Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „bułka tarta”

  • środa, 02 marca 2016
  • poniedziałek, 30 marca 2015
  • czwartek, 13 marca 2014
    • Mielone z czerwoną soczewicą

      Po raz kolejny zostałam nominowana do zabawy w pytania i odpowiedzi o sobie. Tym razem wyróżniła mój blog Magda. Nikogo nie nominuję, choć chętnie na pytania odpowiem pod koniec wpisu.

      Prowadzenie bloga mobilizuje mnie do tworzenia niebanalnych potraw. Sprawia mi to wielką radość. Dzięki ciekawym pomysłom kulinarnym gotowanie jest prawdziwą przyjemnością, z którą chętnie dzielę się z czytelnikami...

      Dziś jedno z moich ostatnich udziwnień. Do tradycyjnych mielonych jako wypełniacz dodałam ugotowaną soczewicę. Ani mąż, ani chłopcy nie zorientowali się, że mięso jest nieco inne...

      Mielone z czerwoną soczewicą 

      Składniki:

      500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
      1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy
      1 mała cebula

      3 ząbki czosnku
      2 małe jajka

      bułka tarta
      1 łyżeczki kminku
      1 łyżka majeranku
      łyżeczka czerwonej papryki
      pół łyżeczki oregano lub tymianku
      sól i pieprz

      oraz bułka tarta do panierowania i olej do smażenia.

      Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

      Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodać ugotowaną, ostudzoną soczewicę razem z rozkłóconymi jajkami i przyprawami. Dobrze wymieszać, dodać nieco bułki tartej, by masa była zwarta.  Doprawić solą i pieprzem. 

      Formować owalne kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.

      Mielone z czerwoną soczewicą

      Witaj Magdo. Dziękuję za nominację i zapraszam do lektury :)

      1. W mojej lodówce zawsze jest za dużo... sałaty.
      2. Ulubiony składnik cukierniczy to... czekolada.
      3. Chciałabym, żeby w mojej kuchni królowały dania... które nie dodają kilogramów.
      4. Czy masz swój ulubiony film kulinarny...? Nie, ale uwielbiam literaturę obyczajową z kuchnią w tle. Ostatnio czytałam - "Telefon od anioła" Guillaume Musso. Przykład, jak pod wpływem miłości można zyskać lub stracić natchnienie kulinarne.
      5. Pudełko czekoladek czy kwiaty? Zdecydowanie bukiecik, choćby polnych.
      6. Czy korzystasz z przepisów książek kulinarnych? Nie, raczej je oglądam i lekko się inspiruję.
      7. Magda Gessler to dla mnie... baba z jajami :)
      8. Twoje ulubione śniadanie do szkoły/pracy...? Nie mam ulubionego, zabieram to, co w akurat jest w lodówce, ale ma być konkretne. Jogurt z muesli to za mało, prędzej śledzie.
      9. Mój ulubiony sposób, aby spędzić weekend... Wycieczka za miasto z rodziną i aparatem fotograficznym.
      10. Moja ulubiona potrawa to... pierogi ruskie, pizza, placki ziemniaczane po węgiersku, spagetti po bolońsku... i jeszcze wiele innych.
      11. Ulubione danie Wielkiej Nocy... Lubię spróbować wszystkiego po trochu ze zdecydowaną przewagą dań wytrawnych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Mielone z czerwoną soczewicą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 10:24
  • poniedziałek, 23 grudnia 2013
    • Krokiety z kapustą i grzybami

      Krokiety z kapustą i grzybami nie goszczą na Wigilii ani u mamy, ani u teściowej. Jednak chyba mniej z nimi pracy niż z pierogami, zwłaszcza jeśli na uroczystej kolacji pojawia się kilkanaście osób. Farsz można przygotować wcześniej, naleśniki również. Zawijanie, panierowanie i smażenie to już z górki. Poza tym takie danie świetnie sprawdza się, kiedy w tygodniu nie mamy czasu na długie gotowanie, jeśli oczywiście całą pracę wykonaliśmy w weekend :)

      Krokiety z kapustą i grzybami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      400 g kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką

      ok. 300 g poszatkowanej świeżej białej kapusty

      1 duża cebula

      spora garść suszonych grzybów

      sól i pieprz, kminek i majeranek

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej i masło do odsmażenia

      Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić na drobniejsze nitki, zalać wodą, dodać pokruszone grzyby, ziarenka kminku i gotować do miękkości. Następnie odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła około 2 minut. Wrzucić świeżą kapustę, dodać nieco soli i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać nieco wody, dusić do miękkości i odparowania płynu. Pod koniec dodać majeranek. Następnie wymieszać z kiszoną kapustą, dobrze doprawić - solą i pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym lub białym do picia.

      Krokiety z kapustą i grzybami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 grudnia 2013 09:49
  • czwartek, 30 sierpnia 2012

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...