Malinowa czerwień

Wpisy otagowane „ryż”

  • środa, 22 marca 2017
    • Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kiedy pekluję szynkę lub schab i potem gotuję je w przyprawach, zostaje mi aromatyczny wywar. Wykorzystuję go do gotowania zup. Tym razem dusiłam w sosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem.

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Składniki:

      1 cebula

      3-4 ząbki czosnku

      1 marchewka

      kawałek selera

      puszka krojonych pomidorów bez skórki

      ok. 700 ml passaty pomidorowej

      ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

      1 litr wywaru mięsnego (użyłam bulionu, w którym dusiły się roladki ze schabu z suszonymi pomidorami)

      2 łyżki słodkiej papryki w proszku

      szczypta chili, sól i pieprz do smaku

      2 łyżki wędzonej papryki

      dowolne zioła (oregano lub bazylia lub zioła do pizzy)

      pół pęczka posiekanej natki pietruszki

      1 łyżka masła, najlepiej klarowanego

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      niepełna  szklanka ryżu (użyłam basmati)

      Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek. Pomidory z puszki przecedzić, sok zachować. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory z cebulą i czosnkiem, sok z pomidorów i passatę. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem i szczyptą wędzonej papryki.



      

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Kremowa zupa pomidorowa z ryżem i wędzoną papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 22 marca 2017 14:34
  • piątek, 04 listopada 2016
    • Risotto z podgrzybkami

      Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych.

      Risotto z podgrzybkami

      Składniki:

      1 szklanka ryżu Arborio

      2 oleju lub oliwy

      ok. 3 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wytrawnego wina

      kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków

      1 mała cebula

      2-3 ząbki czosnku

      rozmaryn, tymianek

      sól i świeżo mielony pieprz do smaku

      posiekana natka pietruszki

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Grzyby i warzywa jesienne 2016

      Risotto z podgrzybkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z podgrzybkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 04 listopada 2016 09:45
  • piątek, 21 października 2016
    • Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      Składniki:

      500 g wołowiny na gulasz

       1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona)

      30 dag pieczarek

      kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

      2 szklanki passaty pomidorowej

      łyżka przecieru pomidorowego

      2/2 szklanki ryżu arborio

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz

      olej do smażenia

      ew. 1-2 łyżki Ajvaru

      Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować Jeszcze raz przyprawić i po ponownym zagotowaniu zdjąć z palnika. 


      Gęsty gulasz wołowy z ryżem

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsty gulasz wołowy z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2016 08:59
  • czwartek, 14 lipca 2016
    • Risotto z bobem i grillowanym łososiem

      Dziś na blogu wyjątkowe połączenie ryżu arborio z bobem i grillowanym łososiem!

      Risotto z bobem i grillowanym łososiem

      Risotto:

      1 szklanka ryżu arborio

      mała miseczka ugotowanego i obranego z łupin bobu

      duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      1 mała cebula

      2 ząbki czosnku

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wina

      łyżeczka oregano lub ziół do pizzy

      sok i skórka starta z połówki wyszorowanej cytryny

      sól i pieprz do smaku

      Łosoś:

      ok. 400 g filetów z łososia

      sól, pieprz

      przyprawa ziołowa

      sok z cytryny

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło i olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania zetrzeć skórkę i sok z cytryny oraz zioła do pizzy. Bób dodać do ryżu i gotować 1 minutę, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze napęczniał.

      W czasie gotowania ryżu łososia skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Zgrillować na niewielkiej ilości oleju. Risotto wyłożyć nas talerze, a na na wierzchu ułożyć kawałki łososia.

