Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mąka gryczana”

  • wtorek, 15 marca 2016
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam  jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Składniki:

      250 g mąki gryczanej
      200 g miękkiego masła
      1 żółtko
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g cukru pudru
      2 łyżki kwaśnej śmietany
      2 łyżki kakao

      Krem i dekoracja:

      250 g serka mascarpone
      100 g chałwy, najlepiej waniliowej
      1 łyżka kakao
      1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant
      czekoladowe jajka, ciasteczka

      Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

      Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru lub prostokątnej blachy, przyłożonej do ciasta. Resztę ciasta odciąć, z pozostałego którego można uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta, ugniatając lekko widelcem, by utworzyć ozdobny brzeg lub wykroić z niego ciasteczka i upiec.

      Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

      Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać.

      Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku).

      Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową

      Wegetariańska Wielkanoc 2015  Wielkanocne Smaki - edycja V

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 20:05
  • czwartek, 17 kwietnia 2014
    • Tartaletki "Jajka sadzone" na mące gryczanej

      Bezglutenowe, bo na mące z gryki, tartaletki wypełnione porcją sernika na zimno i udekorowane morelami. Wyglądem przypominają jajka sadzone w koszyczkach. Pomysł "chodził za mną" już od ostatniej Wielkanocy. Dopiero teraz znalazłam czas, by przygotować je przed świętami.

      Często jestem pytana, jak ja na to znajduję czas, pracując na etacie, prowadząc dom. Sama nie wiem, ale wszystko się jakoś kręci siłą rozpędu...

      Tartaletki

      Tartaletki

      Ciasto:

      120 g masła, posiekanego na kawałki
      ok. 1,5 szklanka mąki gryczanej
      1 łyżka kakao

      2-3 żółtka
      1/2 szklanki cukru pudru
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      oraz mąka gryczana do podsypywania

      Składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.

      Foremki na mini tarty wysmarować olejem. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować cienko na kształt koła na podsypanej mąką desce. Przenieść do foremek i wylepić dna i boki. Ciasto na dnie każdej foremki ponakłuwać widelcem. Ja dodatkowo każdy środek ciasta obciążyłam pokrywką od słoika :) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić, a następnie delikatnie wyjąć z foremek. 

      Nadzienie:

      350 g bardzo gęstego twarogu sernikowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka żelatyny
      1/2 szklanki mleka w proszku
      1/2 szklanki cukru pudru
      morele z puszki

      Żelatynę namoczyć w śmietance, umieścić nad parą wodną i rozpuścić, następnie ostudzić. Twaróg połączyć trzepaczką z mlekiem w proszku i cukrem pudrem oraz śmietanką. Wylać na spody tartaletek. Na każdym z nich ułożyć połówkę morelki brzuszkiem do góry. Schłodzić do stężenia.

      Wielkanocne Smaki - edycja IV  Wielkanoc bez glutenu. 

      Tartaletki

      Tartaletki 

  • piątek, 06 grudnia 2013
  • środa, 04 września 2013
    • Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Większość malin, które użyłam w kuchni, przeznaczyłam na domowy sok. Część zamroziłam, a z resztę wykorzystałam do ciasta. Wypiek Doroty Świątkowskiej jest dość popularny i sprawdzony. Czasem, na różne rodzinne uroczystości piekę go z pewnymi modyfikacjami. Tym razem pianka jest o smaku malinowym, z domowym sokiem, a do ciasta użyłam mąki pszennej z gryczaną. Powstała bardzo udana wersja ciasta, które tak często gości na innych blogach...

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam gryczaną i pszenną krupczatką w proporcji pół na pół)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      6 żółtek

      Pianka malinowa:
      6 białek
      2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 opakowania kisielu malinowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/3 szklanki oleju słonecznikowego
      1/3 szklanki soku lub syropu z malin
      Ponadto:
      500 g malin, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
      Pianka malinowa:
      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier, ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać kisiel (proszek), cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, a następnie sok malinowy, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.

      

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 16:25
  • niedziela, 07 lipca 2013
  • sobota, 05 stycznia 2013
  • wtorek, 01 stycznia 2013
    • Tort gryczano-migdałowo-orzechowy z czekoladą i malinami

      Stary rok pożegnałam na słodko, nowy też witam słodkością i w mało zimowym klimacie. No chyba że bita śmietana komuś kojarzy się z zimą... ale maliny to już pełnia lata... Zapraszam na tort mocno orzechowy z bitą śmietaną i malinami. Życzę Wam by ten rok był pełen ciepła i radości!

      Tort gryczano-migdałowo-orzechowy z czekoladą i malinami

      Składniki:

      1 szklanka mąki gryczanej

      po 60 g grubo mielonych migdałów w skórkach, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady

      2/3 szklanki brązowego cukru

      6 niedużych jajek, najlepiej klasy M

      50 g płatków migdałowych do posypania

      2 łyżki oleju

      szczypta soli

      Do masy:

      600 ml śmietany kremówki

      1/2 szklanki cukru pudru

      2 łyżki żelatyny

      cukier z wanilią - 1 spora łyżka

      300 g mrożonych malin (nie rozmrażać)

      Tort gryczano-migdałowo-orzechowy z czekoladą i malinami

      Mąkę wymieszać z orzechami, migdałami i posiekaną czekoladą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać na przemian cukier i białka, a na końcu olej. Powoli wsypywać suche składniki, mieszając łyżką drewnianą. Wylać na spód dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać wierzch migdałami. Piec ok. 25-30 minut w 175oC. Wyjąć i ostudzić. Następnie przekroić prostokąt ciasta na pół, by uzyskać dwa mniejsze prostokąty. Oba przekroić w poprzek na dwa blaty.

      Żelatynę namoczyć w 2/3 szklanki wody lub mleka i podgrzewając rozpuścić. Wystudzić.

      Śmietanę ubić z cukrami, wlać zimną, ale jeszcze płynną żelatynę i dokładnie wymieszać. Spodnie płaty ciasta (bez płatków migdałowych) posmarować połową kremu, wyłożyć maliny, posmarować resztą kremu, a następnie przykryć płatami ciasta z płatkami migdałów. Docisnąć. Schłodzić, aby krem stężał, a maliny odmarzły.

      Tort gryczano-migdałowo-orzechowy z czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tort gryczano-migdałowo-orzechowy z czekoladą i malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 stycznia 2013 17:48

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...