Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „parówki”

  • środa, 04 grudnia 2013
  • piątek, 09 marca 2012
    • Domowe hot-dogi

      Co powiecie na domowe hot-dogi? Na pewno zdrowsze jeśli chodzi o pieczywo, więc przepis na ciasto możecie wykorzystać do upieczenia sztangli lub bułeczek. Jest bardzo puszyste, miękkie i maślane. A parówki? No cóż, jeszcze nie wyprodukowałam domowych, ale przynajmniej kupiłam takie o obniżonej ilości tłuszczu... Pomysł bardzo przypadł do ggustu moim mężczyznom. Zwłaszcza mężowi :)


      Domowe hot-dogi

       

      Ciasto:

      40-45 dag mąki

      30 g świeżych drożdży

      1 łyżeczka cukru

      1,5 łyżeczka soli

      3 łyżki miękkiego masła

      1 łyżka oleju roślinnego

      300 ml ciepłego mleka

      oraz 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania

      ½ szklanki ziaren sezamu do posypania

      Nadzienie:

      5 dobrej jakości parówek

      150 g sera żółtego w plastrach z ziołami (lub ser i zioła)


      Domowe hot-dogi

       

      Sposób przygotowania:

      Drożdże rozpuścić w ½ szklnki ciepłego mleka z cukrem. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać resztę mąki, sól i wymieszać. Dodać cały rozczyn i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Wgnieść masło, a na końcu wylać na dłoń olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić ciasto przykryte ścierką do czasu aż podwoi swoją objętość.

      Następnie ciasto podzielić na 5 równych części.

      Każdy kawałek cienko rozwałkować (nie trzeba podsypywać mąką) na kształt prostokąta. Ułożyć plaster sera, zostawiając wolne brzegi, na kraju dłuższego boku położyć parówkę.

      Złożyć do środka brzegi, przycisnąć palcami, by zlepić, i delikatnie zrolować, jak naleśnik. Po zrolowaniu dobrze jest przez chwilę turlać na stolnicy dwoma rekami, by nadać ładny kształt.

      Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub wysypanej mąką łączeniem na dół i w sporych odległościach większych niż na zdjęciu), ponieważ mocno wyrastają. Zostawić do podrośnięcia na około 20 minut. Posmarować wierzch jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp 180oC do zrumienienia wierzchu, czyli około 20 minut.

       

      Domowe hot-dogi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe hot-dogi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 07:54
  • czwartek, 29 lipca 2010
    • Zupa ułańska

      Przepis na tę zupę mam od wielu lat i dawno jej nie robiłam. Szukając pomysłu na obiad, pomyślałam o fasoli i przypomniałam sobie o tej właśnie zupie. Danie to jest sycące i dość kaloryczne i z pewnością zaspokoi wszystkie apetyty, szczególnie męskie.

      Zupa ułańska

      Składniki:

      włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, pół pora)

      cebula

      czosnek - 3 ząbki

      majeranek

      kawałek chudego boczku

      1-2 cienkie parówki

      puszka fasoli perłowej (dałam czerwoną)

      3/4 szklanki drobnego makaronu

      pieprz, sól, mielona czerwona papryka

      ewentualnie kostka rosołowa na wędzonce

      natka pietruszki

      mąka i śmietana do zagęszczenia

      Cebulę obrać, boczek pokroić w kostkę, podsmażyć razem na patelni. Warzywa ugotować razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem w około 2 litrach wody, dodać kostkę rosołową lub sól do smaku. Dodać makaron, ciągle mieszając. Gdy będzie prawie miękki, wrzucić podsmażony boczek z cebulą, dodać majeranek, odsączoną i opłukaną fasolę oraz obrane z osłonek, opłukane i pokrojone w plastry parówki. W osobnym naczyniu wymieszać około 1,5 łyżki mąki i pół kubka kwaśnej śmietany z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać i stopniowo wymieszać z gotującą zupą. Na końcu dodać paprykę w proszku i natkę pietruszki. Gotować jescze minutę i zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ułańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 lipca 2010 14:49

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...