Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „buraki”

  • środa, 07 czerwca 2017
    • Barszcz ukraiński z botwiną

      Dzisiaj wspólne gotowanie pod hasłem "trzy po trzy" z Mopsem, Mirabelką, Gin oraz Malwiną. Gotujemy wspólnie danie, które zawiera trzy ważne składniki: botwinkę, ziemniaki i koper. Z tej okazji przygotowałam barszcz ukraiński z botwiną.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 średnia marchew
      pół średniego selera
      3-4 ząbki czosnku
      3 średnie ziemniaki
      kawałek młodej kapusty
      1 puszka białej fasoli lub 300 g ugotowanej

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper
      gałązka lubczyku

      sól, pieprz do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      pół łyżeczki mielonego kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu



      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, pokroić w kostkę, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, Selera, marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinę, selera, marchew i pokrojony drobno kminek zalać 4-5 szklankami wody. Gotować do miękkości. W połowie czasu gotowania dodać kosteczki ziemniaków i poszatkowaną kapustę, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz, kminek i oraz posiekany koper i lubczyk, po kilku minutach wlać śmietankę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Barszcz ukraiński z botwiną

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z botwiną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 07 czerwca 2017 19:05
  • wtorek, 28 marca 2017
  • środa, 08 lutego 2017
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

      Barszcz ukraiński z czarną fasolą

      Składniki:

      szponder wołowy

      2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

      2 marchewki

      pół selera

      4 średnie buraki

      3 duże ziemniaki

      2 szklanki czarnej fasoli

      2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

      koncentrat buraczany do smaku

      przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      ocet winny

      1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18%

      Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z czarną fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:44
  • poniedziałek, 26 września 2016
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • czwartek, 24 marca 2016
  • wtorek, 16 lutego 2016
  • środa, 27 stycznia 2016
    • Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

      Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      Składniki:

      2 skrzydełka z kurczaka
      1 kg buraków

      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      3-4 ziemniak
      kilka suszonych grzybów
      
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
      łyżeczka kminku
      2 łyżki majeranku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

      Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 stycznia 2016 09:55
  • środa, 23 grudnia 2015
  • niedziela, 20 grudnia 2015
    • Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      Składniki:
      2 szklanki białej fasoli
      1 kg buraków

      1 łyżka octu spirytusowego
      ok. 1,5 l wywaru warzywnego,
      4-5 suszonych grzybów
      3-4 ząbki czosnku
      1 cebula
      sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku

      ok 150-250 ml zakwasu z buraków
      łyżeczka kminku, łyżka majeranku
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie ugotować i odcedzić. Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kminek i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany czosnek, gotować ok. 20 minut.  Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany (przepis tutaj), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Na końcu zabielić słodką śmietanką. Barszcz podawać z wcześniej ugotowaną fasolą.

      Jesień pełna warzyw  Wytrawne potrawy wigilijne

      Zimowy Obiad  Zupa na jesień - edycja 2

      Zabielany barszcz czerwony z fasolą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zabielany barszcz czerwony z fasolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2015 18:55
  • poniedziałek, 14 grudnia 2015
    • Buraczane ciasto korzenne

      Po ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty. Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Do ciasta polecam dodać cze


      Składniki:

      50 g kakao
      175 g mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      200 g drobnego cukru do wypieków
      250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree
      50 g drobno startej czekolady ze skórką pomarańczową, np. Terravita 70% kakao ze skórką pomarańczową

      3 duże jajka
      200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
      1 łyżka przyprawy korzennej

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć.

      W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki wraz ze startą czekoladą i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

      Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. 

      Polewa czekoladowa:

      50 g gorzkiej czekolady, posiekanej, np. Gorzkiej Terravita 70% kakao
      50 ml śmietany kremówki 36%
      1 łyżeczka cukru pudru
      cukrowe perełki

      W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, dodając cukier puder. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.


         

      zBLOGowani.pl

      

        Jesienne słodkości!  Świąteczne słodkości! 2015

       

      Buraczane ciasto korzenne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Buraczane ciasto korzenne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 grudnia 2015 08:13
  • środa, 09 września 2015
    • Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Ulubione placki ziemniaczane w prostszej wersji bez jajek i mąki podane z zasmażanymi buraczkami i sosem tzatziki, udekorowane kiełkami rzodkiewki. Kto ma ochotę na to danie, zapraszam do przeczytania przepisu...

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Placki ziemniaczane:

      1,5 kg ziemniaków

      3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

      mielony i świeży kminek

      majeranek

      sól i pieprz

      olej do smażenia

      Buraczki:

      4 średnie buraki jednakowej wielkości

      sól, pieprz, cukier lub miód, ocet jabłkowy

      1/2 łyżeczki mielonego kminku

      2-3 łyżki kwaśnej śmietany

      Sos tzatziki:

      1 kubek jogurtu greckiego

      1 długi ogórek szklarniowy

      1-2 ząbki czosnku

      posiekany koperek i szczypiorek

      3-4 łyżki soku z cytryny

      sól i świeżo mielony pieprz

      kiełki do dekoracji

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać starte buraki i smażyć, mieszając. Dodać śmietanę, sól, pieprz, kminek oraz do smaku cukier i ocet jabłkowy.  Zestawić z palnika.

      Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu, dodając skrobię z dna miski. Dodać zmiażdżony lub starty na drobnej tarce czosnek, kminek, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

      W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem, zieleniną, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

      Na talerz wyłożyć placek ziemniaczany, warstwę ciepłych buraczków i warstwę sosu, na to znów placek, buraki i sos. Liczba warstw zależy od naszych upodobań. Na wierzchu sosu tzatziki wyłożyć kiełki. Smacznego! 

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki

      Warzywa psiankowate 2015   Wegetariański obiad V

  • czwartek, 11 czerwca 2015
    • Zupa z młodych buraków z brokułami

      Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis...

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      2-3 młode marchwie
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      1 młody lub 2 bardzo młode brokuły
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość)
      sól, pieprz i cukier do smaku
      1/2 szklanki koncentratu z buraków
      łyżeczka kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i  dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną.  Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

      Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

      Zupa z młodych buraków z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z młodych buraków z brokułami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2015 14:08
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • sobota, 28 marca 2015
  • piątek, 13 lutego 2015
  • poniedziałek, 09 lutego 2015
    • Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Natalia przypomniała mi jaki mamy dzisiaj dzień, przygotowując pizzę w kształcie serca. Tak mi się ten pomysł spodobał, tym bardziej, że zbliżają się Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Ciasto:

      1 szklanka ciepłej wody
      2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      kilka bardzo cienkich plastrów chudego wędzonego boczku
      wędzone pałeczki serowe pokrojone na kawałki lub pokrojone na 2-3 kawałki plastry oscypka
      pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części
      1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki
      kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry
      1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca
      oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół
      kilka plastrów czerwonej cebuli
      zioła do pizzy
      rukola do dekoracji

      Sos:

      1 łyżka masła
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%
      1/2 łyżeczki kminku
      1/2 łyżeczki ziół do pizzy
      1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
      sól i czarny pieprz

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie poz pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 15 minut.

      Przygotować sos. W rondelku stopić masło, dodać pokrojony czosnek i chwilę dusić, następnie dodać mąkę i mieszając wlać powoli śmietanę. Mieszając trzepaczką po dnie, zagotować. Dodać kminek, zioła, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i wystudzić, mieszając co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować z ciasta cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja podzieliłam ciasto na dwie części i wylepiłam dwie mniejsze blaszki). Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło.

      Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC. przed podaniem wierzch udekorować listkami rukoli.

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy

      Zima  we Włoszech  WalentyACnkowe menu  Pyszna pizza

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lutego 2015 21:58
  • poniedziałek, 22 grudnia 2014
    • Wigilijny barszcz z uszkami

      Na moim blogu nie mogło zabraknąć przepisu na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony z domowym zakwasem i uszka grzybowe, bez  którego barszcz nie może się obejść...

      Wigilijny barszcz z uszkami

      Wigilijny barszcz z uszkami

      Składniki na barszcz czerwony:

      1,5 kg buraków
      1 łyżka octu spirytusowego
      ok. 1,5 l wywaru warzywnego,
      4-5 suszonych grzybów
      sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku
      ok 150-250 ml zakwasu z buraków
      łyżeczka kminku, łyżka majeranku

      Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz kminek, gotować ok. 30 minut.  Wywar z burakami dodać do wywaru warzywnego. Dodawać stopniowo zakwas buraczany (przepis tutaj), próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem. Odstawić barszcz na ok. 30 minut, potem odcedzić buraki i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Barszcz podawać z wcześniej przygotowanymi uszkami. Te tradycyjne mają farsz z leśnych grzybów.

      Farsz do uszek:
      ok. 100 gramów grzybów leśnych
      1/2 suchej kajzerki
      bułka tarta do zagęszczenia farszu
      1 duża cebula
      2 łyżki klarowanego masła
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól, pieprz
       
      Grzyby dokładnie przepłukać i namoczyć w 2 szklankach wody, najlepiej dzień wcześniej. Wodę z grzybami posolić i gotować ok. 25 minut. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, kiedy napęcznieje odcisnąć. Grzyby odcedzić (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej lub żuru) i zmiksować z odciśniętą kajzerką i natką pietruszki.  Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Przyprawić obficie solą i pieprzem, a następnie ostudzić.
       
