Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „wieprzowina”

  • poniedziałek, 27 lutego 2017
    • Fasolka po bretońsku

      Oto moja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej...

      Składniki:

      400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej)

      500 g passaty pomidorowej

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 cebula

      3 ząbki czosnku

      500 g mięsa wieprzowego (z szynki)

      4 kulki ziela angielskiego

      2 liście laurowe

      1 łyżeczka kminku

      2 łyżki suszonego majeranku

      2 łyżki słodkiej papryki

      sól i świeżo mielony pieprz

      Fasolę przepłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą o temperaturze pokojowej, tak, aby ponad fasolą znajdowało się około 5 centymetrów płynu. Pozostawić na minimum 12 godzin do namoczenia. W razie potrzeby dolać wody.

      Po tym czasie odlać wodę, w której fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę.

      Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać do fasoli i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wlać passatę, przecier i chwilę i gotować kilka minut, Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotować, aby wszystkie smaki połączyły się. Można dodać do fasolki posiekaną natkę pietruszki.



      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Fasolka po bretońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lutego 2017 08:47
  • poniedziałek, 16 stycznia 2017
  • piątek, 09 grudnia 2016
  • środa, 30 listopada 2016
    • Pulpety w sosie pomidorowym

      Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Składniki:

      800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej)
      kminek
      zioła prowansalskie lub włoskie
      2 posiekane ząbki czosnku
      sól i pieprz
      2 jajka
      1 mała sucha kajzerka
      mąka do panierowania
      puszka krojonych pomidorów
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól, cukier i świeżo mielony pieprz
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka i ostra papryka w proszku

      pół pęczka natki pietruszki

      Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować.

      Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

      Formować kulki wielkości moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut.

      Pomidory przełożyć do mięsa. Dusić do odparowania części soku. Dodać koncentrat i słodką śmietankę. Rozprowadzić do rozpuszczenia. Przyprawić solą, cukrem, ziołami, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

      Pulpety w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pulpety w sosie pomidorowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2016 07:46
  • poniedziałek, 21 listopada 2016
  • wtorek, 15 listopada 2016
  • wtorek, 25 października 2016
    • Spaghetti bolońskie z brokułami

      Nie wiedząc o tym, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, przygotowałam ciekawy sos do makaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Składniki:

      300 g makaronu spagetti
      1 brokuł podzielony na różyczki

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku
      100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym.
      W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli. Wrzucić makaron i ugotować al dente. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą i cukrem i wrzucić brokuły na 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Makaron odcedzić, wyłożyć do niego gorący sos i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć brokuły i posypać startym serem. Od razu podawać.

      Spagetti bolońskie z brokułami

      Spagetti bolońskie z brokułami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Spaghetti bolońskie z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2016 13:45
  • poniedziałek, 17 października 2016
    • Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku.

      Bigos z pęczakiem i śliwkami

      Składniki:

      1/2 kg kiszonej kapusty
      1/2 średniej główki świeżej kapusty
      3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów)
      1 duża cebula
      800 g karkówki
      1 szklanka pęczaku
      klika dużych świeżych, miękkich śliwek
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      2 łyżki wędzonej papryki
      łyżeczka kminku
      olej
      sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku

      Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody i wrzucić przepłukany pęczak. Kiedy kapusta świeża i pęczak zmiękną, dodać kiszoną ze śliwkami i pomidorami. W razie potrzeby dolać wody. Dodać również koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i doprawić do smaku przyprawami.Gotować jeszcze kilka minut by wszystkie smaki dobrze się połączyły.




      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos z pęczakiem i śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 października 2016 08:17
  • wtorek, 11 października 2016
  • środa, 28 września 2016
  • czwartek, 08 września 2016
    • Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami

      Bardziej od dań z grzybami leśnymi lubię... chodzić po lesie i szukać grzybów. Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś  prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Składniki:

      500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki
      250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki)

      1 cebula
      3 ząbki czosnku
      2 łyżki mąki
      3-4 łyżki oleju
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy
      pół łyżeczki rozmarynu
      2 gałązki posiekanej natki pietruszki

      Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować aż mięso będzie miękkie. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ze śmietanką. Wlać do gotującego mięsa, energicznie mieszając, zagotować. Dodać posiekaną natkę i zioła. Po zagotowaniu przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą.

      Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2016 07:59
  • poniedziałek, 29 sierpnia 2016
    • Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad...

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Składniki:

      700 g szynki wieprzowej

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 papryki, np. żółta i czerwona

      2 niewielkie bakłażany

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

      2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

      sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki przecieru pomidorowego

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


       
      
      

      Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 sierpnia 2016 10:03
  • poniedziałek, 11 lipca 2016
  • niedziela, 19 czerwca 2016
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Karkówka z solanki

      Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji. Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale.

      Karkówka z solanki

      Składniki:

      1,5 kg karkówki
      6 ząbków czosnku
      ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn

      Solanka:

      3 litry wody
      6 łyżek soli
      2 liście laurowe
      8 ziarenek pieprzu
      4 ziarenka ziela angielskiego

      W dużym garnku umieścić wszystkie składniki solanki i zagotować. Zamieszać, by sól się dobrze rozpuściła. Solankę całkowicie wystudzić i umieścić w niej mięso. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance.

      Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia.

      Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić pieczeń i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

      Mięso wyjąć z piekarnika, rękaw naciąć na środku, ale karkówkę pozostawić w sosie z pieczenia, aż dobrze wystygnie.

      banner przepis miesiaca

      Karkówka z solanki

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Karkówka z solanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 12:29
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
    • Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Dzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami.

      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      łyżka przecieru pomidorowego

      kopiata łyżka mąki

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      olej do smażenia

      Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości.

      W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.

      W garnuszku wymieszać mąkę z 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać by nie było grudek i wlać do wywaru z mięsa, energicznie mieszając. Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika.

      Podawać z kaszą lub ryżem oraz surówką.


      Polędwiczki w sosie gulaszowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki w sosie gulaszowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2016 12:41
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Składniki:

      2 polędwiczki wieprzowe
      sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy
      2 bardzo młode cukinie
      opakowanie kuleczek mozzarelli
      pół opakowania pomidorków koktajlowych
      olej do smażenia

      Sos śmietanowo-pomidorowy:

      1 łyżka masła

      1 płaska łyżka mąki

      ½ szklanki zimego mleka

      1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18%

      3 łyżki koncentratu pomidorowego

      łyżeczka słodkiej papryki

      łyżeczka włoskich ziół

      sól i pieprz

      Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 3 cm paski. Rozbić przegubem dłoni, przyprawić z obu stron ziołami, solą i pieprzem. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cukinię pokroić w grube plastry w poprzek. Posypać ziołami, solą i pieprze. Krótko zgrillować na powstałym z mięsa tłuszczu.

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.

      W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę mozzarelli. Udekorować gałązkami natki. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać z ulubioną surówką.

      Piramidki z polędwiczką

      Piramidki z polędwiczką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Piramidki z polędwiczką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 07:20
  • wtorek, 08 marca 2016
    • Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym

      Składniki:

      około 250 g makaron typu lasagne
      150 g sera żółtego

      Farsz mięsny:

      500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny)
      1 cebula
      dwa ząbki czosnku
      sól, pieprz i cukier do smaku
      łyżeczka papryki słodkiej
      1 puszka pomidorów
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1 łyżka przyprawy do pizzy
      1 łyżka octu balsamicznego
      olej

      Farsz warzywny:

      3 liście kapusty pekińskiej lub kawałek kapusty białej albo włoskiej
      1 czerwona papryka
      1/2 młodej cukinii
      1 puszka pomidorów
      1 cebula
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      200 g dyni (po obraniu)
      3 ząbki czosnku
      łyżeczka papryki słodkiej
      1 łyżka przyprawy do pizzy
      1 łyżka octu balsamicznego
      sól, pieprz i cukier do smaku
      posiekana natka pietruszki
      olej

      Sos beszamelowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      1 szklanki mleka
      pół szklanki słodkiej śmietanki
      pół łyżeczki gałki muszkatołowej
      sól i pieprz

      Farsz mięsny:

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i usmażyć. Wlać szklankę wody i dusić. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem.

