Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „pieczarki”

  • poniedziałek, 24 kwietnia 2017
    • Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami

      Ciasto naleśnikowe:

      2 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka wody mineralnej gazowanej

      1,5 szklanki mleka

      1/2 łyżeczki oleju

      2 jajka

      sól, szczypta cukru pudru

      olej do smarowania patelni

      Farsz:

      500 g mielonej wołowiny

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      1 szklanka czerwonej soczewicy

      ok. 160 g salami w dużych plastrach

      3 ząbki czosnku

      sól i pieprz, słodka i wędzona papryka, zioła prowansalskie lub włoskie

      jajka i bułka tarta do panierowania

      olej do smażenia

      Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.

      Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić na patelnię, podgrzewać aż odparują z nich wszystkie soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

      Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników zginać do środka. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podawać z barszczem czerwonym do picia.



      
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 kwietnia 2017 19:35
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Sałatka, którą Wam dzisiaj prezentuję to połączenie wiosny i zimy. Bo taki mamy kwiecień tego roku. Najpierw zaczarował nas ciepłym słońcem, a teraz obsypał śniegiem. I choć u mnie nie jest biało, to na dłuższe spacery lepiej się nie wybierać ze względu na przeszywający ciało zimny wiatr.

      A wracając do sałatki, to mamy  marynowane pieczarki, kukurydzę, fasolę - raczej zimowe dodatki, jak i rzodkiewkę i szczypiorek - wiosenne akcenty. Sałatkę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Polecam zarówno teraz, jak i przez cały rok!

      Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Składniki:

      1 mały słoik marynowanych pieczarek

      1 puszka czerwonej fasoli

      1 puszka kukurydzy

      pęczek rzodkiewki

      ok. 150 g żółtego sera (np. ementaler)

      3 łyżki posiekanego szczypiorku

      2 łyżki majonezu

      5 łyżek kwaśnej śmietany

      łyżka musztardy

      sól i pieprz

      Kukurydzę, fasolę i pieczarki odcedzić na sicie. Fasolę przepłukać. Rzodkiewki umyć, oderwać końcówki i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa i ser wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem, śmietaną i musztardą, doprawić solą i pieprzem, schłodzić.



      

       Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pieczarkami i rzodkiewką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 18:54
  • piątek, 21 kwietnia 2017
    • Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zaletą zapiekanek jest to, że szybko się je przygotowuje. Najczęściej robię zapiekanki na bazie makaronu i jakiegoś mięsa. Tym razem wybrałam salami i dodałam również pieczarki, paprykę i kukurydzę, a to wszystko skąpane w sosie śmietanowym z ziołami i zapieczone z żółtym serem. 

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Składniki:

      300 g makaronu penne (rurki)
      ok. 150 g pikantnego salami

      pół puszki kukurydzy
      250 g pieczarek
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      2 ząbki czosnku

      pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką)
      sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti)
      1,5 szklanki mleka

      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      olej do smażenia
      1 łyżka masła
      2 płaskie łyżki mąki
      ok. 200 g sera żółtego

      Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Salami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać.
      Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut w 190oC.



      

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z salami, pieczarkami i warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 kwietnia 2017 08:27
  • środa, 19 kwietnia 2017
  • środa, 25 stycznia 2017
  • piątek, 25 listopada 2016
    • Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      Składniki:

      ok. 250 g makaron typu lasagne
      250 g sera żółtego do starcia na wierzch

      Farsz:

      trzy młode cukinie
      1 cebula
      500 g pieczarek
      4 ząbki czosnku

      sól, pieprz
      olej do smażenia
      150 g sera z niebieską pleśnią

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1,5 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      2 łyżeczki ziół do pizzy
      sól i pieprz

      Farsz:

      Cukinię zetrzeć wraz z łupką na grubej tarce  i udusić na niewielkiej ilości oleju z wodą, dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Wkruszyć ser i gotować do jego rozpuszczenia. Zostawić około 2/3 szklanki płynu w cukinii, ponieważ płyn wsiąknie w makaron, przez co będzie miękki. Zdjąć z ognia, na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki, dodając pod koniec posiekany czosnek. Wymieszać z cukinią. 

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami, zaczynając od płatów makaronu. Następnie wyłożyć farsz cukiniowy, znów makaron, farsz, makaron, farsz, aż do wyczerpania sosu.  Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Całość polać beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

      Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z cukinią, pieczarkami i serem pleśniowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2016 10:04
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • czwartek, 13 października 2016
  • piątek, 02 września 2016
    • Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Pogoda nas rozpieszcza, korzystam z uroków lata jak się da, gotując prosto, lekko i sezonowo. Cukinia, pomidory, papryka to teraz obowiązkowe produkty na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja na kurczaka w śródziemnomorskim stylu, który preferuję nie tylko w upalne dni...

      Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą

      Składniki:

      2 większe filety z kurczaka
      1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek
      kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych
      1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych)
      1 cukinia ok 25 cm długości
      200 g pieczarek
      3 ząbki czosnku
      zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek
      olej

      Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200oC (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.


       
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak zapiekany z warzywami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 02 września 2016 08:11
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2016
    • Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 papryki, np. żółta i czerwona

      2 niewielkie bakłażany

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

      2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


       
      
      

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2016 10:03
  • wtorek, 16 sierpnia 2016
    • Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Witajcie po dłuższej przerwie! Zrobiłam sobie urlop od pracy, ale także od blogowania. Zwiedziłam piękne Karkonosze i wciąż czuję niedosyt, bo czas i pogoda nie pozwoliły zrealizować wszystkich planów. Powoli wrócę do regularnego dodawania wpisów. Powoli, bo muszę wrócić duchem do mojej kuchni... A dzisiaj na blogu danie przedurlopowe.

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g mielonej wołowiny
      1 duża cebula
      3 ząbki czosnku
      3 kolorowe papryki (u mnie 2 czerwone i 1 zielona)
      2 młode cukinie
      250 g pieczarek
      2-3 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
      puszka krojonych pomidorów
      przyprawa warzywna
      oregano lub przyprawa do pizzy
      2 łyżki słodkiej papryki
      posiekana natka pietruszki
      olej do smażenia
      sól i pieprz

      Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować około 20 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut, doprawić do smaku, dodać, zioła, paprykę w proszku, pieprz i ewentualnie sól. Na końcu dodać posiekaną natkę.



      

      Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z mieloną wołowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 sierpnia 2016 14:44
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
  • niedziela, 19 czerwca 2016
  • wtorek, 14 czerwca 2016
    • Pizza wegetariańska

      Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa.

      Pizza wegetariańska

      Ciasto:

      3/4 szklanki ciepłej wody
      2 szklanki mąki pszennej chlebowej
      25 g drożdży
      pół łyżeczki cukru
      płaska łyżeczka soli
      3 łyżki oleju
      oraz mąka do podsypywania

      Dodatki:

      pół szklanki zielonego groszku
      ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę
      250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy
      1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
      1/2 cebuli
      2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
      ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
      ok. 12 zielonych oliwek
      zioła do pizzy
      3 łyżki gęstej pasty pomidorowej

      W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.

      Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.

      Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.


       
      

      Pizza wegetariańska

      Pizza wegetariańska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza wegetariańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2016 08:45
  • sobota, 28 maja 2016
  • czwartek, 19 maja 2016
  • piątek, 13 maja 2016
    • Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Lekki kapuśniak z pieczarkami

      Składniki:

      3 skrzydełka z kurczaka

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą.

      Lekki kapuśniak z pieczarkami 

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki kapuśniak z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2016 09:25
  • niedziela, 24 kwietnia 2016
  • piątek, 22 kwietnia 2016
  • środa, 20 kwietnia 2016
    • Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Do tradycyjnej pieczarkowej dodałam tutaj startą cukinię. Zupa wyszła gęsta i pożywna. Można dodać do niej również kaszę, ryż bądź makaron, wówczas będzie jeszcze bardziej treściwa, ale nie jest to konieczne.

      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      Składniki:

      1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka
      1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 małej cukinii
      250 g pieczarek
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18%
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka oregano
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również startą na grubej tarce cukinię i posiekany drobno czosnek.  Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso z kurczaka wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i drobno pokroić. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. 



      Zupa pieczarkowo-cukiniowa

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pieczarkowo-cukiniowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 20 kwietnia 2016 08:21
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
    • Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami.

      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      łyżka przecieru pomidorowego

      kopiata łyżka mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Podawać z kaszą lub ryżem oraz surówką.


      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki w sosie gulaszowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2016 12:41
  • środa, 06 kwietnia 2016
    • Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Gołąbki z kaszą jaglaną i białą kiełbasą przygotowałam z włoską kapustą a podałam z sosem pomidorowym.

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      Składniki:

      1 duża główka kapusty włoskiej

      6 białych kiełbas

      2 szklanki kaszy jaglanej

      500 g pieczarek

      1 duża cebula

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki suszonego majeranku

      sól i pieprz do smaku

      olej

      Do duszenia gołąbków:

      1,5 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb i odcinać po kolei, ostrożnie liście. Zblanszować we wrzątku, a następnie ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Osuszyć. 

      Kaszę ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę kiełbasę i usmażyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek i majeranek. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

      Brzydsze i mniejsze liście układamy na dnie dużego rondla, blaszki lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 30 minut (ja wolę ten drugi sposób). Gołąbki po duszeniu obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem pomidorowym.


       

      Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2016 08:33
  • środa, 16 marca 2016
  • czwartek, 25 lutego 2016
    • Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad.

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g szynki wieprzowej

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2016 08:22
  • poniedziałek, 28 grudnia 2015
    • Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Na klasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem.

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Składniki:

      550 g mąki pszennej typ 650
      1/2 szklanki ciepłego mleka
      1/2 szklanki ciepłej wody
      3 łyżki oleju
      1 jajko
      1 łyżeczka soli
      szczypta cukru
      30 g świeżych drożdży

      Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
      Do posypania: mak lub sezam

      Nadzienie:

      200 g pieczarek
      250 g kiszonej kapusty, ugotowanej, ostudzonej i pokrojonej drobno
      olej, do smażenia
      sól i pieprz, rozmaryn i kminek do smaku

      Ciepłą wodę wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić.

      Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem i posypać makiem.

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Wyjąć, podawać ciepłe do czerwonego barszczu lub żuru.

      Przekąski sylwestrowe

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

      Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 grudnia 2015 08:48

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...