Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „schab”

  • czwartek, 28 lipca 2016
    • Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Z utęsknieniem czekam już na urlop, upał w pracy daje się we znaki. Dzieci spędzają wakacje u dziadków, więc gotowanie wymyślnych dań zostawiłam na czas bliżej nieokreślony. Na razie przerabiam ogórki, cukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu.

      Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym

      Składniki:

      6-8 plastrów schabu

      sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek

      śliwki kalifornijskie

      Sos:

      200 g świeżych kurek

      2 ząbki czosnku

      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%

      łyżeczka igiełek rozmarynu

      pół łyżeczki tymianku

      pół łyżeczki oregano

      olej

      sól i pieprz

      pęczek natki pietruszki

      Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki schabowe ze śliwkami w sosie kurkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 lipca 2016 07:23
  • niedziela, 19 czerwca 2016
  • czwartek, 21 stycznia 2016
    • Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Do przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. 

      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      Składniki:

      ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu
      1 puszka czerwonej fasoli
      2/3 szklanki czerwonej soczewicy
      2 małe cukinie
      1 duża cebula
      1 papryka czerwona
      2 ząbki czosnku
      3 ziemniaki
      1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      500 ml passaty pomidorowej
      cukier, sól i pieprz
      po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
      3 łyżeczki słodkiej papryki

      Schab pokroić w kostkę. Z papryk  usunąć środki. Paprykę  i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem.


      Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 stycznia 2016 09:18
  • wtorek, 19 stycznia 2016
  • poniedziałek, 09 listopada 2015
    • Schab na zimno

      Jeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. 

      Schab na zimno

      Składniki:

      1,2 kg schabu
      2 łyżki soli peklowej

      Marynata:

      kilka kuleczek ziela angielskiego
      garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu
      kilka kuleczek jałowca
      4-5 liści laurowych
      łyżka ziaren kminku
      łyżka majeranku
      główka czosnku
      łyżka suszonego czosnku
      3 łyżki suszonej włoszczyzny
      pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku
      2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu

      Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso ma być całkowicie zanurzone) i zagotować. Od momentu wrzenia gotować ok. 30 minut. Zdjąć z palnika i ostudzić w wywarze. Schować do lodówki. Na drugi dzień czynność powtórzyć - mięso gotować pół godziny, ostudzić w wywarze, wyjąć, odsączyć, zawinąć w folię i schłodzić. Schab jest gotowy do krojenia. Polecam na kanapki lub jako składnik sałatek. Można również podać z sosem do obiadu. Wywar będzie świetną bazą do barszczu czerwonego, żurku czy kapuśniaku.

      Bezglutenowe śniadanie dla dziecka  Menu dla przyszłej mamy
      

      Schab na zimno

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Schab na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2015 08:49
  • poniedziałek, 15 grudnia 2014
    • Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

      Nie wiem jak Wy, ale ja w święta chętnie dojadam pozostałości z Wigilii... pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty...

      Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

      Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

      Składniki:

      1,5 kg schabu
      6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę
      2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych
      150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek)
      oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz

      Pesto rukolowe:

      80 g umytej i osuszonej rukoli
      50 g migdałów bez skórki
      3 ząbki czosnku
      niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
      łyżka ziół do pizzy
      sól do smaku
      ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy Kamis)

      Wszystkie składniki pesto umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę.

      Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Z jednej strony posypać solą, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie odwrócić. Z drugiej strony posmarować dokładnie pesto. Wyłożyć zmieszane ze sobą oliwki i pomidory (posiekane), zostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm na długości i 1 cm na szerokości. W dwóch rzędach na środku mięsa wzdłuż ułożyć kuleczki mozzarelli Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym.

      Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 grudnia 2014 19:08
  • niedziela, 07 września 2014
    • Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka...

      Leczo z fasolką szparagową Mamut

      Składniki:

      1/2  kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)
      1 laska kiełbasy myśliwskiej
      300 g pieczonego lub gotowanego schabu
      300 g fasoli szparagowej mamut
      2 małe cukinie
      2 cebule
      2 papryki (dowolnego koloru)
      2 ząbki czosnku
      3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
      1/2 pęczka natki pietruszki
      2 łyżki koncentratu pomidorowego
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      cukier, sól i pieprz
      po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
      3 łyżeczki słodkiej papryki

      Kiełbasę i schab pokroić w kostkę. Z papryk również usunąć środki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i każdą przekroić na 2-3 części. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać kiełbasę oraz schab i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę, dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem.

