Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „szparagówka”

  • niedziela, 07 września 2014
    • Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka...

      Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Składniki:

      1/2  kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
      1 laska kiełbasy myśliwskiej
      300 g pieczonego lub gotowanego schabu
      300 g fasoli szparagowej mamut
      2 małe cukinie
      2 cebule
      2 papryki (dowolnego koloru)
      2 ząbki czosnku
      3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      cukier, sól i pieprz
      po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
      3 łyżeczki słodkiej papryki

      Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem.

      Leczo

      Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!  Paprykujemy 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z fasolką szparagową Mamut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 września 2014 18:12
  • środa, 07 sierpnia 2013
    • Spagetti z kurczakiem i fasolą mamut

      Pozdrawiam Was serdecznie z polskich Tatr. Nogi dziś bolą, bo dużo chodziliśmy. Pogoda dopisuje, więc współczuję tym, którzy pracują w biurze bez klimatyzacji. Największe upały zbiegły się na szczęście z moją labą. Dziś udało mi się skorzystać z internetu, więc mogę opublikować notkę z przepisem, który przygotowałam jeszcze przed urlopem. Zapraszam na pyszny obiad!

      Spagetti z kurczakiem i fasolą mamut

      Składniki:

      300 g makaronu spaghetti
      2 filety z kurczaka
      200 g fasoli szparagowej mamut
      2 łyżki natki pietruszki
      kubek słodkiej śmietanki
      2 łyżki mąki
      sól, pieprz, słodka papryka, 2 ząbki czosnku
      łyżeczka ziół prowansalskich
      1 trójkącik sera topionego
      tarty parmezan
      orzeszki arachidowe i pomidorki koktajlowe do dekoracji

      Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Obsmażyć na oleju, pod koniec dodać mąkę i wymieszać, wlać szklankę wody. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połówki. Dodać do mięsa i gotować aż fasolka zmięknie, wlać śmietankę, dodać natkę, serek topiony i 2 łyżki tartego parmezanu. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

      W czasie smażenia kurczaka ugotować makaron al dente. Kiedy sos będzie gotowy, makaron wyłożyć na talerze, następnie wyłożyć sos. Posypać orzeszkami i połówkami pomidorków koktajlowych. Wierzch posypać parmezanem.

          Warzywa Strączkowe - edycja letnia

      Spagetti z kurczakiem i fasolą mamut

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Spagetti z kurczakiem i fasolą mamut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 sierpnia 2013 22:42
  • wtorek, 09 lipca 2013
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Pieczeń wołowa z lubczykiem i warzywami

      Obiad, który dziś prezentuję  przygotowałam specjalnie do akcji Zielono mi organizowanego już po raz trzeci przez Pincake. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez warzyw, szczególnie tych w kolorze zielonym. Moje dzieciaki bardzo lubią brokuły, fasolkę szparagową, ogórki, cukinię czy kapustę. A sos koperkowy to stały gość na naszym stole... Pieczeń zrobiłam z mielonego mięsa wołowego, a środek faszerowałam: groszkiem, zielona szparagówką, marchewką i papryką. Podałam z brokułami w bułce tartej i pieczonymi ziemniaczkami...

      Przepis dodaję również do akcji Panny Malwinny.

       

      Pieczeń wołowa z lubczykiem i warzywami

       

      Składniki:

      800 g mielonej wołowiny

      1 sucha kajzerka

      2 łyżki suszonego lubczyku

      1 łyżka suszonego majeranku

      łyżeczka kminku (całego)

      2 jajka

      sól, pieprz, słodka papryka

      2 ząbki czosnku

      niepełna szklanka gotowanych warzyw (marchew, groszek, zielona fasolka szparagowa)

      kawałek świeżej czerwonej papryki 

      olej i bułka tarta do formy


      Warzywa zblanszować w osolonym wrzątku. Szparagówkę pokroić na małe kawałki. Świeżą paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z mięsem, jajkami, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, lubczykiem, majerankiem i kminkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić dłońmi. Podłużną keksówkę wysmarować olejem i posypać bułkę tartą. Wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej na samym środku wzdłuż ułożyć warzywa. Przykryć resztą masy, wygładzić wierzch i posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i przykryć folią aluminiową. Piec około 50 minut. Pokroić w grube plastry. Podawać z sosem (najlepiej koperkowym), brokułami (z bułką tartą) lub z surówką z kapusty pekińskiej z pomidorami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczeń wołowa z lubczykiem i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2012 17:24

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...