Wpisy otagowane „oliwki”
Po kilku dniach spokojnej pogody Rzeszów opanowały śnieżyce. A ja miałam jakiś dłuższy dołek. Prawie nie zaglądałam do internetu. Teraz chcę nadrobić zaległości i trochę odświeżyć menu. Może w końcu uda mi się upiec coś słodkiego, czekoladowego.... Pozdrawiam ciepło mimo aury za oknem i zapraszam na ekspresowy przepis w polsko-włoskim wydaniu...
Składniki:
ok. 800 g mięsa z udek kurczaka
opakowanie mozzarelli mini
mały słoiczek zielonych oliwek
przyprawa do kurczaka
oregano, czosnek, słodka papryka, rozmaryn, bazylia, sól i pieprz
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na mniejsze kawałki, przyprawić z obu stron przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na oleju na rumiano. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wyłożyć umyte pomidorki, odsączoną mozzarellę i oliwki, posypać oregano. Zapiekać do całkowitego rozpuszczenia mozzarelli.
Sycąca sałatka to idealna propozycja na zimne i ponure dni. Polecam zarówno na śniadanie lub kolację, jak i samodzielne danie. Podstawą sałatki jest makaron, a smaku dodają marynowane grzyby oraz salami :)
Składniki:
1,5 szklanki drobnego makaronu
duży słoik marynowanych grzybów (użyłam maślaków i pieczarek)
puszka czerwonej fasoli
mały słoik zielonych oliwek bez nadzienia
200 g kiełbasy salami w kawałku
15 suszonych pomidorów (odsączonych dokładnie z oliwy (użyłam suszonych w hermetycznie zamykanym opakowaniu)
po 3 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, zalać zimną wodą, ostudzić i znów odcedzić, Grzyby, fasolę i oliwki odcedzić. Oliwki przekroić na pół w poprzek. Salami i grzyby pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania
Dodatki:
150 chudego wędzonego boczku w plastrach
250 g sera żółtego, najlepiej Mozzarelli w kawałku
mały woreczek zielonych oliwek
1/2 czerwonej cebuli
1/2 zielonej papryki
5-6 pieczarek
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
zioła do pizzy
Sos:
zioła do pizzy
3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.
Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, a paprykę paski.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, paprykę, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla w temperaturze 200oC.
Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania
Dodatki:
1 mały filet z kurczaka
250 g sera żółtego
1 duży pomidor
kilkanaście czarnych oliwek
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
zioła do pizzy
olej do smażenia
granulowany czosnek i papryka suszona do kurczaka
Sos:
zioła do pizzy
3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.
Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a pomidora w półplasterki.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać przyprawą do pizzy i posiekanym drobniutko czosnkiem. Posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć kurczaka, pomidory, oliwki i cebulę. Posypać jeszcze raz ziołami do pizzy. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół 15-17 minut, aż spód pizzy będzie lekko przyrumieniony.
Składniki:
ok. 800 g fileta z indyka
sól, pieprz, suszone oregano lub przyprawa do pizzy, suszony czosnek, słodka papryka lub gotowa mieszanka przypraw do indyka
małe opakowanie zielonych oliwek
olej do smażenia
Sos:
1 spora łyżka masła
1 duża łyżka mąki
12 suszonych pomidorów (najlepiej nie w oliwie)
150 g sera żółtego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 płaska łyżka ziół do pizzy
1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu (kupiłam taką)
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej (jeśli mamy)
ostra papryka do smaku
Przygotować sos. Pomidory posiekać. Masło rozgrzać, wrzucić pomidory, smażyć minutę na małym ogniu, dodać słodką paprykę, koncentrat i dalej smażyć kolejną minutę. Następnie dodać mąkę i mieszając wlać wodę, rozprowadzając trzepaczką koncentrat z mąką na gładki sos. Gotować około 5 minut aż pomidory namokną od sosu. Dodać wszystkie zioła i przyprawy oraz śmietankę. Zagotować, doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty należy dodać nieco wody, a jeśli za rzadki, to gotować nieco dłużej aż zgęstnieje (konsystencja rzadszej śmietany).
Filet umyć, osuszyć, pokroić na 8-10 kawałków. Oprószyć przyprawami i obsmażyć z oku stron na oleju. Przysmażone mięso wyłożyć do płaskiego naczynia do zapiekania.
