Wpisy otagowane „awokado”
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
2 łyżka masła, oleju lub oliwy
3 szklanki bulionu warzywnego
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżka włoskich ziół
sól i pieprz
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
2 owoce awokado
pół pęczka posiekanej natki
3 jajka
3 łyżki mąki
olej do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wody
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
sól i pieprz
W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i dusić 1 minutę, następnie dodać zmiażdżony czosnek. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać zioła. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Potem ostudzić.
W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dokładnie wymieszać i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.
Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ rozgnieść widelcem, skropić cytryną, wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, rozkłóconymi jajkami i mąką. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z gorącym sosem serowym.
Tradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała.
Składniki:
6-8 tortilli
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
1 awokado
pół opakowania mieszanki sałat
Dressing:
1 mały posiekany ząbek czosnku
1/4 łyżeczki grubej soli
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy
1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille w rulon. Smacznego!
Sałatkę przygotowałam do pracy, bo znudziły mi się kanapki. Sałatka była tak smaczna, że z pewnością nie raz jeszcze zrobię sobie taką ucztę. A że sałatka jest na słodko, nikt z domowników mi jej nie podjadł. Skusicie się na takie połączenie smaków?
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur (użyłam bulgur z makaronem vermicelli, dostępne w Tesco)
1/2 wędzonej piersi z kurczaka
4 plastry ananasa
1 duży pomidor, najlepiej malinowy
1 duże awokado
2-3 łyżki octu winnego/jabłkowego
2 łyżki oliwy (użyłam cytrynowej)
skórka starta z połowy cytryny
skórka starta z połowy pomarańczy
2 łyżki soku pomarańczowego
Kaszę ugotować z łyżeczką soli, odcedzić i ostudzić. Kurczaka pokroić w kostkę, awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ. Pokroić miąższ w grubą kostkę. Pomidora i ananasa również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki, by wszystkie smaki się wymieszały.
Pasta z awokado i jajek z dodatkiem rzodkiewki, w towarzystwie kiełków. Wybrałam mieszankę kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki.
Składniki:
2 miękkie awokado
4 jajka
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek rzodkiewki
sól i pieprz do smaku
kiełki do podania
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na grubej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki i nać, pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem i kiełkami.
W taki pochmurny dzień jak dzisiejszy, energii może nam dodać zielony koktajl owocowo-warzywny z nasionkami chia. Do koktajlu dorzuciłam roszponkę, bo już nie miałam pomysłu na kolejną sałatkę. Sałaty w ogóle nie czuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów...
Składniki:
1 banan
2 owoce kiwi
1 awokado
sok z 1 limonki
garść roszponki
1,5-2 szklanki soku z jabłek (najlepiej świeżo wyciskanego)
3 łyżki nasion chia
Banana i kiwi obrać, pokroić na kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ. Roszponkę umyć. Wszystkie owoce wraz z roszponką zmiksować, dodając pod koniec sok jabłkowy i limonkowy oraz nasiona chia. Odczekać kilka minut, by nasionka napęczniały. Przelać do szklanek i od razu podawać.
Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową sałatkę w miseczkach z awokado. Jako sosu użyłam mojego ulubionego pesto pietruszkowo-cytrynowego.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
4 rzodkiewki
4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki kiełków, np. rzodkiewki
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki pesto z pietruszki
sól, pieprz
Awokado przekroić na pół. Ostrożnie wyciągnij miąższ, zostawiając łódki ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Pokroić w kostkę, pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w plastry. Łódki ze skórek awokado napełnić awokado, jajkiem, pomidorkami i rzodkiewką. Delikatnie doprawić, a na koniec posypać kiełkami i polać pesto z pietruszki.
Awokado najczęściej dodaję do past kanapkowych. Jesienią robiłam pastę z tuńczyka i awokado. Tym razem do smaczliwki dodałam wędzonego pstrąga.
Składniki:
100 g wędzonego pstrąga
2 awokado
2 łyżki soku z cytryny
pieprz i sól
1 łyżeczka oliwy
ew. posiekany koperek (pominęłam)
Pstrąga rozgnieść widelcem, schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, i również rozgnieść. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Pastą smarować pieczywo, można również nafaszerować nią jajka.
Dzisiaj niezwykle prosta pasta sałatkowa, w dodatku bardzo zdrowa!
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
pieprz i sól
posiekany szczypiorek
Z tuńczyka odlać olej, zostawiając 1-2 łyżki. Schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać do tuńczyka razem z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. W razie potrzeby posolić. Rozsmarować na pieczywie i od razu podawać. Porcja wystarcza na jeden posiłek dla trzech osób.
Śledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i lekko pikantną kalarepę. Można zastąpić ją rzodkiewką lub z niej zrezygnować, zwłaszcza że sezon już się kończy.
