Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „mąka”

  • poniedziałek, 30 marca 2015
    • Zakwas na żurek

      Po raz pierwszy zrobiłam domowy zakwas na żurek. Teraz tydzień niepewności czy się nie zepsuje, a jeśli nie, to czy ugotowana na nim zupa posmakuje moim żurkożercom :) Do zrobienia zakwasu wykorzystałam przepis ze strony www.greencookies.pl

      Zakwas na żurek

      Składniki:
      1 szkl. mąki żytniej typ 2000
      3 szkl. letniej, przegotowanej wody
      4 ząbki czosnku
      3 liście laurowe
      4 ziarenka ziela angielskiego
      ok. 12 ziarenek pieprzu
      mała kromka żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb (opcjonalnie)
       
      Do dużego, szklanego słoika wrzucić 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, około 12 ziarenek pieprzu oraz 4 ząbki czosnku obrane i zgniecione płaską powierzchnią dużego noża. Wsypać 1 szklankę mąki żytniej. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką.
       
      Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do słoika możecie jeszcze dodać kawałek żytniego chleba na zakwasie albo 1 łyżkę zakwasu żytniego na chleb. Nie jest to jednak konieczne.
       
      Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką.
       
      Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.
      Wielkanocne Smaki - edycja V
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zakwas na żurek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 marca 2015 21:35
  • czwartek, 03 stycznia 2013
    • Domowe pszenne tortille

      Gdybym wiedziała, że to takie łatwe, już dawno bym się za to zabrała. Chodzi mi o przygotowanie domowych tortilli. Cieniutkie pszenne placki, krótko pieczone na patelni to smaczny i zdrowy domowy fast food, o wiele bardziej ekonomiczny niż ten z sieciowej restauracji czy sklepu. W kolejnym poście przedstawię propozycję ich podania. 

      Domowe pszenne tortille  

      Źródło 

      Składniki:

      pół litra mleka

      1 łyżeczka soli

      5 dag masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)

      Mleko pogrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko (ja podsypuję dosłownie szczyptą mąki) i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

      Domowe pszenne tortille  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe pszenne tortille ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 stycznia 2013 07:50
  • sobota, 24 września 2011
    • Kluchy serowe z kapustą i grzybami

      Ciasto na knedle z sera okazało się prawdziwym hitem. Wypróbowałam je w daniach wytrawnych, między innymi robiąc pyszne kluchy z kapustą kiszoną i grzybami. Można je zrobić także z mięsem, z pieczarkami, a nawet z warzywami. Kształtem przypominają cepeliny. Świetną okazją na nie będzie Wigilia! Choć to odległy czas... Polecam Wam, bo ciasto robi się szybko, a smakuje wspaniale...

       

      Kluchy serowe z kapustą i grzybami

       

      Ciasto:

      500 g twarogu

      2 jajka

      1,5 szklanki mąki

      3 łyżki stopionego masła

      sól

      Farsz:

      250 g kiszonej kapusty

      garść suszonych grzybów

      1 cebula

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz, kminek

      Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i ostudzone stopione masło oraz pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotować kapustę z pokrojonymi grzybami i kminkiem. Cebulę pokroić, usmażyć na tłuszczu. Gdy kapusta zmięknie należy ją odcedzić i wymieszać z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cisto odrywać po kawałku porcje wielkości  brzoskwini. rozpłaszczyć w dłoniach na owalny placek (niezbyt cienki) na desce oprószonej mąką. Nakładać po małej łyżce farszu i zlepiać dokładnie brzegi. Wrzucić na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 5 minut. Odcedzić. Podawać polane skwarkami i kwaśną śmietaną. Smacznego!

       

      Kluchy serowe z kapustą i grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Kluchy serowe z kapustą i grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2011 18:33
  • wtorek, 28 grudnia 2010
    • Nie ma tego złego... i leniwe

      Oto historia powstania leniwych pierogów. Moich pierwszych leniwych pierogów....

      Przed świętami gorączkowo poszukiwałam do sernika wiaderkowego sera z Piątnicy. Produkt sprawdzony i idealny do seromakowca, który miałam w planie upiec. Niestety, nigdzie nie mogłam go dostać.

      I ser z Piątnicy... znalazł kochany mąż. Przytargał, położył na stole w kuchni... Ser z Piątnicy? - z Piątnicy, w wiaderku? - w wiaderku, ale... śmietankowy i solony!!! A mówiłam dwa razy: w czerwonym wiadereczku. To jest jakie? Nie... nie... niebieskie....

      Sera na sernik dalej nie miałam. I co zrobić z tłustym solonymserem? Najpierw ukochany wymyślił pastę twarogową z tuńczykiem. Była pyszna, zostało jeszcze 2/3 wiaderka. Wtedy ja wpadłam na pomysł: leniwe pierogi. Przecież nigdy ich nie robiłam... z domu znam tylko ziemniaczane kopytka...