Mięso polać gorącym sosem, powrzucać oliwki. Ser zetrzeć na grubej tarce, posypać po równo po każdym kawałku indyka. Zapiekać ok. ½ godziny w 180oC.
Na majówkę polecam lekką sałatkę w zielonościach...
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
ok. 1 szklanki czarnych oliwek, odcedzonych
ok. 2/3 kostki fety, np. Pilos
ok. 50 g rukoli
Sos:
4 łyżki oleju, np. lnianego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki płynnego miodu
skórka starta z połówki cytryny
płaska łyżeczka ziół śródziemnomorskich
ew. sól i pieprz
Oliwki pokroić w poprzek, każdą na 3 części. Rukolę umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wymieszać z ciecierzycą. W kubku wymieszać składniki sosu dokładnie połączyć. Fetę pokroić w kostkę, a jeśli jest miękka, to rozkruszyć w palcach. Dodać do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.
Składniki:
1 opakowanie mieszanych sałat
1 świeży ogórek
gałązka pomidorków koktajlowych
mały słoik oliwek
pęczek rzodkiewek
kilka ugotowanych na twardo jajek
kubek wiejskiego twarożku
sól i pieprz
Na sałatę wyłożyć serek wiejski razem ze śmietanką, na twarożku ułożyć pokrojonego w plastry ogórka, pokrojone w plastry pomidorki, odsączone oliwki, pokrojone w paski rzodkiewki, ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Całość przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem do wędlin.
Wielkanocnego śniadania nie wyobrażam sobie bez faszerowanych jajek. Co roku mamy inny farsz, Mikołaj i Julek zawsze chętnie akceptują nową propozycję mamy. Dzisiejsza wersja faszerowanych jajek jest w klimacie włoskim. Po więcej przepisów na wielkanocne jajka, przystawki i sałatki zapraszam odsyłam do zakładki w bocznej szpalcie bloga Jajka, sałatki, przekąski.
Składniki:
6-7 jajek
2 łyżki drobno tartego parmezanu
ok. 10 posiekanych czarnych oliwek (dodałam już posiekane w plasterki)
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo. Natłuc drobno skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po ok. godzinie obrać, przekroić na pół. Wyjąć żółtka, rozetrzeć z majonezem, musztardą i wymieszać dokładnie ze szczypiorkiem i oliwkami, doprawić solą i pieprzem. Jajka napełniać farszem z tzw. "górką". Ułożyć na talerzu lub półmisku i udekorować sałatą, np. roszponką. Warto tę przekąskę przygotować wcześniej i schłodzić przed podaniem.
Do roladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem.
Składniki na 6 roladek:
6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)
zielone oliwki, odsączonych (mogą być z nadzieniem)
ok. 9 pomidorów suszonych (najlepiej twardych, bez oliwy, pokrojonych w paski
słodka papryka w proszku
suszony czosnek
zioła do pizzy
sól i pieprz
olej do smażenia
Sos:
pół główki pieczonego czosnku
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki majeranku
2 łyżki mąki
1 łyżka ziół do pizzy
suszony czosnek
2 gałązki posiekanej natki
sól, pieprz do smaku
Czosnek ułożyć na kawałku folii aluminiowej, zalać łyżką oleju i zawinąć. Piec ok. 1/2 godziny w gorącym piekarniku. Ostudzony wycisnąć z łupin i rozgnieść.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawami i czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć po 4 paski papryki i 3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości.
Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać. zmiażdżony i suszony czosnek, zioła, pieprz, i sól do smaku. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sos i gorące roladki wyłożyć na talerze w dowolnej kolejności. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty.
Sałatkę, którą chcę Wam dzisiaj zaproponować, przygotowałam do pracy. Jest pożywna, bo ma makaron, kabanosy i fetę w towarzystwie warzyw.
Składniki:
3 garście makaronu, np. świderków
1 podwójny kabanos
płaski prostokąt twardej fety
mały ogórek szklarniowy
kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach (czerwone i żółte)
pół puszki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilkanaście dowolnych oliwek bezpestkowych
1 łyżeczka płynnego miodu
4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
3 łyżki oleju (użyłam z czosnkiem bazylią i suszonymi pomidorami)
pieprz i sól
zioła do sałatek ok. 1 łyżeczki
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pomidorki i kabanosa pokroić w grubsze plastry, ogórki w pół plasterki, fetę w kostkę, oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki połączyć ze szczypiorkiem
W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki.
Składniki:
1,5 kg schabu
słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę
szklanka zielonych oliwek bez nadzienia
150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek)
opakowanie szynki parmeńskiej
oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz
Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posypać solą, słodką papryką, pieprzem, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie odwrócić. Wyłożyć szynkę, odsączone z oleju pomidory, oliwki i pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm na długości i 1 cm na szerokości. Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym.
Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja "sałatka grecka".
Składniki:
opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 mała cebula (czerwona lub biała)
150 g fety, najlepiej twardej
po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
4 łyżki octu białego winnego
pół łyżeczki miodu
1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
sól i pieprz
Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.
Po wielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem.
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
4 łyżki kukurydzy z puszki
kilkanaście czarnych oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę
Sos:
1/3 szklanki wody
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego
3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy
Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb.
Ciasto:
3/4 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania
Dodatki:
250 g sera wędzonego w kawałku - użyłam Goudy
1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki
2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
150 g salami
kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych
zioła do pizzy
3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.
Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 16 minut w 240oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.
Sałatka z przewagą zielonego na koniec tygodnia i zarazem rozpoczęcie nowego, w którym zawita wiosna, przynajmniej w kalendarzu. Rukola i sałata rzymska w towarzystwie kurczaka, mozzarelli, pomidorków, zielonych oliwek, pestek dyni i słodko-kwaśnego sosu to moja trzecia propozycja do zabawy pod hasłem Zielono mi!
Składniki:
1 filet z kurczaka
sól i pieprz, zioła do pizzy, curry i słodka papryka
1 duża garść rukoli
1 sałata rzymska mini
opakowanie pomidorków koktajlowych
woreczek lub mały słoik zielonych oliwek
opakowanie kuleczek mozzarelli
2 łyżki pestek dyni
olej do smażenia
Sos:
1 płaska łyżeczka miodu
4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
sól i pieprz, zioła do sałatek
Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę i sałatę rzymską, umyć i osuszyć, a rzymską dodatkowo pokroić w paseczki. Pomidorki przekroić na pół, mozzarellę i oliwki odsączyć z zalewy.
W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki razem z pestkami dyni.
Jak dobrze, że już piątek... a jak piątek to zapraszam na rybę. Dzisiaj na blogu sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem w towarzystwie oliwek, fety i czerwonej cebuli.
Składniki:
szklanka grubego makaronu (użyłam kolanek ozdobnych z Lubelli)
opakowanie wędzonego fileta z pstrąga (125 g)
mały słoiczek lub woreczek zielonych oliwek
pół kostki fety (użyłam z ziołami)
pół czerwonej cebuli
3 łyżki oliwy
szczypta ziół do sałatek
1 łyżka soku z cytryny
sól, cukier i pieprz
koperek do ozdoby
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Pstrąga podzielić na kawałki, fetę w kostkę, a cebulę w cienkie pióra. Oliwki odcedzić z zalewy. Wszystkie produkty przełożyć do salaterki. W kubku wymieszać olej, sok z cytryny, zioła, sól, odrobinę cukru i pieprz. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać, aby połączyła się z sosem. Udekorować koperkiem.
Za oknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia...
Składniki:
2 małe filety z kurczaka
1 sałata rzymska mini
opakowanie małych kulek mozzarelli
po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej)
mały słoik zielonych oliwek
pół puszki kukurydzy
3 korniszony
pół małej czerwonej cebuli
ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych)
przyprawa do gyrosa
Sos:
półtorej szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
płaska łyżeczka ziół do sałatek
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować.
Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie łącząc ze składnikami sałatki.
Rzadko na moim blogu goszczą dania rybne. Dzisiaj propozycja z wędzonym pstrągiem na ciepło.
Składniki na 2 porcje:
1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki)
po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek
1/2 młodej cukinii
1 wędzony filet z pstrąga
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki mąki
1 szklanka zimnej wody
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki ziół do pizzy
sól i pieprz
Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać pokrojone na pół oliwki oraz startą jak na mizerię cukinię ze skórką. Gotować na małym ogniu aż cukinia zmięknie (2-3 minuty), dodać podzielony na kawałki filet z pstrąga. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. W czasie gotowania sosu ugotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Odcedzić. Połączyć z gorącym sosem i wyłożyć na talerze.
