Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „grzyby”

  • poniedziałek, 20 lutego 2017
    • Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Dzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem.

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Składniki:

      800 g łopatki wołowej
      1 duża cebula
      kilka ząbków czosnku
      1 duża marchew
      1 duży korzeń pietruszki
      1,5 szklanki ciecierzycy
      szklanka suszonych grzybów
      ok. 120 g suszonych śliwek
      pęczek natki pietruszki
      po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire
      po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki
      3 liście laurowe
      po kilka kulek ziela i jałowca
      łyżeczka suszonego rozmarynu
      łyżeczka ziaren kminku
      po łyżce sproszkowanego kminku i czosnku
      pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
      sól i pieprz
      olej do smażenia
      mały pęczek natki pietruszki

      Ciecierzycę moczyć kilka godzin, następnie ugotować. Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju (nie dodawać soli ani pieprzu). Przełożyć do dużego garnka razem z grzybami, zielem, jałowcem, ziarnami kminku i liśćmi laurowymi. Zalać wodą tak, by woda całkowicie przykryła mięso. Dusić do miękkości pod przykryciem.

      W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, a pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Usmażyć. Przełożyć do mięsa. Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do mięsa. Śliwki posiekać w paski, dodać do wywaru. Na końcu wlać ugotowaną ciecierzycę z pół - 2/3 szklanki wody po jej gotowaniu.

      Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem.

      

      Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 lutego 2017 08:57
  • czwartek, 12 stycznia 2017
  • środa, 21 grudnia 2016
  • poniedziałek, 19 grudnia 2016
  • czwartek, 15 grudnia 2016
    • Kluski z kapustą

      W moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem

      Kluski z kapustą

      Składniki:

      250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki

      500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką)

      garść suszonych borowików lub podgrzybków

      50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych

      1 mała cebula

      2 łyżki masła

      2 łyżki mąki

      sól, pieprz, łyżeczka kminku

      cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona)

      Kapustę przepłukać, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek, pokruszone na kawałki grzyby i nieco soli. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać pokrojone na kawałki śliwki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej.

      Kluski z kapustą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Kluski z kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2016 12:36
  • wtorek, 13 grudnia 2016
  • środa, 23 listopada 2016
    • Krupnik na kurczaku

      Zazwyczaj krupnik gotuję na żeberkach. Dziś nieco łagodniejsza wersja, bo z kurczaka.

      Krupnik na kurczaku

      Składniki:

      3 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler

      1 duża marchew

      3-4 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      3 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jęczmiennej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Po tym czasie dodać do wywaru dodać przepłukaną kaszę. Warzywa obrać, umyć, marchew i selera zetrzeć na grubej tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Po 10 minutach od włożenia kaszy dodać do wywaru ziemniaki, a następnie marchew, selera, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać  natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą. 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 23 listopada 2016 07:41
  • piątek, 04 listopada 2016
    • Risotto z podgrzybkami

      Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych.

      Risotto z podgrzybkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      2 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków

      1 mała cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Grzyby i warzywa jesienne 2016

      Risotto z podgrzybkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z podgrzybkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 09:45
  • czwartek, 08 września 2016
    • Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami

      Bardziej od dań z grzybami leśnymi lubię... chodzić po lesie i szukać grzybów. Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś  prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Składniki:

      500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki
      250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)

      1 cebula
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      3-4 łyżki oleju
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
      pół łyżeczki rozmarynu
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2016 07:59
  • czwartek, 25 lutego 2016
    • Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad.

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g szynki wieprzowej

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2016 08:22
  • środa, 23 grudnia 2015
  • wtorek, 22 grudnia 2015
    • Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami

      Co powiecie na kremową zupę fasolową na wigilijną wieczerzę? U mnie co prawda takiej się nie jada, ale myślę, że fasola to produkt, który w niektórych domach pojawia się na uroczystej kolacji.

      Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami

      Składniki:

      2 szklanki białej fasoli

      1 mały seler pokrojony na kawałki

      po 1 marchwi i pietruszce pokrojonej na kawałki

      1 mała cebula pokrojona w kostkę

      3-4 ząbki czosnku

      garść suszonych grzybów

      1 l wrzątku lub bulionu warzywnego

      2 łyżki suszonego majeranku

      po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej

      sól i pieprz do smaku

      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć na 2 godziny w 2 szklankach wody, a następnie gotować ok. 20 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, zalać 1 litrem zimnej wody i gotować do miękkości. Do wywaru z warzywami dodać ugotowaną fasolę, Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami lub innym drobnym makaronem.

