Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „kurki”

  • środa, 05 października 2016
  • poniedziałek, 22 sierpnia 2016
  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu.

      Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Składniki:

      6-8 plastrów schabu

      sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek

      śliwki kalifornijskie

      Sos:

      200 g świeżych kurek

      2 ząbki czosnku

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      łyżeczka igiełek rozmarynu

      pół łyżeczki tymianku

      pół łyżeczki oregano

      olej

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 07:23
  • sobota, 26 września 2015
  • czwartek, 17 września 2015
    • Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Składniki:

      3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty
      ok. 150 g świeżych kurek
      sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka,
      2 zmiażdżone ząbki czosnku

      1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki
      olej do smażenia

      Sos:

      2 łyżki masła
      1,5 łyżki mąki
      1,5 szklanki wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      3-4 łyżki sera Grana Padano
      posiekana natka pietruszki
      tymianek, rozmaryn, starta skórka z połowy cytryny i 2 łyżki soku
      sól i pieprz

      Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. 

      Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć mięso i gotować ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką.

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym

      Pora na kurki 2015 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 września 2015 14:17
  • sobota, 12 września 2015
  • wtorek, 05 sierpnia 2014
    • Zupa z kurek z pęczakiem

      Powrót z urlopu to zawsze ciężka sprawa. Urlop zrobiłam sobie także od blogowania. Rzadziej też bywałam na zaprzyjaźnionych blogach kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta.

      Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam...

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Składniki:

      1 udko z kurczaka
      1 seler
      1 marchew
      3 ząbki czosnku
      250 g kurek
      pół cebuli
      2/3 szklanki pęczaku
      1 listek laurowy
      kilka ziaren ziela angielskiego
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      3 łyżki posiekanej natki pietruszki
      łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
      łyżeczka ziół do pizzy

      Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany  drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy, sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z kurek z pęczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z kurek z pęczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 sierpnia 2014 11:35
  • środa, 09 października 2013
    • Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Kupiłam kurki w promocyjnej cenie, a tego samego dnia mój mąż przyniósł do domu kilka maślaków, które rosły w pobliżu jego miejsca pracy. Teren otoczony jest lasem, więc o tej porze roku, przy sprzyjającej aurze można nazbierać borowiki, podgrzybki, kanie czy maślaki. Kilka wystarczy na obiad dla naszej czwórki.

      Z wspomnianych wcześnie kurek i maślaków zrobiłam tartę. Zdecydowałam się na drożdżowy spód z dodatkiem twarogu. Puszysty i miękki i nie tak kaloryczny niż tradycyjny maślany. Tarta jest jednak dość syta z powodu obfitości sera i śmietany w nadzieniu. Mały kawałek mi wystarczył, więc tartę jedliśmy przez dwa dni. Nazajutrz po odgrzaniu była jeszcze smaczniejsza...

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Ciasto:

      250 g sera twarogowego, najlepiej tłustego

      2 jajka

      2 szklanki maki pszennej

      ½ łyżeczki cukru

      25 g świeżych drożdży

      1 łyżeczka soli

      3 łyżki stopionego masła lub oleju

      Nadzienie:

      400 g świeżych kurek i maślaków

      1 czerwona cebula

      3 ząbki czosnku

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      łyżka majeranku

      sól i pieprz

      350 g kwaśnej gęstej śmietany

      3 jajka

      250 g miękkiego, słodkawego sera żółtego, najlepiej ementalera

      olej do smażenia

      Jajka i twaróg powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść widelcem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać razem z jajkami, solą i mąką do ciasta i wyrabiając na gładkie, jednolite ciasto, dodać ciepłe masło. Uformować w kulę i przykryć ściereczką. 

      Grzyby oczyścić, najlepiej przelać wrzątkiem i oczyścić. Z maślaków zdjąć brązową skórkę. pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać posiekaną natkę i majeranek. Ostudzić. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać ze śmietaną. Zetrzeć 1/3 porcji sera i wymieszać ze śmietaną, dodać smażone grzyby. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć na spód formy do tarty i wylepić, tworząc 4-5 cm brzeg. 1/3 porcji sera zetrzeć na spód ciasta, na ser wyłożyć grzybowy farsz, a na wierzch zetrzeć pozostały ser. Piec w 180oC do zrumienienia ciasta (ok. 40 minut). Podawać gorącą.