      Risotto z bobem i grillowanym łososiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z bobem i grillowanym łososiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 lipca 2016 11:24
  • wtorek, 31 maja 2016
  • piątek, 20 maja 2016
    • Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Składniki: 

      1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
      2 łyżka masła, oleju lub oliwy
      3 szklanki bulionu warzywnego
      2/3 szklanki białego wytrawnego wina
      duża cebula
      2-3 ząbki czosnku
      łyżka włoskich ziół
      sól i pieprz
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      2 owoce awokado
      pół pęczka posiekanej natki

      3 jajka
      3 łyżki mąki
      olej do smażenia
      1 łyżka soku z cytryny

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      1 szklanka wody
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
      150 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią
      sól i pieprz


      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i dusić 1 minutę, następnie dodać zmiażdżony czosnek. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać zioła. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Potem ostudzić.

      W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dokładnie wymieszać i po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.

      Awokado obrać, wyjąć pestki, miąższ rozgnieść widelcem, skropić cytryną, wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, rozkłóconymi jajkami i mąką. Na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.

      Podawać z gorącym sosem serowym.

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym

      Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki ryżowe z awokado i sosem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 maja 2016 08:10
  • sobota, 16 kwietnia 2016
  • czwartek, 24 marca 2016
  • piątek, 20 listopada 2015
    • Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Dzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam!

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Składniki:
      400 g ryżu arborio
      ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty

      700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      słodka i ostra papryka
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.

      Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam borowiki)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

      Dla tych, którzy nie lubią lub nie mogą jeść grzybów proponuję sos pomidorowy.

      Sos pomidorowy:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu warzywnego
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Grzyby i warzywa jesienne. 2015 

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym

      


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 20 listopada 2015 14:06
  • środa, 28 października 2015
    • Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Rano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę...

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Składniki:

      2-3 skrzydełka z kurczaka
      2 marchewki
      szklanka ugotowanej ciecierzycy
      ok. 150 g dyni, np. Hokaido
      3 łodygi selera naciowego selera
      1 mała papryczka chili
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 pora
      posiekana natka pietruszki
      2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
      tymianek, mielony kminek, słodka papryka
      sól i pieprz
      2/3 szklanki mleka kokosowego

      Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i pokrojony w paseczki i opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, mielony kminek, słodką paprykę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą.

      Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

      Jesień pełna warzyw  banner przepis miesiaca

        Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy
      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 08:46
  • poniedziałek, 05 października 2015
  • sobota, 03 października 2015
  • poniedziałek, 06 lipca 2015
  • niedziela, 17 maja 2015
    • Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Kiedy na sklepowej półce zobaczyłam brązowy okrągły ryż, od razu pomyślałam o risotto. Idealnie pasuje ono do kurczaka w każdym wydaniu. Nawet jeśli są to kotlety w panierce, choć nie do końca zwykłej (o tym w kolejnym wpisie). Ryż nie jest tak kleisty jak arborio, znacznie dłużej od niego mięknie i nie wygląda na talerzu tak atrakcyjnie jak ryż biały. Jednak jest zdrowszy i na dłużej zaspokaja apetyt. Dodałam mu cytrusowego smaku dzięki limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu

      Składniki:

      1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis)

      1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy

      2 szklanki bulionu warzywnego

      1/2 szklanki białego wina

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2-3 łodygi selera naciowego

      skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu

      sól i pieprz do smaku

      W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy. Pod koniec zetrzeć skórkę z limonki i dodać wraz z sokiem do ryżu. Przyprawić do smaku solą  i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

      Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 maja 2015 20:23
  • wtorek, 24 marca 2015
  • niedziela, 01 lutego 2015
    • Sałatka brokułowa z ryżem

      Sałatka, którą chcę Wam dzisiaj pokazać to jedna ze smaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć, bo nadal poszukuję odpowiedniej lampy, to zdecydowałam się jednak ją pokazać. Sałatkę przygotowywałam w powszedni dzień, wieczorem, po pracy, bo przyszedł mi akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity...

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Składniki:

      150 g ryżu parabolicznego
      1 niewielki brokuł
      kilka korniszonów
      4 jajka ugotowane na twardo
      2/3 puszki kukurydzy
      2 łyżki majonezu
      mały kubek gęstego jogurtu
      1-2 łyżeczki musztardy
      sól i pieprz
      posiekana natka pietruszki

      Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej i lekko ocukrzonej rodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody nieco soli. Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.

