Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „gruszki”

  • poniedziałek, 12 września 2016
    • Muffiny twarogowe z owocami

      Kolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły wcześniej, a i grzybów w mojej okolicy jak na lekarstwo. A skoro mowa o rodzinnych wypadach, to mam dziś dla Was propozycję, która na wycieczki do lasu czy nad wodę idealnie się nadaje. Muffiny z dodatkiem twarogu to moje ulubione. Wilgotne w środku, z wierzchu chrupiące za sprawą brązowego cukru. Zapraszam... :)

      Muffiny twarogowe z owocami

      Muffiny twarogowe z owocami

      Składniki na 12 muffinek:

      2 jajka
      100 ml oleju
      100 ml mleka
      220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny)
      lub sera ricotta
      1/2 szklanki płatków owsianych
      1,5 szklanki mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1/2 szklanki cukru
      2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
      1 jabłko
      1 gruszka
      3-4 śliwki

      Do posypania:

      brązowy cukier

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić na małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone, gdy wierzch dobrze się zrumieni, a wykałaczka wbita w muffinkę będzie sucha.

      Piecz - tak od podstaw

      Muffiny twarogowe z owocami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny twarogowe z owocami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2016 08:17
  • wtorek, 19 stycznia 2016
  • poniedziałek, 30 listopada 2015
    • Rajski sernik

      Kiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Spód:

      120 g migdałów
      150 g suszonych moreli
      2-3 łyżki wody

      Masa:

      1 kg mielonego sera śmietankowego
      5 dużych jajek
      1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
      2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć)

      2 gruszki
      1 mango
      1/2 świeżego ananasa

      Wykończenie:

      500 ml śmietanki dobrze schłodzonej
      2-3 łyżki cukru pudru

      1 mały wafelek o smaku kokosowym w białej czekoladzie

      Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce  obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 130oC. Można też piec 50-60 minut na termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Śmietanę ubić, dodając na końcu cukier. Wyłożyć na wierzchu sernika, pokruszyć wafelek i schłodzić.

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      Rajski sernik

      banner przepis miesiaca  Jesienne słodkości!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Rajski sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 listopada 2015 17:51
  • poniedziałek, 16 listopada 2015
  • środa, 11 listopada 2015
    • Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      W naszej rodzinie są dwa obozy. Lubiących śledzie i wątróbkę oraz tych, którzy tych produktów nie jedzą. Zdecydowanymi miłośnikami wątróbki i śledzi są: moja mama, moi bracia, moi synowie i ja. Śledzie lubią: moja mama, moi bracia, moi synowie, mój mąż i ja. Wątróbkę lubią wszyscy miłośnicy obu tych produktów i mój tata. Trochę to skomplikowane, ale wyraźnie mój opis pokazuje, że niszowe dania w mojej rodzinie mają powodzenie :) Dzisiaj jedna z wariacji na temat wątróbki. Bardzo udana, wręcz wyśmienita, oczywiście według mnie... Wy sami to oceńcie....

       Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną

      Składniki:

      500 g wątróbki drobiowej

      1 cebula

      100 g sera z niebieską pleśnią

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 duża gruszka

      sól, pieprz, tymianek, majeranek, imbir

      2/3 szklanki kaszy gryczanej

      garść orzechów włoskich

      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W czasie gotowania kaszy wątróbkę oczyścić z żółtych błon, każdą przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej razem z wątróbką. Smażyć kilka minut. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Dodać do wątróbki z cebulą i chwilę smażyć. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 3 minut na małym ogniu. Wlać śmietankę, dodać pokruszony ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać zioła i gotować aż sos zgęstnieje, a cebula, wątróbka i gruszki zmiękną. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Na talerze wyłożyć kaszę. wątróbkę w sosie, którą na końcu posypać z orzechami. Danie świetnie smakuje z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.



      Kasza niejedno ma imię i oblicze  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami i kaszą gryczaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 listopada 2015 13:03
  • wtorek, 24 lutego 2015
  • czwartek, 08 maja 2014
  • piątek, 28 marca 2014
    • Wątróbka z gruszką

      Mój syn codziennie pyta, kiedy usmażę wątróbkę. Nie wiem skąd u niego taka sympatia do tego dania. Dzisiaj proponuję wątróbkę z dodatkiem gruszki, przyprawionej imbirem i majerankiem.

      Wątróbka z gruszką i ziemniakami

      Składniki:

      400 g wątróbki z kurczaka

      1 duża cebula

      olej do smażenia

      1 duża twarda gruszka

      pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

      1 łyżka suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gruszkę obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Kiedy cebula zmięknie dodać do wątróbki z cebulą. Dusić całość aż gruszka zmięknie. Dodać majeranek i imbir. doprawić solą i pieprzem.