       

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta drożdżowa z serowo-kurkowo-maślakowym nadzieniem ”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 09 października 2013 17:23
  • niedziela, 22 września 2013
    • Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Pogoda za oknem nie sprzyja spacerom, ale też nie pozwala robić ładnych zdjęć potraw. Jest za ciemno. Kiedy nadziewałam paprykę światło było jeszcze w miarę dobre. Kiedy wyjęłam danie z piekarnika, bez włączenia lampy błyskowej się nie obeszło. Nie lubię tej połowy roku, kiedy przychodząc po pracy i zabierając się do przygotowania obiadu muszę pracować przy sztucznym świetle. A Wy jak radzicie sobie z tym problemem? Chyba zapiszę się na jakieś warsztaty fotografii kulinarnej, bo utknęłam w martwym punkcie...

      A dzisiaj moja propozycja na jesienną chandrę, duża dawka witaminy C zawarta w papryce, wyhodowanej przez moich rodziców. Do tego aromatyczne kurki i ser z niebieską pleśnią i zdrowy szpinak. I jeszcze moja ulubiona ostatnio kasza bulgur. Zapraszam...

      Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Składniki:

      6 średnich czerwonych papryk
      1 szklanka kaszy bulgur

      ok. 200 g mrożonego szpinaku (lub 100 g świeżego)
      150 g kurek
      100 g sera Lazur (użyłam złocistego)
      1 cebula
      4 ząbki czosnku
      sól, pieprz, majeranek lub tymianek
      olej do smażenia

      Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone, sparzone i pokrojone kurki. Usmażyć, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż całkowicie się rozmrozi, a płyn wyparuje. Grzyby ze szpinakiem wymieszać z kaszą, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz pokrojonym w kostkę Lazurem. Papryki umyć, wykroić delikatnie środki, ściąć gniazda nasienne, zostawiając wyciętą część z ogonkiem. Papryki nafaszerować kaszą z dodatkami i przykryć końcówkami papryk. Każdą paprykę delikatnie nasmarować olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową lub papierem do pieczenia i podlać niewielką ilością oleju. Piec do momentu aż papryka będzie miękka (sprawdzić widelcem).

          

      Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana bulgurem, kurkami, szpinakiem i serem Lazur”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 września 2013 19:29
  • poniedziałek, 20 maja 2013
  • piątek, 03 maja 2013
    • Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

      Zawsze cukinię faszerowałam sosem bolońskim, ale tym razem pokusiłam się o zmianę klimatu, opróżniając przy okazji zamrażalnik z mielonego mięsa i kurek. Do sosu oprócz wspomnianych składników dodałam świeży lubczyk, słodką śmietankę oraz ser raclette. Oczywiście można dodać inny ser, który dobrze się topi, np. gruyere, gorgonzola, lazur lub zwykły topiony o wyrazistym smaku... W połączeniu z łagodną cukinią, ryżem jaśminowym oraz surówką z młodej kapusty smakuje niesamowicie... Zadowolenie na twarzy połówka - bezcenne...

      Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

      Składniki:

      2 młode cukinie (ok 30 cm)
      300 g mielonego mięsa (użyłam chudej wołowiny)
      150 g mrożonych kurek
      1 cebula
      2 ząbki czosnku
      zioła prowansalskie
      po 2 gałązki natki pietruszki i świeżego lubczyku
      50 g sera raclette lub dowolnego sera, który łatwo się topi
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      sól i pieprz
      olej do smażenia

      

      Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, natrzeć olejem z każdej strony i posolić. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć chwilę. Dodać mięso, a po kilku minutach kurki, smażyć aż wyparuje cały płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody i śmietankę. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę, ale pilnować, by cały płyn nie wyparował. Gęsty farsz mięsny wyłożyć do połówek cukinii, resztę sosu odłożyć. Cukinię wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego na spodzie olejem, podlać 1/2 szklanki wody i zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku. Zdjąć pokrywę, polać mięso resztą sosu i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut. Podawać z ryżem i surówką.

      Cukinię można również zapiekać na grillu, będzie jeszcze smaczniejsza!

      Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 03 maja 2013 17:17
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
  • piątek, 26 października 2012
  • sobota, 22 września 2012
  • piątek, 21 września 2012
    • Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Zostałam hojnie obdarowana patisonami i cukinią. Teraz kombinuję, co ugotować z tymi późno letnimi warzywami. I wymyśliłam m.in. nadzienie do naleśników. Starte patisony połączone z mieloną wołowiną i kurkami. Naleśniki zrobiłam z mąki zwykłej oraz pełnoziarnistej orkiszowej – pół na pół. Dałam też po połowie mleka i piwa miodowego. Naleśniki panierowałm znów pół na pół – w mące i grubo zmielonych fistaszkach. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z czerwonym barszczem w kubkach.

