Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „risotto”

  • piątek, 20 maja 2016
    • Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Składniki: 

      1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
      2 łyżka masła, oleju lub oliwy
      3 szklanki bulionu warzywnego
      2/3 szklanki białego wytrawnego wina
      duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      łyżka włoskich ziół
      sól i pieprz
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 owoce awokado
      pół pęczka posiekanej natki

      3 jajka
      3 łyżki mąki
      olej do smażenia
      1 łyżka soku z cytryny

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz


      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i dusić 1 minutę, następnie dodać zmiażdżony czosnek. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać zioła. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Potem ostudzić.

      W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dokładnie wymieszać i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.

      Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ rozgnieść widelcem, skropić cytryną, wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, rozkłóconymi jajkami i mąką. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.

      Podawać z gorącym sosem serowym.

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 maja 2016 08:10
  • sobota, 16 kwietnia 2016
  • wtorek, 23 czerwca 2015
  • czwartek, 04 czerwca 2015
    • Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników.

      Risotto z botwinką, salami, , szparagami i Lazurem

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      150 g salami w kawałku

      2 łyżki oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

      1 szalotka

      1 ząbek czosnku

      2 młode buraki z nacią

      pół łyżeczki ziół prowansalskich

      100 g sera Lazur

      kilka zielonych szparagów

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście buraków oraz pokrojone w kostkę salami.  Risotto przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pod koniec gotowania dodać zioła prowansalskie. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. W czasie gotowania ryżu zblanszować szparagi we wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć kawałki szparagów, a na wierzchu rozkruszyć ser Lazur.

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem

      Szparagowe<3Love 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 czerwca 2015 21:33
  • niedziela, 17 maja 2015
    • Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam brązowy okrągły ryż, od razu pomyślałam o risotto. Idealnie pasuje ono do kurczaka w każdym wydaniu. Nawet jeśli są to kotlety w panierce, choć nie do końca zwykłej (o tym w kolejnym wpisie). Ryż nie jest tak kleisty jak arborio, znacznie dłużej od niego mięknie i nie wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wina

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2-3 łodygi selera naciowego

      skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy. Pod koniec zetrzeć skórkę z limonki i dodać wraz z sokiem do ryżu. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 20:23
  • wtorek, 24 marca 2015
  • czwartek, 14 marca 2013
  • wtorek, 02 października 2012
    • Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

      Dostałam od mamy kilka pachnących słońcem czerwonych papryk. Były tak równe i kształtne, że aż prosiły się o nadziewanie i zapiekanie. Wybrałam farsz bezmięsny w postaci serowego risotto z dodatkiem suszonych pomidorów, parmezanu, mozzarelli i włoskich ziół. Papryka po upieczeniu była niesamowicie słodka i idealnie pasowała do słonego, kleistego ryżu...

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

      Składniki:

      6 niewielkich papryk

      200 g mozzarelli pokrojonej w grubsze plastry

      Risotto:

      250 g ryżu arborio

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      2/2 szklanki białego wytrawnego wina

      2 łyżki oliwy lub oleju

      3-4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

      40 g tartego parmezanu

      pół słoiczka pomidorów w oliwie

      łyżka włoskich ziół

      sól i biały  pieprz do smaku

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami
      Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodać obrany i zmiażdżony czosnek, suchy ryż i smażyć aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, gotować, aż ryż wchłonie płyn i będzie prawie miękki. Pod koniec dodać posiekane drobno pomidory. Zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać, doprawiając ziołami, solą i pieprzem.
      Papryki umyć, odciąć wierzchy, które przydadzą się do przykrycia farszu i wydrążyć pestki oraz włókna. Papryki napełnić do połowy risottem, położyć plaster mozzarelli. Napełnić farszem papryki aż po brzeg, znów położyć plaster sera i przykryć paprykowym deklem. Posmarować z wierzchu olejem za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika, najlepiej z funkcją grilla z termoobiegiem (175oC). Zapiekać do momentu aż miąższ papryki zrobi się miękki (sprawdzamy widelcem). W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.

      Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka faszerowana mozzarellą i risotto z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 20:11
  • wtorek, 18 października 2011
  • czwartek, 20 stycznia 2011
  • niedziela, 16 stycznia 2011
    • Risotto z warzywami

      Bardzo nam ten obiad smakował. Risotto z warzywami zjedliśmy z filetami z kurczaka zawijanymi w plastry cukinii z ziołowo-cytrynowym aromatem. Do ryżu, oprócz wina i masła dodałam cebulę, marchewkę, groszek, czerwoną paprykę i kawałki marynowanej dyni. Wszystko wspaniale się komponowało. Polecam!

      Risotto z warzywami

      Składniki:

      2/3 szklanki ryżu do risotto

      duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      2 szklanki bulionu drobiowego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      mała cebula

      2/3 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem

      1/2 czerwonej papryki

      1/2 szklanki marynowanej dyni

      łyżka posiekanej natki pietruszki

      sól

      pieprz, najlepiej cytrynowy

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło, dodać obraną, pokrojoną cebulę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania plynu. Wlać gorący bulion, dodać marchew z groszkiem. W tym czasie pokroić paprykę w kostkę i krótko poddusić na łyżce oleju na osobnej patelni. Dodać do ryżu. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Kilka minut przed końcem wrzucić pokrojoną w paseczki dynię, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie. Porcja jest na 4 osoby, jeśli jest dodatkiem do mięsa. Jako samodzielne danie wystarcza dla 2 osób.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 stycznia 2011 19:39

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...