      ALE JAJA!

      Sałatka brokułowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka brokułowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 lutego 2015 20:48
  • piątek, 09 stycznia 2015
  • środa, 26 listopada 2014
    • Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień.

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Składniki:

      1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka
      1/2 selera
      1 mała pietruszka
      1 duża marchew
      3 ząbki czosnku
      mała cebula
      2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)
      4 ogórki kiszone
      1 łyżka mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki
      sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
      4 łyżki posiekanego koperku
      łyżeczka oregano

      Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż.  Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy. Podawać gorącą. 

      Zupa na jesień

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Zupa ogórkowa z ryżem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa ogórkowa z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 26 listopada 2014 09:49
  • piątek, 31 października 2014
    • Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą.

      Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Składniki:

      1 udko i 1 filet z kurczaka
      150 g marchwi mini lub 1 duża marchew
      szklanka mrożonego zielonego groszku
      ok. 150 g dyni, np. Hokaido
      1/2 selera
      2-3 ząbki czosnku
      1/2 cebuli
      posiekana natka pietruszki
      2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio
      1 łyżka ziół do pizzy
      sól i pieprz
      2 trójkąciki sera topionego
      2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

      Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki, zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą.


      Zupa serowa z kurczakiem i dynią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa serowa z kurczakiem i dynią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 10:30
  • środa, 01 października 2014
    • Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Moje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 

      Składniki:

      1 duża biała kapusta
      400 g ryżu
      1 kg mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżka ziół prowansalskich
      sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

      Sos grzybowy:

      1 duża cebula
      350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)
      2 ząbki czosnku
      2 płaskie łyżki mąki
      2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%
      masło
      olej
      pół pęczka natki pietruszki
      sól i pieprz
      zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

      Do duszenia gołąbków:

      1,5-2 szklanki bulionu

      W kapuście wyciąć głąb, umieścić w dużym garnku z osoloną, ocukrzoną wodą i gotować na małym ogniu. Po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście za pomocą kuchennych szczypiec. Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady.

      Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami.

      Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki. Na każdy sparzony liść nałożyć porcję farszu i zwijać dość ciasno od nasady. Zawijać również brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układać ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalać gorącym bulionem. Przykryć szczelnie pokrywką. Dusić na małym ogniu około 40 minut. Podawać polane z sosem grzybowym. Zanim polejemy gołąbki sosem, możemy jeszcze gołąbki lekko zrumienić na patelni z niewielką ilością masła – są o wiele smaczniejsze.

      W czasie duszenia gołąbków przygotować sos. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 2 łyżki oleju. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby i obsmażyć. Zalać 1,5-2 szklanek bulionu (może być grzybowy) i dusić około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do wywaru z grzybami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. 

       Grzyby

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      środa, 01 października 2014 07:46
  • sobota, 23 sierpnia 2014
  • czwartek, 03 lipca 2014
  • wtorek, 17 czerwca 2014
    • Podwójnie oszukane gołąbki - danie na konkurs Pudliszki - kat. "mięso"

      Można powiedzieć, że te niby gołąbki są podwójnie oszukane. Nie dość, że mięso i ryż nie są zawinięte w liście kapusty, to jeszcze kapusty w nich w ogóle nie ma... za to jest cukinia. W poprzedniej wersji z kapustą prezentowałam tutaj.

      Oszukane gołąbki z cukinią - danie na konkurs Pudliszki - kat.