      Przepis znalazłam tu. Żółtka zostały po użyciu białek do tortu bezowego, więc przepis okazał się idealny. Ciasto wyszło miękkie i rozpływające się w ustach (na szczęście nie podczas gotowania). Zamiast dodawać koperku i fety do ciasta zrobiłam sos koperkowy.

      Leniwe pierogi

      Składniki:

      80 dag białego sera pełnotłustego (dałam zmielony ser śmietankowy)
      20 dag mąki
      3 żółtka
      sól i pieprz

      Wykonanie:

      Ser mielemy i mieszamy z mąką, żółtkami. Dobrze dać zimny, z lodówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej palcami robimy wałek o  średnicy 3-4 cm, który nieco spłaszczamy i kroimy ciasto w romby. Wrzucamy na osolony wrzątek do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerzach i polewamy gorącym sosem (koperkowym, pieczarkowym, pomidorowym lub zrumienioną na maśle bułką tartą).

      Leniwe pierogi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Nie ma tego złego... i leniwe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 grudnia 2010 19:27
  • czwartek, 02 grudnia 2010
    • Graham, nadmiar śniegu i spotkanie ze Świętym Mikołajem

      Przyszedł już do Was Święty Mikołaj? Do mnie jeszcze nie. Ale zawitał dziś do mojego syna, Mikołaja, który ze względów zdrowotnych musiał w tym tygodniu zostać w domu. Rekonwalescencja po zabiegu nie przeszkodziła synkowi zobaczyć się ze swoim Imiennikiem w przedszkolu. Mama zaś robiła za opiekuna i fotografa.

      Wracaliśmy powoli. Zmarzły nam ręce, bo mnie zachciało się uwiecznić ośnieżoną kalinę i radość syna z powodu ataku zimy. Później zza szyby okna, z ciepłą herbatą i sernikiem obserwowaliśmy sikorki, które przylatują do naszego karmnika.

      Wspomniałam coś o serniku? O nim jutro. Dzisiaj będzie o chlebie. Przepis na ten wspaniały graham znajdziecie u Gosi. Upiekłam jeden bohenek z połowy porcji. Chleb jest pyszny, prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto łatwo się wyrabia i ekspresowo rośnie. Polecam!

      Skadniki: (na 2 bochenki)
      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
      2 szklanki letniego mleka
      5 dag świeżych drożdży
      1/2 szklanki oleju
      1 i 1/2 łyżeczki soli

      Wsypać do miski po połowie obu rodzajów mąk, wkruszyć drożdże, wlać szklankę mleka i wszystko starannie wymieszać. Oprószyć rozczyn łyżką dowolnej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrósł.

      Gdy na zaczynie pojawią się bruzdy, dodać resztę mąki, letniego mleka, olej, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki i zaczną pojawaić się w nim pęcherzyki powietrza.

      Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (można zostawić nawet na godzinę).

      Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych, mocno wydłużonych form i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200oC, wstawić i piec około 45 minut.

      Graham

      Graham

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Graham, nadmiar śniegu i spotkanie ze Świętym Mikołajem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 grudnia 2010 14:22
  • piątek, 26 listopada 2010
    • Chleb pszenno-żytni na miodzie

      Mój pierwszy chleb, no dobrze, drugi. Tego z zakalcem nie liczę. Druga próba udana, wszystkim smakuje, dzieci chcą jeść tylko taki. Cieszy mnie to niezmiernie i mobilizuje do następnych razów. Przepis znaleziony u Doroty. Z przepisu wychodzą dwa bochenki.

      Chleb pszenno-żytni na miodzie

      Składniki na zaczyn:
      2½ łyżeczki suchych drożdży
      1 łyżeczka cukru
      1/2 szklanki letniej wody

      Ponadto:
      1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      1/4 szklanki wody
      4 łyżki rozpuszczonego masła
      4 łyżki miodu (moim zdaniem wystarczą 2)
      2 łyżeczki soli
      2 szklanki mąki żytniej
      3 szklanki mąki chlebowej

      Opcjonalnie:
      ciasto można dowolnie modyfikować przez dodanie ziaren, otrębów, itp.


      Drożdże rozpuścić w 1/2 szklance wody, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać.

