Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „gulasz”

  • czwartek, 08 września 2016
    • Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami

      Bardziej od dań z grzybami leśnymi lubię... chodzić po lesie i szukać grzybów. Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś  prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Składniki:

      500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki
      250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)

      1 cebula
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      3-4 łyżki oleju
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
      pół łyżeczki rozmarynu
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2016 07:59
  • poniedziałek, 31 stycznia 2011
    • Gulasz z marynowaną dynią

      Zakochałam się w marynowanej dyni. Szkoda, że domownicy nie kochają jej równie mocno co ja. Jest jednak potrawa, w której jej nawet nie zauważyli. Ja nic nie mówiłam o dyni, a faceci zjedli i mówili, że pyszne... Może w połączeniu z uwielbianymi przez nas wszystkich plackami ziemniaczanymi gulasz smakował wyjątkowo?


      Gulasz z marynowaną dynią


      Składniki:

      500 chudego mielonego mięsa (najlepiej wieprzowe i wołowe)

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 czerwona papryka

      puszka pomidorów krojonych bez skórki

      puszka czerwonej fasoli

      szklanka marynowanej dyni

      łyżka koncentratu pomidorowego

      2 łyżki Ajvaru

      łyżka sosu sojowego

      1,5 szklanki bulionu

      2 łyżeczki słodkiej papryki

      pieprz czarny, sól do smaku, szczypta kardamonu

      1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      łyżka mąki

      olej do smażenia

      Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Po kilku minutach dorzucić posiekany drobno czosnek. Dodać mięso, smażyć około 10 minut. Zalać gorącym bulionem i dusić kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gdy zmięknie dorzucić pomidory, pastę, koncentrat, sos sojowy, słodką paprykę, kardamon. Na koniec dodać pokrojoną na mniejsze kawałki dynię i opłukaną fasolę. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do gulaszu, energicznie mieszając, zagotować. Dodać natkę i doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub z plackami ziemniaczanymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z marynowaną dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 stycznia 2011 19:47
  • poniedziałek, 20 grudnia 2010
    • Mój Beef Stroganoff

      Nie ma to jak miseczka z aromatycznym Stroganoffem. Nie znam oryginalnego przepisu na tę potrawę. Mój Stroganoff pachnie kminkiem, grzybami z podkarpackich lasów i czerwoną papryką (teraz z Hiszpanii, jesienią z maminej działki). Polecam na zimne dni i na przyjęcia jako gorące danie.

      Beef Stroganoff

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      łyżka przecieru pomidorowego

      kopiata łyżka mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. Podawać z pieczywem, najlepiej takim z dużą ilością kminku....

      Beef Stroganoff

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Mój Beef Stroganoff”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 grudnia 2010 19:33

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...