      Leczo

      Warzywa psiankowate 2014  Pora na pomidora!  Paprykujemy 5

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z fasolką szparagową Mamut”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 września 2014 18:12
  • niedziela, 01 grudnia 2013
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
    • Schab z pieczarkami

      Przepis na schab w tak apetycznej formie znalazłam na blogu Kabamaigi. Bardzo polecam i dodaję do akcji Pieczarkowy Tydzień organizowany przez Mopsa w kuchni.

       

      Schab z pieczarkami 

       

      Składniki:
      1/2 kg schabu
      30 dag pieczarek
      1 cebula
      kawałek żółtego sera
      sól, pieprz
      jajko
      bułka tarta
      olej

       

      Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć (ja dodatkowo użyłam majeranku, mielonego kminku, słodkiej papryki i suszonego czosnku). Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków schabu). Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym słupku żółtego sera i po łyżce uduszonych pieczarek (dodałam jeszcze suszony lubczyk). Mięso składamy na pół i spinamy szpilkami (po 2 do każdego kawałka mięsa). Spięte kotlety panierujemy w jajku i bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Schab z pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 kwietnia 2012 17:28
  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

      Ostatnio szalałam z wypiekami, więc dziś będzie słony przerywnik. Ze schabu można wyczarować nie tylko kotlety i nie tylko pieczeń. Schab to moje ulubione mięso do rolowania i zawijania. A w środku zawsze niespodzianka. Przynajmniej goście mogą do pierwszego kęsa nie widzieć, co kryje zrolowane mięso. I jeszcze ten sos, bardzo pomidorowy... Zapraszam na roladki z oliwkami i żółtym serem w sosie z suszonych pomidorów...

       

      Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

       

      Składniki na 6 roladek:

      6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)

      mały słoiczek zielonych oliwek

      przyprawa gyros

      6 małych, grubych plastrów sera żółtego (Gouda, Mozzarella, Złoty Mazur)

      olej do smażenia

      Sos:

      8-10 suszonych pomidorów z oliwy

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      3 łyżki śmietany

      2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego

      2 łyżki mąki

      przyprawa gyros lub zioła do pizzy

       Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawą gyros z obu stron. Na brzegu każdego płata ułożyć plasterek sera i po trzy oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi w celu zabezpieczenia przed ucieczką topniejącego sera :). Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. W tym czasie pokroić pomidory w paseczki i dorzucić do wywaru z mięsem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, na którym smażyło się mięso. Na końcu dodać do cebuli zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Cebulę z czosnkiem dodać do wywaru, i gdy mięso będzie już miękkie dodać koncentrat oraz zioła. Na końcu mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody wymieszanej ze śmietaną. Wlać szybko do wywaru, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić ziołami. Uważać z solą, ponieważ pomidory są dość słone. Podawać z ryżem lub kaszą. Ja podałam z ryżem wymieszanym z duszonymi pieczarkami i papryką.

       

      Roladki schabowe z oliwkami i żóltym serem w sosie z suszonych pomidorów

  • niedziela, 27 listopada 2011
    • Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym

      Pokonałam lenia i zrobiłam w sobotę pyszny obiad. Zaskoczyłam nim domowników. Poniosła mnie wyobraźnia...

      Myślę, że danie, które zrobiłam świetnie nadaje się na rodzinne i towarzyskie spotkania. Wymaga trochę pracy, ale smak jest niesamowity... choć składniki niewyszukane. Podaję składniki na 5 osób.

       

      Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym

       

      Placki ziemniaczane:

      5-6 ziemniaków

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      1 jajko

      2 łyżki mąki

      sól i pieprz

      olej do smażenia

      Mięso:

      5 bardzo cienkich plastrów schabu

      przyprawa Kebab-gyros lub sól, pieprz i zioła

      olej do smażenia

      Sos pomidorowy:

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego

      1 łyżka octu winnego lub balsamicznego

      1 łyżeczka słodkiej papryki

      1 łyżka włoskich ziół

      sól i pieprz

      Dodatkowo:

      15 dag pieczarek

      olej, sól i pieprz do obsmażenia

      100 g tartego żółtego sera

       

       

      Mięso umyć, cienko rozbić, przyprawić. Usmażyć na oleju. Przełożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem do miękkości.

      Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok, który puściły. Wymieszać z jajkiem, mąką, czosnek przecisnąć przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oleju 5 grubych placków ziemniaczanych.

      Cebulę do sosu obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na łyżce oleju, dodać posiekany czosnek. Zalać 1/2 szklanki wrzątku, gotować 5 minut. Dodać koncentrat, sól, pieprz ocet winny (mój ulubiony to ocet balsamiczny z Modeny), zioła. Gotować około 5 minut. Sos powinien być bardzo gęsty.

      Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć krótko na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Powinny pozostać soczyste.

      Miękkie mięso wyjąć z sosu. Sos można wykorzystać do innego dania. Na blasze wyłożonej folią ułożyć placki ziemniaczane. Na nich położyć po plastrze mięsa. Na mięso wyłożyć sos pomidorowy, a następnie pieczarki. Posypać startym żółtym serem i zapiec (20 minut w temp. 200oC). Podawać gorące, najlepiej z surówką z kapusty.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Schab zapiekany z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym na placku ziemniaczanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 listopada 2011 18:37
  • piątek, 07 stycznia 2011
    • Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

      Dziś polecam Wam pyszną roladę ze schabu z oryginalnym nadzieniem. Przypuszczam, że bardzo posmakuje przedstawicielom płci męskiej. Moi przyznali mi papierowy medal :)

      Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami

      Składniki:

      1,2 kg schabu

      15 dag parzonego boczku

      25 dag pieczarek

      1/2 szklanki orzechów włoskich

      2 łyżki natki pietruszki (zapomniałam dodać, ale bardzo tu pasuje)

      sól i czarny pieprz

      2 łyżeczki suszonego majeranku

      łyżeczka grubo mielonego kminku

      łyżeczka sproszkowanego czosnku lub zmiażdżone 2 ząbki świeżego

      olej

      Schab umyć, osuszyć, nacinać delikatnie w poprzek, robiąc z niego duży płat, nie rozcinając do końca. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odparować na patelni z łyżką oleju oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek i orzechy drobniutko posiekać. Wymieszać z przestudzinymi pieczarkami, dodać majeranek i natkę pietruszki oraz sól i peprz do smaku, wymieszać. Rozłożyć równo farsz na płacie schabu, zostawając wolne brzegi i zwinąć do środka jak roladę. Mięso jeszcze raz natrzeć z wierzchu olejem, natrzeć kminkiem i czosnkiem. Związać bawełnianą nicią i piec w szczelnie zamkniętym rękawie foliowym 1,5-2 godziny. Można do rękawa wlać ok. 1/2 szklanki wody, aby schab był bardziej soczysty. Kroić w plastry bardzo ostrym nożem. Świetnie smakuje z sosem grzybowym, chrzanowym lub musztardowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada schabowa z pieczarkami, boczkiem i orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 07 stycznia 2011 11:48
  • czwartek, 31 grudnia 2009
    • Sałatki grudniowe ciąg dalszy

      Są jeszcze sałatki, których przepisy mam w głowie. Nie robiłam ich jeszcze, ale już czuję całym swoim ciałaem, że to jest to, czego szukam...

      Sałatka na zimowe dni

      1 duży pokrojony w nitki por (nitki należy potzrymać we wrzątku kilka minut), puszka kukurydzy, słoik selera w zalewie, ok. 20 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę, kilka korniszonów tak samo pokrojonych, garść posiekanych orzechów włoskich i śliwek kalifornijskich, majonez, pieprz, sól

      Sałatka ze schabem i brzoskwinią

      słoiczek marynowanych pieczarek, 3 połówki brzoskwini z puszki, 2 grube plastry pieczonego schabu, pół ugotowanego selera pokrojonego w kostkę, ok. 20 dag sera żóltego pokrojonego w kostkę, garść  orzechów włoskich, czarne oliwki, natka pietruszki, piprz, sól

      A co myślicie o takim połączeniu?

      Wpadła gruszka.... do sałatki

      2 woreczki ryżu długoziarnistego lub parabolicznego, kawałki podsmażonego boczku, pokruszona kostka sera feta, puszka kukurydzy, 1 długi ogórek pokrojony w kosteczkę, curry, majonez, biały pieprz, szczypiorek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 grudnia 2009 16:11

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...