Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ciecierzyca”

  • środa, 19 kwietnia 2017
  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • piątek, 10 czerwca 2016
    • Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Na początek weekendu proponuję zdrowe i smaczne kotleciki z ciecierzycy i cukinii. Są bardzo delikatne, bo nie dodałam do nich jajek. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie rozpłyną się podczas smażenia, radzę dodać 1-2 jajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii

      Składniki:

      1 nieduża cukinia

      1 szklanka ziaren ciecierzycy

      ząbek czosnku

      sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano

      olej do smażenia

      bułka tarta do obtoczenia

      Surową ciecierzycę namoczyć na całą noc. Gotować na małym ogniu przez do miękkości.

      Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
      Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę
      Ciecierzycę zmielić blenderem lub w malakserze. Dodać czosnek, cukinię, przyprawy i sól.
      Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Placuszki są delikatne, więc jeżeli damy za dużo oleju, to olej wsiąknie w kotlety i mogą pękać. Nie próbowałam wersji z surowym jajkiem, ale przypuszczam, że byłyby twardsze i bardziej zwarte.

      Kotleciki z ciecierzycy i cukinii



      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kotleciki z ciecierzycy i cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 czerwca 2016 09:42
  • wtorek, 23 lutego 2016
  • poniedziałek, 18 stycznia 2016
  • środa, 28 października 2015
    • Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Rano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę...

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Składniki:

      2-3 skrzydełka z kurczaka
      2 marchewki
      szklanka ugotowanej ciecierzycy
      ok. 150 g dyni, np. Hokaido
      3 łodygi selera naciowego selera
      1 mała papryczka chili
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 pora
      posiekana natka pietruszki
      2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
      tymianek, mielony kminek, słodka papryka
      sól i pieprz
      2/3 szklanki mleka kokosowego

      Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i pokrojony w paseczki i opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, mielony kminek, słodką paprykę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Jesień pełna warzyw  banner przepis miesiaca

        Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 08:46
  • piątek, 16 października 2015
  • czwartek, 19 marca 2015
  • poniedziałek, 09 marca 2015
    • Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych.

      Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka wody mineralnej gazowanej
      1,5 szklanki mleka
      1/2 łyżeczki oleju
      2 duże jajka
      sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody
      olej do smarowania patelni
      

      Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta

      Nadzienie:

      400 g ugotowanej białej fasoli
      400 g ugotowanej ciecierzycy
      2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku
      1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki majeranku
      1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku
      sól i pieprz do smaku

      Fasolę i ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach.

      Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

      banner przepis miesiacaWielki Post 2015

      Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 marca 2015 08:11
  • poniedziałek, 19 stycznia 2015
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
    • Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Choć nikt w mojej rodzinie nie choruje na celiakię, z czystej ciekawości, a może przez chęć poprawy jakości naszego menu, chętnie przygotowuję dania bezglutenowe, zwłaszcza wypieki. Do tej pory zaprzyjaźniłam się z mąkami: jaglaną, gryczaną, kukurydzianą. Ryżowa nie przypadła mi do gustu, ale ugotowana i zmielona ciecierzyca to moje kulinarne odkrycie. Jest doskonałym spoiwem, jak białko jajka i świetnie sprawdza się w kruchych ciastach. Ciasteczka orzechowe i ciasteczka czekoladowe to prawdziwe hity. Idąc za ciosem, przygotowałam dziś spody do mazurków. Polecam!


      Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy

      Składniki ciasta:

      2,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować, a następnie odcedzić i osuszyć
      2 łyżki miękkiego masła
      3 kopiate łyżki nutelli
      2/3 szklanki brązowego cukru

      Polewa:

      1 czekolada mlecza
      1czekolada gorzka
      1/2 szklanki mleka w proszku
      ok. 60 g masła
      1 szklanka słodkiej śmietanki
      1/2 szklanki mleka
      1 płaska łyżeczka żelatyny

      Do dekoracji:

      orzechy laskowe, migdały w skórkach i bez skórek, słupki migdałowe

      W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus. Dodać masło i nutellę oraz cukier, wyrobić. Z ciasta formować okrągłe placki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie oderwać małe fragmenty i formować z nich w dłoniach długie ruloniki, tworząc rant na brzegach placuszków. Wygładzić powierzchnię. Piec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.

      Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy namoknie, podgrzać i rozpuścić. W rondelku podgrzać śmietankę, dodać mleko w proszku i rozpuścić.Dodać masło i połamaną czekoladę. Gotować do rozpuszczenia, wlać żelatynę i mieszając połączyć składniki. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić, następnie wylać na upieczone mazurki i poczekać aż masa nieco stężeje. Następnie udekorować.

      

      Wielkanoc bez glutenu.   Dzień czekolady   Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurki czekoladowo-orzechowo-migdałowe na spodzie z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 kwietnia 2014 20:58
  • poniedziałek, 03 marca 2014
  • wtorek, 25 lutego 2014
  • niedziela, 09 lutego 2014
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Barszcz ukraiński to moja zupa nr 1. Najczęściej dodaję do niej ugotowaną fasolę perłową, ale tym razem w barszczu wylądowała ciecierzyca. Równie zdrowo i tak samo pysznie...

      Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Składniki:

      mały szponder wołowy, żeberko wieprzowe lub podudzie z indyka
      5-6 ząbków czosnku
      3 średnie buraki
      1 mała cebula
      1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
      
      1 duża marchew
      1/2 selera
      kawałek białej kapusty, ale może być też pekińska
      szklanka fasolki szparagowej
      2 duże ziemniaki (tym razem pominęłam)
      ocet winny
      2 łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany
      2 listki laurowe, kilka kulek ziela, łyżeczka kminku
      pół pęczka natki pietruszki lub kopru
      koncentrat barszczu do smaku
      sól i pieprz.

      Buraki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zalać 2 szklankami zimnej wody i ok. 1/3 szklanki octu winnego. Gotować na małym ogniu aż buraki będą miękkie. Do garnka włożyć szponder (lub inne mięso), liście laurowe i ziele. Zalać zimną wodą - ok. 4 szklanki, zagotować. Warzywa obrać, umyć. Pokroić w kostkę, kapustę posiekać jak na surówkę. Po 30 minutach gotowania wywaru dodać marchew, cebulę, selera i gotować do miękkości, po 5 minutach gotowania dodać ziemniaki i kapustę i dalej gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać miękkie buraki wraz z wywarem. Dodać przyprawę do zupy, kminek i posiekaną natkę lub koper. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną, wlać nieco wywaru z zupy, by ją zahartować, następnie wlać do zupy, energicznie mieszając. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, wyłączyć. Wlać koncentrat buraczany i wymieszać. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Smacznego!

      Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa  Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

      Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 17:51
  • środa, 22 stycznia 2014
  • piątek, 24 maja 2013
  • sobota, 20 kwietnia 2013
    • Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Domowe hamburgery w wersji wege w domowych bułkach orkiszowych to hit ubiegłego weekendu. "Hamburgery" były wysokie, więc trochę sprawiały trudność małym buźkom... i dużym też. Wszyscy się trochę pobrudziliśmy, ale nie szkodzi, przecież lokal mieści się w dużym pokoju naszego mieszkania :)

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Placki z z ciecierzycy ze szpinakiem i grzybami:

      300 g ciecierzycy
      2-3 jajka
      150 g mrożonego szpinaku lub 50 g świeżego
      garść suszonych prawdziwków
      1 cebula
      olej
      3 ząbki czosnku, (najlepiej pieczonego)
      przyprawy i zioła: kminek mielony, majeranek, natka pietruszki, słodka papryka, sól i pieprz
      3 jajka
      pestki słonecznika do panierowania

      Dodatki:

      6 dużych bułek orkiszowych z tego przepisu z moimi modyfikacjami
      pomidory, ogórki konserwowe, czerwona cebula, listki sałaty lodowej, sos czosnkowy i sos barbeque

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

              

      Przygotować placki z ciecierzycy. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować. Odcedzić i zmiksować (drobno, ale mnie na gładki mus). W osobnym garnku ugotować grzyby, , dodając pod koniec szpinak, a następnie odcedzić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do ciecierzycy dodać cebulę, roztrzepane jajka oraz grzyby i szpinak, zioła, a następnie doprawić do smaku. Formować okrągłe, płaskie  kotlety na szerokość bułek hamburgerowych. Obtaczać w pestkach słonecznika. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ½ godziny w 200oC do zrumienienia.

      Bułki (jeśli nie były pieczone przed hamburgerami należy lekko podgrzać (w piekarniku lub kuchence mikrofalowej). Następnie przekroić wzdłuż, dolną część wewnątrz posmarować sosem barbeque, położyć sałatę, plastry pomidora, cebuli, na nich placki z ciecierzycy, sos czosnkowy i przekrojone wzdłuż plastry korniszonów. Przykryć wierzchem bułki i zjeść ze smakiem :)

      Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Hamburgery z ciecierzycy w bułkach orkiszowych”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 20 kwietnia 2013 08:55
  • sobota, 09 marca 2013
    • Kremowa zupa z ciecierzycy

      Zimą jemy więcej warzyw strączkowych, z których często sporządzam pożywne zupy. Króluje ciecierzyca i soczewica, rzadziej fasola i groch. Bardzo często gotuję też zupy-kremy, dodając do nich aromatyczne zioła. Tu prym wiodą kminek z majerankiem. Dopełnieniem warzyw strączkowych jest wędzony boczek. Wybieram w sklepie jak najchudszy. Nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. 

      Kremowa zupa z ciecierzycy

      Składniki:

      300 g ciecierzycy

      5-6 ząbków czosnku

      po 1/2 dużej marchwi i selera

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      2 łyżki majeranku

      gałązka naci lubczyku

      1 łyżka kminku

      sól, świeżo mielony pieprz

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      olej lub masło klarowane

      1 cebula

      100 g chudego boczku

      3-4 średnie kremowe ziemniaki

      Zimowa zupa krem    

      Cieciorkę moczyć w dużej ilości zimnej wody kilka godzin. Ziemniaki wyszorować, ugotować w osobnym garnku. Obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciecierzycę ugotować samej wodzie, w której się moczyła razem z obraną marchwią i selerem z nacią do miękkości. Dodać zioła i przyprawy, a następnie zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać. 