       

      Ciasto:

      1 1/2 szklanki mleka

      1 1/2  szklanki piwa

      1 ¼ szklanki mąki pszennej

      1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej

      3 jajka

      szczypta sody

      płaska łyżeczka cukru

      ½ łyżeczki soli

      łyżka oleju

      oraz olej do smarowania patelni

      Farsz

      500 g mielonego mięsa wołowego

      1 duża cebula

      3 ząbki czosnku

      200 g świeżych kurek

      2 duże patisony

      ¾-1 szklanka bułki tartej do zagęszczenia farszu

      sól, pieprz

      słodka papryka

      łyżeczka kminku

      majeranek

      oregano

      pęczek natki pietruszki

      Panierka:

      2 jajka

      1 szklanka bułki tartej

      1 szklanka gubo mielonych solonych orzeszków ziemnych

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem 

       

       

      Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni smarowanej na bieżąco olejem za pomocą pędzelka.

      Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę, chwilę smażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso oraz posiekane kurki, usmażyć. Patisony obrać zetrzeć wierzchnią warstwę warzyw na grubej tarce, zostawiając środek z pestkami, dodać do mięsa i posolić. Dusić razem z mięsem, odparowując większość płynu. Pod koniec dodać zioła i przyprawy oraz posiekaną natkę. Zagęścić bułką tartą. Smarować cienką warstwą farszu naleśniki, zostawiając wolne brzegi. Zwijać w rulony. Panierować w jajku i bułce wymieszanej z orzechami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec – 200oC, do zrumienienia panierki. Podawać z barsczem czerwonym do picia lub kremową zupą grzybową lub żurkiem.

      Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Orkiszowe naleśniki z wołowiną, kurkami i patisonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 08:33
  • sobota, 21 lipca 2012
    • Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam kurki, dodałam do koszyka, nie mając jeszcze pojęcia jakie danie z nich przyrządzę. Dopiero w domu przypomniało mi się, że na wielu blogach widziałam różne przepisy z udziałem polędwiczki wieprzowej. I tak oto w mgnieniu oka powstał pyszny obiad...

      Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Składniki:

      1 polędwiczka wieprzowa

      sól

      pieprz

      kminek

      łyżeczka granulowanego czosnku

      łyżka suszonego majeranku

      łyżeczka kminku

      Sos:

      1 duża cebula

      300 g świeżych kurek

      3 ząbki czosnku

      2 płaskie łyżki mąki

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      olej i masło

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      

      Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć olejem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem. Posolić i popieprzyć Umieścić w rękawie foliowym, szczelnie zamknąć  i upiec (około 1 godziny) w piekarniku nagrzanym do 170oC na termoobiegu. W tym czasie przygotować sos. Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie zalać szklanką wrzątku. Gotować około 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć ostrożnie z rękawa piekarniczego. pokroić w grube plastry. Ułożyć na talerzach i obficie polać sosem. Podawać z ryżem, kaszą lub młodymi ziemniakami i dowolną surówką.

      Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      sobota, 21 lipca 2012 13:43
  • piątek, 11 listopada 2011
    • Kurczak z kurkami

      Mięso z udek kurczaka w aromatycznym śmietanowym, podlanym białym winem sosie z kurek.

       

      Kurczak z kurkami

       

      Składniki:

      500 g mięsa z kurczaka (z udek bez skóry)

      1 duża cebula

      200 g świeżych kurek

      3 ząbki czosnku

      2 płaskie łyżki mąki

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      masło

      olej

      pęczek natki pietruszki

      sól

      pieprz

      Grzyby zalać wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Mięso umyć, pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć. Zalać winem i gotować około 2 minuty. Przełożyć do garnka. Zalać 1,5-2 szklanek wrzątku i dusić. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju. Cebulę posiekać, posolić, zeszklić, dodać posiekany drobno czosnek oraz kurki. Smażyć chwilę, następnie dodać do mięsa. Gotować aż kurczak będzie miękki. Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem razowym i buraczkami.

       

      Kurczak z kurkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 11 listopada 2011 19:03

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...