą wsypać do miski z wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę wody i 5 łyżek oliwy z oliwek.
       
      Zagniatać ciasto przez kilkanaście minut (ugniatałam znacznie krócej, tylko kilka minut). Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
       
      Płaską blaszkę (około 25/36 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. 
       
      Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pokroić na mniejsze kawałki i podawać na przykład z sosem czosnkowym.

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Focaccia z pomidorkami, brokułami i pietruszkowo-cytrynowym pesto”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 07:59
  • środa, 22 kwietnia 2015
  • piątek, 17 kwietnia 2015
    • Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Kiedy patrzę na sklepowe półki, widzę wygórowane ceny pesto. A przecież koszt wykonanego w domu jest dużo mniejszy. Do zielonego pesto można zużyć różne składniki, jak: bazylię, rukolę, roszponkę, awokado. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup.

      W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika.

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Składniki pesto:

      3 łyżki płatków migdałowych

      2 ząbki czosnku

      2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki

      2 pęczki natki pietruszki

      1 łyżeczka ziół włoskich

      oliwa extra vergine - ok 1/2 szklanki - użyłam o smaku cytrynowym

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na papkę. W lodówce można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni. Pesto dłużej zachowa świeżość, jeśli wlejemy na wierzch dodatkową porcję oliwy.

      Domowy Wyrób

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Pesto pietruszkowo-cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto pietruszkowo-cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 kwietnia 2015 12:25
  • środa, 03 grudnia 2014
    • Sałatka jarzynowa

      Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej.
      Sałatka jarzynowa
      Składniki:
      4 średnie marchewki
      2 małe selery
      3 średnie pietruszki
      4 równej wielkości nieduże ziemniaki
      1 duży słoik ogórków kiszonych
      jeden mały por (biała część)
      1 jabłko
      1 puszka kukurydzy
      4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy)
      majonez
      kwaśna gęsta śmietana
      musztarda
      sól i pieprz
      natka pietruszki
      Marchew, selera, pietruszkę i marchew wyszorować. Zalać wodą, by wszystkie były w niej zatopione, przykryć i ugotować do miękkości. Wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami kiszonymi i obranym jabłkiem. Pora przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, pokroić drobno. Zalać wrzątkiem z odrobiną soli i odcedzić po kilku minutach. Następnie zahartować. Dodać do warzyw razem z odcedzoną kukurydzą i posiekaną natką. Czasami, choć nie zawsze dodaję również jajka - ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę. Majonez wymieszać w proporcji 2:3 ze śmietaną. Wymieszać z warzywami, doprawić musztardą oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.

      Sałatka jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka jarzynowa ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 03 grudnia 2014 13:14
  • wtorek, 14 stycznia 2014
    • Pulpety w sosie grzybowym

      Najbardziej lubimy w sosie koperkowym i pomidorowym, ale miałam zamrożone grzyby z jesiennych zbiorów. Wcześniej robiłam pulpety z mięsa indyczego z borowikami, ale sos nie był tak wyrazisty w smaku jak z podgrzybkami. Poza tym nie zdążyłam zrobić ładnych zdjęć. Do pulpetów podałam pęczak i surówkę z czerwonej kapusty z borówkami, ale o tym w następnym poście...

      Pulpety w sosie grzybowym

      Pulpety w sosie grzybowym

      Składniki:

      600-700 g mielonego mięsa (użyłam łopatki)
      kminek
      zioła prowansalskie
      zmiażdżone 2 ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      200 g mrożonych grzybów
      kilka suszonych grzybków
      2 cebule
      sól i pieprz
      pół pęczka natki pietruszki
      świeży koperek do dekoracji
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Na ogniu postawić szeroki garnek lub głębszą patelnię i wlać 3-4 szklanki wody. Zagotować. Dodać grzyby suszone.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Jedną cebulę bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma. Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące. Wkładać do gotującej się wody, dodać grzyby, posiekaną grubiej drugą cebulę i gotować pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem dodać posiekaną natkę i zabielić sos słodką śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą, pęczkiem lub ryżem oraz dowolną surówką.

      Pulpety w sosie grzybowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 stycznia 2014 20:02
  • piątek, 27 września 2013
    • Placuszki cukiniowe z piekarnika

      Uff, wreszcie weekend! Piątkowy wieczór to najfajniejszy czas w całym tygodniu. To czas kiedy wrzucam na luz. Nie sprzątam, poświęcam się hobby i rozmowy z najbliższymi, niekoniecznie o poważnych sprawach. Improwizowany obiad zjedzony, czekam na krasnoludki, które umyją naczynia. Wam zostawiam przepis na odchudzoną wersję placków z cukinii, które piekłam jeszcze w ubiegłym tygodniu. A ja wracam z długiej podróży do książki, którą porzuciłam jakiś czas temu...

      Placuszki cukiniowe z piekarnika

      Składniki:

      3 młode cukinie

      3 jajka

      ok. 2/3 szklanki mąki pszennej

      2 łyżki włoskich ziół

      2 ząbki czosnku

      posiekana natka pietruszki

      sól i pieprz do smaku

      olej do smażenia

      Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce razem ze skórą. Posolić, by puściła sok. Po kilkunastu minutach dobrze odcisnąć. Dodać rozmieszane jajka, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i mąkę. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli dobrze odciśniemy cukinię. Duża płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie skropić olejem. Kłaść po sporej łyżce masy.Piec w wysokiej temperaturze aż placuszki zrumienią się, następnie obrócić i zrumienić z drugiej strony. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym na bazie jogurtu.

      Placuszki cukiniowe z piekarnika

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki cukiniowe z piekarnika”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 27 września 2013 19:22
  • sobota, 19 marca 2011

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...