      Farsz warzywny:

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Następnie dodać starte na drobnej tarce dynię i cukinię, poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku octem, solą, cukrem i pieprzem.

      Sos beszamelowy:

      Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

      Wykonanie:

      Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

      Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron ma być zupełnie miękki. Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

      banner przepis miesiaca


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2016 07:57
  • czwartek, 03 marca 2016
    • Bigos

      Tak się składa, że na blogu nie ma jeszcze kilku potraw na tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj pojawia się przepis na popularny w naszym kraju bigos. Smacznego!

      Bigos

      Składniki:
      1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
      750 g kapusty słodkiej
      200 g wołowiny
      300 g wieprzowiny (łopatka lub żeberka)
      100 g wędzonego boczku
      200 g kiełbasy
      spora garść grzybów suszonych
      ok. 10 śliwek suszonych
      2 liście laurowe
      kilka ziaren pieprzu ziarnistego
      kilka ziaren ziela angielskiego
      1 łyżka kminku
      2 cebule
      kilka ząbków czosnku
      2-3 łyżki oleju
      pieprz, majeranek, ew. sól
      2/3 szklanki czerwonego wina
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      łyżeczka maggi
      1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminiany sodu
      sól i pieprz

      Kapusty poszatkować, przełożyć do dwóch dużych garnków i zalać niewielką ilością wody.
      Do kapusty kiszonej dodać suszone grzyby, ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe, a do świeżej przyprawę warzywną. Obie kapusty doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
      Wieprzowinę i wołowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka z kapustą świeżą.
      Na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, a następnie przełożyć do garnka z kapustą i mięsem. Na tej samej patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i także przełożyć do garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso zmięknie.

      Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka. Wlać wino i dodać koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił.

      Bigos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 marca 2016 08:03
  • czwartek, 25 lutego 2016
    • Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad.

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      Składniki:

      500 g szynki wieprzowej

      250 g kiszonej kapusty

      250 g pieczarek

      1 mały seler

      1 duża marchew

      3 ząbki czosnku

      mała cebula

      kilka suszonych grzybów

      3 średnie kremowe ziemniaki

      1 listek laurowy

      kilka ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka kminku

      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

      4 łyżki posiekanej natki

      Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą. 

      Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lutego 2016 08:22
  • poniedziałek, 25 stycznia 2016
  • czwartek, 21 stycznia 2016
    • Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Do przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. 

      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Składniki:

      ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu
      1 puszka czerwonej fasoli
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      2 małe cukinie
      1 duża cebula
      1 papryka czerwona
      2 ząbki czosnku
      3 ziemniaki
      1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml passaty pomidorowej
      cukier, sól i pieprz
      po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
      3 łyżeczki słodkiej papryki

      Schab pokroić w kostkę. Z papryk  usunąć środki. Paprykę  i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem.


      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 stycznia 2016 09:18
  • piątek, 04 grudnia 2015
    • Pęczotto bolońskie z cukinią

      Dzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. 

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem

      Składniki:

      500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
      1 młoda cukinia
      1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      2 łyżki ziół do pizzy
      sól i pieprz, cukier do smaku
      ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
      olej do smażenia
      puszka krojonych pomidorów bez skórki
      1 szklanka passaty pomidorowej
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      słodka papryka w proszku

      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i jeszcze chwilę gotować do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawić.

      Sos boloński z cukinią i pęczakiem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pęczotto bolońskie z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 grudnia 2015 08:56
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Dzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam!

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Składniki:
      400 g ryżu arborio
      ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty

      700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      słodka i ostra papryka
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

      Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam borowiki)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

      Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy.

      Sos pomidorowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu warzywnego
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Grzyby i warzywa jesienne. 2015 

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:06
  • wtorek, 10 listopada 2015

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...