      Wątróbkę podałam z zasmażanymi buraczkami oraz podsmażonymi na rumiano ziemniakami. Można również przygotować wersję z kaszą jęczmienną lub jaglaną zamiast ziemniaków.

      Wątróbka z gruszką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z gruszką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 11:46
  • czwartek, 03 października 2013
    • Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Dziś zapraszam Was na bardzo czekoladowy sernik z dodatkiem gruszek. Wilgotny, niczym mus, z lekkim posmakiem orzechów laskowych za sprawą Nutelli. Do masy dodałam również gotowany budyń czekoladowy, a na spód ciasteczka z orzechami i czekoladą. Deser idealny do rozpieszczania siebie i swoich bliskich...

      Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Spód:

      300 g ciastek typu pieguski z orzechami i czekoladą

      180 g masła

      kilka łyżek mleka

      ?Masa serowa:

      1 kg gęstego mielonego sera białego

      3 budynie czekoladowe bez cukru

      500 ml mleka

      5 jajek
      3 duże łyżki Nutelli
      100 g gorzkiej czekolady

      2/3- 1 szklanki drobnego cukru 

      5-6 średnich twardych gruszek

      

      Twaróg i jajka wyciągnąć z lodówki. W 150 ml zimnego mleka rozpuścić dwa budynie. Resztę mleka (350 ml) zagotować.  Gdy mleko się zagotuje, wlać rozpuszczone budynie i bardzo energicznie mieszać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na cząstki czekoladę i rozpuścić w gorącym budyniu. Następnie przykryć  folią, by nie zrobił się kożuch i schłodzić do temperatury pokojowej.

      Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Wylepić spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić na czas przygotowania masy serowej.

      Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę

      Do dużej miski wyłożyć ser, schłodzony budyń, cukier, Nutellę, 1 budyń z torebki oraz roztrzepane jajka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Dobrze połączyć składniki.

      Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć gruszki

      Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec do momentu aż środek sernika będzie z wierzchu ścięty i w środku niezbyt wiotki. W razie potrzeby dopiekać z funkcją termoobiegu w 150oC. Upieczony sernik wyjąć i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin przed rozkrojeniem.

      ?Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowy z nutellą i gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 października 2013 08:25
  • wtorek, 01 października 2013
    • Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

      Problem bardzo dojrzałych bananów to temat wszystkim blogerom kulinarnym dobrze znany. Co wtedy robimy? Oczywiście pieczemy ciasto. Wybrałam dwukolorowe, z dodatkiem kakao. A że gruszki też były już mocno miękkie i soczyste, dodałam je do ciasta. 

      Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

      Składniki:

      2 szklanki mąki pszennej

      ½ szklanki kakao

      2/3 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 1 łyżeczki)

      2 płaskie łyżeczki proszku

      1 płaska łyżeczka sody

      3 jajka

      180 g kwaśnej śmietany 18%

      2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany

      120 g masła, stopionego

      Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.

      

      Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę. Śmietanę zmiksować z jajkami,  cukrem, cukrem waniliowym i musem z bananów. Wlać masło. W misce wymieszać mąkę z proszkiem proszek do pieczenia i sodą. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Połowę ciasta wyłożyć do dużej tortownicy  lub podłużnej keksówki. Pozostałe ciasto zmiksować z kakao i wylać na jasne ciasto. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, rozłożyć plastry owoców na cieście. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

      Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Dwukolorowe ciasto bananowe z gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 12:11
  • wtorek, 24 września 2013
  • środa, 05 czerwca 2013
  • czwartek, 02 maja 2013
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Nie pamiętam, kiedy ostatnio piekłam moje ulubione ciasto czyli sernik. Obiecałam sobie, że w karnawale nadrobię zaległości i wymyślę nowe serowe wypieki, które tak bardzo lubi moja rodzinka i koleżanki z pracy... 

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Cynamonowo-imbirowy spód: 1 szklanka mąki, najlepiej gryczanej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 1/3 szklanki oleju, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru.

      Masa serowa: 1 kg zmielonego sera białego, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej z górką, skórka starta z jednej cytryny, sparzonej i wyszorowanej, 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w dużą kostkę.

      Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, łyżka soku z cytryny.

      Jajko rozkłócić z cukrem, jogurtem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Dobrze rozmieszać, by nie było grudek. Wylać na spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w temp. 180oC. Wyjąć i nieco przestudzić.

      Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Jajka i żółtka rozkłócić z serem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać trzepaczką, by nie było grudek. Wylać na podpieczony spód i piec w 180oC przez pierwsze 30 minut, potem zmniejszyć temp. do 150oC i piec kolejne 30 minut. 5 minut wcześniej ubić bezę.

      Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru (najlepiej na parze). Wlać sok z cytryny, cały czas ubijając. Bezę wyłożyć na ścięty sernik i piec w tej samej temp. aż beza lekko się zrumieni. Studzić w uchylonym piekarniku. Potem studzić na zewnątrz. Ostudzony schłodzić i przechowywać w lodówce.

      

      Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami na cynamonowo-imbirowym spodzie z bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:43
  • piątek, 19 października 2012
    • Wątróbka z gruszkami i żurawiną w sosie chrzanowym

      Lato, lato, lato... aż trudno uwierzyć, że to październik. I bardzo dobrze, bo do wiosny daleko... W niedzielę wyruszmy w Bieszczady, bo lasy i połoniny nabrały złotych i czerwonych kolorów, a temperatura rozpieszcza. Tydzień temu lało,więc siedzieliśmy w domu, ale w ten weekend nadrobimy zaległości...

      Różowa akcja Osi i Szarlotka trwa od początku tygodnia, ale dopiero dzisiaj udało mi się przygotować różowe danie. Nawet nie przypuszczałam, że będzie nam (!) smakować. Mój facet, który nie przepada za wątróbką i nie kocha połączenia dań wytrawnych z owocami powiedział, że wątróbka w tej wersji naprawdę mu smakuje. Znając mojego męża, myślę, że to za sprawą chrzanu w sosie i kaszy, z którą podałam wątróbkę. Wcale się nie dziwię, połączenie wszystkich smaków zachwyciło mnie bardziej niż moja ulubiona wątróbka z cebulą, jabłkami i majerankiem....

      A więc... "Rozkochajmy się w naszym życiu". Zdobywajmy szczyty i cieszmy się smakiem!

      Wątróbka z gruszkami i żurawiną w sosie chrzanowym

      Składniki:

      300 g wątróbki z kurczaka

      1 duża cebula

      2-3 łyżki oleju

      1 łyżka mąki

      2 łyżki suszonej żurawiny

      1 twarda gruszka

      szklanka słodkiej śmietanki 18%

      2-3 łyżki chrzanu, najlepiej żurawinowego

      1 łyżeczka soku lub koncentratu z buraków

      sól i pieprz do smaku

      

      

      Cebulę obrać, pokroić w pół krążki. Smażyć chwilę na oleju, dodać umytą i oczyszczoną wątróbkę. Kiedy cebula zmięknie dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Gruszkę obrać, wydrążyć środek i pokroić w plastry. Dodać do sosu razem z żurawiną i chrzanem. Dusić całość aż gruszka zmięknie. Gdy sos za bardzo zgęstnieje, wlać odrobinę wrzątku. Dodać koncentrat z buraków, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze średnią kaszą jęczmienną wymieszaną z łyżką masła.

      Wątróbka z gruszkami i żurawiną w sosie chrzanowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka z gruszkami i żurawiną w sosie chrzanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 października 2012 19:34
  • poniedziałek, 24 października 2011
    • Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

      Jak ja się stęskniłam za sernikiem... W mojej głowie krążyło kilka smaków i udało mi się połączyć je w jedno. Wszystkim smakował, bo kto nie lubi słodkich gruszek, aromatycznego toffi i chrupiących orzechów. Spód sernika wykonałam z mąki orkiszowej i migdałów. Wyszedł nieco za gruby, więc podaję składniki po zmniejszeniu ilości składników.

      Zapraszam serdecznie na mój fotograficzny blog pod tym adresem i oczywiście na jesienny sernik.

       

      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

       

      Spód na tortownicę 26-27 cm:

      100 g masła

      75 g mielonych migdałów (nie na mąkę, nieco grubiej)

      180 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      1 średnie jajko

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      50 g brązowego cukru

      Masa serowa:

      1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub sera na serniki (użyłam Piątnicy)

      150 g białego cukru

      1 opakowanie cukru migdałowego Delecta lub ekstrakt migdałowy albo aromat

      5 jajek

      2 łyżki skrobi ziemniaczanej

      3-4 duże soczyste gruszki

      120 g orzechów, grubo posiekanych i uprażonych na suchej patelni


      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

       

      Wszystkie składniki przeznaczone na spód ciasta włożyć do malaksera i wymieszać aż powstanie kula lub zagnieść na stolnicy. Owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

      W misce utrzeć se, wbijać po jednym jajku, dodając porcjami cukier wymieszany z cukrem migdałowym, tylko do połączenia się składników. Dodać skrobię i jeszcze raz wymieszać.