Składniki:
5-6 marynowanych filetów ze śledzia
1 duże jabłko
2 awokado
1 kalarepa lub pęczek rzodkiewek
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
150 g kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem.
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
1 młoda cukinia
1-2 ząbki czosnku
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
3 jajka
5-6 łyżek mąki
pół pęczka natki pietruszki
sól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z cukinią, awokado, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Bucatini to makaron przypominający kształtem popularne spagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu...
Składniki:
2 dojrzałe awokado
50 g rukoli
3 łyżki soku z cytryny
60 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu
oraz opakowanie makaronu spaghetti
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente.
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem, od razu podawać, bo awokado ciemnieje.
Pasta na bogato, na śniadanie lub kolację, pożywna, ale też bardzo zdrowa...
Składniki:
1 duże miękkie awokado
4-5 jajek
150 g sera żółtego - Gouda, Złoty Mazur, Edamski
1 wędzona ćwiartka z kurczaka
sok z limonki i cytryny - ok. 2 łyżek
1 duża łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
posiekany szczypior i natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na drobnej tarce. Awokado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem, od razu skropić sokiem z cytryny. Kurczaka obrać ze skóry i końcu, drobno posiekać. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać z pieczywem.
Okazuje się, że awokado wyśmienicie smakuje nie tylko w postaci surowej, ale również w ciepłych daniach... Przekonałam się o tym, gotując risotto. Potrawę doprawiłam cytryną i ziołami. Risotto jest pyszne jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie mięs i ryby - wszystko zależy od upodobań.
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
łyżeczka oregano lub ziół do pizzy
sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny
sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Awokado obrać, wyjąć pestkę,pokroić w kostkę.Dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do drobiu i ryb lub jako samodzielne danie.
Udko z kurczaka, na którym gotowałam zupę, obrałam z kości i skóry, zmiksowałam z awokado i rukolą, doprawiłam do smaku i zjedliśmy pyszną zieloną pastę na kanapkach. Smarowidło dodaję na zakończenie akcji Małgosi.
Składniki:
1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
garść rukoli
gotowane mięso z kurczaka (z 1 udka)
sól i pieprz
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka ziół do pizzy
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy lub oliwa do nadania odpowiedniej konsystencji
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać olej lub oliwę, by uzyskać taką konsystencję, by można było smarować pastą pieczywo.
Tatranky – tradycyjne czeskie sześciowarstwowe wafelki z polewą czekoladową tylko po obwodzie. Powstały w roku 1945. Pierwotnie miały mieć kształt trójkątny jak szczyty gór, z czego też wynikała nazwa, ale ze względu na trudności technologiczne robienia polewy obwodowej w produkcji seryjnej oraz pakowania w celofan w końcu zdecydowano się na kształt prostokątny. Technologię produkcji wynalazł pracownik fabryki Vilém Škvarlo i produkcja wzrosła z 40 kg do 2 ton, później stopniowo nawet do 3,5 t na dzień (dziś kilka razy więcej). Nadzienie pierwotnie było orzeszkowe, później czekoladowe oraz arachidowe. Po roku 1989 pojawiły się kolejne smaki, ale też obniżono liczbę warstw do pięciu. Źródło
Do przełożenia wafli użyłam domowej nutelli z awokado, brzegi posmarowałam gorzką czekoladą.
Składniki:
3 prostokątne wafle
domowa nutella
100 g gorzkiej czekolady roztopionej z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki
Dwa wafle posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim i przykryć waflem bez kremu, lekko docisnąć. Przekroić wzdłuż na pół. Wierzch pierwszego prostokąta posmarować kremem i przyłożyć drugim prostokątem. Oba znów przekroić wzdłuż na pół. Każdy pokroić na kwadraty, a kwadraty po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi za pomocą kuchennego noża posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć na ręczniku kuchennym do zastygnięcia.
Zdrowsza wersja popularnego kremu orzechowo-czekoladowego.
Składniki:
miękkie awokado
100 g mlecznej czekolady
3-4 łyżki ciemnego kakao
2-3 łyżki miodu
60 g orzechów laskowych
Orzechy posiekać, lekko uprażyć na suchej patelni i zmielić. Awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ zmiksować, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Włożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Stosować jako zamiennik nutelli.
Składniki:
1 duże miękkie awokado
3 jajka
sok wyciśnięty z połowy limonki
1 pęczek rzodkiewek
posiekany szczypiorek i koperek
1 łyżeczka ziół do pizzy
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Awokado umyć, obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i zetrzeć na tej samej tarce. Wycisnąć sok. Wymieszać z jajkami. Rzodkiewkę umyć, odciąć nać i korzonki, pokroić w kostkę. Posiekać opłukany koperek i szczypior. Dodać do awokado i jajka razem z majonezem, musztardą i ziołami. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczywa.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |