Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „sok”

  • wtorek, 30 grudnia 2014
  • środa, 04 września 2013
    • Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Większość malin, które użyłam w kuchni, przeznaczyłam na domowy sok. Część zamroziłam, a z resztę wykorzystałam do ciasta. Wypiek Doroty Świątkowskiej jest dość popularny i sprawdzony. Czasem, na różne rodzinne uroczystości piekę go z pewnymi modyfikacjami. Tym razem pianka jest o smaku malinowym, z domowym sokiem, a do ciasta użyłam mąki pszennej z gryczaną. Powstała bardzo udana wersja ciasta, które tak często gości na innych blogach...

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Składniki na kruche ciasto:
      2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam gryczaną i pszenną krupczatką w proporcji pół na pół)
      250 g masła lub margaryny, zimnego
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki cukru pudru
      6 żółtek

      Pianka malinowa:
      6 białek
      2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
      2 opakowania kisielu malinowego, bez cukru (2 x 40 g)
      1/3 szklanki oleju słonecznikowego
      1/3 szklanki soku lub syropu z malin
      Ponadto:
      500 g malin, mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich

      Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
      Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
      Pianka malinowa:
      Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier, ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać kisiel (proszek), cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, a następnie sok malinowy, miksując do połączenia.

      Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Łopatką lekko wepchnąć owoce w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

      Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.

      

      Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z pianką i malinami z dodatkiem mąki gryczanej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 04 września 2013 16:25
  • wtorek, 05 marca 2013
  • czwartek, 19 sierpnia 2010
    • Czekoladowa "Świnka Peppa"

      "Shrek" zrobił już karierę w internecie, teraz przyszła kolej na młodsze pokolenie. Robiąc różowe ciasto z delicjami i malinowym budyniem gotowanym na soku przecierowym nasunęła mi się nazwa analogiczna do zielonego ogra... i tak powstało ciasto o nazwie "Świnka Peppa"...


      Ciasto czekoladowe:

      200 g gorzkiej czekolady (dałam o zawartości 90% kakao)

      200 g masła

      1 1/4 szklanki mąki

      1,5 szklanki cukru (2 łyżeczki zastąpiłam prawdziwym cukrem waniliowym)

      5 jajek

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa budyniowa:

      900-1000 ml soku przecierowego z jagodami lub malinami (bez marchwi)

      3 budynie malinowe bez cukru

      Masa śmietankowa: 1 litr śmietany kremówki

      1 galaretka różowa (Rubinowa Wodzisław)

      1/2 szklanki cukru pudru

      oraz 3 opakowania delicji z galaretką malinową

      W miseczce, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę wymieszną z proszkiem. Na końcu wlać rozpuszczone masło z czekoldąa i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem i upiec do tzw. suchego patyczka. Temperatura - 180oC, czas: 30-40 minut. Studzić około pół godziny.

      Z soku odlać 2/3 szklanki. Resztę zagotować. W odlanym soku rozprowadzić proszek budyniowy i dobrze rozmieszać. Wlać do wrzącego soku i mieszać do maksymalnego zgęstnienia. Wylać na przestudzone ciasto czekoladowe. Schłodzić. Na warstwie budyniowej ułożyć delicje czekoladą do góry.

      Różową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wrzątku. Ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką i dobrze wymieszać. Wylać na delicje i schłodzić przed krojeniem minimum 2 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa "Świnka Peppa"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 sierpnia 2010 06:54
  • środa, 28 października 2009
    • Kubusiowy deser

      Kubusiowy deser


      Ostatnio bardzo popularne są ciasta z użyciem przecierowych soków. Największą frajdę ponoć mają dzieci, bo ciasta takie są kolorowe i lekkie. Niestety, moje nie rzuciły się na to cudo, choć doznania wizualne moim zdaniem powinny je zachęcić. A tak się matka starała i pół miasta obleciała w poszukiwaniu niebieskich galaretek...

      Najpierw upiekłam kakaowy biszkopt z 5 jajek. Każdy ma swój wypróbowany przepis. Potem ugotowałam 3 budynie waniliowe bez cukru w 1 litrze soku Kubuś (marchew-jabłko-pomarańcza) i ciepłą masę budyniową wylałam na biszkopt. Następnie ubiłam 0,5 l schłodzonej śmietany 36% z pół szklanki cukru pudru i dodałam tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szlanki wrzątku.

      Na zimnym budyniu ułożyłam herbatniki polane czekoladą (Maltanki). Wyłożyłam śmietanę i całość zalałam dwiema niebieskimi tężejącymi galaretkami. Ciasto chłodziło się całą noc.

      Na śmietanie miały być jeszcze morele, ale się nie zmieściły. I pewno byłyby zbędne. Na pewno wykorzystam je do innego wypieku. Mam jeden taki przepis na pyszny makowiec z masą karpatkową i brzoskiniami... ale to kiedy indziej...


      Podwójny Kubusiowy deser

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2009 12:00

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...