      Zimowy Obiad    Wytrawne potrawy wigilijne

      Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 grudnia 2015 07:57
  • niedziela, 20 grudnia 2015
    • Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      Składniki:
      2 szklanki białej fasoli
      1 kg buraków

      1 łyżka octu spirytusowego
      ok. 1,5 l wywaru warzywnego,
      4-5 suszonych grzybów
      3-4 ząbki czosnku
      1 cebula
      sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku

      ok 150-250 ml zakwasu z buraków
      łyżeczka kminku, łyżka majeranku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować i odcedzić. Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kminek i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany czosnek, gotować ok. 20 minut.  Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany (przepis tutaj), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Na końcu zabielić słodką śmietanką. Barszcz podawać z wcześniej ugotowaną fasolą.

      Jesień pełna warzyw  Wytrawne potrawy wigilijne

      Zimowy Obiad  Zupa na jesień - edycja 2

      Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2015 18:55
  • piątek, 18 grudnia 2015
  • czwartek, 17 grudnia 2015
    • Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Na wielu blogach kulinarnych widziałam pierogi, gdzie do ciasta dodaje się gotowane ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato!

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym

      Ciasto:

      500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe)
      3-3,5 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki ciepłej wody
      łyżeczka soli
      2-3 łyżki oleju
      2 jajka

      Farsz:
      ok. 500 g kiszonej kapusty
      1 duża cebula
      100 g suszonych grzybów
      kminek cały
      olej i do smażenia
      sól i pieprz

      Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

      Przygotować ciasto. Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wodę i wyrobić ciasto rekami zwilżonymi olejem (to ułatwia odchodzenie ciasta od rąk).  W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym z cebulą na łyżeczce masła.


       

        Wytrawne potrawy wigilijne

      Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym
      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 grudnia 2015 19:13
  • wtorek, 15 grudnia 2015
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Dzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam!

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Składniki:
      400 g ryżu arborio
      ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty

      700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      słodka i ostra papryka
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

      Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam borowiki)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

      Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy.

      Sos pomidorowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu warzywnego
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Grzyby i warzywa jesienne. 2015 

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:06
  • środa, 18 listopada 2015
    • Pizza po polsku na dyniowym cieście

      Dynia w mojej kuchni ma wiele zastosowań. Ostatnio pomarańczowe puree dodałam do ciasta na pizzę. Dodatki dobrałam w jesiennej nucie, bo są i grzyby, i śliwki i sos barbecue, a także wędzony ser i boczek. Do tego wszystkiego kilka szczypt ziół i mamy oryginalną pizzę po polsku...

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza po polsku na dyniowym cieście


      Składniki ciasta:

      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypywanie
      2/3 szklanki musu z dyni
      30 g świeżych drożdży
      3/4 szklanki wody wody
      płaska łyżeczka soli
      płaska łyżeczka cukru

      3 łyżki oliwy lub oleju

      Dodatki:

      250 g sera wędzonego (Gouda, Zamojski)
      4-5 łyżek sosu barbecue
      ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
      1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
      kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców)
      kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki)
      3 ząbki czosnku, drobno posiekane
      suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek

      Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować.

      Do miski z rozczynem dodać resztę mąki i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawić, aby wyrosło na ok. 30 minut.

      Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym.

      Pizza na dyniowym cieście

      Pizza na dyniowym cieście

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza po polsku na dyniowym cieście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 18 listopada 2015 18:30
  • piątek, 23 października 2015
    • Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami

      Dzisiaj na blogu danie w jesiennym klimacie. Bo dynia, borowiki i jeszcze śliwki do tego. Jest jeszcze kawałek mięsiwa i trochę klusek. A wszystko to doprawione aromatycznymi ziołami... Grzyby nazbieraliśmy sobie w lesie, nie za dużo, w sam raz na 2 obiady...

