Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „krakersy”

  • poniedziałek, 29 czerwca 2015
    • Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Kurczaka w krakersach robiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami.

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka
      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
      ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry
      sól i pieprz
      1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych)

      kilka placków tortilli

      Surówka:

      1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty
      1/2 młodej cukinii
      2 korniszony
      2 pomidory

      kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku)
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      1 łyżka majonezu
      2 łyżeczki musztardy
      sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego

      sól, pieprz i cukier puder do smaku
      1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).

      Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, cukinię zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.

      W miseczce rozkruszyć krakersy. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

      Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć surówkę i ciepłe kawałki kurczaka. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub przewiązać bawełnianą nitką, szczypiorkiem.

      Mam smaka na kurczaka!  Uczta pod gołym niebem

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty

      Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 czerwca 2015 22:09
  • niedziela, 29 marca 2015
    • Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Na Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Na tę okazję proponuję wersję bardziej kaloryczną, bo od czasu do czasu, zwłaszcza po długim poście, można poszaleć z kaloriami. Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj   oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga.

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Składniki:

      150 g solonych krakersów
      80 g stopionego masła

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera twarogowego na serniki
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      5 jajek
      łyżeczka cukru migdałowego

      Dekoracja:

      1/2 puszki masy krówkowej
      słupki migdałowe
      opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks) - można zamienić na połówki Ferrero Rocher

      Krakersy zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Na wierzch wyłożyć i równo rozsmarować masę krówkową, posypać słupkami migdałów, wyłożyć ciasteczka i dobrze schłodzić.

      Wielkanocne Wypieki  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2015 20:31
  • poniedziałek, 07 marca 2011
    • Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

      Co powiecie na danie tak kolorowe jak ogród pełen kwiatów? Egzotyczna wyspa na talerzu, a na niej złociste kawałki kurczaka. Pyszny i lekki obiad lub efektowny pomysł na przyjęcie.

      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce

       

      Kurczak:

      2 filety z kurczaka

      2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki

      ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

      1 duże opakowanie krakersów (użyłam naturalnych)

      3 łyżki sezamu

      Sałatka:

      główka sałaty lodowej

      4 pomidory

      1 długi ogórek

      1 papryka czerwona

      6 łyżek kukurydzy z puszki

      3 łyżki grzanek

      Sos:

      mały kubek jogurtu

      łyżka majonezu

      łyżeczka musztardy

      łyżka keczupu

      łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

      szczypta cukru pudru, soli, słodkiej papryki, pieprzu, suszone zioła (bazylia, oregano, cząber)

      Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc). W misecze rozkruszyć krakersy, wymieszać z sezamem. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach z sezamem. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i piec około 20 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni. W tym czasie wszystkie składniki sosu wymieszać. Sałatę porwać, ułożyć na talerzu, warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na sałacie, posypać kukurydzą. Jeszcze gorące kawałki mięsa położyć na warzywać, polać sosem i posypać grzankami.


      Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w krakersach i sezamie na sałatce”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 marca 2011 18:27
  • środa, 16 czerwca 2010
    • Kurczak w maślance i krakersach

      Pyszne, wilgotne i miękkie. Mój syn wszystkim opowiada jakie to pyszne mięso w krakersach robi mama. Najpierw oczywiście podjada mi krakery, a ja je przed nim chowam, bo nie wiem nigdy ile dokładnie mi pójdzie. Poza tym mam jeszcze młodszego syna, który kiedy zobaczy co pałaszuje starszak od razu podnosi krzyk i przybiega do kuchni po swoją porcję :)

      Kurczak w maślance i krakersach

      Trudno powiedzieć, ile potrzeba krakersów, ale tak na oko półtorej małej paczki (polecam paprykowe Tuc) na dwa filety z kurczaka. Do tego mały kubeczek maślanki lub jogurtu naturalnego oraz sól i pieprz lub ulubiona przyprawa do kurczaka (lubię Kurczak po węgiersku Kamisa).

      Przygotowanie:

      Filety umyć, pokroić każdy na kilka kawałków, wrzucić do miski i przyprawić. Zalać maślanką i wymieszać. Odstawić do lodówki na dwie godziny, a można i na całą noc, jeśli chcemy podać mięso na drugi dzień. Krakersy rozkruszyć (ale nie na pył). Wyciągać kawałki kurczaka z maślanki, obtaczać w krakersachi układać na dobrej jakości blaszce (nieprzywieralnej). Z doświadczenia wiem, że mięso niefajnie przywiera do folii alumibniowej lub papieru do pieczenia. Piec do zrumienienia w temperaturze 180oC.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w maślance i krakersach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 16 czerwca 2010 19:56

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...