Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „brownie”

  • piątek, 14 marca 2014
    • Serowe brownie z borówkami

      Jutro ma wrócić aura nieco zimowa, dlatego wskazane jest w chłodniejsze dni spożycie czekolady :) Proponuję zatem ciasto brownie z serową wkładką. Robiąc miejsce wiośnie w moim zamrażalniku, dodałam do ciasta mrożone borówki.

      Serowe brownie z borówkami
      Serowe brownie z borówkami
      Masa czekoladowa:
      1 i 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki kakao
      5 dużych jajek
      200 g ciemnej czekolady
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      200 g masła
      1 łyżka cukru waniliowego
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szklanka brązowego cukru
      szczypta soli
      Masa serowa:
      500 g gęstego twarogu sernikowego
      3 jajka
      1/2 szklanki białego cukru
      2 łyżeczki cukru waniliowego lub migdałowego
      szklanka borówek

      Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem ze śmietanką w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się ze śmietanką i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, wbijając po jednym jajku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę  i dobrze połączyć składniki. 3/4 masy porcji przelać do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

      Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na masę czekoladową, a na serową kleksami resztę masy czekoladowej i przemieszać delikatnie obie masy, końcem drewnianej łyżki, by powstały fale. Na wierzch wyłożyć borówki (mrożonych nie rozmrażać) i piec ok. 60-70 minut w 180oC.

      Serowe brownie z borówkami

      Serowe brownie z borówkami

      Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies  Zużywamy zapasy przed wiosną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Serowe brownie z borówkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 14 marca 2014 10:53
  • niedziela, 03 listopada 2013
    • Dyniowe sernikobrownie

      Dyniowe sernikobrownie

      Ciasto:

      200 g miękkiego masła
      200 g gorzkiej czekolady
      1/2 szklanki mleka
      5 jajek
      2/3 szklanki jogurtu naturalnego
      2/3 szklanki brązowego cukru
      2/3 szklanki mąki pszennej
      1/3 szklanki kakao
      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa twarogowo-dyniowa:

      200 g twarogu
      2/3 szklanki puree z dyni
      2/3 szklanki cukru (w tym łyżeczka waniliowego)
      2 jajka

      Wszystkie zimne składniki wyjąć z lodówki na minimum 2 godziny przed pieczeniem. Czekoladę połamać, rozpuścić z mlekiem, ostudzić.

      Twaróg (najlepiej dwukrotnie zmielony, choć ja rozgniotłam widelcem) wymieszać dokładnie z rozkłóconymi jajkami, cukrem i puree z dyni. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku, przesypując cukrem, dodać jogurt i nadal ubijając dodać czekoladę, a następnie partiami wsypywać. przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 2/3 ciasta, na nie wyłożyć masę twarogowo-dyniową. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec w temperaturze 180oC około 50 minut.

      Dyniowe sernikobrownie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe sernikobrownie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 listopada 2013 17:51
  • piątek, 12 kwietnia 2013
    • Bajaderki z Nutellą

      Jeśli rodzina nie rzuca się ochoczo na ciasto, trzeba coś wymyślić. Po nieudanym przekładańcu, w którym masa rozpłynęła się, a zjedzone zostały jedynie delicje zatopione w galaretce. Ciasto brownie ze spodu zmieliłam z nutellą i powstały nasze pierwsze bajaderki. W wersji bez alkoholu, bo dla dzieci. 

      Bajaderki z Nutellą

      Składniki:

      ok. 3 szklanki pokruszonego ciasta brownie (z tego przepisu)
      3 łyżki nutelli
      3 łyżki likieru amaretto
      1/2 szklanki mleka
      oraz 1 biała czekolada rozpuszczona z 1/2 szklanki mleka
      kolorowa posypka lub mielone orzechy arachidowe do obtoczenia

        

      Bajaderki z Nutellą

      Wszystkie składniki umieścić w malakserze i połączyć w jednolitą masę. Uformować kulę, włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

      Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę na bajaderki wyjąć, odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, maczając uprzednio dłonie w zimnej wodzie. Ułożyć na tacy i włożyć do zamrażalnika na kolejne 15 minut. Potem wyjąć, wbijać wykałaczkę w każdą kulkę i maczać w rozpuszczonej z mlekiem czekoladzie. Odczekać aż spłynie jej nadmiar. Następnie obtaczać w posypce lub orzechach i układać na talerzu lub w małych papilotkach. Schłodzić.

      Bajaderki z Nutellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Bajaderki z Nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 12 kwietnia 2013 20:27

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...