Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „chorizo”

  • piątek, 24 czerwca 2016
  • piątek, 11 marca 2016
    • Zupa kukurydziana z chorizo

      Czy Wy też czujecie przemęczenie i brak energii i nawet dobrze zblilansowana dieta nie pomaga? Wkrótce to się zmieni. Z każdym dniem będzie więcej słońca, a szarość ulic zmieni się w soczystą zieleń. Rano, odprowadzając syna do szkoły delektuję się śpiewem ptaków. Z niecierpliwością czekam by botki zamienić na balerinki, a szalik na kolorowe apaszki...

      Dzisiaj na blogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. 

      Zupa kukurydziana z chorizo

      Składniki:

      4 szklanki bulionu drobiowego
      1 opakowanie mrożonej kukurydzy
      pół selera
      2 pietruszki
      kawałek pora
      3 ząbki czosnku
      1 duża marchew
      3 łyżki posiekanej natki
      łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

      łyżeczka przyprawy curry
      szczypta chili
      sól, świeżo mielony pieprz
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki

      oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo

      Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 marca 2016 08:36
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
  • niedziela, 25 października 2015
    • Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Z okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja.

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Składniki:

      200 g makaronu w kształcie dużych muszli
      250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
      po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
      1 mała cebula
      kawałek kiełbasy chorizo
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      słodka papryka w proszku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
      150 g miękkiego sera żółtego

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut, 190oC.

      Światowy Dzień Makaronu 2015  Jesień pełna warzyw

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 października 2015 17:09
  • czwartek, 24 września 2015
    • Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo

      Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo

      Ciasto:

      250 g twarogu
      1 jajko
      pół łyżeczki soli
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
      2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy

      Nadzienie:

      ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki
      150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę
      1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą
      kilka suszonych pomidorów - odsączonych z oliwy i drobno posiekanych
      1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę
      2 ząbki czosnku
      250 g śmietankowego twarożku
      125 g gęstej śmietany
      2 jajka
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka
      posiekana natka pietruszki
      1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej
      sól, pieprz

      Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki.

      Przygotować farsz. Twarożek wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, dodać fasolę, cukinię, kiełbasę, cebulę (można ją zeszklić na oleju, ale nie jest to konieczne), pomidory, sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek.

      Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać na ciepło. 

      Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 września 2015 11:13
  • poniedziałek, 27 lipca 2015
    • Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Ubiegły tydzień nie należał do najlepszych. Dopadł nad wirus, który skutecznie odciągnął mnie od kuchni. Takie atrakcje w samym środku lata... No cóż, na szczęście mam dużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo.

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki:

      1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej
      2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce
      1/2 cebuli, startej na puree
      2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
      2 jajka
      2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą)
      sól i pieprz
      kminek, majeranek
      olej do smażenia

      Sos:

      250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
      1 mała cebula
      kawałek kiełbasy chorizo
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka ziół do pizzy, kminek
      sól i pieprz, cukier do smaku
      słodka papryka w proszku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki
      

      Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki.

      W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć  i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z gorącym sosem.

      Placuszki świetnie smakują także z twarożkiem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

      TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lipca 2015 09:05
  • poniedziałek, 06 stycznia 2014
    • Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Dziś chcę się z Wami podzielić konkretnym jednogarnkowym daniem, które opracowałam kilka dni temu. Dawno nie smakowała mi tak zupa z mięsem czy raczej gulasz. Jest syta, aromatyczna i bardzo pyszna...

      Składniki podaję orientacyjnie, nie trzeba sztywno trzymać się podanych przeze mnie proporcji.

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Składniki:

      700 g wołowiny
      100-150 g chorizo (użyłam w plastrach)
      200 g salami, najlepiej w kawałku
      250 g brązowych pieczarek lub dowolnych świeżych grzybów
      szklanka pęczaku
      500-600 g ugotowanej czerwonej fasoli
      1 duża czerwona cebula
      kilka suszonych śliwek, posiekanych
      1 łyżka klarowanego masła
      2 łyżki czerwonej papryki
      1 łyżka mielonego kminku
      posiekana natka pietruszki
      sól i pieprz
      2-3 łyżki sosu worcestershire

      Wołowinę umyć, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą w dużym garnku. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości. W tym czasie pokroić pieczarki w pół plasterki, cebulę, chorizo i salami w kostkę, Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodać pieczarki, śliwki, pęczak, salami, chorizo, a na końcu posiekaną w kostkę cebulę. Gotować aż wołowina i pęczak zupełnie zmiękną. Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru, rozprowadzić i przelać do mięsa. Dodać ugotowaną fasolę, a po kilku minutach gotowania przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kolka minut, by wszystkie smaki połączyły się. Następnie zupę rozlać do misek. 

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Wołowina z fasolą, pęczakiem, chorizo i salami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:45
  • piątek, 03 sierpnia 2012
    • Kurczak z chorizo i boczkiem

      Dzisiejsze danie to taka mieszanka smaków różnych narodowości. Nie ważne jednak czy popełniłam jakieś kulinarne fopa, bo liczy się smak i zadowolenie osób, który miały okazję jeść posiłek...

      Mięso z udźca kurczaka przyprawione ziołami prowansalskimi, słodką papryką i czosnkiem  nadziane plastrami hiszpańskiej kiełbasy chorizo, a całość owinięta w plastry boczku. Mięso z udźca można zastąpić mięsem z udźca indyczego lub szynki wieprzowej. Raczej nie polecam filetów z drobiu, jest mało wyrazisty. Mięso podałam z warzywami z patelni i ogórkami małosolnymi.

      Kurczak z chorizo i boczkiem

      Składniki:

      10 udek z kurczaka bez kości i skóry (tylko górne części)

      sól

      pieprz

      olej

      słodka papryka w proszku

      suszony czosnek

      zioła prowansalskie

      ok. 150 g kiełbasy chorizo w plastrach

      ok. 200 cienkich i długich plastrów wędzonego boczku

      Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem, posypać z każdej strony solą, pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. W środek płatu mięsa włożyć po dwa plastry chorizo. Mięso owinąć dookoła dwoma plastrami boczku i spiąć wykałaczkami. Z wierzchu posypać jeszcze ziołami prowansalskimi, umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1 godziny w termoobiegu (170oC) Po tym czasie ostrożnie przebić rękaw i wyjąć mięso. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub warzywami z patelni oraz ogórkami małosolnymi.

      Kurczak z chorizo i boczkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z chorizo i boczkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 sierpnia 2012 20:38

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...