      Ciasto: 
      2 szklanki mąki
      1 jajko
      2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
      1 łyżka oleju
      szczypta soli
       
      Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto, dodając pod koniec olej. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto pokroić w pasy, a następnie w kwadraty o brzegach ok. 4 cm. Na środek każdego kwadratu wykładać po płaskiej łyżeczce farszu, składać kwadrat na pół, by powstał trójkąt, zalepiać brzegi tak, by nie dostał się między nie farsz. Dwa przeciwległe rogi trójkąta łączyć ze sobą, wkładając w środek pierożka palec wskazujący. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową i ostudzić. Ugotowane uszka przechowywać w lodówce. By nie posklejały trzeba je polać olejem.
      Uszka z farszem grzybowym

      Uszka z farszem grzybowym

      Uszka z farszem grzybowym

      Wigilia 2014  Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Wigilijny barszcz z uszkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 grudnia 2014 19:30
  • piątek, 19 grudnia 2014
    • Zakwas na barszcz czerwony

      To już ostatni moment na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz.

      Zakwas na barszcz czerwony

      Składniki:

      1,5 kilograma niedużych buraków czerwonych
      ok. 2 litry wody
      2 płaskie łyżki soli
      kilka ząbków czosnku
      2-3 liście laurowe
      kilka ziaren ziela angielskiego
      kilka ziaren pieprzu
      kilka ziaren jałowca
      kromka razowego chleba na zakwasie żytnim

      Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Dodać kilka ząbków czosnku, przyprawy i zalać letnią, przegotowaną wodą, w której rozpuściła się sól. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie.

      Przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, należy starannie ją zdjąć. 

      Po 5 dniach przelać zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlać łyżkę oleju, zakręcić butelki i odstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni.

      Lekkie Święta  Wigilia 2014

      Zakwas na barszcz czerwony

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Zakwas na barszcz czerwony”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 19 grudnia 2014 18:26
  • środa, 19 listopada 2014
    • Pęczotto buraczane z boczkiem

      Buraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Składniki:

      1 szklanka kaszy pęczak
      3 małe buraki czerwone
      1 mała cebula, najlepiej czerwona
      1 ząbek czosnku
      1 łyżka klarowanego masła
      ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego
      2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej
      100 g chudego boczku
      sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren kminku
      1 listek laurowy
      3-4 kuleczki ziela angielskiego

      Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku. Podawać ciepłe do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.

      Pęczotto buraczane z boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto buraczane z boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 19 listopada 2014 08:48
  • wtorek, 24 czerwca 2014
    • Lekka zupa z botwinki z jajkiem

      W dzieciństwie nie przepadałam za botwinką, ale ostatnio bardzo polubiłam zupę z młodych buraczków. Sekret tkwi w tym, że listki i łodygi buraków posiekałam bardzo drobno. Zupę podałam tradycyjnie, z jajkiem.

      Lekka zupa z botwinki z jajkiem

      Składniki:

      1 pęczek botwinki z małymi burakami
      1 marchew
      po ½ selera i cebuli
      3-4 ząbki czosnku
      ¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny
      2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
      po dwie gałązki koperku i natki pietruszki
      sól, pieprz i cukier do smaku
      ew. 3-4 łyżki koncentratu z buraków
      łyżeczka kminku
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak. Podawać z połówkami jajek.

      Wegetariański obiad III

      Lekka zupa z botwinki z jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Lekka zupa z botwinki z jajkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 czerwca 2014 08:51
  • środa, 19 lutego 2014
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Barszcz ukraiński to moja zupa nr 1. Najczęściej dodaję do niej ugotowaną fasolę perłową, ale tym razem w barszczu wylądowała ciecierzyca. Równie zdrowo i tak samo pysznie...

      Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Składniki:

      mały szponder wołowy, żeberko wieprzowe lub podudzie z indyka
      5-6 ząbków czosnku
      3 średnie buraki
      1 mała cebula
      1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
      
      1 duża marchew
      1/2 selera
      kawałek białej kapusty, ale może być też pekińska
      szklanka fasolki szparagowej
      2 duże ziemniaki (tym razem pominęłam)
      ocet winny
      2 łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany
      2 listki laurowe, kilka kulek ziela, łyżeczka kminku
      pół pęczka natki pietruszki lub kopru
      koncentrat barszczu do smaku
      sól i pieprz.

      Buraki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zalać 2 szklankami zimnej wody i ok. 1/3 szklanki octu winnego. Gotować na małym ogniu aż buraki będą miękkie. Do garnka włożyć szponder (lub inne mięso), liście laurowe i ziele. Zalać zimną wodą - ok. 4 szklanki, zagotować. Warzywa obrać, umyć. Pokroić w kostkę, kapustę posiekać jak na surówkę. Po 30 minutach gotowania wywaru dodać marchew, cebulę, selera i gotować do miękkości, po 5 minutach gotowania dodać ziemniaki i kapustę i dalej gotować aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać miękkie buraki wraz z wywarem. Dodać przyprawę do zupy, kminek i posiekaną natkę lub koper. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną, wlać nieco wywaru z zupy, by ją zahartować, następnie wlać do zupy, energicznie mieszając. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, wyłączyć. Wlać koncentrat buraczany i wymieszać. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Smacznego!

      Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa  Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

      Barszcz ukraiński z ciecierzycą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński z ciecierzycą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 17:51

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...