Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kalafior”

  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Na kilku blogach kulinarnych widziałam kremową zupę z pieczonego kalafiora. Byłam ciekawa smaku. Zupa nie jest mdła, o ile dodamy dużo ziół, przypraw oraz sporo pieczonego czosnku. Zupę podałam najprościej jak się da, z domowymi grzankami :)

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Składniki:

      1 kalafior
      1 główka czosnku
      1 seler
      mielony kminek, gałka muszkatołowa
      ostra i słodka papryka
      zioła do pizzy
      olej lub oliwa
      sól i pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      grzanki lub groszek ptysiowy do podania

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Skropić olejem lub oliwą, posolić, przykryć folią aluminiową. Na niewielkim kwadracie folii aluminiowej położyć główkę czosnku, polać olejem, posolić i szczelnie zawinąć. Czosnek położyć obok kalafiora i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na minimum 40 minut. W tym czasie zagotować 5-6 szklanek wody wrzucić umyty, obrany i pokrojony na kawałki seler. Następnie dodać przypieczony kalafior oraz wyłuskany z łupin czosnek. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować z wywarem, doprawić solą pieprzem i ziołami. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

      Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:56
  • środa, 18 maja 2016
    • Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Dzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      Składniki:

      1 pęczek białych szparagów
      1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki
      1 mały seler
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      2 litry dowolnego bulionu
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka włoskich ziół
      szczypta gałki muszkatołowej oraz kminku
      pół pęczka świeżej natki pietruszki
      sól i pieprz

      Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

      Zupa szparagowo-kalafiorowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa szparagowo-kalafiorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 08:16
  • sobota, 16 kwietnia 2016
  • czwartek, 12 września 2013
    • Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Lato chyba powiedziało już: do zobaczenia... Trzeba wyciągać kurtki z szafy, pochować sandałki. I zrobić zmiany w menu. Chyba nadeszła pora na gorące zupy i pikantne gulasze. Na dzisiejszy ponury i deszczowy dzień proponuję kremową zupę kalafiorową z serowym aromatem.

      Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Składniki:

      1 kalafior, podzielony na różyczki lub woreczek mrożonego
      1 mały seler (może być z nacią)
      1 mała marchew
      1 niewielki por
      2 ząbki czosnku
      2 litry bulionu (drobiowego lub warzywnego)
      1 łyżka masła
      ½ szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżeczka kminku
      1 łyżka majeranku
      1 łyżka lubczyku
      szczypta gałki muszkatołowej
      po pół pęczka natki pietruszki i koperku
      2 trójkąciki sera topionego o wyrazistym smaku
      2 łyżki tartego sera Bursztyn, Greyere, Parmezan
      sól i pieprz

      Warzywa umyć i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku razem z kalafiorem, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać sery, zioła, mało, śmietankę i posiekaną zieleninę. Gotować aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub bruschettą (ziołową, czosnkową)

      

      Kremowa zupa kalafiorowo-serowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa kalafiorowo-serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 września 2013 08:21
  • poniedziałek, 30 lipca 2012
    • Zupa kalafiorowo-serowa

      Coraz częściej zamiast tradycyjnych zup gotuję szybkie kremy z warzyw. Lekkie, bez wywarów mięsnych i kostek rosołowych. Tę zupę urozmaiciłam jednak dodatkiem "z torebki" w postaci sosu serowego, który nadał zupie kalafiorowej nieco pikantniejszy i wyrazistszy smak. Podałam ją z grzankami szcypiorkowymi.

      Zupa kalafiorowo-serowa 

      Składniki:

      1 średni kalafior

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      2 małe lub 1 duży ziemniak

      pół selera

      pęczek natki pietruszki lub koperku

      łyżka ziół do pizzy

      2 łyżki masła

      sól i pieprz

      pół szklanki słodkiej śmietanki 18%

      1 opakowanie sosu serowego w proszku 

      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ziemniak i selera obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do średniego garnka i zalać wodą, by przykryć warzywa. Gotować do miękkości. Dodać pół łyżeczki soli. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle, dodając na końcu posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem dodać do miękkich warzyw razem z ziołami i z natką lub koperkiem. Zmiksować. Zupę serową rozprowadzić w słodkiej śmietance z dodatkiem 1/2 szklanki zimnej wody. Dobrze połączyć składniki. Około 2/3 szklanki gorącego wywaru warzywnego dodać do rozprowadzonego sosu, wymieszać i wlać do garnka z wywarem, energicznie mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. Rozlać do miseczek, dodać grzanki i udekorować świeżą natką lub koperkiem.

      Zupa kalafiorowo-serowa 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowo-serowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 lipca 2012 08:52

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...