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

      Składniki:

      1 polędwiczka wieprzowa

      ok. 300 g świeżych grzybów (najlepsze prawdziwki)

      ok. 250 g dyni

      6-7 śliwek

      1 mała cebula

      3-4 ząbki czosnku

      sól, słodka i ostra papryka, pieprz cytrynowy, mielony kminek, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek

      olej do smażenia

      posiekana natka pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki

      Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry i rozbić (wystarczy przegubem dłoni). Natrzeć mięso z obu stron solą, słodką i ostrą papryką, pieprzem cytrynowym, mielonym kminkiem, tymiankiem, rozmarynem i suszonym czosnkiem. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić na grube kawałki, a cebulę w grubą kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć grzyby z cebulą i czosnkiem do mięsa. Dynię obrać, pokroić na kawałki, a śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Dodać do mięsa, kiedy będzie już prawie miękkie i gotować aż dynia będzie al dente. Wlać pod koniec śmietankę, dodać posiekaną  natkę i doprawić do smaku tymi samymi przyprawami, które użyliśmy wcześniej.

      Polędwiczki podałam z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle. Świetnie będzie również smakować z kaszą gryczaną lub jęczmienną.

      Tagliatelle z polędwiczką, z borowikami, dynią i śliwkami

        Sposób na dynię 2015  Na grzyby 2015


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tagliatelle z polędwiczką, borowikami, dynią i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 23 października 2015 09:38
  • sobota, 26 września 2015
  • czwartek, 17 września 2015
    • Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      ok. 150 g świeżych kurek
      sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka,
      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      1,5 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      3-4 łyżki sera Grana Padano
      posiekana natka pietruszki
      tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku
      sól i pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. 

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Pora na kurki 2015 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:17
  • sobota, 12 września 2015
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Zwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Składniki:

      3-4 udka z kurczaka (tylko górne części)

      1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego)

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      4-5 suszonych grzybów

      kilka plastrów cebuli

      2 średnie kremowe ziemniaki

      2/3 szklanki kaszy jaglanej

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      3 łyżki posiekanej natki lub koperku

      Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy.

      Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

      Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 12:37
  • czwartek, 09 kwietnia 2015
    • Żurek na wędzonym boczku

      Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu.

      Żurek na wędzonym boczku

      Składniki:

      zakwas na żur
      kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2
      50 g)
      po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
      3-4 liście laurowe
      garść suszonej włoszczyzny
      kilka suszonych grzybów
      1 mała cebula

      1/ główki czosnku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i świeżo mielony pieprz
      suszony majeranek - 2 łyżki
      sól i świeżo mielony pieprz

      Boczek włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać obrane czosnek i cebulę, suszone grzyby, włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 25 minut. Boczek wyjąć, odciąć skórę i pokroić w kostkę, dodać do wywaru (dodałam tylko połowę, resztę zużyłam na kanapki).
      Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek.

      Wielkanocne Smaki - edycja V

      Żurek na wędzonym boczku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek na wędzonym boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 kwietnia 2015 09:59
  • środa, 11 lutego 2015
    • Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Na sobotni obiad przygotowałam mięso z udek kurczaka zawijane w boczek. Do środka dodałam kawałki ogórka kiszonego, pałeczki wędzonego sera i suszone śliwki. Mięso dusiłam w sosie śmietanowym z dodatkiem kozaków, fachowo zwanych kożlarzami, które zamroziłam jesienią. Mięso podałam z pęczakiem i sałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Składniki na 6 porcji:

      6 udek z kurczaka bez skóry i kości
      12 cienkich, długich plastrów boczku
      12 suszonych śliwek
      1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski
      2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części
      sól i pieprz
      majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
      250 g rozmrożonych grzybów
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      1 łyżka mąki
      posiekana natka pietruszki
      1 listek laurowy
      2-3 kulki jałowca
      olej do smażenia
      1 łyżeczka masła

      Mięso umyć, osuszyć, przyprawić z obu stron majerankiem, papryką, czosnkiem, pieprzem i i delikatnie posolić. Na środku każdego płata ułożyć kawałek ogórka, sera i 2 śliwki. Zwinąć w roladki, owinąć 2 plastrami boczku. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 szklanki. Dodać 1 listek laurowy, 2-3 kulki jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości 20-30 minut. W tym czasie rozmrożone grzyby odcedzić, płyn wlać do wywaru z mięsem, a grzyby od razu wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa i smażyć do lekkiego zrumienienia, dodając pod koniec masło. Grzyby przełożyć do wywaru i gotować razem z mięsem aż mięso będzie miękkie. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać do wywaru energicznie mieszając. Po zagotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z kaszą i pikantną surówką.

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy

      banner przepis miesiaca Zimowy Obiad

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z udek kurczaka z boczkiem w sosie z kożlarzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 11 lutego 2015 11:04

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...