      Cebulę obrać i posiekać razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając pod koniec pokrojone ziemniaki. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do zupy. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, by aromat boczku i cebuli oddał aromat zupie. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę lub koperek. Rozlać do misek, podawać gorącą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 09 marca 2013 17:25
  • czwartek, 28 lutego 2013
    • Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Sałatka, która może z powodzeniem zastąpić obiad. Bezmięsna propozycja, pełna zdrowych produktów dla mnie jest drugim śniadaniem do pracy. Nie żałowałam ostrych przypraw, za to ograniczyłam sól. Mam nadzieje, że takie danie w połączeniu z hektolitrami wody doda mi energii i pozwoli zdrowiej i szczuplej przywitać wiosnę :)

      Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Składniki:

      2/3 szklanki ciecierzycy

      2/3 szklanki brązowego ryżu

      1 mała cukinia

      1 mała czerwona papryka

      150 g niewielkich pieczarek

      1 ząbek czosnku (lub więcej)

      szklanka mrożonej fasolki szparagowej

      4-5 suszonych pomidorów w oliwie

        

         

      Przyprawy do smaku: majeranek, sól, pieprz, chili, imbir, kminek, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z pomidorów.

      Cieciorkę moczyć dużej ilości wody, następnie gotować. Po 20 minutach dodać ryż i ugotować razem do miękkości.

      Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w plastry. Razem ze szparagówką umieścić wszystkie warzywa w woreczku do pieczenia. Dodać łyżkę oliwy, zmiażdżony czosnek, zioła, delikatnie posolić, szczelnie zamknąć. Piec do miękkości. Wymieszać z ugotowanym ryżem i ciecierzycą. Dodać posiekane pomidory, sok z cytryny i ewentualnie doprawić do smaku. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na gorąco.

      Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczonych warzyw z ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lutego 2013 14:29
  • piątek, 10 września 2010
    • Pasta z ciecierzycy

      Zastanawiałam się jak jeszcze wykorzystać cieciorkę. Był gulasz, była sałatka... i pomyślałam, że można przygotować z niej pasztet bez pieczenia. Proste i smaczne, pomidorowo-paprykowe smarowidło do wiejskiego chleba z kminkiem.

      Pasta z ciecierzycy

      Składniki:

      1 szklanka ciecierzycy

      łyżka lub dwie oliwy z pierwszego tłoczenia

      łyżeczka dowolnych ziół

      łyżka słodkiej papryki

      2 łyżki pasty pomidorowej

      sól

      pieprz lub chili do smaku

      opcjonalnie dobry keczup do nadania odpowiedniej ostrości i konsystencji

      Pasta z ciecierzycy

      Suche ziarna ciecierzycy wymoczyć przez noc w dość dużej ilości wody. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Przed gotowaniem posolić wodę. Odcedzić i wystudzić. Następnie zmiksować na gładko. Dodać pozostałe składniki. Tyle, by pasta była dość gęsta, ale jednocześnie wilgotna i dała się smarować na chlebie. Smacznego :)

      I jeszcze lekarstwo na pochmurne dni...

      Słonecznik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta z ciecierzycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 10 września 2010 20:22
  • czwartek, 04 marca 2010
    • Gulasz z ciecierzycą

      Cieciorkę kupiłam do sałatki, wykorzystałam do niej ok. szklanki. Z pozostałej postanowiłam ugotować coś w jednym garnku. I wybór padł na gulasz.

      Gulasz z ciecierzycą

      2 szklanki namoczonej i ugotowanej ciecierzycy

      80 dag mięsa gulaszowego z indyka (może być też wołowina lub mięso wieprzowe od szynki, byle nie filety z kurczaka)

      1 duża cebula

      kilka płatów marynowanej papryki

      kilka suszonych grzybów

      szklanka przecieru lub soku pomidorowego z kartonika

      łyżka koncentratu pomidorowego

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kminek cały i mielony

      1/2 kostki rosołowej wołowej

      pieprz, maggi

      natka pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso oczyścić, pokroić na drobne kawałki, obsamażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić do miękkości razem z grzybami, kminkiem i kostką rosołową. Dodać ugotowaną ciecierzycę (bez wody). Następnie wlać sok pomidorowy, koncentrat i pozostałe przyprawy. Na końcu wrzucić natkę pietruszki. Podawać w bulionówkach z chlebem wiejskim mocno kminkowym.

      Jeżeli chcecie wzbogacić gulasz warzywami, proponuję dodać do niego także marchew, selera, świeżą paprykę i pieczarki. Można także wcisnąć 2 ząbki czosnku. A dla osób, które tracą w ciągu dnia więcej kalorii proponuję dodać jeszcze podsmażony boczek.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 marca 2010 17:48

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...