Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „jeżyny”

  • czwartek, 31 sierpnia 2017
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
  • piątek, 15 kwietnia 2016
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik upiekłam na Wielkanoc. Jest niezbyt słodki, słodycz masy kajmakowej przełamałam kwaśnymi jeżynami. Wierzch sernika stanowi polewa czekoladowa, a spód upiekłam z dodatkiem mąki żytniej, którą kupiłam specjalnie do zakwasu na żur. Bardzo w tej wersji smakowej polecam :)

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Spód:

      1,5 szklanki mąki żytniej lub pszennej razowej

      1/3 szklanki cukru pudru

      120 g masła, posiekanego

      2 żółtka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto

      Masa serowa:

      1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy)

      puszka masy kajmakowej

      cukier do smaku

      2 białka

      3 jajka
      1,5 szklanki mrożonych jeżyn

      Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać kwaśną śmietanę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC.

      Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód sernika, przesypując mrożonymi jeżynami.

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 1 godziny. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Udekorować rozpuszczoną czekoladą (1 czekolada gorzka, 2 łyżki masła, pół szklanki mleka).

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      Sernik kajmakowy z jeżynami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik kajmakowy z jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 12:04
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • środa, 26 marca 2014
    • Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ostatnie brownie z masą serową tak smakowało chłopakom, że długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na weekend. Zamiast masy serowej przygotowałam krem waniliowy, jakim przełożyłam kruche wiosenne ciasteczka. Dla kontrastu smaków całość udekorowałam kwaśnymi jeżynami.

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Ciasto brownie:

      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanka brązowego cukru
      szczypta soli

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić i pokroić w kwadraty.

      Krem waniliowy:

      2 szklanki mleka
      3 żółtka
      3 łyżki mąki pszennej
      4 łyżki mąki ziemniaczanej
      2/3 szklanki cukru
      3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
      3/4 kostki bardzo miękkiego masła
      owoce do dekoracji (użyłam mrożone jeżyny)

      Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.  Masę przełożyć do szprycy i wyłożyć na ciasto czekoladowe, a wierzch udekorować owocami.

      Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

      Brownie z kremem waniliowym i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z kremem waniliowym i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 marca 2014 11:00
  • poniedziałek, 16 września 2013
  • środa, 14 sierpnia 2013
    • Tarta serowa z owocami

      Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ekspresową tartę. Do ciasta na spód dodałam orzechową granolę, to ostatnio mój ulubiony patent na zdrowe i pyszne ciasto kruche. Do nadzienia użyłam zwykłego, niemielonego twarogu i kwaśnej śmietany. W masie serowej zatopione są jeżyny, truskawki i nektarynki. Życzę smacznego, a ja korzystając z uroków urlopu wyruszam na wycieczkę w piękne zakątki Podkarpacia...

      Tarta serowa z owocami

      Składniki:

      200 g granoli, najlepiej orzechowej
      1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
      2 żółtka
      100 g masła

      Masa serowa:

      400 g tłustego twarogu w kostce
      200 g kwaśnej śmietany
      2 białka
      1-2 jajka
      1/2 szklanki cukru
      cukier waniliowy
      dowolne owoce

      Tarta serowa z owocami

          

      Granolę zmielić, wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wylepić dno formy na tartę.

      Twaróg rozgnieść widelcem, a najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z resztą składników. Jeśli masa jest za gęsta, należy dodać jajko. Wylać na ciasto, a na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 50 minut w 180oC.

      Tarta serowa z owocami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta serowa z owocami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 14 sierpnia 2013 08:47
  • poniedziałek, 12 sierpnia 2013
  • sobota, 20 lipca 2013
    • Migdałowiec z owocami leśnymi

      Ostatnie dwa dni spędziłam na wypoczynku w towarzystwie przyrody i dobrym jedzeniu. Dziś sama pichcę, bo to nałóg niewyleczalny. Poza tym nie można przejść obojętnie obok bogactwa owoców. Tata zerwał i wydrylował dla mnie wiśnie z drzewa, które pamięta jeszcze czasy mojego dzieciństwa, synek nazbierał czerwonej porzeczki, a mama przygotowała wszystko, co potrzeba do kiszenia ogórków, bo chce mi się małosolnych... 

      A dziś będę kusić ciastem, które przygotowałam w poprzedni weekend. Smakowało wspaniale. Wnętrze przypomina bardzo delikatny sernik, w którym wyraźnie czuć mielone migdały. Dzięki owocom - malinom, jeżynom i jagodom ciasto jest nieco kwaskowate, a kruche czekoladowe ciasto w tym zestawie jest po prostu idealne!

      Migdałowiec z owocami leśnymi

      Spód i wierzch ciasta:

      2 i 1/2 szkl. mąki pszennej (krupczatki)
      1/2 szkl. kakao
      2/3 szkl. cukru pudru
      5 żółtek
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      25 dag masła

      Masa migdałowa:

      800 g  jogurtu typu greckiego
      200 g zmielonych płatków migdałowych
      5 białek
      3/4 szkl. cukru pudru
      1 cukier migdałowy
      2 budynie śmietankowe bez cukru
      ok. 600 g owoców leśnych (malin, jeżyn i jagód)

      Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki na ok. 45 minut. Jedną część wyjąć, zetrzeć na spód średniej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180oC około 15 minut.

      W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i cukier migdałowy, wlać delikatnie jogurt, zmielone płatki migdałów i budynie. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone owoce i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Studzić ciasto ok. 3 godzin. Przechowywać w lodówce.

      Migdałowiec z owocami leśnymi

           Kwaśnie, no właśnie 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Migdałowiec z owocami leśnymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 lipca 2013 13:57
  • sobota, 22 października 2011
  • wtorek, 30 sierpnia 2011
  • wtorek, 06 października 2009
    • Ciasto malinowo-jeżynowe

      Chodziły za mną maliny i jeżyny. Wymyśliłam sobie z tego powodu ciasto, które nie tylko dobrze smakuje, ale pięknie wygląda.

      Ciasto malinowo-jeżynowe

      Ciasto malinowo-jeżynowe

      Ciasto I: jasny biszkopt z 4 jajek (na pewno macie swój wypróbowany przepis). Ja swój wzbogaciłam cukrem waniliowym, żeby smak korespondował z masą waniliową. Wymiary blachy to: 25x36 cm.

      Masa I: 200 g masła, 500 g serka waniliowego (np. Milk Land z Tesco), garść malin i jeżyn dla koloru, cukier puder do smaku.

      Miękkie masło utrzeć z serkiem, dodać zmiksowane owoce, dosłodzić wedle upodobań.

      Ciasto II: 5 białek, szczypta soli, szklanka cukru, 200 g drobnych wiórków kokosowych, 3 łyżki płatków migdałowych.

      Zimne białka ubić ze szczyptą soli. Potem stopniowo wsypywać cukier do jego rozpuszczenia. Na końcu do piany wmieszać kokos i migdały. Upiec na jasnozłoty kolor na takiej samej blaszce, na jakiej pieczony był biszkopt.

      Masa II: 5 żółtek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, duży cukier waniliowy (16 g), 0,5 l mleka, 200 g masła, maliny i jeżyny, płatki migdałowe do dekoracji.

      Z mleka odlać pół szklanki. Resztę zagotować, rozpuścić w nim cukier i cukier waniliowy. Żóltka rozmieszać z mąkami iwlać do gotującego mleka ciądle mieszając. Zagotować. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.

      Na jasnym biszkopcie rozsmarować masę I, na niej połyżyć biszkopt kokosowo-migdałowy i docisnąć. Następnie ułożyć gęsto maliny i jeżyny. Na owocach rozsmarować krem waniliowy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.

      Jeżyny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 października 2009 08:18

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...