      Ciasto wyjąć, wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem lub folią. Wylać masę serową. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wyłożyć na wierzch masy serowej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC na pól godziny. Potem zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec jeszcze godzinę. Sernik wyjąć i ostudzić.

      Sos toffi (z przepisu Asi):

      1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
      1/4 szklanki brązowego cukru
      1/4 szklanki płynnego miodu
      1/4 szklanki masła

      Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu. Nie należy jednak pozwolić mu za bardzo wystygnąć, bo może oddzielić się z niego tłuszcz.

      Sernik polać sosem i obsypać wierzch podprażonymi orzechami (użyłam mieszanki: włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały).


      Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik migdałowy z gruszkami i sosem toffi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2011 18:57
  • sobota, 02 kwietnia 2011
    • Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami

      Moje nogi nadają się dziś tylko do wymiany. Źle je potraktowałam, szukając wiosny. Ale za to znalazłam fiołki, zawilce, żaby i bociany... Pokażę Wam kilka najładniejszych fotografii w kolejnych wpisach. Tymczasem podam przepis na pyszne migdałowe słodkości...

      Kilka aromatycznych dodatków i zwykłe ucierane ciasto staje się wyjątkowym... Usiadłam wygodnie w fotelu, pomyślałam, zapisałam, utarłam i upiekłam.Wystarczy tak niewiele...

      Ciasto wędruje do cukierni Justin&Dorothy jako przepis autorski.


      Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami

       

      Składniki:

      2 duże gruszki

      200 g mąki pszennej tortowej

      50 g mąki ziemniaczanej

      100 g zmielonych migdałów bez skórki (zmieliłam płatki)

      150 g jasnego brązowego cukru

      100 g stopionego i ostudzonego masła

      3 jajka

      100 ml amaretto

      3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

      skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżeczka imbiru

      2 łyżki grubego brązowego cukru i 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch ciasta

      Gruszki obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny (wcześniej zetrzeć skórkę). Mąki wymieszać z mielonymi migdałami, skórką z cytryny, imbirem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, wlać amaretto, masło i śmietanę. Wymieszać z suchymi składnikami. Wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (tortownica 26-27 cm). Na wierzchu poukładać ósemki gruszek (można wcześniej ponacinać) w słoneczko. Posypać brązowym cukrem i posypać płatkami migdałów. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka).


      Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Aromatyczne ciasto migdałowe z gruszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 02 kwietnia 2011 19:54
  • niedziela, 28 listopada 2010
  • piątek, 17 września 2010
    • Ciasto gruszkowe

      Ciasto pochodzi ze strony Moje wypieki. Wyszło bardzo słodkie, druga połówka była zachwycona. Ja wolę mniej słodkie i bardziej delikatne. Następnym razem, jeśli będzie, dodam proszek do pieczenia do spodu ciasta. Poniosła mnie fantazja...i zamiast kratki zrobiłam z ciasta kwiatki...

      Ciasto z gruszkami

      Przepis podaję za autorką, w nawiasie moje uwagi.

      Składniki na ciasto:
      280 g mąki
      szczypta soli
      100 g cukru pudru
      115 g masła, pociętego w małe kawałki
      1 jajko
      1 żółtko
      kilka kropel ekstraktu waniliowego
      2 - 3 łyżeczki zimnej wody

      Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, schładzać w lodówce przynajmniej godzinę.

      Składniki na nadzienie:
      4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
      60 g ciastek amaretti, pokruszonych
      60-70 dag gruszek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi (dałam 4 sztuki)
      1 łyżeczka cynamonu
      80 g rodzynek
      2-3 łyżki brązowego cukru
      cukier puder, do oprószenia

      Ciasto z gruszkami

      3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć do płytkiej formy o wymiarach 17 x 27 cm (u mnie mała tortownica). Rozsmarować na całości dżem, na dżem wysypać pokruszone ciastka. Gruszki pokroić cieniutko, rozłożyć równo na ciastkach. Posypać cynamonem, następnie rodzynkami, na końcu brązowym cukrem.

      Z 1/4 pozostałego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki, rozłożyć ukośnie na cieście, od brzegu do brzegu, około 5 pasków w każdym kierunku Ja rozwałkowałam i wycięłam foremką kwiatki.

      Piec około 50 minut w temperaturze 190°C, do złotego koloru. Jeśli będzie zbyt szybko "łapać" kolor, przykryć od góry folią aluminiową.

      Babie lato i biedronka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto gruszkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 17 września 2010 19:24

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...