Pogoda nas rozpieszcza, korzystam z uroków lata jak się da, gotując prosto, lekko i sezonowo. Cukinia, pomidory, papryka to teraz obowiązkowe produkty na naszych talerzach. Dzisiaj propozycja na kurczaka w śródziemnomorskim stylu, który preferuję nie tylko w upalne dni...
Składniki:
2 większe filety z kurczaka
1 mozzarella w zalewie lub opakowanie kuleczek
kilka pomidorów koktajlowych lub śliwkowych
1 woreczek lub mały słoiczek oliwek (dowolnych)
1 cukinia ok 25 cm długości
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
zioła do pizzy, dowolna przyprawa do kurczaka (może być gyros), suszony czosnek
olej
Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić ziołami i przyprawami. Obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju zgrillować pokrojoną w plastry i przyprawioną ziołami cukinię, zdjąć z patelni. Na odrobinie oleju obsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Warzywa wymieszać z kurczakiem i oliwkami. W naczyniu do zapiekania wyłożyć kurczaka i warzywa. Na nich położyć odsączone oliwki i mozzarellę (kulkę pokroić w kostkę). Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posiekany czosnek. Posypać ziołami. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze ok. 200oC (środkowa półka). Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 kostki fety
1/2 szklanki czarnych oliwek
sól
Sos:
1/2 szklanki zimnej wody
sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy
ew. koperek lub natka pietruszki
Kapustę drobno poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Oliwki pokroić w plastry lub na połówki, a fetę w kostkę. Składniki sosu połączyć ze sobą. Bezpośrednio przed podaniem kapustę polać sosem i delikatnie wymieszać z fetą i oliwkami.
Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa.
Ciasto:
3/4 szklanki ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania
Dodatki:
pół szklanki zielonego groszku
ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę
250 g sera żółtego w kawałku - użyłam Goudy
1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
ok. 12 zielonych oliwek
zioła do pizzy
3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.
Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220oC. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony.
Sałatka lekka, z delikatnym dressingiem pomarańczowym, dość słodka za sprawą mango. Do tego czarne oliwki i ser mozzarella. Polecam...
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 duże mango (niezbyt dojrzałe)
1 słoiczek czarnych oliwek
150 g mozzarelli (użyłam sera typu podpuszczkowego z ziołami z gospodarstwa rolnego)
4 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
1/3 szklanki oliwy
1/2 szklanki sosu z pomarańczy
3 łyżki sosu z cytryny
sól, pieprz cytrynowy
Sałatę poszatkować, mozzarellę i obrane mango pokroić w kostkę. Wymieszać z odsączonymi oliwkami, słonecznikiem i dressingiem. Podawać do mięsa, z pieczywem lub jako samodzielny posiłek.
Ta pasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam...
Składniki:
ok. 80 g rukoli
150 g fety
szklanka mrożonego groszku
3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zielonych oliwek
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki dressingu pomarańczowego (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu
Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche.
Jaglana to moja ulubiona kasza. Najczęściej przygotowuję z nią dania wytrawne. Świetnie pasuje do mięs, ale w wersji bezmięsnej z warzywami również zachwyca podniebienie. Dzisiaj w formie sałatki. Z orzeźwiającym pomarańczowy, moim ulubionym ostatnio dressingiem.
Składniki:
2/3 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól lub przyprawa warzywna
pół szklanki oliwek
pół czerwonej papryki
pół zielonego ogórka
mała garść rukoli
Dressing:
1 mały posiekany ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy
1/3 szklanki oliwy lub oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
Kaszę wraz z soczewicą ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przestudzić. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego pokroić w kostkę, obranego ogórka również. Oliwki odcedzić, rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać z kaszą i soczewicą.
Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.
Przed chwilą podane - pizzerinki w kształcie serca. Proste nadzienie, dość grube ciasto, ale zjedzone do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na Walentynki!
Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
pół łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
4 łyżki oleju
oraz mąka do podsypywania
Dodatki:
6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części
kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół
150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera
zioła do pizzy lub oregano
4-5 pasty pomidorowej
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, połowę oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania dodać jeszcze 2 łyżki oleju. Obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Ciasto podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki.
Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut w temperaturze 240oC na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół,
aż dół pizzy lekko się przyrumieni. Podawać z miłością i uśmiechem na ustach :)) bo to w końcu walentynkowe pizzerinki!
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |