Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „figi”

  • piątek, 31 marca 2017
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Dziś Tłusty Czwartek i na blogach królują pączki, faworki, oponki. A u mnie ciasto z dodatkiem... pasternaku. Piekłam je rok temu. A przepis powstał na potrzeby artykułu do miesięcznika, w redakcji którego pracuję. Przypomniała mi o nim koleżanka z pracy, wspominając jego wyjątkowy smak. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów...

      Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem”

      Składniki:

      3 jajka
      2/3 szklanki oleju
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki maku
      1 i 2/3 szklanki mąki razowej
      1 szklanka startego na małych oczkach ugotowanego pasternaku
      1 płaska, łyżeczka sody
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szklanka suszonych fig, posiekanych

      Polewa:

      200 g białej czekolady
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      Jajka i jogurt wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC do tzw. "suchego patyczka".

      Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski, wlać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

      Ostudzone ciasto udekorować polewą i ewentualnie cukrowymi perełkami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto „Figa z makiem i pasternakiem””
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 14:18
  • czwartek, 14 stycznia 2016
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
  • niedziela, 28 września 2014
    • Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto powstało z inspiracji wypieku Aleksandry, która pokusiła się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto...

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami
      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm)
      4 jajka (białka i żółtka osobno)
      150 g mielonych migdałów ze skórką
      120 g mielonych otrębów śliwkowych
      100 g cukru
      80 g białego cukru
      120 g masła miękkiego
      60 g płatków migdałowych
      250 g ricotty
      50 g kwaśnej śmietany
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      5 fig, umytych  i przekrojonych na pół
      50 g płatków migdałowych
      cukier puder do posypania

      Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec 50-60 minut - do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem.

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Ciasto z ricottą, migdałami i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z ricottą, migdałami i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 września 2014 08:59
  • sobota, 05 października 2013
    • Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Składniki:

      2/3 szklanki dość ciepłej wody
      1 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
      20 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      pół łyżeczki soli
      2 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Sos:

      3-4 łyżki Ajwaru lub czerwonego pesto (lub dowolnego sosu pomidorowego)

      Nadzienie: 

      150-200 g sera żółtego (użyłam ementalera i goudy)
      kilka plastrów szerokiej kiełbasy chorizo
      1 mała cebula pokrojona w krążki
      2 figi pokrojone w plastry
      kawałek słodkiej czerwonej papryki, pokrojonej w paseczki
      2 łyżki ziół do pizzy lub oregano z bazylią
      świeżo mielony czarny pieprz lub pieprz cayenne
      słodka papryka w proszku

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować . Wówczas dodać sól, olej i wymieszać. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania można zwilżać rękę oliwą, ciasto wtedy mniej klei się do rąk. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można dać do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki.

      Ciasto posmarować Ajvarem lub pesto, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć chorizo, cebulę, figi i paprykę, posypać ziołami oraz pieprzem i papryką. Przez pierwsze 12 minut piec w 230oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. Pizzę podałam z ulubionym gotowym sosem barbecue.

        

      Pizza z chorizo i figami

      Pizza z chorizo i figami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z chorizo i figami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 22:11

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...