      Składniki:

      2 młode cukinie
      300 g ryżu arborio
      bulion warzywny
      500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. łopatki
      1 duża cebula
      3-4 ząbki czosnku
      kminek i majeranek
      1 łyżeczka włoskich ziół
      przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
      3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      sól i pieprz
      2 jajka
      bulion - ok 4 szklanki do gotowania ryżu

      Sos:

      2 łyżki masła
      2 łyżki mąki
      500 g passaty pomidorowej
      3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
      ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
      2 łyżki słodkiej papryki
      sól, cukier i pieprz do smaku
      1 szklanka bulionu
      5-6 suszonych pomidorów z oliwy

      oraz olej do smażenia i bułka tarta do panierowania

      Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

      W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać ok. 4 szklanki bulionu. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i usmażyć. Odłożyć na bok.

      Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce. Poddusić na łyżce masła, dodając sól. Wymieszać z ryżem i usmażonym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawy oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano.

      Przygotować sos. Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę w proszku. Wlać szklankę bulionu i rozprowadzić trzepaczką mąkę z koncentratem, dodać passatę i zagotować. Dodać sól, pieprz i zioła, a w razie potrzeby cukier. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać również posiekaną natkę pietruszki.

      Gorącym sosem polać usmażone gorące gołąbki.

      Oszukane gołąbki z cukinią - danie na konkurs Pudliszki - kat.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Podwójnie oszukane gołąbki - danie na konkurs Pudliszki - kat. "mięso"”
      Tagi:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 czerwca 2014 10:34
  • niedziela, 30 marca 2014
    • Bezglutenowe tortille

      Nie miałam pojęcia do czego zużyć mąkę ryżową i nagle mnie olśniło. Skorzystałam ze sprawdzonego już przepisu Komarki na tortille pszenne, zastępując mąkę pszenną mąką z ryżu.

      Bezglutenowe tortille

      Składniki:

      pół litra mleka

      1 łyżeczka soli

      5 dag masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       około pół kg mąki ryżowej (tyle ile zabierze ciasto)

      Mleko podrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko (podsypując dosłownie szczyptą mąki) i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

      Bezglutenowe tortille

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe tortille”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 marca 2014 19:48
  • poniedziałek, 24 marca 2014
    • Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

      W miniony weekend pogoda była tak piękna, że żal było spędzać czas w kuchni. Dlatego w sobotę zrobiliśmy sobie wycieczkę za miasto, ja oczywiście z aparatami :) Obiad zjedliśmy u mamy mojego męża, a ja bardzo ucieszyłam się na widok placków ziemniaczanych po węgiersku. 

      A jeśli o węgierskich smakach mowa, to polecam kolejne już wcielenie zupy marchewkowej. Dziś na pikantnie, z dodatkiem Ajvaru. Na drugie danie polecam kilka wiosennych fotografii z łąki, znad zalewu i z przyblokowych ogródków...

      Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

      Składniki:

      1 duży filet z kurczaka
      4 marchwie
      kawałek selera
      ½ cebuli
      3 ząbki czosnku
      pół pęczka natki pietruszki
      3 łyżki ostrego Ajvaru
      1 łyżka słodkiej papryki
      1 łyżeczka przyprawy do chili con carne
      1 łyżeczka oregano
      sól i pieprz, szczypta chili, przyprawa do rosołu bez glutaminianu sodu
      1/2 szklanki słodkiej śmietanki
      szklanka ugotowanego ryżu

      Filet z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody. Warzywa umyć i obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do wody z mięsem i gotować do miękkości. Wyjąć mięso i pokroić. Następnie dodać do zupy Ajvar, chili, oregano i paprykę w proszku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa wraz z wywarem i przyprawami zmiksować. Zabielić słodką śmietanką. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone mięso. Podawać z ugotowanym ryżem.

      Marchew w roli głównej 2  Red Hot Chilli

      Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem

       

       

      

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantana zupa marchwiowa z kurczakiem i ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mikimama
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2014 13:30

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Tagi

Autorzy

Kanał informacyjny





Skrzynka pocztowa Napisz do mnie






Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne

myTaste.pl

Przepisy Na - katalog kulinarny

zobacz moją galerię na mniamspinka.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

rondel



zBLOGowani.pl




banner przepis miesiaca




Darmowe fotoblogi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...