      Do miski miksera wlać mleko, dodać wodę, masło, miód, sól i mąkę żytnią, wymieszać. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszać, pozostawić na 15 minut. Dodać mąkę pszenną i mieszać, aż masa zacznie formować się w kulę (dodałam trochę więcej niż w przepisie, bo ciasto było zbyt klejące). Wyrabiać jeszcze przez 1,5 minuty mikserem lub 10 minut ręcznie. Przełożyć ciasto do naczynia wysmarowanego masłem, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu prawie do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Wyjąć z miski, lekko wyrobić, uformować 2 podłużne bochenki i włożyć do foremek keksowych (u mnie foremka o wymiarach 11 x 21 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą/kaszą manną. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed samym pieczeniem chleb spryskać wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika (by uzyskać chrupiąca skórkę), można to powtórzyć 2-3 razy w trakcie pieczenia (nie jest to jednak konieczne).

      Piec w temperaturze 190ºC przez 25-35 minut, aż chlebki będą dobrze zarumienione (piekłam prawie godzinę).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenno-żytni na miodzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 26 listopada 2010 18:38
  • czwartek, 28 października 2010
    • Bułki na maślance

      Te pyszne, mięciutkie lekko miodowe bułeczki zobaczyłam u Evenki. Przepis pochodzi z blogu Moje Ekspresje Kulinarne.

      Bułki na maślance

      1 opakowanie suszonych drożdży
      1/3 szklanki ciepłej wody
      1 szklanka ciepłej maślanki
      2 łyżki miodu
      3 łyżki roztopionego masła
      1 duże jajko
      2 łyżeczki soli
      4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.

      Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

      Czystą miskę natłuścić, z ciasta uformować kulę i włożyć do środka. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Następnie podzielić na 18 części (u mnie wyszło 14), z każdej formować owalną bułeczkę lub inny dowolny kształt i układać na natłuszczonej lub wyłożonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarły do papieru). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.

      Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać np. makiem.

      Piec w 190oC przez około 15-18 minut.

      Wrześniowe wspomnienia

      Październikowe jeżyny

      Rusałka pokrzywnik

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki na maślance”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 października 2010 18:54
  • niedziela, 07 marca 2010
    • Pyszne ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Ciasto do pizzy opanowałam do perfekcji. Dlaczego nie miałabym upiec wytrawnych bułeczek. To zupełnie inne bułki niż te ze sklepu. Wilgotne, aromatyczne i taaakie syte, że jedna taka wystarczy na śniadanie.

      Ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Ciasto: 600 g mąki, ¾ szklanki mleka, 1 szklanka wody, 50 ml oliwy z oliwek lub oleju, 1 jajko, 2 łyżki ziół (do pizzy), 1 łyżka soli, 3 dag drożdży.

      W ciepłym mleku z wodą z odrobiną cukru rozpuścić drożdże. Poczekać aż  na powierzchni wytworzą się liczne bąbelki. Następnie wsypać mąkę, sól, zioła roztrzepane jajko i olej. Wyrobić i pozostawić  do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formować kule, rozpłaszczając każdą, kłaść nadzienie, zlepiając brzegi ciasta. Układać na blasze, posmarować każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypać startym żółtym serem. Piec do zrumienienia w temp. 200oC

      Nadzienie: podsmażone warzywa - cebula, czosnek, papryka i oliwki ze szczyptą soli, pieprzu, czeronej papryki i oregano.

      Ziołowe bułeczki z włoskim nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 marca 2010 19:45
  • sobota, 06 marca 2010
  • niedziela, 10 stycznia 2010
    • Tort czekoladowy

      Co upiec? Tym razem długo się nie zastanawiałam. Tort czekoladowy i już. Aromatyczny i kaloryczny. Ale co tam... ważne że pyszny...

      Tort czekoladowy

      Najpierw należy upiec biszkopt czekoladowy  i zimny przekroić na pół. Ja upiekłam swój 7 jajek, 1/2 szklanki kakao, 3/4 mąki pszennej, 1 szklanki cukru i łyżeczki sody. Do biszkoptu dodałam również 2 łyżki oleju i łyżkę octu. Blaty nasączyłam mieszanką rozpuszczalnej kawy, wódki i likieru amaretto.

      Tort czekoladowy

      Masa czekoladowa powstała z połączenia kostki miękkiego masła, 400 g serka śmietankowego President, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w 1/2 szlanki mleka (ostudzonej), 1/2 szklanki gorzkiego kakao i 3 łyżek ekstraktu waniliowego.

      Tort czekoladowy

      Wierzch tortu stanowi ubita śmietana 30% (250 ml) z dodatkiem śmietan-fixu i 1/2 szklanki cukru pudru. Na śmietanę starłam pół tabliczki gorzkiej czekolady. Mój syn Mikołaj od razu zajął się zbieraniem wiórków czekolady z kuchennego blatu i to jego zachłanne paluszki widać na zdjęciu...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tort czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 stycznia 2010 19:43
  • czwartek, 03 grudnia 2009

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...